Allmänt

Hur ska jag investera 150 000 kr?

spendvssave

Jag gillar ju att prata ekonomi i mina sociala medier. Jag har ju flera gånger pratat om hur viktigt jag tycker det är att spara osv, om min ekonomiska plan (som jag måste sätta mig ner och göra nu!!) med mera. Jag brukar dock väldigt sällan prata siffror då det ofta irriterar mer än inspirerar, vilket jag gärna undviker. Men nu är det såhär att jag sitter med ett dilemma, två olika val och jag skulle vilja ha ER hjälp. Jag köpte ju min lägenhet i September och trivs hur bra som helst. Vi har rustat upp lägenheten med nya golv, målat om både väggar och tak, bytt ut alla vitvaror i köket, bytt ut bänkskiva osv. MEN, det finns ett rum vi inte rört än så länge och det är badrummet. Det är inte äckligt eller ofräscht men det är rätt omodernt och sen finns det är större problem. Det finns ingen golvbrunn (wtf liksom???), avloppet från badkaret går liksom längs väggen och sen in i något specialhål (jag förstår inte riktigt detta som ni kanske märker..). Dom som gjorde stambytet har alltså gjort ett riktigt skitjobb.

Vårt badrum är litet men det skulle få plats tvättmaskin samt eventuellt en torktumlare om man tog bort badkaret och satte dit duschväggar. Nu går ju inte det då det i dagsläget inte finns någon golvbrunn. Jag är därför lite sugen på att spara ihop dryga 100 000 kr för att renovera badrummet, bygga dit en golvbrunn, fräscha upp hela skiten samt sätta dit duschväggar och tvättmaskin istället för badkaret. Jag räknar med att det kommer gå på cirka 150 000 kr, plus minus tio tusen ungefär. Men det finns ju ett till alternativ, är det smartare att spara ihop dessa pengar till ett framtida boende istället? Nästa gång vi flyttar vilket kanske blir om fyra-fem år lär vi ju vilja bo större och då kommer det behövas mer pengar. Är det bättre att spara direkt till sitt egna sparkonto eller ska jag se badrumsrenoveringen som en investering som till slut kommer ge mig mer pengar när jag säljer? Badrummet är verkligen inte katastrofalt, långt ifrån. Men det är som sagt konstigt och osmidigt. Jag vet liksom inte riktigt vad som är smartast.. Oavsett så har jag inte dom pengarna att lägga just nu utan det här är ju något som i sånna fall skulle ske längre fram i tiden.

Hur hade ni investerat era besparingar? För spara kommer jag ju göra oavsett men det kan vara skönt att veta vad man vill lägga sina pengar på i slutändan.. Skulle ni spara till ett framtida boende eller rustat upp badrummet?

80 svar till “Hur ska jag investera 150 000 kr?

 1. Hanna skriver:

  Jag skulle nog spara det till ett framtida boende, att värdet på huset skulle öka med mer än 150 000 kronor pågrund av renoveringen är jag tveksam över.

  Jag skulle ändra de grejer i badrummet som känns nödvändigt, tex en tvättmaskin, och göra det fräschare med billigare metoder. Måla om kanske?

 2. Felicia skriver:

  Jag skulle säga att det är den bästa investeringen som finns att lägga pengar på sitt hem. Känner du att du skulle trivas bättre i ditt hem med ett finare och mer praktiskt badrum så tycker jag absolut att det är värt de pengarna! Det är ju värt att tänka på att det också kommer kunna leda till en värdeökning i framtiden och jag tycker att du ska satsa på att trivas så bra du bara kan i ditt hem just nu och inte tänka för långt fram. Du bor där du bor nu och kanske 4-5 år framåt i tiden, lägg fokus på det och lägg mindre fokus på framtiden som bara tiden kan utvisa tycker jag! Kram

 3. Felicia skriver:

  Hej fina Andrea!
  Nu har jag aldrig varit i din situation och kanske inte är alls rätt person att svara men jag kör ändå. Ni ska ändå bo i den här lägenheten i några ÅR och jag tänker om du redan nu har insett många brister med badrummet så tror jag att du kommer gå runt och störa dig på dem och liksom aldrig riktigt känna ro. Efter att ha läst din blogg och följt dig väldigt länge på alla sociala medier så känns det som att investera i ett fint, fräscht och smidigt (?) badrum är din grej. Plus att precis som du sa så kommer det här höja priset på lägenheten när ni väl säljer, vilket kanske leder till att ni ändå får tillbaka dem pengarna när ni säljer. Gå på din magkänsla och lita på den!

