Allmänt

Resa ensam?

resaensam

Ni som läste min bucket lista för 2017 vet ju att något jag gärna skulle vilja våga göra 2017 är att resa någonstans helt ensam. Inte utan att känna någon som jag gjorde till Berlin utan helt ensam, att åka utan sällskap helt enkelt. ”Varför?” kanske ni undrar och det är för att jag känner att jag behöver utmana mig själv med. Känner att 2017 får bli året då jag utmanar mig själv över lag, går utanför min komfortzoon helt enkelt. Jag tror det skulle vara bra för mig att åka någonstans ensam, lära mig att vara ensam med mina tankar och för en gångs skull ta det lugnt till 110%. En av mina tankar är att samtidigt klara av ett annat mål, att vara utan internet och sociala medier i två dagar haha. Skulle ju självklart tidsinställa blogginlägg till er dock haha 🙂

resanesnam

Jag känner mig dock lite vilsen kring vart man i sånna fall skulle åka. Åker man till en stad då? Eller kanske en lugn ort vid något varmt ställe? Mina katastroftankar sätts ju självklart igång också, vad händer om jag får en hjärtattack? Om jag blir drogad? Kidnappad? Då skulle ingen märka det .. 🙁 Först och främst ska jag i alla fall försöka komma fram till vart och när, katastroftankarna kan vi ju ta senare haha. Det jag vet är i alla fall att jag vill vara borta 5-16 dagar!

Har någon av er någonsin rest ensam? Hur länge? Vart? Varför reste ni ensam och vad lärde ni er? Kram! Eller finns det någon som går i samma tankar som jag? Skulle vara roligt att höra vad ni tänker <3

47 svar till “Resa ensam?

 1. Sofie skriver:

  Jag skulle också vilja resa men känner samma risker som du😰

 2. Heaven skriver:

  Jag reste till paris i två månader helt ensam, kände inte en endaste kotte. Hyrde en lägenhet och läste franska 9-13. Det var nått av det absolut bästa jag gjort

 3. klara skriver:

  Jag skulle åkt till ett varmt och lugnt ställe, främst därför att jag tror att man kommer känna sig väldigt ensam av att åka på en stadsresa själv. Jag skulle vara borta i max en vecka, vi människor är trots allt flockdjur och jag tror inte man hade mått bra av att vara sj längre än så! kramkram

 4. Anonym skriver:

  Jag åkte och backpackade ensam. Var nervös innan men när jag väl åkte gick det hur bra som helst. I Asien kryllar det dock av folk som reste ensamma / andra backpackers så jag var sällan helt ensam, utom när jag själv valde att vara det. Efteråt är det verkligen det bästa jag gjort. Jag lärde mig att ta eget ansvar på ett helt nytt sätt och att trivas i mitt egna sällskap osv

 5. Natalie skriver:

  Hej!! Jag funderar också på att göra en resa ensam.
  Jag funderar på att åka någonstans där det är varmt, såklart och med all-inclusive. Jag känner bara att jag skulle vilja vara på hotellet, äta när jag vill och varva mellan pool och hav med böcker. En bara vara resa.
  Skulle inte känna mig helt säker att gå på stan själv utomlands och känner inget behov för det, så en resa med allt passar mig bäst. Troligtvis Cypern eller Grekland skulle jag åka till! 🙂

 6. Isabelle skriver:

  Jag begav mig till Italien helt ensam för att göra en vintersäsong där och det är något utav det bästa jag gjort. Jag lärde mig så mycket om mig själv men också om andra människor. Jag lärde mig att ta hand om mig själv på ett helt annat sätt, jag lärde mig lösa problem när dem uppstod och jag blev en mer öppen och social människa. Rekommenderar verkligen att resa själv oavsett om det bara är några dagar eller några veckor 🙂

 7. Johanna skriver:

  Hejsan! Jag har aldrig rest ensam förut, men tänker att det skulle kännas bra om man åkte någonstans man redan varit. Så att man på något sätt har någon slags trygghet. De är ju redan något nytt att resa själv varför åka till något helt nytt ställe och göra det jättejobbigt för sig själv. Det skulle iallafall jag göra. Eller iallafall att man varit i landet man åker till, så man känner till vissa saker.

