MATBUDGET-KRISEN

Allmänt, Recept, Texter
Okej, ni är nog många här i bloggen som också följer mig på instagram och därmed tog del av min lilla upptäckt här om dagen. Såhär är det; jag och Gustav har ingen bestämd matbudget och det har jag aldrig haft tidigare heller. Om jag ska vara ärlig så har jag aldrig "behövt" ha det. Enda sedan jag flyttade hemifrån vid studenten så har jag haft tillräckligt god ekonomi för att inte behöva tänka på hur mycket jag lägger på mat (inom rimliga ramar såklart). Jag vet dock att vi lagar rätt mycket mat hemma och jag har haft ett hum om vad vi lagt på mat - trodde jag :)...
Jag uppskattade summan till 4000 per månad tillsammans, Gustav skrattade till när jag sa den summan och frågade om jag var seriös. Vadå?? Vad tror du då? sa jag och han föreslog att vi borde anteckna alla våra matinköp under Januari månad vilket vi nu gjort. Halvvägs in i månaden förstod jag väldigt klart och tydligt att 4000 var ALLDELES för lågt räknat. Så långt ifrån att det fan är pinsamt. Samtidigt när man väl börjar tänka på det så nej då är det inte så konstigt. Här om veckan åt vi först mellis innan yogan för 200 kr på Joe & The Juice och sen efter yogan åt vi sushi för 300 kr. Bara där hade alltså 500 kronor från den gemensamma matkassan gått till egentligen helt onödiga inköp. Vi lägger inte orimliga summor på mat utifrån vår ekonomi men vi lägger ändå onödigt mycket pengar på mat, förstår ni hur jag tänker?
Anledningen till att vi kanske inte reagerat tidigare är väl för att vi fortfarande har råd. Men även om man har råd att lägga tusentals kronor på mat så behöver man inte slösa eller vara onödig. Om vi kan dra ner våra matkostnader med 2500 kronor varje månad så är det pengar vi kan lägga in i ett långsiktigt sparande istället; hur nice skulle inte det vara liksom? För oss tror jag att det största problemet är alla fikor och spontana middagar ute när vi egentligen bara kan dricka kaffe hemma samt lägga 20 minuter på att slänga ihop en middag som också kommer bli matlådor.
Jag vill inte sluta äta god mat, fika eller käka ute men det måste absolut ske en förändring. I februari ska vi verkligen försöka hålla en bestämd budget och utgå ifrån den. Äta ute betydligt mindre samt göra ännu mer matlådor. Efter att februari är slut så kommer jag presentera summorna från Januari och Februari jämfört med varandra. Skäms så mycket över Januari-summan att jag fan inte kan presentera den utan någon sorts förbättring hahah.. Jag frågade i alla fall er på instagram hur mycket ni la på mat och de allra flesta la mellan 1500-2500 per person, per månad. Det absolut vanligaste för sambos om två var en total matkostnad på 4000 kr. Det jag TRODDE att vi la men hade totalfel om.

Hur tänker ni kring matinköp, budgets osv? Tänker ni mycket kring vad ni lägger era pengar på eller kör ni bara på?

Gillar