 4. isabelle skriver:

  Jag skulle ha investerat då priset på lägenheten stiger om du renoverar badrummet. Så om du tänker lägga 150 000kr på att renovera badrummet ”förlorar” du inte 150 000kr utan kanske bara 75 000-100 000

 5. Anna skriver:

  Jag tror att du kan tjäna mer på att rusta upp badrummet. Även om du placerar pengarna i fonder eller aktier så finns det ju en risk (tycker dock alla ska spara i åtminstone indexfonder) och man vet med större säkerhet att lägenhetspriset kommer att gå upp med minst pengarna du investerat eftersom det är så pass attraktivt att ha ett nyrenoverat badrum, och tack vare den allmänna värdeökningen. Jag tror dessutom att det kommer att ge er mer trivselmässigt att ha ett superfräscht badrum exakt som ni vill ha det eftersom man ändå spenderar en del tid där.

 6. Louise skriver:

  Min pappa har rustat upp huset det senaste året så värdet ska öka inför när vi säljer huset. Så jag uppfattar det som att en renovering skulle va positivt för värdet kommer stiga och ni får ett fräscht nytt badrum!

 7. Nora skriver:

  Om du inte planerar att bo där längre än fem år skulle jag spara till framtida boende, om du nu inte mår riktigt dåligt av det.

 8. Jessica skriver:

  Jag har bott i precis bredvid där ni bor nu och alla husen där är ju ungefär lika, så jag kan tänka mig att ni har ett liknande badrum som vi hade. Vi levde med det badrummet under de 12 åren vi bodde där, för vart skulle vi bo under tiden det renoverades? Men om ni har möjlighet att bo någon annanstans så länge och att ni skulle tycka at det är värt att göra det, så tycker jag att ni ska göra det! Jag tänker att det är attraktivt vid försäljning också då det är ett stort projekt att göra som många helst vill undvika, så de pengarna tror jag att ni får igen vid försäljning 🙂

 9. Charlotte skriver:

  Investera i badrummet!!! Om du har det på ett sparkonto har du ju ofta 0%ränta, du kan ha 1% men om du då har 150 000 i 5 år där blir det ändå bara ca 7000 plus på 5 år, jag skulle investera i badrummet, helt klart!

  KRAM

 10. Josefine skriver:

  Jag är övertygad om att de förändringar du redan gjort (även om det ”bara” är ommålning, golv etc + förändringarna i köket då) redan har ökat värdet på din lägenhet. Badrumsrenoveringen lär bara vara en bra investering och kan nog i slutändan ge dig mer avkastning än att investera i fonder/aktier. Självklart är det bara spekulationer men tänk även på att du förmodligen kommer trivas ännu bättre i lägenheten om du renoverar badrummet.

 11. Emelie skriver:

  Nu är jag ingen mäklare men jag skulle tro att endast badrummet inte hade höjt värdet på lägenheten med minst 150 000 kr. Jag hade sparat inför ett framtida boende, men känner du att det hade underlättat med torktumlare + maskin och inget badkar så självklart!

 12. Jennifer skriver:

  Jag hade renoverat badrummet! Tycker det är väldigt viktigt att trivas så bra som möjligt i sitt hem och om du tror att du skulle ”må bättre” av att göra om badrummet så är det definitivt värt det om du tror att ni ska bo kvar i 4-5 år. Om det hade gällt 1-2 år hade jag istället sparat pengarna. Som du skiver blir det ju en investering i ditt hem och det kommer visa sig när du säljer lägenheten. Men förstår att det är ett svårt beslut när det gäller så mycket pengar!

 13. Tarn skriver:

  Jag tror och tycker faktiskt att det kommer vara värt att renovera badrummet. Tror att många tycker att det är skönt att ha en egen tvättmaskin och om du bestämmer dig att sälja din lägenhet så kommer den att gå upp i värde. Kram!

 14. Lina skriver:

  Jag tycker absolut att du ska rusta upp badrummet! Det är en bra investering som kommer löna sig sen när ni ska sälja lägenheten. Kram!

 15. M skriver:

  Jag skulle absolut lägga ner pengarna på badrummet! Ditt hem kommer gå upp i värde oavsett, så du kommer få ihop en handpenning genom den ökningen (framförallt pga det ”nya badrummet”), till en annan lägenhet i framtiden. Kram

 16. Sanna skriver:

  Jag är verkligen ingen expert på sånt här med att spara och hur pengar växer bäst, men spontant känner jag att jag hade rustat upp badrummet! Dels för att du trots allt ska bo där några år till vilket då kommer öka din levnadsstandard eller vad man ska säga, plus att din bostad ökar i värde såklart! Så allt i allt tror jag att du kommer tjäna mer på en sådan investering än att spara på ett konto, då bostaden ökar i värde vilket gör att du förhoppningsvis kommer ha råd med något större i framtiden 🙂

 17. E skriver:

  Utan att själv vara helt insatt i den finansiella delen av boendekostnader och allt vad det innebär bör du nog ställa dig frågan om du får tillbaka de 150 000 kr när ni sedan sålt lägenheten, alltså om det blir en investering för er del och genom att renoveringen höjer det totala värdet av lägenheten och att ni på så sätt vinner på att genomföra det. Kommer värdet förbli ungefär detsamma som det är nu, och inte öka med minimum den summa ni lägger ned på renoveringen, skulle jag spara pengarna istället tror jag!