 8. Malin skriver:

  Jag åkte till new york helt ensam i somras. Var borta 10 dagar. Anledningen till att jag åkte själv var för att de saker jag ville uppleva ville jag glra själv, sen hade ingen av mina kompisar pengar heller men är glad att jag åkte själv. Var skönt att bara få vara själv trots att man är i en så sjukt stor stad så var det bara en sån skön känsla att stå högst upp i tio of the rock och ba jag äger och jag gör det helt på egen hand!

 9. felicia skriver:

  Jag drar till Australien själv snart i probably ett år, känns lite läskigt haha men samtidigt så sjukt befriande 🙂 Kommer lära känna mig själv mycket bättre, men också lära känna nya människor i en helt ny miljö! På andra sidan jorden. Livet är för kort för att vara rädd.

 10. Bella skriver:

  Jag reste ensam till London för några år sedan, hade nog precis fyllt 18. Stannade ungefär en vecka och not gonna lie den första dagen var hemskt haha. Trots att jag inte var så långt hemifrån så hade jag ändå såååån panik när jag hade kommit fram. Precis som du nämnde, vad hade hänt om någon kidnappade eller drogade mig? Jag hade ju ingen, var helt ensam och visste inte vad jag skulle ta mig till för var ju så långt ute ur min comfort zone som jag kunde komma kändes det som. Hade hyrt en lägenhet i en sunkig liten förort där det på riktigt bara fanns människor som rökte på och var fulla vid varje hörn, slagsmål överallt, och vidriga män som pratade med mig hela tiden och visslade efter mig osv.. som jag då alltså bodde i (!!!) så det var inte så att jag kände att jag kunde fråga någon om hjälp direkt. Keep in mind att jag inte visste detta innan för det hade beskrivits som ett lugnt och fridfullt område att bo i av personen som hyrde ut lägenheten :):):) Så ja första dagen/kvällen var inte bästa dagen i mitt liv direkt haha. Men morgonen därpå kändes det så mycket bättre, hade liksom gråtit ut på något sätt if that makes sense. Tog tag i mig själv och tänkte att jag skulle sluta tycka så jävla synd om mig själv. Åkte in till själva London där jag mådde mycket bättre och resten av veckan fick jag göra det bästa av saken helt enkelt. Det var inte så illa tillslut, överreagerade nog lite också eftersom det var första gången jag reste utan min familj. Det var dock så himla lärorikt, lärde mig att det inte skadar att vara själv. Älskar att vara för mig själv när jag själv vill det men annars är jag sån som alltid måste ha någon person som ”trygghet”. Lärde mig att jag är den viktigaste personen i mitt liv även om det låter så självklart så är det inget man tänker på varje dag och ofta tar för givet. Det låter så klyschigt men man får faktiskt ett nytt perspektiv på saker!

 11. Linnea skriver:

  Jag skulle ha åkt till ett lugnt ställe o absolut inte en stor stad. Har aldrig känt mig så ensam som när jag var på ett ställe där det var hur mycket folk som helst.

 12. ISA skriver:

  åh jag tycker verkligen du ska ge dig på detta! jag reste ensam till LA för två år sedan och jag ångrar inte en sekund att jag valde att åka utan vän. Skulle iofs gå i skolan, men kände ingen innan. Man växer så jääkla mycket som människa för man TVINGAS till saker, tvingas lösa ev problem och ta kontakt med folk. Är du nyfiken så ge dig iväg! haha. Man kan alltid komma hem <3 det är en trygghet.

