ANVÄND DIN RÖST - BLACK LIVES MATTER

Allmänt, Texter

Jag vill använda min röst, för det är ändå i slutändan det största och starkaste vi har. Man ska aldrig underskatta vad man kan åstadkomma tillsammans, om man väsnas, syns och hörs. Förändring och förbättring kommer sällan gratis, tyvärr kan man behöva kämpa och kämpa, skrika och skrika för att det ska ske. Hur sjukt det än känns.

Jag blir så jävla illa till mods att det världen över ens är ett aktuellt ämne, eller ja såklart att det ens någonsin varit ett aktuellt ämne. Att det finns så många som inte bara accepterar varandra, med varandras likheter och olikheter. Men nu är det så läget ser ut och därför måste vi jobba tillsammans, jobba emot dessa mörka och onda krafter. Jag som vit, priviligerad kan inte bara nöja mig med "jag är inte rasist". Nu har det blivit tydligare än någonsin att vi alla måste vara anti-rasister. Vi måste STÅ UPP, STÅ EMOT rasismen. Rasismen skördar liv.

Någonting jag blivit påmind om de senaste dagarna är att jag som vit måste anstränga mig mer. Jag måste sätta mig in mer i hur läget faktiskt ser ut. Lyssna mer. Lära mig mer. Det är min skyldighet. Precis på samma sätt som jag som kvinna, önskar att alla män aktivt tog avstånd och gjorde motstånd mot kvinnoförtryck. Jag önskar ju att dom faktiskt valde att lyssna, förstå och sätta sig in i hur manliga strukturer och patriarkat är dödligt för kvinnor.

Nu tänkte jag länka några sidor, avsnitt och filmer jag tagit del av den senaste veckan som jag vill tipsa er alla om.

SAY THEIR NAMES: LÄNK
Gerorge Floyd är tyvärr inte den enda svarta amerikanen som blivit utsatt för polismord. Via den här länken kan ni läsa om fler personer som blivit utsatta. Say their names, låt inte deras historia tystas ner eller tyna bort.

Svarta liv spelar roll - LÄNK
Det har poddavsnittet med Amie & Fanna som driver podcasten Raseriet tycker jag var väldigt lärorikt, intressant och viktigt. Det är bara 38 minuter långt, tycker att alla ni ska lyssna på det. Finns på spotify.

13th - Netflix
Den här dokumentärfilmen såg jag för någon vecka sen. Filmen handlar om USAs historia om slaveri, hur kriminaliseringen av svarta ökat drastiskt det senaste åren. USA's befolkning utgör 5% av världens befolkning, ändå sitter 25% av alla bakom galler, i just USA. Det är riktigt jävla sjukt.

When They See Us - Netflix
When They See Us är en dramatiseringen av det verkliga fallet där fem pojkar blir felaktigt anklagade för att ha våldtagit en vit kvinna i Central Park 1989.

Jag blir äcklad och rädd över att se hur folk vrider och vänder på allt för att själva få poäng. Jag ser politiker som använder den unga polisen som knäböjde mitt i demonstrationen i Stockholm, för att visa hur svag vår polisstyrka är. Det skrivs att hon ska vara neutral. HUR kan det ses som ett politiskt ställningstagande att ta ett ställningstagande för svarta världen över? Hur kan det inte vara det enda normala och självklara? Hur kan detta ses som politik och inte medmänsklighet?

HÄR kan man donera pengar till Black Lives Matter.
HÄR kan man donera pengar till insamlingen i George Floyds namn.

Jag blir så glad över att se hur många som engagerat sig via sociala medier, det är så otroligt viktigt. Det är så viktigt att använda sin röst på det sätt man kan. Men kom ihåg, om en vecka, en månad, ett år, tio år. Det viktigaste vi kan göra är att stå upp för varandra i det verkliga livet genom både ord och handlingar. Det räcker inte med att lägga upp en svart ruta, dela en artikel eller att skriva det här blogginlägget. Det räcker inte på långa världar.

Vi måste alla stå upp för varandra, våga säga ifrån när vi hör en rasistisk kommentar, ett rasistiskt "skämt" eller liknande. Vi måste tillsammans ta ansvar för att sätta stopp på vad som kan verka vara en liten snöflinga, en liten snöboll för att den inte ska rulla sig stor till något livsfarligt.

Gillar