75% av alla kvinnor drabbas..

Allmänt

… någon gång i livet av SVAMP I UNDERLIVET. 40-45% drabbas två gånger och 5% drabbas mer än 4 gånger per år? Känns det inte då VÄLDIGT konstigt att det är ett så tabubelagt ämne? Jag och mina kompisar pratar väldigt lättsamt om könssjukdomar och andra åkommor, men aldrig har vi pratat om underlivssvamp trots att det är så himla vanligt. I sommar gör jag och Mathilda ett samarbete med Canesten just för att både vi och dom tycker att detta är något vi måste prata mer om så kvinnor först och främst vet vart de ska vända sig för hjälp men också så de slipper skämmas. Något annat som oroar mig är att många kvinnor knappt vet vad underlivssvamp är. Det som sker är att det blir en jästsvampinfektion (inte riktigt svampar haha) i slidan och det kan ofta utvecklas när immunförsvaret är nedsatt. Jag har till exempel fått svamp en gång när jag gick på antibiotika då medicinen slog ut även de goda bakterierna. I alla fall, vissa som har svamp misstar detta för någon typ av könssjukdom.

SYMTOM: -Klåda i underlivet -Sveda runt slidöppning -Lätt svullnad och rodnad kring blygdläpparna -Vit, kesoliknande flytning

KAN MAN UNDVIKA UNDERLIVSSVAMP?

Det är svårt att förebygga svampinfektion, men har man återkommande problem finns det vissa saker man kan tänka på som eventuellt kan minska risken för underlivssvamp. Sluta stressa och försök ta det lugnt istället. En annan sak som kan vara värt att tänka på är att byta mensskydd ofta, låt inte tampongen eller bindan sitta för länge.. Tvätta inte underlivet överdrivet mycket och inte med vanlig tvål. Byt till nya, rena och torra underkläder efter träning och bad.

HUR BEHANDLAR MAN SVAMP I UNDERLIVET? Svamp är inte som vissa könssjukdomar, du kommer inte få men för livet om du inte behandlar som exempelvis sterilitet. MEN, det kan vara väldigt jobbigt om man inte behandlar med symtom som sveda och klåda.. Infektionen kan gå över av sig själv men Många kvinnor lider alltså i onödan pga okunskap och skam. Det är så sjukt ändå att 75% av alla kvinnor drabbas men att vi inte vet mer om detta. Varför får man inte lära sig mer om detta i skolan exempelvis?

SLUTLIGEN:

– Svamp i underlivet är inte äckligt. Ja det är jobbigt och det är inte speciellt kul. Men det är inget att skämmas över, det händer att man får svamp i underlivet och det händer att man får öroninfektion.

– Svamp i underlivet smittar inte.

– Båda kvinnor och män kan få svamp, mäns infektion går dock snabbare över av sig självt.

– Om du misstänker att du har svamp för första gången, uppsök en barnmorska eller läkare så du kan få rätt diagnos och behandling.

- Gå in på länken HÄR för att läsa mer om symtom, behandling osv!

Take care of your vaginas <3

Canesten (klotrimazol) är ett receptfritt läkemedel (vaginaltablett/kapsel & kräm) för behandling av underlivsinfektioner orsakade av mikroorganismer känsliga för klotrimazol, såsom jästsvampar (Candida albicans). Varningar och försiktighet: Barn mellan 12-15 år och postmenopausala kvinnor ska bedömas av läkare före användning av Canesten för att utesluta andra orsaker till symtomen. Förstagångsinfektion eller infektion med allmänsymptom som t.ex. feber eller buksmärtor ska alltid diagnosticeras av läkare. Om du är gravid eller ammar rådfråga läkare innan behandling: Läs bipacksedel före användning. www.bayer.se. L.SE.MKT.08.2017.2884

Gillar