 18. Ellen Samuelsson skriver:

  Jag tycker du borde lägga pengarna på ert badrum, för ni sedan ska sälja lägenheten och allt annat är väldigt nytt och fräscht medan badrummet inte är det lika mycket, tror jag att det kommer synas i framtids budgivning. Ett riktigt svårt val…
  Vad du än väljer kommer det bli superbra!
  Hela du är grym och det känns som vi känt varandra i flera år fast att du inte har en aning om vem jag är, haha… kramis

 19. Anonym skriver:

  En badrumsrenovering handlar ju alltid om mycket pengar, men precis som du skriver så får ni ju igen pengarna när ni säljer lägenheten. Och med tanke på hur jäkla snyggt ni gjort i lägenheten redan (med nya väggfärger, golv, bänk i köket, ny spis osv) så har ni garanterat redan ökat värdet på lägenheten, och en badrumsrenovering skulle med största sannolikhet bara öka värdet ännu mer inför en eventuell försäljning. Så ja, tänker man ekonomiskt och långsiktigt så tror jag att ni kommer tjäna stort på att renovera badrummet (speciellt med tanke på det höga trycket på bostäder i Stockholm och de skyhöga bostadspriserna som bara verkar öka). Jag tror definitivt att en badrumsrenovering är en lika bra, eller bättre, investering än att bara låta pengarna ligga på ett sparkonto. Förhoppningsvis blir ju vinsten efter lägenhetsförsäljningen större än de pengar ni lagt på badrummet och annan renovering i lägenheten 🙂

 20. Sandra skriver:

  Jag hade nog renoverat! Ofta höjs ju värdet på bostaden vid renovering och speciellt om ni även får i tvättmaskin och golvbrunn! Och om ni även ska bo där ett ganska bra tag så ska man väl trivas! Hoppas det löser sig bra i alla fall!

 21. Irma skriver:

  Jag hade läääätttt renoverat för i Sthlm så kommer du få tillbaka de pengarna när du säljer. Enligt mig underlättar det sjukt mycket med egen tvättmaskin i lägenheten och därför kommer det att bli en stor bonus för er men även för framtida köpare, kram

 22. Filippa skriver:

  Jag hade nog renoverat badrummet då det säkert komma höja värdet på läggan en heeel del när du ska sälja den! Det är liksom ett rum man spenderar en del tid i också så tror det är värt! Kram

 23. Anna skriver:

  Jag hade nog gjort följande: börjat spara ihop pengarna oavsett med ditt mål på 150000 sedan när du börjar närma dig den summan (beroende på hur lång tid det tar för dig att nå dit) så kan du ju utvärdera om du känner att ni hinner få igen pengarna via värdeökning (kanske prata med en mäklare vad den tror att en renovering kan göra för priset på lägenheten) eller om du just då känner att du vill lägga pengarna på nästa boende. Sen är ju prio att man ska trivas i sitt hem och skulle renoveringen öka trivseln så är det ju bara köra. Men jag hade nog pratat med en mäklare eller någon annan kunnig för att se vad en renovering skulle ge värdemässigt 🙂

 24. Anonym skriver:

  Helt klart renovera.

 25. Emelie skriver:

  Nu är det ju så svårt att visuaisera hur badrummet är men jag ser det som en investering. Inte nog att värdet på lägenheter ökar, men också att man själv kommer må bättre eftersom man kan störa sig på det!

 26. Elin skriver:

  Jag tror att jag skulle börja spara till renovering och när sparandet är ”klart” skulle jag känna efter någon gång extra och fundera om det känns viktig just då eller inte!

 27. Anonym skriver:

  Du får tänka utifrån bostadsmarknaden, vi utgår alltid ifrån att bostadsmarknaden kommer att gå uppåt vilket är påväg att bli en bubbla. Detta är på grund av att den enda anledningen folk har råd att köpa är att de får låna, alltså låneräntan får inte gå upp något. Kort sagt om ni ska sälja lägenheten inom en rimlig framtid tycker jag du ska renovera annars om det är längre fram i tiden så borde du spara:)

 28. Johanna skriver:

  Instämmer med ovan! Tycker själv att ett schysst kök och badrum höjer boendekvalitén, hade jag haft pengarna hade jag renoverat mitt helt okej och fungerade badrum för att jag själv skulle trivas bättre samt att jag tror att det skulle öka priset vid en försäljning. Gör det som känns bäst men spontant känner jag att det är värt det!

 29. ragna skriver:

  Försök att räkna ut hur mycket en renovering skulle göra för värdet om ni skulle sälja och se hur mycket + ni skulle gått på de. Jag tänker att nästa köpare ändå kommer köpa din lägenhet relativt högt då du redan renoverat så mycket i lägenheten och för deras del blir det ju ”bara” badrummet som dom behöver lägga pengar på.