 13. Mickis skriver:

  Har inte gjort det själv men en kompis reste själv till Italien, hon gick på colosseun och andra sevärdheter. Hon tyckte det var en jättebra resa 🙂

 14. Anonym skriver:

  Ja va i Australien i ett år ensam! Bästa jag har gjort. Australien är verkligen superenkelt att resa till ensam. Spännade land, men ändå ganska säkert (förutom alla dösliga djur då, hehe). Både australiensarna och andra backpackers däe alltid trevliga. Väl där träffade jag människor som jag gjorde utflykter och sånt med eller så gick vi ut och festade. Dock skulle jag rekommendera att spendera minst en månad där. Men jag upplevde att när jag var med aktiv, reste runt och gjorde saker tänkte jag mycket mindre på att jag var ensam. När jag ville bara slappna av på stranden eller bara gå runt i stan och fika tänkte jag mer på att det skulle vara roligt att ha någon annan med. Så jag rekommenderar verkligen att du gör en roadtrip resa- eller att du iaf har massa saker som du vet att du vill göra.

 15. Hanna skriver:

  Jag åkte förre året helt själv till New York för att dansa på en skola. Kände ingen alls när jag åkte och tog drygt en vecka innan rumskompisarna kommer. Det var tufft, men finns inget som jag lärde mig utav så mycket som under den resan. Så viktigt att lära sig att kunnas umgås med sitt eget sällskap och utsätta sig för saker i vardagen som man annars inte behövt ta itu med. Plus att du automatiskt blir social och träffar så mycket nytt folk. Klart det kändes otroligt läskigt men man är tacksam över det i efterhand vilket du också kommer vara. Kommer gå skitbra och du kommer vara så stolt över dig själv som gick utanför din Comfort zone och drog iväg helt själv 🙂
  Kommer gå super, klart du ska åka!
  Massa lycka till kramar 🙂

 16. Malin skriver:

  Hej Andrea!
  Efter jag tog studenten i våras och haft sommarlov så resa ensam till USA i Kalifornien i 6 veckor! Jag valde däremot att åka på en språkkurs så det var lite organiserat och så att jag ändå visste att jag skulle kunna lära känna folk där och inte vara helt ”ensam” i 6 veckor. Jag valde att åka på denna resa just för att åka själv, komma utanför min comfort zone och känna att jag kan klara mig själv.

  Detta var ett väldigt stort steg för mig och jag var hur nervös som helst innan och att inte få träffa min familj, vänner eller pojkvän på 6 veckor fick mig nästan att vilja avboka hela resan. Men jag tänkte lite, nu eller aldrig, så jag åkte. Det slutade med att det blev en av de bästa resorna i mitt liv, jag lärde känna många härliga människor, men framförallt lärde jag känna mig själv mer, vågade mer och kände mig självständig. När jag kom hem kände jag mig stolt, modig och fick en känsla av att jag kunde göra vad som helst. Förutom att jag lärde mig mer engelska och lärde känna människor från hela världen så växte jag så otroligt mycket som person! Att resa ensam kan nog vara en av de bästa sakerna man kan göra för att utvecklas som person, känns sig mer självständig och våga mer!

  Du borde verkligen åka, rekommenderar det starkt! Kan bli den bästa resan i ditt liv! Va verkligen inte rädd och det är okej att vara riktigt nervös. Jag grät t.o.m. på planet dit. Men när jag skulle hem ville jag knappt det. Men våga verkligen och kom ihåg att du är inte så ensam som man kan tro att man är när man ska resa ensam.

