Recept: Enkla frallor

Recept

I och med den rastlöshet som ofta kickar in nu för tiden så fick jag för mig att baka bröd igår, utan recept. Så värt att ha i åtanke när ni läser detta recept är att jag gått lite på känsla och inte mätt ut allt 100% och att receptet förmodligen kan bli betydligt bättre än hur jag gjorde det haha. Jag hade exempelvis lite problem med jäsningen så lät bunken stå i lite ljummet/varmt vatten i 30 minuter för att skynda på processen lite.


INGREDIENSER:
5 dl vatten
cirka 20 gr färsk jäst
ca 6 dl vetemjöl
ca 1 dl rågsikt
ca 1 dl dinkelmjöl
ca 1 dl havregryn
ca 0,5 dl linfrön
ca 0,5 dl solrosfrön
ca 3 tsk salt

GÖR SÅHÄR:
Värm vatten i en kastrull till du får fingervarmt vatten. Smula ner jästen i en bunke och häll därefter vatten i bunken. Rör om och se till att jästen smälter samman med vattnet. Häll sedan i de torra ingredienserna och rör om ordentligt.

Lägg sedan en handduk över bunken och låt hästa 1,5-2,5 timmar. En anledning till att min jäsning gick lite sisådär kan bero på att min förpackning legat lite öppen i kylen och blivit lite torr. Håll koll på degen och se till att den jäst ordentligt bara. Sätt ugnen på 200 grader.

Ta fram en ugnsplåt med bakplåtspapper. Häll ut degen på mjölad bänk och gör en lång korv :) Limpa kanske man säger på bak-språk haha... Var inte rädd för att addera vetemjöl här om degen är kletig. Sen skar jag bara upp limpan i mindre bitar, formade dom lite runda och platta i min hand och la dom sedan på formen med bakplåtspapper. 20 minuter i ugnen och sen var dom klara!

Det var lite småknepigt men dom blev såååå goda. Ska verkligen göra mer bröd med linfrön i, tycker det är så gott.

  • Postad i: Recept

Gillar