Recept: Smoothie bowl

Allmänt, Recept

Alltså hur sjukt är det inte att man minns smoothiens begynnelse? Nej men ärligt kommer ni ihåg när smoothie verkligen blev en grej typ 2011? När alla gjorde hallonsmoothie och la ut bilder på det med sina fluffiga tofflor på instagram med valencia-filter? Hahaha.. Jag ÄLSKAR smoothies och smothie bowls i alla dess former och äter det mer än gärna till frukost så ofta vi har tid och ork att göra i ordning det. Jag är en person som behöver en redig frukost för att ha en bra energinivå resten av dagen och då passar en smoothie bowl mig perfekt! :)

Nu kanske några av er ba men snälla??? "Smoothie som smoothie. Bowl hit och bowl dit??". Jag tänker i alla fall såhär: vanlig smoothie dricker man i glas utan tillbehör. Den kan ofta vara lite rinnigare i konsistensen just för att den ska vara enkel att dricka. I en smoothie bowl gör jag smoothien ganska mycket tjockare samt där har jag även tillbehör så som bär, jordnötssmör osv :)

Jag har i alla fall en favoritvariant som vi ganska nyligen har börjat med här hemma som jag tänkte tipsa er om. Jag tog dessa bilder på julafton tror jag, saknar verkligen mina julköttbullar VARJE dag. Ska nog göra nya snart igen och ha i frysen. Det var verkligen oslagbart att ha dom på mackan med rödbetssallad. Men okej slut på mitt sidospår och tillbaka till smoothien:

För två perfekta skålar smoothie bowl:

2 bananer från kylen 1 dl yoghurtkvarg 1 tsk acaipulver 4 msk hampaprotein 1 tsk gurkmeja 3 spirulinatabletter (som mortlas) 1 msk chiafrön 0,5 dl havregryn 1 kärnfri dadel 0,5 dl frysta blåbär 1 dl frysta hallon 0, 5 dl fryst mango BAAAAM!! Sen äter jag gärna den tillsammans med kokos, chiafrön, musli, bär och jordnöttsmör. Om jag äter smoothie bowl till vardags blir det typ bara jordnötssmör till pga orkar inte fixa i ordning värsta grejerna så tidigt på morgonen. Juste, jag har alltid i alla ingredienser i den ordningen som jag skrivit den. Ingen som spelar någon roll men det har blivit som någon rutin att lägga i allt i just den ordningen. Tänkte att jag kunde samla lite snabb fakta kring acai, hampaprotein, gurkmeja, spirulina och chiafröna! Acai: Acaibäret, som kommer från de brasilianska regnskogarna, är i första hand fyllt med en anmärkningsvärd koncentration av antioxidanter. 10-30 gånger mer antioxidanter än exempelvis röda vindruvor, granatäpplen och blåbär. Dessutom innehåller bäret massor av vitaminer, mineraler och omega -3- och -9-fettsyror. För att inte tala om innehållet af flavonoider, polyfenoler och phytokemiske ämnen som tillsammans bidrar till ett överflöd av bra saker för vår kropp. - Vi har acai i pulverform hemma. Hampaprotien: Hampaprotein är ett naturligt växtprotein! Innehåller en stor mängd aminosyror, fettsyror och en optimal mängd omega 3 och omega 6. Hampaprotein är en rik källa av enkel upptagbar protein, fiber och olika mineraler som järn, kalcium, fosfor, magnesium, zink och koppar, med 50% proteinhalt per påse. Gurkmeja: Det är framförallt curcumin i gurkmejan som har blivit uppmärksammad av dess välgörande effekter i kroppen med dess rika innehåll av antioxidanter som bidrar till att minska den oxidativa stressen i cellerna som bidrar till att upprätthålla ett normalt fungerande immunsystem. Många studier har gjorts på gurkmeja och framförallt på curcuminextraktets inverkan på kroppen där de flesta studier härleder till att den kraftfulla och rika andel antioxidanter som bidrar till de olika hälsoeffekterna. Många som är drabbade av stela och ömma leder kan uppleva en ökad rörlighet och smidighet efter att ha ätit gurkmeja. Spirulina: Spirulina är en av jordens äldsta livsformer, en alg. Spirulina är namnet på stammar av spiralformade alger som trivs i subtropiska och tropiska vatten. De kallas för blå-gröna alger på grund av klorofyll och fykocyanin som ger dem denna färg. Rik på vitaminer, mineraler och aminosyror & rik på klorofyll och fykocyanin Chiafrön: Chiafrön är rika på omega-3 och omega-6 fettsyror så ger det ett bra tillskott av essentiella fettsyror för dig som t ex är vegan eller helt undviker att äta fisk. Fröna är även fiberrika och proteinrika

Gillar