  Annars tycker jag att investera i aktier. Jag har börjat göra det och det är riktigt smart och kul! Jag har köpt främst textilbolag så som H&M, kappahl, MQ samt lite andra bolag jag tror långsiktigt på. Du kommer både få utdelning på aktierna (varje år som du kan investera i något nytt) samtidigt kan de öka i värde. Fonder är också bra men lite mer långsamt och inte lika spännande enligt mig.
  Tex blondinbella investerade i H&M nu för några dagar sedan (kursen är relativt låg nu) då hon tror på bolaget långsiktigt samt att det är ett ”säkert” bolag som förhoppningsvis bara kommer växa och tänka mer miljövänligt.
  Kram

 30. Guro skriver:

  Du kan evt få inn en takstmann som gir deg en profesjonell vurdering på hvor mye badet vil øke i verdi dersom du renoverer. Da kan du enklere sammenlikne om det er mest verdt å spare eller oppgradere badet 🙂

 31. Anna skriver:

  Hej! Jag tycker att en mycket smart investering är att renovera eftersom värdet på pengarna kommer kunna stiga mycket mer än om du endast sparar dem. Investera anser jag som en mycket smart ide, PS du och Anton verkar ha helt underbart i lägenheten och du är grym!!

 32. Malin skriver:

  Jag hade renoverat! Enligt mig därför att man lever här o nu och vill gärna ha det fint kanske, samt att värdet höjs markant sen när du säljer!

 33. Elin skriver:

  Hej!
  Jag har stenkoll på min egna ekonomi. Och att spara ihop 150 k kr är en stor uppoffring då man antingen måste spara mycket eller länge vilket gör det svår att hitta på annat. Om jag själv hade haft 150k kr i din situation så skulle jag inte tveka med att sätta in pengarna på ett ISK konto och se det växa, visst att investera i aktier eller fonder är alltid en risk men tänker man långsiktigt så kan så mycket pengar bli ännu mer vilket kan medför att din framtid blir mycket mer bekvämt. Du kommer få sålt din lägenhet även om du inte renoverar badrummet. Jag antar bara att du haft lättare att spara pengar när du bodde hemma och att detta gjorde så att det gick fortare, men nu har du andra kostnader som tillkommer i vardagen. Kanske en flumig kommentar, men sammanfattningsvis tycker jag att du ska se detta som en chans att investera i aktier, lära dig det ordentligt, och kunna ta ut vinsten senare i livet. Ha inte så bråttom 🙂

 34. Emmy skriver:

  Skulle satsa på renovering trots att det är i ett okej skick. Tycker att det är otroligt viktigt att man trivs i sitt hem & känner man att något är okej men att det kan bli bättre så är det absolut värt att satsa på. Du har ju en plan på vad som ska göras & dessutom att få in tvättmaskin underlättar vardagen & ger en tid till annat istället för att man ska avsätta 4h till tvättstuga. Skulle absolut kunna öka i värde vid försäljning längre fram i framtiden tror jag om hela lägenheten är fixad!

 35. Selma skriver:

  Andrea!!! Det är 4-5 år innan du flytter klart som tusan du renverar. Din lägenhet kommer gå upp i pris som tusan och du verkar ju inte trivas med ditt badrum nu. Det är väldigt lång tid att inte trivas och som sagt så tjänar du på att renovera.

 36. Anna skriver:

  Hej! Svaren är oftast både ja och nej. Ja för att du kommer troligtvis trivas bättre samt få en smidigare vardag dvs slippa tvätttider etc. Men samtidigt tar det inte så långt tid. Det ända du spara är tiden emellan som du går fram och till baka till tvättstugan. Iallafall för mig.

  Jag tror inte man kommer få just tillbaka den stora summa av badrummet dvs 150kr plus minus. Isånnafall kan jag tänkte mig som max 100 k kanske, om boende marknade är som den är. Har svårt att tänka mig mer. Om inte bostadsmarknaden skulle få en enorm peak. Vem vet?

  Jag skulle nog hellre lägga pengarna på aktier eller fonder med högre ränta. För att få pengar växa under tiden, dels för buffert (om spisen eller liknade går sönder) men även ifall om att du/ni vill investera i en större lägenhet i framtiden.

  Hoppa detta var till någon hjälp!

 37. Felicia skriver:

  Renoverat!

 38. Moa skriver:

  Hej Andrea! Jag hade investerat pengarna i att renovera badrummet, tvättmaskin mm höjer värdet på din bostad och därför kommer du antagligen få tillbaka din investering när du sedan flyttar! Jag har dock egentligen ingen koll, så du kanske borde prata med någon professionell.. Kram

 39. Lovisa skriver:

  Jag tycker du ska lägga pengarna på badrummet! Som du själv säger så får du igen dom pengarna när du säljer, med all sannolikhet! Men tänk också själv hur du känner, skulle du trivas bättre i lägenheten med ett nyrenoverat badrum. Jag själv mår tex mycket bättre när allt är fixat och nytt! Och sen även hur lång tid tar det att spara dessa pengar? Nu handlar det om 3-4 år innan ni kanske planerar att flytta igen, hur lång tid är det kvar tills ni flyttar när du har sparat ihop dessa pengar? Är det fortfarande värt? Om du frågar mig, så kör på badrum!!