  Kram Malin

 17. Nathali skriver:

  Jag ska ju faktiskt resa helt själv till Australien om en vecka och stanna där i 6 månader så det kommer definitivt bli en omställning för mig. Dock ska jag dit för att plugga så kommer ju att vara omgiven av människor men ändå med helt nya och det kommer ju kännas annorlunda, men tror det är en bra förändring jag behöver göra. Sen hur de känns får ni följa på min blogg på nouw.com/nathaliandersson 🙂

 18. Elsa skriver:

  Jag har åkt ensam till London två gånger. Stannade dock bara 2-3 nätter båda gångerna och London är ju London så att så mycket avslappning blev det ju inte. Men jag åt gott, shoppade och strosade runt ensam vilket jag inte har någonting emot eftersom jag trivs otroligt bra i mitt egna sällskap. Kan absolut tänka mig att åka charter ensam till något varmt ställe med all inclusive, så man har allt man behöver samlat på ett ställe.

 19. Frida skriver:

  Wow, vad häftigt och modigt om du skulle göra det! Jag hade också tänkt som de flesta här ovan: jag har valt ett lugnt ställe. Kanske en lyxig resort i ett varmt land, som Kroatien (Hvar, Split och Brac rekommenderar jag enormt, otroligt vackert där!). Men samtidigt, om du är ute efter att vara på äventyr/möta andra människor så hade troligtvis en storstad eller backpackning i Asien varit ett bättre sätt att hitta kontakter på, jämförelsevis med en lugn badort 🙂

 20. Olivia skriver:

  Känner exakt likadant som dig! Anledningen är detsamma som för dig, att utmana mig själv. Att lära mig att jag kan vara ensam och ändå klara mig alldeles fint och koppla av och bort allt annat till det yttersta. Och bara vara med mig själv helt enkelt.

 21. Amanda skriver:

  Jag åkte helt ensam till London i en vecka. Gick bara runt och njöt, första dagen var jättejobbig men i slutet var det bara skönt! Våga för det är så värt det!

 22. Annie skriver:

  Tips: Gå in och läs på mytravelwave.com. Många bra guider och praktisk information 🙂

 23. Caroline skriver:

  Dubai är ett riktigt tryggt ställe! 🙂

 24. Anna skriver:

  Hej Andrea!
  Vad glad jag blev när jag hörde (i podden) och läste (i bloggen) att du vill resa själv! När jag var 21 reste jag själv 10 månader i Australien och det är en av mina roligaste och mest lärorika tider i livet so far! Det som var bra med att resa själv är att man blir mer öppen mot andra och andra blir mer öppna mot dig. Om man är två (eller fler) som reser tillsammans så kommer väldigt sällan någon fram till än, men när man reser själv så är chansen mycket större att andra kommer interagera med dig. Jag lärde känna otroligt många människor, just eftersom jag reste själv. Jag fick dessutom en australiensisk pojkvän, fick många vänner och jag fick resa otroligt mycket i landet för att besöka mina nyfunna vänner etc. Nu var jag ju borta i 10 månader, så det blir såklart skillnad om man ”bara” är borta i två veckor. Men jag tror ändå att det är en bra självförtroende-boost och otroligt lärorikt att resa själv. Själv behöver som sagt inte betyda ensam 😉
  Massa kramar :*

 25. Linnea skriver:

  Jag bokade franskakurser tre månader i Paris förra året. Även om det skiljer sig från att göra en backpackerresa eller liknande är det väl lite samma princip. För mig var det det bästa beslut jag tagit och jag kom aldrig härifrån, så nu bor jag här på riktigt och har aldrig trivts så bra med mig själv. Det är helt sjukt att göra något sånt men satan vad man lär sig och upptäcker. Är man nervös så får man tänka som så att skiter det sig är det bara att återvända.

