Liv gästar bloggen; Pluggtips!

Allmänt, Texter, Tips

Hej alla fina! Liv här! Andrea's assistent. Idag tänkte jag göra ett litet gäst-inlägg här på Andreas blogg som ska handla om studiemotivation. Jag studerar på Stockholms Universitet, en kurs i Modevetenskap. Jag älskar det! Man lär sig otroligt mycket och man får en mycket bredare bild av mode. Så det är verkligen en kurs jag rekommenderar om man är intresserad av mode. Så, jag tänkte tipsa er om några små tips och knep som kan underlätta studierna och motivationen till att plugga.

1. Hitta ditt sätt att anteckna Föreläsningarna är otroligt viktig del av studierna, då det är där man får all information som man sedan ska använda till tentor. Så nummer ett är att hitta det enklaste sättet för dig att anteckna, för hand eller på dator? Jag trodde själv först att dator var det enklaste för mig, men insåg sen att allting fastnade bättre om jag skrev det med papper och penna. Testa dig fram!

2. Hitta din studieteknik Studietekniken är något som kan ta lång tid innan man hittar det som passar en själv bäst. För min egna del lär jag mig lättast om jag får anteckna mycket, om och om igen. Gärna i färg och form. Att anteckna när man läser är bra, låt det ta tid. Det är de värt.

3. Plugga i omgångar Ett knep som jag har lärt mig av min pappa är att jobba/plugga uppdelat i olika omgångar. Till exempel, sätt tiden på din telefon på 30 minuter. Plugga intensivt under 30 minuter utan att bli avbruten, låt inget störa dig. Sen när klockan ringer, tar du en paus på 5 minuter. Gör sedan om detta cirka fyra gånger. Jag lovar att detta är otroligt effektivt sätt att plugga/jobba, då låter hjärnan vila och återhämta sig. Mycket bättre än att sitta konstant i flera timmar.

4. Planering är A och O Det viktigaste för mig för att allting ska fungera, det är att planera. Köp en fin almanacka, block eller använd dig av din telefon-kalender, börja varje måndag med att planera din vecka. Alltifrån från vad du ska handla, till träning, till vilka exakta tider du ska sitta och plugga. Sätt upp små delmål med studierna under veckan och anteckna vilka läxor du har. Detta underlättar otroligt mycket!

Jag har köpt olika färger på mina pennor som jag använder när jag planerar och skriver. Det gör allting mycket roligare!

5. Hemmamatch eller bortamatch Vart pluggar du bäst? Hemma eller borta? För min del är det väldigt varierande. Det kan vara olika från dagar till dagar, samt vad det är för typ av plugg jag har. Jag brukar alltid säga att det är bra att komma till ett nytt ställe, att man hittar sitt egna ”kontor”. Sen när man är där så jobbar man. Är man hemma kan det vara lätt att börja pyssla med andra saker.

6. Unna dig studiesnacks Köp massor av gott snacks som du kan äta medan du pluggar, viktigt att hålla energin uppe! Men skippa godiset, ersätt det istället med frukt, nötter och naturgodis.

Det viktigaste med studierna, gör det kul! Det ska vara roligt att plugga. Hitta en studiekamrat och sätt nya rutiner in i vardagen. Om du ska börja plugga snart är mitt tips till dig, välj ett ämne du brinner för. Detta gör de mycket enklare OCH roligare! Tro mig. Ha en fortsatt fin söndag! Vi ses och hörs snart igen :) Puss och Kram, Liv

Gillar