 40. Lovisa skriver:

  RENOVERA!!!!!!!!!!!

 41. Andrea skriver:

  Jag skulle nog ha sparat pengarna. Man anpassar och vänjer sig! Själv skulle jag nog väntat ett tag och sen sett om jag vant mig eller om jag fortfarande skulle vilja renovera. 🙂

 42. Madeline skriver:

  Som du säger så är det ju smart att spara till er nästa lägenhet, men om ni tycker badrummet nu är helt ok så lär det om 5-6 år inte vara tipp topp. Hellre renovera det nu så kommer ni ju ha ett super badrum i toppskick när ni säljer samt att det kommer stiga i värde om ni sätter in tvättmaskin och en dusch och gör om. Många vill ju hellre ha en dusch och tvättmaskin än ett dåligt stambyte och det kommer absolut att stiga i värde om ni renoverar nu, ni kommer då i slutändan ha mer pengar att köpa lägenhet för sedan även om det kanske inte är lika mycket som ni kommer spendera på att renovera! Så det kommer kort och gott vara värt det för er egen skull nu och när det väl ska säljas!

 43. Mikaela skriver:

  Hej Andrea! 🙂 jag studerar till fastighetsmäklare och enligt mig så är det absolut värt att renovera badrummet istället för att lägga pengarna på ett konto. Du kommer få igen vartenda krona och speciellt i Stockholm är priserna är helt sinnessjuka!!! Att äga och investera i sitt egna boende är det bästa man kan göra. Om jag var du så skulle jag innan du renoverar badrummet kontakta en mäklare som gör en värdering åt dig nu när ni har renoverat det mesta samt. Lovar att du redan har tjänat in vad renoveringen har kostat hittills 🙂 tack för en bra blogg grattis till en kanon fin lägenhet 🙂 kram

 44. Josefin skriver:

  Renovera helt klart!! Höjer lägenheten i pris och i helhetsintryck. Många värderar ett modernt och fräscht badrum med smarta lösningar högt tror jag! Det är ju alltid nice att kunna spara ännu mer men jag tycker du ska satsa på att renovera 😄

 45. A skriver:

  Badrum så klart! Du vet väl om att du får dra av priset för förbättringsutgifter/reparation när du säljer bostaden? Förutsatt att det är utfört under detta eller något av de fem föregående beskattningsåren? 🙂

 46. Elin skriver:

  Som flera skriver så ska du tänka efter om det finns en möjlighet att få tillbaka dem pengarna. Dock så är faktiskt badrum och kökets skick och design väldigt avgörande för många köpare vid en bostadsaffär. Många, ink jag själv, skulle nobba lägenheten om badrummet var lite trött och omodernt.

 47. Elsa skriver:

  Gillar dessa inlägg starkt! Jag skulle nog spara till ett framtida boende om det inte var jätteviktigt att rusta upp badrummet. Vet inte hur det ser ut men om ni tycker att det är okej tycker jag ni ska vänta. Avskyr ni badrummet ska ni självklart göra om det. Om ni bestämmer er för att göra om badrummet borde ni vänta åtminstone 6månader-1år så ni verkligen är säkra, det är mycket pengar och bör nog tänkas igenom både 1 och 2 gånger. Skulle vara kul men en massa renoverings vloggar i alla fall! Lycka till!

 48. Malin skriver:

  Jag skulle göra om badrummet och se det som en investering och något som du ändå kommer tjäna på i slutändan när du vill byta lägenhet i framtiden för då kommer du ju ändå gå plus minus noll på det. Du kan ju även prata med en mäklare om det som kan värdera din lägenhet och se om han eller hon tror att det skulle vaa värt eftersom att en mäklare har lite bättre koll

 49. Melinda skriver:

  Jag har också precis flyttat och har gått i samma banor. Mitt första tips är att prata med en mäklare. Ökar denna investeringen lägenhetens värde med lika mycket pengar som du lägger in? Om inte kan det vara onödigt. Dessutom tycker jag att du ska tänka på tidsaspekten. Du ska som du nämner bo där ett tag och så får du inte glömma att det kommer bli lite mer slitet igen. Så kanske är det bättre att renovera närmare nästa lägenhetsköp?

  Kram 🙂

 50. Tove skriver:

  Hej. Är ute efter ett par trådlösa hörlurar. Vill inte att de ska vara stora och se ut som ett par gaming-lurar. Såg dina och de verkade lagom. Vad är de för märke? kostnad? några tips på trådlösa hörlurar?
  Kram!!

 51. Hannah skriver:

  Att renovera badrummet är en investering. Ofta vill man som köpare gärna ha badrum och kök i högre standard än resten av rummen då dom två är dyrare att renovera upp. Jag skulle helt klart välja att renovera badrummet då ni ändå ska bo där ett längre tag. Jag tror ärligt du kommer tjäna på det den dagen du säljer. Dock ska man känna efter ordentligt och göra det som känns bäst.

