Allmänt

Julgranspanik

julgrans

Okej nu när jag flyttat hemifrån så betyder det att jag för första gången ska köpa eget julpynt och köpa min alldeles egna gran (eller tillsammans med Anton men ni förstår vad jag menar). Jag har dock lite panik. Hur gör man med gran i lägenhet?? Hur fraktar man ut en äkta gran utan att barra ner hela lägenhetshuset? Eller finns det FINA plastgranar nu för tiden? Tycker bara att jag ser jättefula.. Sen har jag börjat tänka på det här med julgranspynt, vilka färger man ska köra på osv. Vill ha en fin och personlig gran, ingen opersonlig instagramgran. Den längst ner till vänster ger liksom inte mig någon julkänsla för fem öre.. Haha lite julgranstankar sådär på eftermiddagen..

42 svar till “Julgranspanik

 1. Agnes skriver:

  Äkta gran är ett måste för min del, jag har själv inte flyttat hemifrån än men när jag väl gör det kommer jag absolut köra på en riktig gran. Om man har balkong kan man ju alltid slänga ut den där ifrån och sen köra iväg den, om man inte bor väldigt högt upp vill säga. Eller det kan väl funka ändå men kanske ser lite kul ut om det kommer en gran flygandes från 7de våningen 😛 Sen till pyntet, jag håller med dig om en personlig gran men jag tycker den kan vara ganska stilren ändå. Kulor i färger som passar inredningen och kanske inte heller för många färger. Jag tycker att rött är en självklar färg som ska finnas i min gran men kanske även guld, vit eller silver beroende på vad man har att matcha till i övriga lägenheten. Sedan någon slags girlang för att piffa till det ytterligare.

 2. Anonym skriver:

  De säljer jättefina julgranar på Årsta torg varje år! 🙂 De börjar någon gång i december! Tips bara! Äkta granar höjer ju julstämningen 1000%

 3. Elin skriver:

  Ta lakan kring granen så slipper du barr<333

 4. Rebecca skriver:

  Jag bor i lägenhet och vi slängde ut vår gran från balkongen förra året, det fungerade faktiskt bra. Gör det en kväll och se till att någon står där nere och kollar så att ingen kommer 🙂

 5. Elin G skriver:

  Mitt tips är att köpa en kungsgran istället för en ”vanlig” gran. Vi har haft det i alla år och den barrar inte alls lika mycket som en vanlig gran! Kungsgranen har dessutom lite större barr som gör att det blir enklare att städa.. Nackdelen är att den är lite dyrare. Kram <3

 6. Matilda skriver:

  För mig är en äkta gran verkligen ett måste!!! Men är ju helt galen i julen, är man inte det så kanske plastgran är ett bättre alternativ eller om man är allergisk eller så. Lite svårt är det ju att få in den utan minsta lilla barr men det brukar ändå gå rätt så bra. Det är ju bara att dammsuga lite snabbt i typ 5 minuter annars och det är det ju värt. Vi köper alltid kungsgranar, dom är visserligen lite dyrare men mycket finare och barrar mindre! 🙂

 7. Amanda skriver:

  Ikea har jättefina plastgranar i olika storlekar! Något saftiga i priset men absolut värt det då de håller i många år och verkligen ser äkta ut:-)

 8. Lovisa skriver:

  Det finns typ speciella påsar man kan köpa när man ska slänga ut granen!

 9. Tilda skriver:

  Har alltid bott i lägenhet och alltid haft riktig gran. Inga problem! 🙂

 10. Linn skriver:

  Kungsgranar barrar inte särskilt lätt då de samlar vatten i stammen och håller länge! De luktar i och för sig inte speciellt mycket gran men det gör ju å andra sidan inte en plastgran heller 😀
  Kungsgranarna är ofta dessutom mycket finare än ”vanliga” granar (rödgran) då barren är tjockare, såklart lite dyrare också men det kan de ju vara värt! Kram

 11. Johanna skriver:

  När det är dax att göra sig av med granen brukar vi klippa av grenarna från stammen, lägga dem i en svart sopsäck och bära ner. Då slipper man barr i hela trappen. DET ÄR KLART NI SKA HA EN RIKTIG GRAN!!!

