Hemgjorda, nyttiga shots..

Recept, Tips

Haha ja, shots! Men inte shots med alkohol utan med massor av nyttigheter. Jag är ju egentligen ganska skeptisk emot kosttillskott osv men tänker att jag den här hösten ska försöka ändra inriktning litegrann. Jag var ju så himla sjuk i vintras och vill verkligen försöka motverka det till varje pris. Något jag läst är att ingefära och citron är en superbra kombo och något man borde få i sig varje dag för att boosta kroppen och immunförsvaret. När jag har varit på lite olika caféer har det gått att köra just en ingefärashot och då tänkte jag att det borde gå att göra hemma och ha i kylskåpet. Såhär gjorde jag:

Ingredienser: 6 dl vatten 4 dl äppeljuice 2 bitar ingefära (se storlek på bild) 2 msk honung

Jag började med att riva ingefäran och då använde jag först rätt små hål på rivjärnet men kom sedan på att jag lika gärna kan använda de lite större då man endast river för att saften ur ingefäran ska komma ut, själva bitarna silas sen bort.

När jag rivit klart hällde jag i alla ingredienserna i en kastrull. Lägg inte i hela citronerna utan endast saften ur 2 citroner. Jag delade dom först på hälften och sedan skar jag som ett krys cirka 1 cm djupt, det var enklare att krama ur saften då. Sen ska detta bli varmt. På några sidor läste jag att man ska låta det koka och på andra att man inte ska det, för när ingefäran når över 60 grader så försvinner många av de bra funktionerna med ingefäran. Så jag lät det bli varmt men inte kokhett, och jag lät det stå på spisen i cirka 15 minuter.

Vi hade tydligen ingen sil hemma utan endast durkslag som används till exempelvis pasta. Så jag tog en nytvättad kökshandduk och la i durkslaget för att vara säker på att inga bitar följde med när jag hällde av den varma sörjan.

Såg ju inte superfräscht ut med bitarna som blev kvar men guuud vad fräscht det doftade. Älskar verkligen doften av ingefära och citron. Jag lät det stå och droppa i cirka tio miuter, sen klämde jag ur den sista saften ur ingefäran med händerna.

Sen hällde jag allt i en flaska med lock och ställde i kylen. Så från och med nu tänker jag ta en shot av detta varje morgon tills det tar slut och förmodligen göra en ny sats efter det. Värt att tänka på är ju att ingefära kan vara olika starkt och citron likaså, så anpassa receptet efter vad du själv tycker om. Dock är ju halva poängen att det ska bränna till lite i bröstet! :)

Gillar