Ekonomisk plan 2020

Allmänt, Texter, Tips

I vanlig ordning är det dags för det återkommande inlägget om min privatekonomi här i bloggen. Det är faktiskt något som jag gjort sedan 2015, så kul ju! Jag tycker verkligen att det är så viktigt att prata om sparande, utgifter osv. Det är så tråkigt att det ska vara något tabubelagt f��r jag tror verkligen att många enbart skulle få ut positiva konsekvenser av att faktiskt prata mer öppet om sin ekonomi. 2019 har inte varit mitt mest ekonomiska år om jag ska vara ärlig. Jag har absolut sparat men jag har också spenderat väldigt mycket pengar. Därför går jag in i 2020 med en hög ambition till att just spara pengar och försöka hålla tillbaka på kostnaderna. Jag har ändå en hel del mål gällande sparandet och om jag ska nå det så måste jag skärpa mig lite. Att jag har spenderat mycket pengar i år är väl ingenting jag egentligen ångrar men inget jag tänker fortsätta med 2020 hehe :)

Precis som tidigare år så kommer jag redogöra för er ganska exakt hur jag fördelar min inkomst efter skatt. Istället för att skriva ut kronor så kommer jag berätta hur jag 2020 kommer fördela min inkomst i procentandelar. 100% är alltså min inkomst efter skatt. Skillnaden från tidigare år är att jag driver aktiebolag och därmed tar ut en bestämd lön varje månad. Det betyder att jag har en bestämd lön vilket är väldigt skönt men det betyder också att jag får ut mindre än vad jag gjort tidigare. Detta är ju något jag själv bestämt då det är bättre att ha kvar överskott i bolaget istället för att ta ut en överdrivet stor lön.