 52. Mimmi skriver:

  Jag hade definitivt renoverat! Tänk vad jobbigt det måste kännas att gå runt i 4-5 år och vara onöjd med ett rum som skulle vara en bra investering (med torktumlare, tvättmaskin). När ni väl säljer lägenheten blir det också en investering. Ser mer positivt i att renovera än att vänta! 🙂 Kram

 53. Emelie skriver:

  Renovera! Det är Stockholm. Du kommer garanterat att få tillbaka det vid en försäljning. Eller allt kan ju hända, men till 99% säkerhet kommer du att få tillbaka det. Tror inte det landar på 150k heller, eller du kanske har spanat in något dyrare kakel och inredning 🙂

 54. Caroline skriver:

  Jag skulle renoverat och därmed antagligen fått ut mer när ni säljer sen. Av många anledningar men 1. Att ni ska bo där i 4-5 år och kanske störa er 2. Att de är jordens skönaste att ha en tvättmaskin och slippa boka tvätttider osv. Samt att när du lagt dessa pengar och fixat badrummet kommer du ju ändå ha flera år på dig att spara pengar till ert nästa boende! Kram!

 55. Nora skriver:

  Tycker du borde kolla över hur mycket detta skulle gynna ökningen vid försäljningen av lägenheten, men även fundera på hur länge ni tänkt bo i lägenheten. Pratar vi om två år i den lägenheten ni har i dagsläget, kanske inte de pengarna som ni får när ni säljer spelar så stor roll då det tar mycket tid och energi att renovera ett badrum, även om ni inte gör så stor del av jobbet själva. Men såklart är det viktigast att fundera över hur ni känner, om det kommer göra att ni trivs bättre i lägenheten och underlättar med tvätt osv är en renovering såklart en bra idé!!

 56. Filippa skriver:

  Hej!
  Till från min oseriösa och sarkastiska kommentar på twitter så har jag faktist seriösa tips också, hehe.
  Utifrån vad jag sett, så har ni det väldigt bra i lägenheten nu. Inget som absolut måste renoveras. Däremot om du tänker att du nångång (snart) kommer vilja renovera badrummet så skulle jag ändå göra det nu i samma veva. Onödigt att slösa/spara nu för att ändå om något år göra dendär renoveringen och lägga pengarna på det då istället.
  Jag tänker iallafall att jag själv skulle ha lättare att börja bygga upp sparandet igen om jag vet att alla renoveringar jag vill göra är gjorda. Då behöver jag inte tänka på det mer utan kan börja spara till något annat mål istället.
  Tror du förtod hur jag menade! Kram och lycka till, så härligt att se att hårt jobb har avlönat sig för dig!

 57. Hanna skriver:

  Hej! Jag tycker absolut att du ska satsa på nuet, gör din lägenhet idag till din drömlägenhet, även om det är bra att tänka på framtiden kan det vara bra att tänka på nuet också, vem vet hur din situation ser ut om 4-5 år, du vet hur den ser ut nu och då tycker jag att du ska satsa på den, dessutom kommer ett nytt badrum endast att höja värdet på din fina lägenhet och i slutändan tror jag att du kommer tjäna på det, se det som ett sparande som finns i den lägenheten som du lever i idag, och tänk inte på nästa lägenhet för det kan man göra med allt, ”inte lönt att köpa en bil nu om jag ändå ska köpa en ferrari om 10 år”. Efter allt annat slit och jobb i lägenheten tycker jag inte att du ska skita i badrummet för att spara till nästa, bättre att ha en helt tipptopp lägenhet just nu!
  Lycka till med ditt beslut och gör det som känns bäst för dig!

 58. Isabella skriver:

  Just nu kommer du aldrig få veta om du kommer ”få tillbaka” dom pengarna i framtiden när ni säljer lägenheten. Men jag känner ba kör på förfan!! Det kommer säkert bli hur jävla fräscht som helst när det är klart och ni kommer trivas som fisken i vattnet. Om du inte gör det så kommer du ba gå runt och tänka på varför du inte gjorde det osv. Du lever ba en gång liksom. Jag gillar att tänka pengar ”mindre seriöst”. Unna dig ditt ”drömbadrum”! Kram

 59. Molly skriver:

  Jag skulle nog säga att du borde spara pengarna till ett framtida boende med tanke på hur bostadsmarknaden ser ut idag. Priserna är väldigt höga och det har du nog märkt när du köpte din lägenhet, med tanke på det så lär priserna på bostadsmarknaden sjunka inom de 4-5 närmsta åren och därmed sjunker värdet på ditt boende. Jag tror verkligen att ni vinner på att spara, så länge ni inte vantrivs med det i alla fall! Puss

