HUR JAG REDIGERAR MINA BILDER

Allmänt, Texter, Tips

Någonting som jag dagligen får frågor om både här i bloggen men främst på Instagram är: hur redigerar du dina bilder? Jag känner inte alls att det är någon sorts hemlighet och jag har många gånger berättat att jag gör det i Lightroom. Men för någon som inte är van vid Lightroom eller kanske aldrig tidigare använt det så tänkte jag nu i detta inlägg visa steg för steg hur jag redigerar mina bilder. Jag redigerar alla iphone-bilder i min telefon och alla kamerabilder på min dator - båda med Lightroom. Lightroom finns som gratisvariant på telefonen men då ingår inte alla redskap som jag använder mig av. Priset för detta redigeringsprogram ligger på 120 kr/månad. Kanske låter lite saftigt men om man redigerar bilder som jag gör varje dag i jobbsyfte så är det absolut värt pengarna.

BILD 1 - UTSIKT PÅ KRETA: Här har jag först och främst gjort bilden lite varmare och mer rosa i tonen för att framhäva himlens fina färger. För att kunna göra bilden ljusare men inte förlora färgerna har jag dragit ner "Högdradar" till aboslut lägsta och sen ljusat upp skuggorna istället för att justera "exponering". Efter det har jag gjort det gula i bilden lite rödare samt den ljusblå himlen lite grönare i tonen. "Klarhet" gör bilden lite krispigare, klarare liksom.

 

BILD 2 - POOLBILD: Här ser ni att jag gjort lite annorlunda i ljusredigeringen, just för att den skiljer sig rätt mycket från den första bilden. Jag har gjort bilden lite varmare (vilket jag nästan alltid gör). I den här bilden har jag redigerar fler färger än på första bilden. Det orangea i bilden är mörkare, det gula är rödare, det gröna är kallare grönt och det blå är mer grönt.

På datorn använder jag mig enbart av Lightroom och Photoshop. Det är i Photoshop jag gör collage och ihopsatta bilder som dom ovanför med text. Men på telefonen har jag några fler appar som jag använder mig av. VSCO känner ni säkert igen, där finns det massor med färdiga filter man kan använda sig av, både gratis och mot betalning. Kan verkligen rekommendera den appen för dom som inte vill lägga ner jättemycket pengar eller tid på sina bilder men ändå få riktigt bra resultat. Preview är en app där man kan planera sitt instagram-flöde. I know, det är galet men jag tycker det är skönt då jag får mindre beslutsångest kring vad jag ska lägga upp. Tycker det är skönt att "planera lite". Glitché är en app där man kan göra lite coola effekter men jag använder den inte alls ofta. Unfold är min nya favoritapp. Där man man göra riktigt snygga stories samt få till lite snygga ramar osv. Där redigerar man alltså inte ljus/färg utan text, ramar osv. Och när det kommer till mina vloggar så klipper jag dom i Final Cut Pro och lägger på ett filter från Lightroom på dom så dom blir lite snyggare i färgen. Har ni några andra frågor så lovar jag att svara så bra jag kan i kommentarsfältet nedan :)

Gillar