KÖKET SKA GÖRAS OM, IGEN...

Allmänt, Inredning

Alltså det är nästan lite skrattretande att vi ska göra om i köket ÄNNU en gång.. Herregud. Detta alltså inte pga att jag är en rastlös influencer som vill ut med det gamla och in med det nya två gånger per år utan pga en jäkla fuktskada som tyvärr drabbat vårt kök. Det är en tätning som stått och droppat (förmodligen i något år...) i huset och mitt kök är ett av dom som blivit berörda. När jag flyttade in så gjorde ju jag (läs Oskar och en byggfirma) om köket en del. Bytte bänkskiva, höjde bänken så det fick plats diskmaskin, ordentlig spis osv. Sen i vintras så lämnade ju jag och Gustav in luckorna på målning (dom var typ gråvita förut) och vi kämpade arslet av oss för att måla om stommen på egen hand.

Så när jag fick höra att köket blivit fuktskadat så blev jag såklart lite ledsen. Jag älskar verkligen vårt 40-talskök. Tänk att det stått här i snart 80 år?? Helt sjukt ju! I alla fall, jag fick berättat för mig att dom skulle behöva ta bort hela köket inklusive allt golv då det var totalförstört. Det gjorde mig inte så mycket, alltså golvet. Detta i och med att jag råkade välja ett obehandlat golv som hann bli förstört innan det någonsin hann behandlas haha.. Så det ska faktiskt bli skönt om jag ska vara ärlig.

Först var jag lite inne på om man borde byta ut hela jäkla köket men nej, jag vill ha kvar mitt kök och försäkringsbolaget får helt enkelt stå för att återställa det i perfekt skick även om det innebär att man behöver snickra och renovera vissa delar av stommarna osv. I och med nedmontering av köket så kände jag dock att nu har vi ändå en möjlighet att förbättra några saker och det är bänkskivan, fläkten, diskhon, golvet och stänkskyddet.

Jag ramlade över dessa bilder på Bricmates instagram och föll pladask! Jag har kakelplattor från dom i mitt badrum plus att Alice och Pierre också använt sig av dom i sin lägenhet. I och med att vi alla varit nöjda så bestämde jag mig för att kika närmare på deras bänkskivor.

Idag var jag på besök i deras showroom för att kika lite närmare på färg, val av kant osv. Tror att det kommer bli den beiga färgen som ni ser är monterat i köken på både dessa två bilder och dom två ovanför. Tror den färgen kommer göra sig fin mot våra mörkgrå luckor. Sen kommer vi också kosta på oss matchande stänkskydd, alltså ha samma skiva på väggen ovanför istället för ett kakel som vi har nu. Blir så enhetligt och fint!


Det enda problemet nu är att vi inte kan måtta åt skivorna än då det liksom inte längre finns någon köksstomme eller golv att förhålla sig till. Byggarna hos mig kommer ju gjuta ett helt nytt golv (cirka 15 cm borttaget) och innan det är gjort vet man ju inte de exakta måtten mellan diskbänken och väggskåpen osv. I och med att det varit en fuktskada så står ju nu köket och torkar, vilket kan ta allt ifrån 2 till 5 veckor. Så allt är lite ovisst just nu.

Nytt golv ska vi också ha! I vardagsrummet har vi fiskbensparkett som också legat där sedan huset byggdes, så jäkla fint. Det slipade och behandlade jag vid inflytt i lägenheten och har egentligen sedan dess tänkt att det skulle vara trevligt att ha fiskbensparkett även i köket och sovrummet istället för att ha olika golv överallt. Men detta är ju något som kostar en hel del men nu känner jag att när vi ändå är igång så lägger vi det i köket i alla fall. Sovrummet får klara sig utan haha.


Juste vill bara förklara, vi får ju tillbaka golv på försäkringen till det värde som det golvet som låg i köket var värt. Så det är inte så att vi får gratis fiskbensparkett haha, utan vi får självklart betala mellanskillnaden. Det är samma med bänkskivan, stänkskyddet osv.

Ett annat "misstag" jag gjorde när jag fixade köket första gången var val av diskho. Jag ville ha en vit, och köpte därför en vit från Ikea men nej den är inte bra alltså. Har behövt laga den flera gånger, den blir missfärgad osv. Sen är den även uppdelad i två hoar som gör att det är rätt krångligt att diska stekpannor osv. Nästa sak jag stör mig på med den vita diskhon är att den har en kant runt sig som gör att det inte går att dra ner smulor och smuts rakt ner i hon. Därför kommer vi nu köra på en stor underlimmad diskho.


Nu när vi bor hos mamma så slås jag också av hur skönt det är att ha en kran man kan dra ut huvudet på så man kan styra strålen när man diskar, så en sån blandare kommer vi också köpa. Dessa två är från Tapwell, lite pricy men jag gillar verkligen deras grejer. Vi har dom i badrummet och är mycket nöjda.

Här är två bilder på hur köket såg ut 2016 när jag köpte lägenheten! Ska bli spännande att se det förhoppningsvis slutgiltiga resultatet om någon månad! :D

Gillar