 12. Lovisa skriver:

  Såg att nån redan kommenterat det men vi brukar också klippa av alla grenar och lägga i en sopsäck innan vi tar ut granen. Då är det bara stammen kvar och den barrar ju inte! Sen tar vi bara med allt till tippen och slänger, jättesmidigt! Älskar att ha en riktig gran, den doftar ju så fantastiskt gott!!

  Håller med dig om att man vill ha en lite personlig gran. Innan jag och min bror föddes hade mamma och pappa guld och rött bara men sen kom vi och började pyssla massa pynt hehe. Inte det finaste kanske men verkligen personligt. Jag älskar att våran gran är blandat med allt möjligt, och framför allt ser den olika ut varje år vilket jag tycker blir mysigt! Kram!!! <3

 13. Johanna skriver:

  Kan inte du och Mathilda ha ett Stockholm avsnitt i podden där ni ger de bästa tipsen på mat, shopping, uteliv, aktiviteter man kan göra/saker man måste se osv? Vet ju att du har gjort ett blogginlägg med de bästa matställena men hade ändå vart kul att höra ett helt avsnitt i podden om det och tror många hade uppskattat det! Ska till Stockholm med en kompis på en weekend under våren eller sommaren så gärna aktiviteter som passar den tiden på året. Vi är 19 och 20 år så tror dina och Mathildas tips kommer passa bra! Har än så länge bara läst Stockholm tips från Forni och Sandra Beijer osv men de är ju lite äldre så hade verkligen uppskattat tips från er i ungefär samma ålder. Kram!

  (Ps. om någon som bor/vart i Stockholm läser detta får ni gärna lämna lite snabba tips direkt här haha)

  1. Eva skriver:

   Det finns ett stockholmsavsnitt! Det är ett väldigt tidigt avsnitt dock, så tips om uteliv är kanske begränsat eftersom de inte var 18 då. Men de har en massa bra tips om annat i stockholm!

 14. Sara skriver:

  Hej det finns en speciel julgranspåse man kan köpa som man kan använda när det är dags för att kasta ut granen 🙂 funkar jättebra

 15. Matilda skriver:

  Tycker riktig gran är ett måste för riktig julkänsla! När det är dags att slänga ut den brukar jag ta en sekatör och klippa ner grenarna i mindre bitar och lägga i en sopsäck och bära stammen vid sidan av, så kan alltsammans fraktas ner barrfritt! Blir ju en del att dammsuga precis där man klipper såklart, men det blir det väl hur man än gör sig åt! God Jul på dig <3

 16. Julia skriver:

  För att va kontroversiell men har aldrig haft en riktig gran och tycker inte heller att det är SÅÅ sjukt fint med en riktig. Dessutom så jävla waste att så många hushåll ska ha ett träd och hugga ner för en månad. Otroligt slöseri. Men men, svårt att rucka på andras traditioner, alla gör ju som dom vill.

 17. Tilda skriver:

  Ingen jul utan en riktig gran! Finns ju i Mood gallerian nu, tips tips❤️

 18. Sofia skriver:

  Rusta har faktiskt jättefina granar. Jag köpte en sån när jag flyttade hemifrån efter att ha haft riktig gran i hela mitt liv och jag blev jättenöjd! 🙂

 19. Naima skriver:

  finns en superfin plast gran på rusta men den kostar 899

 20. Ellen skriver:

  Välj en äkta gran!!!! Det hör julen till att hel trapphuset ska vara täckt av barr;) skämt och sido, det märks verkligen skillnad! Plats är bra då du bara behöver köpa en gång och sedan ha den i flera år, men äkta gran ger en så fantastisk känsla. Både utseende och lukt. Ett minus är ju dock när granen stått hela julen och ska kastas ut, DÅ kan vi snacka om barr ööööverallt. Men som sagt, det finns en charm i det med och är mer kul är jobbigt. Hoppas jag kunde vara till någon hjälp! Välj rätt nu;))))

 21. Emelie skriver:

  Rusta har vissa som är fina sedan finns det spray , luktspray, Som luktar som gran km man är ute efter lukten. Vi kör plast då barret är irriterande (haha, kan störa mig på ett ”korn”. ) Gäller att man hittar fina fylliga plastgranar fast det kan vara svårt! Va gärna ute i god tid

 22. Agnes skriver:

  Tyckte pyntet på bilden i mitten på raden längst upp var superfint! Tänker att de färgerna passar väldigt bra tillsammans!