 60. Lisen skriver:

  Jag hade gått för RENOVERING. Är mitt uppe i lägenhetsköp just nu, och har tittat på ett stort antal lägenheter samt pratat med flera mäklare. Samtliga är eniga om en sak; ett fräscht och renoverat helkaklat badrum är något som höjer bostadens värde avsevärt. Senast igår var jag på en visning av en lägenhet i toppskick förutom badrummet som förvisso var ganska nyrenoverat men inte kaklat. Mäklaren sa direkt att en uppfräschning av badrummet skulle kunna öka lägenhetens värde med upp mot 200.000kr. Självklart går det inte att tänka att ni skulle få ut samma summa, men du förstår ändå min poäng – att det lönar sig. En helt renoverad lgh som din i så fall blir attraherar ju dessutom en större målgrupp vid en eventuell försäljning. Tänker då på personer som inte har råd, tid eller möjlighet att renovera mer än kanske måla väggarna, liksom.

  såhär: en renovering kommer öka er trivsel och öka värdet på lägenheten. Självklart ska man alltid spara, men pengarna till en badrumsrenovering gissar jag att du kommer få ihop relativt snabbt och därefter kan ALLT läggas på framtidsspar. Det är ingen stress – du har en bostadsrätt som kommer säljas för ett mycket högre pris än det du köpte den för med tanke på all uppfräschning och renovering. Pengarna du investerar där kommer du få tillbaka samtidigt som det gör att du trivs bättre i ditt boende, SAMTIDIGT som du kommer kunna spara till framtiden (inte så mycket just nu, kanske, men efter badrummet). Kör på en renovering!!

 61. Andrea skriver:

  Det beror ju på hur mycket mer du kan sälja lägenheten för om du renoverar. Får du mer än 150 000 kr så kör på! Då blir det en investering och sparing utan at faktiskt lägga inn pengar på ett konto. Och det skadar inte att ha ett nytt badrum när man ska bo där i 4-5 år.

 62. Bianca skriver:

  Renovera!! Badrummet är verkligen ett rum som är värt att renovera och värt att lägga ner pengar på! Under åren som går innan ni ska flytta igen till en störrelägenhet så hinner ni spara massa så tror verkligen inte det är någon fara alls!

  Kram Bianca

 63. Emma skriver:

  Man skulle väl kunna säga att jag befinner mig i samma situation som dig Andrea, fast ändå inte. Hej förresten. Jag har flyttat till annan stad pga studier och bor nu i en jättemysig etta (hyreslägenhet skall tilläggas) allt är fräscht oså FÖRUTOM badrummet. Nu vet ju jag att jag bara skall bo här i 11/2 år till men jag stör mig på badrummet varje gång jag går in i det. Hade jag varit i din situation hade jag kört! Varför skall man gå runt och störa sig på ett rum när allt annat är fint. Se det som en investering och för ditt välmående, visst är det jobbigt att störa sig varje dag? Detta är garanterat något som kommer höja priset på din lägenhet. Go for it girl!!

 64. Nelly skriver:

  Älskar dina ekonomi-inlägg och spartips! Om jag var du skulle jag nog spara till ett framtida boende. Kram

 65. Petronella skriver:

  Jag hade garanterat renoverat badrummet! Det kommer ni tjäna på när ni säljer! Ni har gott om tid att spara pengar eferåt, till nästa boende.

 66. Investera det på badrummet för då kommer du förmodligen kunna sälja lägenheten dyrare i framtiden!

 67. Elsa Winge skriver:

  Jag tycker absolut att du ska renovera. Du kommer absolut få tillbaka pengarna när du säljer så det är en värd investering, skulle jag säga! Speciellt när det handlar om att att spara och inte låna pengar! Så KÖR, lycka till!

 68. Tove skriver:

  Hej Andrea! Renovering som investering är ju bra, men att lägga 150k på det? Vad är värdet på längeheten från början? Hur mycket förväntas värdet stiga i % utan en renovering samt hur mycket med en renovering. Beroende på värdet samt storleken på lägenheten är jag tveksam till att du skulle få tillbaka mer än hälften av den investeringen du skulle göra på badrummet isåfall, för 150000 kr hade du kunnat renovera en hel lägenhet på 40 kvadratmeter inklusive köpa tvättmaskin osv. Nu har jag inte varit i er lägenhet och jag vet inte om golvbrunnen som inte finns är ett extremt dyrt problem eller inte men jag tycker du skall höra dig för med olika firmor för att kunna få ner priset på en sådan renovering.
  Sedan så har vi ju diskussionen om huruvida det skulle kunna bli en bubbla eller om bostadsmarknaden redan befinner sig i en och där sägs det olika, som du säkert har koll på. Ur ett längre perspektiv är det kanske då bättre att spara pengarna som skulle kunna täcka eventuella förluster vid en sämre bostadsmarknad i framtiden! Men tycker att du skall vända dig till någon med expertis på området och inte till dina bloggläsare<3

  Puss och kram!

 69. Nellie skriver:

  Renovera!!!