 26. Frida skriver:

  Jag åkte själv till Thailand i 4 månader, dock som volontär så bodde ihop med ~20 andra innan jag avslutade med en vecka HELT själv. Det var otroligt givande! Tog in på ett trevlig hotell, gick till stranden och solade under dagarna, besökte marknader och åt en massa god mat. Kändes till en början superkonstigt att sätta sig själv på en restaurang men i slutet på veckan tyckte jag det var skönt. Lite tid att slå sig ner och bara ta in intryck typ, titta på människor (kanske bara är jag som älskar det) och unna sig en god drink i ensamhet. Dessutom märker man hur extremt många människor man möter och lär känna bara för att man är öppen för det, till skillnad från när man åker med vänner. Lärde känna otroligt mycket lokalbefolkning och andra mer backpackers, så gjorde lite saker med dom också men försökte ändå ta vara på att vara själv. Det är läskigt, men jättenyttigt! Hoppas du kommer iväg 😀

 27. Josefine skriver:

  Jag var på Bali oktober, november och lite in på december -16 helt själv. Jag valde att göra resan själv för att utmana mig själv, precis som du planerar att göra, men anledningen till det var för att jag alltid planerade allt i mitt liv in i minsta detalj. SPECIELLT när jag reste. Jag skulle kolla upp massa information om staden innan jag åkte, boka transfer från flygplats till hotell, boka hotell för hela resan, göra lista efter lista på ställen att besöka och saker att göra. Och även i livet var jag så – min kalender var min bästis och jag skrev ner allt i minsta detalj. Och kalendrar äger, det tycker jag fortfarande, det är inte bara skönt att kunna skriva ner något där och sen släppa det utan det är också väldigt mysigt att pyssla med en kalender. Men jag ville testa mig själv och se om jag kunde sticka iväg utan att kolla upp alltför mycket information om landet och städerna och boende bokat bara de två första veckorna. Och det var SÅ svårt. Men jag hade bestämt mig – jag skulle bara göra det jag själv ville i precis den sekunden jag ville göra det. Jag skulle känna efter och bara följa min inre röst. Och GAAAH. Do it. Man lär sig så fruktansvärt mycket. Jag har alltid förespråkat den ”planerade spontaniteten”, att sätta av tid där man bara gör vad man känner för. Men att leva två och en halv månad på endast spontanitet – jag har nog aldrig känt mig så fri och trygg i mig själv som då. Nu kanske du inte är ute efter en så lång resa men jag tycker definitivt att du ska resa själv för det är så otroligt berikande, och också en väldig trygghet. Om du går med katastroftänk så kanske du kan trösta dig lite med att det är helt normalt men låt det inte stoppa dig. Om du är rädd så se till att ha mobilen nära till hands – familj och vänner finns ju nu för tiden alltid ett knapptryck bort. Jag funderar på att åka igen – men kanske till någon lite mindre engelsk by. Har alltid haft en liten förkärlek till områdena som ligger utanför London som är sådär precis som på film med små hus och charmiga caféer. Där man kan promenera och läsa en himla massa böcker. Så det är en plan jag har för i år! Hoppas du kommer iväg och att du får det underbart!

 28. Ida skriver:

  Jag tar studenten nu i sommar och i september har jag faktiskt bokat en enkelbiljett till Nya Zeeland! Har helt ärligt varit min drömdestination sedan 2011 så nu när jag har chansen att göra vad jag vill så tänker jag inte stoppas av att ingen jag känner vill åka med. Finns ju egentligen inget bättre tillfälle; för då kommer jag ju inte ha något fast jobb som reglerar hur länge jag kan vara borta/huslån/studielån osv. Känner inte en kotte och har ingen aning om hur länge jag ska stanna haha! Ska ansöka om ett Working Holiday visum så att jag kan både resa och jobba där! 😀 Lite nervöst såklart men mest skitspännande!!

 29. Kajsa skriver:

  Hej andrea! Först och främst – fan vilken härlig person du är. Så jäkla jordnära och enkel. Skön som attan! 🙂 Och angående att resa – i december tog jag mitt pick och pack och drog ut på ett tre månaders äventyr helt på egen hand. Tänkte precis som du ”tänk om något hemskt händer”, ”tänk om jag kommer få panik av ensamheten”. Men alltså – det har hittills varit den bästa månaden i hela mitt liv. Jag har lärt känna så otroligt många människor, upplevt platser, ätit ny mat, badat i främmande hav och framför allt – lärt känna mig själv. Kommer komma hem som en ny person i april. Alla som reser själva säger att det är det absolut bästa du kan göra – och jag håller med. Inte ångrat mig en sekund. KRAM från Noosa Beach i Australien.