 23. Malina skriver:

  Köpte en sååå fin plastgran förra året från rusta, men de säljer den även i år. Den heter julgran exklusiv och kostar 900kr, trots att det är en plastgran så är den inte alls gles som många andra utan väldigt fyllig. Tipsar verkligen om den!!

 24. Janina skriver:

  plastgran skulle vara lättast i en lägenhet, men förstår dock att du vill ha en riktig, de ger så mycket mer stämning!

 25. Jessica skriver:

  Okej jag ser att många tipsar om äkta gran, men jag ser inte syftet! Min syster som bor i lägenhet hade äkta gran förra året. ”Aldrig mer”, sa hon efter det! Inte kul att bära upp för alla trappor (och ner!!). Det finns sjukt fina plastgranar nuförtiden, är sparsamt för plånboken i längden och minst lika fint & ger lika mycket julkänsla! Röda kulor är givet anser jag, och sen silver eller guld. I din lägenhet hade silver varit bättre tror jag. Silver & rött! Sen accentuera med röda kuddar i soffan (finns fina i sammet på H&M Home), röda servetter, röd bordlöpare i köket osv 🙂

 26. Malin skriver:

  Har sett en väldigt fin plastgran inne på Iems eller Dimoda! Såg mycket mer verklig ut den de man brukar se, vet dock inte om det finns kvar! Såg den någon gång i början av hösten

 27. Lena skriver:

  Ja absolut en riktig gran! Kungsgran ingen doft men fantastiskt vacker. Kan vara svårt att hitta en som inte är så vid, så har man mindre plats så brukar vanlig gran kanske passa bäst med härlig doft också. Kungsgranar var väldigt dyra förr men det brukar gå att hitta någorlunda billigt nu för tiden.
  Och som många skrivit, när du ska kasta den så är det bara att ta en säck.
  Jag har köpt lite billigare julgranspynt i början och sen köpt lite finare ”designklassikerpynt” på rean. Lite nya saker varje år.
  Lycka till med er första jul i er fina lägenhet!
  Kram Lena

 28. Nathalie skriver:

  Andrea! Visst gick du på kunskapsgymnasiet vid Globen? Kan inte du berätta lite om skolan? Vad var bra & vad var mindre bra? Funderar nämligen att byta dit men man får ju tyvärr inga ärliga recensioner på öppet hus… Tacksam för svar! 🙂

 29. Louise skriver:

  Köp en kungsgran, dom barrar bara om de dör. Det gäller att vattna ofta bara!

  Louise

 30. Nicole skriver:

  Hej!
  Jag har alltid haft en riktig gran hos mina päron men sen jag flyttade hemifrån för två år sedan blev det ingen alls eftersom att det är ganska dyrt och som student som jobbar extra är det inget jag prioriterar i min budget.
  Har bott i lägenhet i stan i hela mitt liv och då kan man inte riktigt bara slänga ut granen genom fönstret så vi brukade såga itu den och sedan slänga i en svart sopsäck som många redan skrivit! Angående färgerna, när jag bodde hemma hade vi alltid olika, vi hade dock olika teman varje år. T.ex. rött och guld eller silver och vitt/blått/grått. Jag älskar julen men jag hatar färgen röd, och jag tycker att vitt/silver ger precis lika mycket julkänsla som rött! Men det är ju individuellt såklart 🙂
  Förra året hade jag ingen gran alls men i år har vi (jag och min pojkvän) köpt en liten plastgran på Ikea (de har tre olika storlekar och vi har den minsta) och klätt den med små silverkulor, lite glitter och en ljusslinga. Den står i fönstret och det ser väldigt juligt och mysigt ut! För att kompensera för bristen av den röda färgen har vi en julstjärna (blomman) i rött haha.
  Tycker inte du ska ha panik alls, det är ju superkul att leta gran och julpynt. Lycka till!

