Min studieteknik + pluggtips

Okej nu har det gått några månader på universitetet och jag känner att jag har kommit in i pluggandet lite mer ordentligt. Jag känner att jag har kommit in i vad som funkar för mig, vad som inte funkar osv. Har ju skrivit lite om studieteknik osv och många av er har bett mig skriva om hur jag brukar tänka när jag pluggar inför tentor osv så här nedanför har jag sammanfattat lite kring hur jag brukar tänka/göra!

- Inför föreläsningarna brukar jag översiktsläsa kurslitteraturen. I och med att det är rätt mycket att läsa så har jag varken tid eller ork att läsa allt supernoga så jag brukar skumma igenom och försöka skapa mig en bild av vad det är detta moment handlar om. Ett bra tips är att försöka återge på 2-3 meningar vad det är man läst per sida ungefär.

- På föreläsningarna antecknar jag med datorn. Då försöker jag lyssna och skriva ner det som känns mest väsentligt. Jag har testat att skriva ner för hand men det går för långsamt för mig att skriva så jag kör med datorn. Då försöker jag tänka på att skriva ner det läraren säger, inte det som står på själva power-pointen.

- Efter föreläsningarna skriver jag rent för hand. Inte alltid och inte allt men det som känns viktigt brukar jag sammanfatta för hand i mitt anteckningsblock. Detta för att jag lär mig enklare när jag skriver för hand. Så har vi haft en föreläsning om marxismen som blivit tre sidor på datorn så skriver jag kan en sidas sammanfattning för hand.

- Svarar på instuderingsfrågorna utifrån föreläsningarna och kurslitteraturen. Jag vet inte hur det funkar på andra utbildningar men vi får instuderingsfrågor av våra lärare som sammanfattar delkursen, det har varit cirka 15-25 frågor och dom har jag svarat på i ett drive-dokument tillsammans med några från klassen. Sen brukar jag också svara på frågorna själv för hand för att på egen hand kunna konkretisera varje svar. På datorn skriver man enkelt rätt mycket men det är också viktigt att kunna kort och koncist ge svar på frågor.

- Prata om frågorna/begreppen. Förutom att skriva på datorn och för hand så tycker jag att det är så givande att diskutera två och två eller i grupp. Det ger ofta en större helhetsförståelse tycker jag. Det är också bra att få höra andra personers tankar och perspektiv, dom kanske har tänkt på frågan på ett helt annat sätt än vad du har. Det är ju också ett perfekt tillfälle att hjälpa varandra om det är något man inte har koll på!

- Planera in i kalendern. Det kan kännas överdrivet men jag tycker att det är skönt att bestämma dagar och tider då jag ska plugga på egen hand, jag har inte disciplinen att bara få för mig att börja plugga helt plötsligt liksom. Detta gäller ju speciellt veckan/veckorna inför en tenta. Det är bra för att inte heller råka planera in andra saker när man egentligen inte har tiden.

- Stäng av allt annat. Om man verkligen vill använda sin tid effektivt och få så mycket som möjligt gjort så gäller det att stänga av allt runt omkring. Det kommer ta dig dubbelt så lång tid (om inte mer) att göra klart en uppgift om du samtidigt ska kolla Instagram, Twitter och Youtubevideos samtidigt eller bara har TV:n med ditt favoritprogram på i bakgrunden. Ha inte en enda flik uppe på datorn som inte har med plugget att göra och sätt telefonen på ljudlös eller lägg ifrån den helt och hållet. Såhär behöver man inte sitta en hel kväll. Jag brukade köra hårt i cirka 30-45 minuter och sen ta en paus på cirka 15 minuter och sen plugga 30-45 minuter igen eller hur mycket tid man nu behöver lägga ner. - Organisera & håll ordning! Om det är något som gav mig panik så var det när jag inte hade koll på mina saker. Nog med att vara stressad över allt som ska göra, då är det rätt viktigt och skönt att ha koll på papper, mejl osv. Ett stort tips är att använda sig av google drive som man kan använda om man har en gmail. Där kan man skriva dokument som sparas direkt som man kan skriva i oavsett vilken dator man använder. På min drive så hade jag massor med olika mappar för att hela tiden hålla ordning och koll. Skulle vara lite jobbigt om man helt plötsligt inte hittade den där uppsatsen man skrivit på i veckor som ska in om en timme. Gillar man inte att ha saker digitalt så borde man införskaffa sig riktiga pärmar.

Gillar