 30. Josefin skriver:

  Jag reste helt ensam till Gran Canaria när jag var 20, jag tog mitt pick och pack och drog iväg en månad! Helt klart lärorikt och inte alla som skulle våga göra något sånt. Men i ärlighetens namn, jag blev galen, satt och prata med mig själv och blev helt störd i huvudet. Bokade en biljett hem efter en månad som sagt. Ändå glad att jag gjorde det. Kör vetja!

 31. Moa skriver:

  Jag har flyttat utomlands tre gånger själv under ett år. Ja, det är läskigt och nervöst men oftast brukar allting lösa sig och man vänjer sig med att vara själv. Det är nyttigt att kunna vara själv också 🙂

 32. Sofia skriver:

  Hej! Har seriöst aldrig kommenterat din blogg trots att jag är ett fan i typ 4 år lol. MEN, jag har rest ensam och tro mig, jag fkn dog innan och hade sån ångest, men vafan, vad har du att förlora? Inget. Och nej, du kmr inte dö eller bli kidnappad (åk i Europa)

  Jag åkte en vecka, till ett LUGNT ställe, kan vara Mallorca, Greklands öar eller Cypern osv. Jag tyckte det var så JÄVLA skönt. Dock rekommenderar jag att INTE vara utan wi-fi. Jag träffade mycket nytt folk men ville vara ensam mer faktiskt. Första dagen på stranden STOG jag där i typ 20 min och ba men Gud vad ska folk tycka om mig som ligger ensam här liksom, haha. Men vem fan bryr sig.

  Jag rekommenderar ett FINT hotell, lite lyx. Asså hostel osv är verkligen inte min grej. Visserligen träffar du massvis med ungdomar osv men ska du åka en vecka Max så unna dig för fan 🙂

  På restaurangen så tog jag ofta finare med Wi-fi så kunde jag lyssna på podd eller kolla film.

  Ta ej hotell med barn om du åker ensam. Så jobbigt.. haha.

  Men ÅK. Asså ja, du kmr va orolig osv innan men när du väl landat så ba känner man I got this bitches och nej du kmr inte vara orolig. Åk bara under sommaren så är det solsäkert och ta med träningskläder så kan du gå härliga promenader osv. Rekommenderar också hotell med aktiviter. Fett soft att göra yoga och stretching på morgonen.

  Lycka till och ÅK!!!!!!! Asså det är inte så jävla farligt som man tror innan. Puss och kram Andrew. Älskar dig <3333

 33. Tove skriver:

  Jag reste själv till Australien i oktober och redan när jag skulle gå av planet i Sydney hade jag en ny kompis för några dagar framåt. Man lär sig mycket om sig själv när man reser själv. Ja, man kommer träffa nya människor under resan gång men man är ändå där själv. Man lär sig att man klarar så mycket mer än man tror på egen hand. Under mina 4 månader här har vänner kommit och gått, jag har flyttat flera gånger och träffat världens bästa pojkvän här. Min plan var egentligen inte att resa hit ensam, jag trodde inte att jag skulle klara av att åka hit själv men jag åkte trots det hit själv och det är jag så himla glad över. Om jag hade åkt hit med en kompis hade jag inte behövt ta hand om mig själv på samma sätt, då hade jag alltid haft en back-up men nu har jag fått lära mig att allting löser sig till slut ändå. Det har varit ensamt vissa dagar och jag har velat åka hem, men sedan har jag träffat någon ny eller gjort något nytt så att jag har velat stanna. Testa att åk själv på en resa!

