"Matbudgeten som sprack"

Allmänt, Texter, Tips

Hahaha okej förlåt för världens mest dramatiska rubrik på ett inlägg som handlar om något så odramatiskt som en matbudget.. Nej men ni som kikar min instastory dagligen har ju följt med under dramatiska januari/februari där jag och Gustav bestämde oss för att skriva ner ALLA våra matinköp för att faktiskt få en liten överblick angående hur vi låg till. Nu ska jag försöka beskriva det här så tydligt och bra som möjligt utan att försöka måla upp mig själv som blåst och världsfrånvänd. Snabbt sammanfattat kan man väl säga att jag aldrig "behövt" tänka på hur mycket pengar jag lägger på mat, jag har aldrig "behövt" ha en budget kring mat vilket har resulterat i att jag aldrig haft någon sån budget. Självklart skulle det inte vara rimligt att lägga 20 000 på mat varje månad men ni fattar.

Både jag och Gustav älskar att spara, har olika fonder för olika ändamål och är rätt ekonomiska när det kommer till det mesta. Jag är duktig på att spara och det är det första jag gör så fort jag får min lön, jag tar aldrig från mina sparkonton och spontanköper inte dyra saker. MEN, man kan säga att jag inte riktigt hade koll på hur onödigt mycket pengar vi la på mat (kanske framförallt jag hehe). I och med att vi pratar rätt mycket ekonomi med varandra så har vi självklart pratat om våra matkostnader varpå jag säger "ja men jag tror att vi lägger 4000 i månaden sammanlagt på mat". Gustav tittar på mig och säger ingenting samtidigt som han börjar le. Jag fattar ingenting och undrar om det är mindre. Han föreslår då att vi borde föra anteckningar över allt vi köper i Januari månad utan att ändra vårt beteende, för att få en så ärlig överblick som möjligt helt enkelt.

Såhär kan det se ut när vi "mealpreppar" - ett bra sätt att spara in pengar genom att slippa köpa lunch ute!

Den 5e Januari hade vi redan köpt mat för cirka 1000 kr... Alltså det sjuka är att jag som reflekterar rätt mycket över mina utgifter kring annat verkligen inte alls tänkt speciellt mycket på vad vi faktiskt lägger på mat. Smoothies hit, middag ute dit, spontanköp på mataffären osv. Jag tänkte liksom att vi lagade väldigt mycket mat hemma och att det automatiskt borde betyda att vi har jättelåga kostnader. Nej men alltså ni måste förstå att jag faktiskt skäms lite när jag skriver det här men jag vill vara så ärlig som möjligt gällande det här, kanske kan jag hjälpa någon annan att "vakna" haha.. I mitten av Januari hade vi i alla fall redan kommit upp i 4000 kr och då hade vi inte räknat in de gånger vi ätit ute utan varandra utan enbart våra gemensamma kostnader. Någonting vi också konstaterade där runt 15e Januari var att Januari absolut inte var en galen månad, vi vet att vi käkat betydligt mer ute andra månader.

Så vad landade Januari 2018's matutgifter på? Jo mina vänner det landade på dryga 8500 kr. Detta ej inräknat med de tre gånger jag åt ute utan Gustav och dom två-tre gånger han åt ute utan mig. Alltså jag visste faktiskt inte om jag skulle skratta eller gråta. Jag SKÄMDES helt ärligt hahaha. Ville inte ens skriva ut det någonstans innan vi skapat skillnad på detta slös-beteende. Hur mycket pengar man väljer att lägga på mat är ju självklart individuellt men för mig är det alldeles för mycket, onödigt mycket. Visst att vi båda älskar mat och gärna lägger pengar på ekologiskt, närodlat, grönsaker och frukt men 8500. No way.

Vi gjorde en liten analys av vad som gått snett och det var rätt tydligt; spontana middagar och "mellis" ute. En dag åt vi på Joe & The Juice innan yogan, det mellis-kalaset gick på totalt 250 och sen middag efter på 250 det med. 500 onödiga kronor som lätt hade kunnat bytas ut mot hemlagat med lite planering. En annan del som vi kände att vi behövde förändra var spontana middags-handlingar på matbutiken. Sätter man sig en dag i veckan och planerar lite smart kring maträtter där man kan använda samma ingredienser, göra större portioner osv så blir det verkligen markant billigare.

Hur gick det sen i Februari då? Jo vi tog tag i att börja veckohandla ordentligt samt vara mycket "strängare" med att använda vad vi har hemma. Man har ju ofta hela skafferiet fullt av saker, samma med frysen men ändå så köper man nya saker och gör något av det istället. Förutom det så drog vi ner riktigt ordentligt på att käka ute och sparade det till tillfällen där man verkligen ville äta ute istället för att använda det som någon sorts nödlösning. Att också bara börja bli medveten om att vilja hålla sig till en viss summa gjorde också skillnad i mitt köpbeteende. Jag behöver inte alltid köpa sånt jag är sugen på för stunden, typ torkade äpplen för 50 kr eller färska hallon för 40 kr.

Februari månad landade på 4500 kr om jag inte minns helt fel, vilket känns betydligt mycket rimligare än 8500.. Vi skulle självklart kunna pusha ner den summan ännu lägre men det handlar ju om att hitta en balans som passar just oss. Vi gillar att unna oss god mat + vi har inga andra "onödiga" kostnader som tobak, alkohol eller liknande. Det vi kommit fram till är väl helt enkelt att vi gärna unnar oss, men lite mer medvetet. Jag kan verkligen tipsa er om att under en månads tid föra anteckningar kring mat för att få en tydlig överblick. Kan tänka mig att det är fler än mig som tror sig ha en bild av hur mycket man lägger på det men sen kanske det inte stämmer helt och hållet..

Även om vi hade råd att lägga 8500 kronor på mat så känns det såhär i efterhand väldigt onödigt. I Februari månad la vi alltså 4000 kr mindre än vad vi gjorde i Januari vilket betyder att vi har 4000 att lägga på något annat, det är JÄTTEMYCKET pengar. Tänk liksom vad den skillnaden blir under ett helt år - 48 000!! Jag känner att det är väldigt pinsamt att inte ha haft koll men det känns väldigt bra att nu faktiskt ha det.

Hur mycket lägger ni på mat per månad (och hur många är ni i hushållet)? Har ni några knep/tips på saker ni gör för att hålla ner kostnaderna? Berätta gärna i kommentarsfältet kring hur ni tänker angående detta <3

Gillar