UTGIFTER: Boende: 30% Mat: 14% Övrigt så som spotify osv: ca 0,5 % Nöjen/shopping: 12% = cirka 56% SPARANDE: Spara gemensamt långsikt: 10% Spara ensam långsikt: 16 % Spara resor/nöjen: 12% = cirka 38% * PS: jag har inte tagit med decimalerna därmed blir totalen 94 %. I boende är allt som kan tänkas inräknat så som ränta, avgift, försäkring, bredband osv. Där är faktiskt även amorteringen inräknat även om det faktiskt är mer som ett sparande i och med att det är vad jag betalar av från mitt bolån. I nöjen under utgifter tänker jag allt från kläder, taxi, äta ute osv. Mitt största sparande går till den jag kallar för ”spara ensam långsikt”. Där lägger jag in rätt mycket pengar och där är väl just tanken att bygga kapital inför nästa boende. Eller vad vet jag, jag har inte direkt bestämt mig. Det sparandet är i ett fondkonto med medelhög risk. Sen har ju jag och Gustav ett gemensamt sparande. Eller egentligen är det varsin fond men vi lägger in exakt lika mycket pengar, samma dag för ett gemensamt mål liksom. Det tredje sparandet är resor och nöjen och är ett helt vanligt bankkonto till för att spendera när det "behövs". Det kan användas till att köpa julklappar, åka på en resa, lyxa till det med spa eller vad som helst.
Inte avvika från min plan en endast månad. Under 2019 har jag som vanligt haft en plan men i och med att vi rest rätt mycket så har jag liksom inte riktigt följt mina egna bestämmelser. Målet under 2020 är verkligen att inte ändra i några stående överföringar utan bara låta allt vara. Att i slutet av 2020, ha sparat cirka 5 månadslöner totalt. Jag vill verkligen komma igång ordentligt med sparandet nu så som jag sparat förut. Det bästa man kan göra när man sparar tycker jag är att "express-spara" i början. Verkligen kämpa för att bygga upp ett kapital för att sen kunna bli motiverad av hur mycket man redan hunnit spara.
Under det här året har jag och Gustav rest rätt mycket. Vi har tagit tillfället i akt då det har passat väldigt bra med Gustavs jobb osv. Det har verkligen varit drömmigt på många sätt och jag är så tacksam över allt vi gjort tillsammans. Men under 2020 har vi bestämt att vi ska ta det lite lugnare med res-biten. Speciellt ur ett ekonomisk perspektiv. Vi har landställe på Åland, min pappa har en lägenhet i Torrevieja som jag gärna skulle vilja bila till och om vi är sugna på att åka någonstans så finns bland annat dessa två ställen. Sen är vi redan medbjudna till en resa tillsammans med mamma för att fira hennes 50 årsdag nästa sommar. Försöka tänka positivt och långsiktigt. Under 2020 ska jag påminna mig själv om hur jäkla värt det är att faktiskt spara ordentligt. Jag sparade väldigt bra 2014-2017 och det är jag mig själv så extremt tacksam för. Jag har ju en del planer och drömmar som faktiskt kräver att jag sparar ordentligt nu i ett par år. Det är lätt att fastna i tankar likt att det är jobbigt och tråkigt att spara MEN det är inte sant. Det finns ingenting skönare än att faktiskt nå sina sparmål för att sen kunna kunna leva så som man faktiskt vill.
– Spara först, spendera sen. Detta tips är typ ett av dom viktigaste och bästa tipsen tycker jag. Självklart finns det saker som måste betalas som räkningar, hyra, mat osv men jag menar det övriga. Det är faktiskt något som jag blivit bra på, dom gångerna jag unnar mig lite extra är ofta i slutet av månaden om jag märker att jag har pengar över på kontot. Tänker man tvärt om brukar det oftast inte bli så mycket över till sparkontot.. – Välj ut vad som är viktigast för dig. Det kanske inte funkar att ha massor av olika sparkonton samtidigt. Absolut så bildar många bäckar små men samtidigt kommer det ta evigheter om man har 1000 kronor att fördela på 6 sparkonton. Då kanske det är bättra att spara klart till en eller två saker först, liksom ta en sak i taget så man snabbare märker resultat. När man märker av resultat blir det också roligare att spara. – Det handlar ofta inte om vad som kommer in, utan vad som går ut. Många väljer att fokusera negativt kring sin inkomst, men ofta handlar det om att se över sina utgifter. Bara en sån sak som att se över maten man inhandlar, hur ofta man äter ute, hur dyrt sitt gymkort är, sitt telefonabonnemang, elavtal kan resultera i flera hundralappar, kanske tusenlappar billigare varje månad! – Se inte sparandet som något negativt. Hallå!! Det ska vara roligt att spara pengar, man sparar ju till något man vill göra eller ha. Att spara är ingen kostnad, det är en väg till något som oftast är väldigt roligt. Det kan absolut vara jobbigt men det är i princip aldrig något negativt. Viktigt att komma ihåg! – Spara arslet av dig medan du bor hemma. Om det är någon gång man borde spara hetsigt mycket så är det medan man fortfarande bor hemma och knappt har några utgifter alls. Om jag ser till mig själv och mina vänner så har många betalat kanske 2000-5000 hemma totalt för både boende och mat. Jobbar man heltid eller nästan heltid så har man sånna enorma sparmöjligheter. Perioden efter studenten tills att man sen förhoppningsvis kan flytta hemifrån kan därmed vara ekonomiska guldår. Om vi säger att man jobbar heltid och får ut 18 000 efter skatt skulle jag placera mina pengar såhär: 4000 till mamsen & pappsen. 8 000 rakt in på lägenhetskontot, 1000 in på resekontot och 3000 till nöjen/andra kostnader. Sparar du 8000 varje månad om du bor hemma i tre år har du alltså sparat 288 000!!!! Det är hur mycket som helst!! Nu förstår jag självklart att allas situation inte ser ut exakt såhär men vill bara visa hur ”enkelt” många kan bygga kapital medan de fortfarande bor hemma. JUST DO IT PEOPLE!
Har ni några frågor till mig angående detta? Då är det bara att lämna en kommentar under detta inlägg så svarar jag så snabbt och gott jag kan. Kram!

Gillar