 70. Mickis skriver:

  Jag tänker såhär. Hade jag gått på en visning och hela lägenheten var fräsch och renoverad , men sett att badrummet hade behövt en uppfräschning (tex en golvbrunn? Tvättmaskin etc) så hade jag inte lagt något jättebud på lägenheten för jag hade ändå haft i tankarna att renovera badrummet.
  Kommer jag på en visning där främst kök och badrum är renoverat så hade jag lagt mer pengar på budgivningen för jag skulle kunna flytta in direkt utan att behöva renovera.
  Du kommer ändå få tillbaka pengarna, så renovera!! 🙂

 71. EochE skriver:

  Lägg gärna upp lite bilder på badrummet så man förstår!

 72. Hanna skriver:

  Renovera!!

 73. Felice skriver:

  Jag tycker att du borde ta kontakt med en mäklare och fråga om och hur mycket värdet på din lägenhet skulle ändras om du renoverar badrummet. På så sätt får du ju ett humm om det är värt att renovera eller inte. Men om det inte ökar värdet mer än vad du investerar så tycker jag att det låter som en bra idé att spara pengarna till framtiden. Det kanske är bättre att vänta med dyra renoveringar till ett boende som du känner kommer vara längre än 4-5 år. Lycka till:)

 74. Lovisa skriver:

  Om ni inte påverkas av badrummet och inte heller tänkte på det på visningen tycker jag du ska spara till ett framtida boende istället! Onödigt att lägga pengar om skillnaden inte blir så stor för er och ni ändå planerar att flytta om ett par år. Eftersom ni har fixat andra delar av lägenheten lär ni ändå få mer pengar än vad ni gav för den!

 75. Jag tror som så att om det är en förändring som många tycker att är en investering så kan det vara positivt att göra det. Vissa saker kan ju vara en investering för en själv, utan att andra tänker på det. Jag vet inte, men kanske skulle det kunna vara en sån grej. Om badrummet ändå ser fräsch ut kanske man inte hinner tänka på dess ev. nackdelar, eller kanske inte ens hinner ”lägga märke” till dem då man är på visning så kort tid. (Har också köpt lägenhet för ca ett år sen och minns hur hetsigt det var). Vissa (t.ex. jag) älskar att bada och kanske skulle sett badkaret som något positivt. Jag kan absolut inte säga vad som är det bästa men jag tror jag hade sparat pengarna till nästa lägenhet, om jag själv inte störde mig alldeles för mycket på det. Du kan ju tänka ”kommer lägenhetens värde höjas lika mycket som det kostar mig att göra det här?”. Det är svårt att veta men jag skulle nog som sagt sparat pengarna till nästa när det ändå är såpass ”nära” i tiden.

  Jättekul att se hur du gjort om lägenheten förövrigt, älskar att se dina vloggar! Kram

 76. Emma skriver:

  Jag satt i samma sits när jag köpte min första lägenhet!
  Jag tog hjälp av en mäklare (min pappas vän) och bollade mina tankar med honom. Hur mycket värdet av min lägenhet skulle förändras om jag renoverade för en viss summa och bytte ut vissa grejer. Han sa att det bästa man kan göra i dagens läge är att investera i sin egna lägenhet. Värdet på lägenheten växer samtidigt som bostadsmarknaden är som den är. Du kommer alltså få tillbaka dom pengarna om några år när det är dags att sälja igen.
  Jag valde att renovera upp kök och badrum från grunden, men fixa resten av lägenheten på billigare sätt med tex nya golv, måla om osv.
  Kan säga att jag blev väldigt nöjd med mitt bestlut när det vad dags att sälja och köpa större!
  Det är svårt det där, lycka till!:)

 77. Julia skriver:

  Jag hade sparat pengarna till framtida boende!

 78. Mikaela skriver:

  Renovera! Er lägenhet är först och främst så fin!! Men tänk när ni sen i framtiden har visning och allt annat är superfräscht och ommålat men köparen vet att badrummet ”bör” renoveras. Om jag var den köparen och letade efter min första lägenhet så skulle i alla fall jag inte köpa en lägenhet där badrummet ska renoveras. Om ni renoverar nu så tror jag iaf att er lägenhet kommer öka i värde och ni kommer få tillbaka pengarna. Kram!

 79. Jonna skriver:

  Jag tycker att ni ska investera i badrummet. Som köpare vill man ha ett badrum som är modernt! Jag och min sambo (18 och 20 år) hade badkar i vårt badrum när vi flyttade in. Då vi upplevde tvättstugan jobbig (boka tid, plötsligt har någon tagit ens tid, orena maskiner, krävs ofta att man avsätter en dag för att tvätta mm) valde vi att kasta ut det då vi ändå nästan enbart duschade, och istället sätta in dusch och tvättmaskin. Det är vi SÅ glada för att vi gjorde. Det sparar så mycket tid och energi, oavsett om vi tjänar på det eller inte så kommer jag inte ångra mig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

<<<<<<< HEAD ======= >>>>>>> 7b8e8c7dcb6c569b000584cc581f6e5d33ae9fdd