 34. Bea skriver:

  Jag var i London ensam i somras, dock bara över 2 nätter för hade inte mer tid. Men det var helt fantastiskt, det var fint väder så kunde sitta i Hyde park med bok och bodde i Notting Hill så kunde gå på marknad. Sjukt härlig resa, är ju lite jobbigt att äta middag själv på restaurang. Men det får man bara komma över. Rekommenderar verkligen att åka själv!

 35. Mathilda skriver:

  Jag reste iväg helt ensam till Australien, har varit här sen i Juni 2016. Man behöver inte vara borta så länge för att man ska lära sig något, men jag rekommenderar iaf minst 1 månad för att hinna lära sig hur man hanterar olika situationer, framförallt hur man hittar umgänge!! När man är borta i ett par veckor så är det lätt att man tänker att ”äsch, jag ska ändå inte vara här så länge” och att man då inte söker sig till andra människor, men bland det bästa med att vara ute och resa ensam ÄR faktiskt allt nytt folk man träffar!! Rekommenderar faktiskt Australien haha, även fast det är svinlång så är aussies så otroligt trevliga och så snälla mot nytt folk här, och så finns det backpackers överallt så man träffar människor överallt. Du behöver inte backpacka utan du kan hyra lägenhet i en månad om du skulle vilja det, hade då rekommenderat en surfarstad eller en storstad, typ Coolangatta, Burleigh Heads, Byron Bay eller typ Sydney och Melbourne som storstäder. Även fast Australien känns långt så är det ett OTROLIGT land och man känner sig lätt hemma här 🙂

 36. Linnea skriver:

  Kul!! Jag sitter faktiskt på Arlanda just nu haha och ska resa själv till LA! Kommer vara där i lite mer än en månad. Känner ingen där men kommer dela lägenhet med två svenska tjejer som redan bor där plus att jag redan kontaktat några som jag ska träffa där 😀 sen gillar jag att resa själv. Man kan göra vad man vill precis när man vill!! Kör säger jag bara!!

 37. Nina skriver:

  Jag reste ensam till Thailand förra året. Det bästa jag gjort! Min pojkvän kunde inte åka med mig och min familj och mina bästa vänner bor i ett annat land, så jag tänkte att varför inte! Hittade billiga biljetter och köpte dom. Det var så skönt att resa ensam. Man behövde inte känna sig tvungen att göra någonting, orkade man inte gå ut för att äta en middag så gjorde man inte det. Träffade några svenskar under resan men mest gick jag runt själv. Satt på stranden med en kall öl och tittade på när solen gick ner. Läste 3 böcker och lyssnade på olika poddar. Sista dagarna shoppade jag loss i Bangkok och bodde lite finare. Kan absolut rekommendera att resa ensam! Det var första gången för mig men kan lätt göra det igen 🙂

 38. ellinor skriver:

  Jag har åkt mycket på språkresor och pluggat utomlands själv. Dock lär man ju känna massa nya människor (antar att du skrattar nu efter gårdagens poddavsnitt haha) så man är ju inte själv… Men jag älskar verkligen grejen med att flyga och resa någonstans på egen hand. Sitta och fika själv innan planet går och bara veta att man kan göra vad man vill typ. Rekommenderar verkligen det!

 39. Sofie skriver:

  Jag har planerat att nästa år ska jag resa utomlands själv i ca 8 månader just för att hitta mig själv och bli tryggare i mig själv. Sen även för att då behöver jag inte anpassa mig till vad någon annan vill göra utan jag kan göra precis det jag vill och ta så lång eller kort tid på mig!