 31. Simone skriver:

  Riktig gran 🌲 för när den ska ut sen klipper man ner den och lägger den i påsar och bär ut, jätte smidigt och då blir det bara barr i lägenheten 😅

 32. Julia skriver:

  Jag har alltid sagt att man ska ha riktig gran! Men i år så kände jag att jag orkar inte med allt barr som hamnar överallt och som man fortsätter att hitta lite här och där även fast julen varit över för längesen. Därför har jag i år valt att lägga ut lite extra pengar på en fin plastgran, ju mer man är villig att lägga ut desto finare blir granaran tycker jag.. 🙂 jag är i alla fall supernöjd med min gran fast den var i plast! dyrare än en riktig gran, men håller sig längre och nu slipper jag lägga ut två eller trehundra per år på en ny gran. 🙂

 33. Ellen skriver:

  Sitter i exakt samma båt!! Flyttade ihop med min pojkvän i oktober och vi kan inte heller komma fram till om vi ska ha en riktig (som vi helst vill ha) eller en plast. Det kommer förmodligen sluta med en riktig, då när det är dags att slänga ut så kan ha ner grenarna i en säck och sen bara bära ut självaste stommen av granen. Så har min pappa alltid gjort även fast vi bodde i en villa!😃
  Gällande vilka julgranskulor man ska köpa så kollar jag mycket bilder och får i och med det lite mer koll på vad jag vill ha🙏🏽🙏🏽 Här har min pojkvän ingen talan haha!

 34. Lovisen skriver:

  Vi har en plastgran hemma då vi hatar barr!! Visst, den kostade lite mer men den håller sig så sjukt fint och den ser väldigt väldigt äkta ut.Tror vi köpte den för ungefär 5000 kronor men finns billigare på den hemsidan. Vi köpte den från Tyskland om jag inte minns fel. Så kika på nätet finns mycket fint där!! Kraaam <3

 35. Cajsa skriver:

  Smålandsgran.se levererar granen ända fram till dörren! Ett tips så slipper ni bära själva 🙂

 36. Amanda skriver:

  Jag skulle aldrig ha en riktig gran hemma efter att ha sett en dokumentär om det där dom sa att det finns flera tusen insekter i äkta granar 🙁 Clas Ohlson har jättefina plastgranar som ser äkta ut http://www.clasohlson.com/se/Julgran/34-2341 och http://www.clasohlson.com/se/Julgran-med-inbyggd-belysning/36-5265-1. 🙂

 37. Smilla skriver:

  För mig är plastgran det rätta för mig. Har alltid haft det då min familj är allergisk mot riktig. Jag hittade en SUPER fin gran på Ica maxi för 1000:-. Jättebra pris och ser äkta ut!! Ett plus är att det inte barrar. Själv har jag kört på stilrent med bara guld och röda kulor och guldglitter + slängglitter i guld men även med lite personlig touch då jag har lite speciella kulor blandat med originella. Är super nöjd med min gran och hoppas att du hittar det som känns rätt för dig 🙂

 38. wilma skriver:

  Jag jobbar på Bauhaus och vi säljer som plastpåsar man på något sätt lägger hela granen i när man ska ta ut den, så då barrar det inget! kanske kostar 100kr eller liknande

 39. Johanna skriver:

  Jag har valt att ha plastgran eftersom den håller länge utan att barra, den blir alltså inte glesare och man slipper dammsuga. Det är även skönt att slippa vattna granen varje dag. Jag har varit och tittat på granar på ÖoB, rusta, ica, blomsterlandet, clas ohlssons osv men alla verkar fylla ut granarna med platta plastiga barr längst in, vilket jag tycker ser väldigt fejkat ut. Till slut hittade jag en gran på Ikea för ca 800 kr som är lite glesare men bara har verklighetstrogna barr, tycker även att just glesheten gör att den ser ännu mer äkta ut faktiskt! 🙂 Nackdelen är stammen som är väldigt plastig, vilket gjorde att jag tvekade från början men nu när den är uppsatt här hemma är jag supernöjd! Det syns inte om man inte tittar väldigt nära. Tycker även att granen är finare än den jag såg på Ikea då de inte hade vecklat ut grenarna lika mycket som jag gjorde med min gran 🙂

 40. Sofie Strandlind skriver:

  Fina Andrea, jag bor i lägenhet med min familj och vi köper alltid äkta granar, vi klipper alltid ner det flesta grenarna och lägger ner i en stor soppåse och sen är ju typ stammen naken och bara att ta ut 😊

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

<<<<<<< HEAD ======= >>>>>>> 7b8e8c7dcb6c569b000584cc581f6e5d33ae9fdd