Att släppa taget och kontrollen

Allmänt

Någonting som varit ett stort problem för mig egentligen hela mitt liv (förutom nu på sistone då) har varit det här med kontroll. Att alltid vilja ha kontroll över alla situationer, att inte kunna släppa kontroll, att inte kunna lita på att saker kommer bli bra om jag inte vet exakt vad som komma skall osv. Under högstadiet och gymnasiet kunde jag verkligen känna en stark ångest i vardagen just kopplat till kontroll. Idag är det bättre men samma känsla gör sig absolut påmind ibland. Jag tror att det är en av anledningarna till att jag ALLTID mår dåligt dagen innan jag ska iväg på en resa. Tankar likt; hur kommer det bli? Hur kommer det se ut? Vilka platser kommer vi få på planet? Tänk om hotellet inte känns bra? osv osv spinner runt i 180 och allt handlar egentligen om kontroll; att jag inte riktigt vet vad som ska hända.

Jag vet inte om det är åldern, erfarenhet eller umgänge som fått mig att börja tänka och känna annorlunda. Oavsett hur så har jag i alla fall verkligen lärt mig att släppa taget. Följa med strömmen istället för att kämpa emot den. Se vad som väntar istället för att försöka lista ut som väntar. Sluta oroa mig och istället tänka det får bli som det blir och så tar vi det därifrån. Egentligen är det ganska logiskt, att oroa sig i onödan är som att lida dubbelt eller helt i onödan. Och hur onödigt är det inte att man till sig själv matar på med massor av negativa tankar som om att allt kommer gå åt helvete? Det är ändå du och bara du som står i kontroll över dina egna tankar, du kan bestämma helt och hållet vad du vill tänka; glöm inte det.

Någonting vi pratade mycket om på meditationen och yogan jag deltog i på Bali handlade om att "go with the flow". Både känslomässigt men också rent praktiskt. Livet blir så jobbigt om vi hela tiden ska försöka kämpa emot saker som egentligen är helt naturliga och som egentligen inte är något problem. Genom att kämpa emot vissa saker så skapar vi problem, förstår ni hur jag menar? Jag förstår att vissa av de saker jag nu nämner är så simpla och självklara för vissa men detta är verkligen någonting som gjort stor skillnad för mig, någonting som jag har gjort stor förändring i själv på senaste åren. En situation som skedde flera gånger på Bali som för några år sedan hade varit "jobbigt" för mig är "dåligt" väder. Regn. Åska. Blixtrar. Blåst. Under några dagar av vår semester var det molnigt och regnade, inte optimalt om man vill sola och bada men är det egentligen så förödande? För några år sedan kunde jag absolut se en sån sak som något förödande, en regnig dag på semestern hade absolut kunnat ge mig anledning till att klaga, prata flera gånger i timmen om hur mycket vädret suuuuger och hur jävla tråkigt det är att man inte kan vara på stranden.

Som sagt; detta är så simpelt egentligen men någonting som jag säkert tror att många kan känna igen sig i. Jag blev så stolt över mig själv när jag efter tre dagars regn kom på mig själv med att inte ha klagat över det en enda gång. Inte bara hade jag låtit bli att klaga, jag hade också struntat i att kolla väderprognosen för det spelar ingen roll, det är ingenting jag kan kontrollera eller påverka oavsett. För mig som varit ett kontrollfreak inom ALLT så är det en sån befriande känsla att faktiskt bara släppa saker som just inte är inom min kontroll. Det är så viktigt att bara stanna upp och påminna sig själv om att "det är som det är, det blir som det blir"

Gillar