 40. Frida skriver:

  Jag är just nu på utbyte i Milano. Jag kom hit en vecka innan skolan drog igång och fick därmed en hel vecka för mig själv i denna stad och jag älskade det verkligen, trots att det är en storstad. Det finns så mycket att titta på och göra, och bara att gå omkring i staden blir en väldigt rolig grej eftersom det finns så mycket att se. Jag tror personligen att jag hade haft svårare att åka till ett lugnt ställe och bara ligga på stranden/vid poolen, då hade jag blivit uttråkad och börjat känna mig ensam (tror jag, och beror såklart på hur många dagar). Men jag tycker absolut du ska åka! Jag trodde att jag skulle tycka att den ensamma veckan var hemsk, men det var den inte och jag är jätteglad att jag ändå tog den tiden till att bara hänga med mig själv och göra det jag vill. Nu när skolan dragit igång och jag träffat vänner så finns liksom inte tiden till att promenera till ett shoppingområde en timme bort.

 41. Anonym skriver:

  Jag skulle tipsa dig om att åka till Italien. Googla cinque terre. Bo i La Spezia. Så kan du vandra genom de 5 byarna och typ sola/bada där. Och bara njuta av Italien! Noll hot för olyckor och italienare är snälla och hjälpsamma!

 42. laura skriver:

  hej andrea! Jag tänkte på en sak när ni pratade om ensamhet och att ni är ensamvargar i senaste poddavsnittet. Kan det vara så att anledningen till att du känner dig ”mätt” på att träffa nya människor och sociala sammanhang är att du ju typ LEVER i social bekräftelse i och med dina sociala medier? Menar verkligen inte något illa (det låter som jag är fett bitter haha), men det slog mig att det kanske påverkar ens sociala behov om man har det ”lätt” att få respons/kontakt/socialisering på insta, twitter och snapchat till exempel. Att det gör att man inte alls i lika stor utsträckning behöver den sociala kicken av man får av att knyta nya sociala band (kortvariga som långvariga) irl när det är så lättåtkomligt att göra det online. typ. En liten tanke jag hade! Hur tänker du kring detta?

  kram kram<3

 43. Emilia skriver:

  Jag reste ensam till nya Zeeland och var borta i tre månader, kände att jag behövde tid att lära känna mig själv lite och se saker på egen hand och inte vara beroende av andra, utan fatta alla beslut själv, inte behöva anpassa mig efter någon annan. Det var det bästa jag har gjort och den resan gav mig sååååå mycket!

 44. Emma S skriver:

  Hej Andrea! Skulle du kunna göra ett inlägg där du tipsar som snygga vårjackor?? Är helt vilse när det kommer till vad man ska ha:(( KRAM!

 45. Hasna skriver:

  Hej!
  Jag reste ensam till Bali i tre veckor, och det är bästa jag gjort för mig själv! Inga måsten, inget velande, bara precis göra det som faller en in där och då.

  Utomlands är det så enkelt att prata med främlingar om man känner sig ensam. Man lär sig såååå mycket om sig själv, för min del var det framförallt att säga nej till människor och saker som jag inte ville göra här hemma.

  Åk åk åk!

 46. Jenny skriver:

  Hej!

  Jag har backpackat själv i Sydostasien två år i rad. Första gången var jag borta 6 veckor och andra gången 8 veckor. Jag har rest själv för att det vid båda tidpunkterna varit enklast att fixa och planera själv, samt skönt att slippa behöva ta hänsyn till någon annans livspussel/önskemål/mm. Jag trivs i mitt eget sällskap och har inga problem med att vara själv. Tror att alla skulle må bra av att resa iväg själva någon gång…så nyttigt och lärorikt.
  Senast för en månad sen åkte jag till Portugal själv i 9 dagar för att vila upp mig efter en kaotisk höst. Så gött!

  Hoppas du kommer på vart du vill åka och vågar ge dig iväg. Du kommer inte ångra dig!

 47. Anonym skriver:

  Jag skulle lätt åka till Paris framåt april. Våren klär verkligen den staden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

<<<<<<< HEAD ======= >>>>>>> 7b8e8c7dcb6c569b000584cc581f6e5d33ae9fdd