Recept: Veganska biffar med sötpotatismos

Recept

Förra helgen var jag och Gustav hemma hos hans syster och åt middag, hon är vegan så vi blev bjudna på en supergod vegansk middag. Älskar när man äter hos andra och får inspiration på nya recept eller andra sätt att laga mat. Även om jag ätit mycket sötpotatis så har jag exempelvis aldrig gjort mos av det tidigare, trots att jag älskar potatismos. Så den här rätten är helt enkelt snodd av henne haha :) Det var så gott så vi bestämde oss för att laga den bara några dagar senare.

Vi gjorde så det blev cirka 5-6 portioner biff & mos. Såsen räckte bara till tre portioner. Men vi älskar att ha mycket sås så det kanske räcker till mer för er haha :) Ingredienser biffar: 800 gr anamma formbar färs. 2 gula lökar 2 msk schalottenlöksfond 2 msk grönsaksfond salt & peppar Ingredienser sås: 2,5 dl Oatly imat 1 msk kantarellfond 1 msk shalottenlöksfond en liten skvätt soya Ingredienser mos: Drygt 1 kg kokad sötpotatis Vi hade även några vanliga potatisar som låg i kylen som behövde användas så dom inte skulle slängas. Lite havremjölk salt & peppar

Gör såhär: - STEG 1: Tina den formbara färsen i minst 30 minuter. När man har så mycket färs som vi hade (hela påsen) så brukar jag lägga upp färs på tre olika tallrikar så den verkligen är helt tinad när man ska börja laga maten. - Sen började med att skala och koka potatisen då det tar ett tag. Ett tips är att skära potatisen i mindre bitar så den blir mjuk fortare. - När potatisen låg i kastrullen rev vi den gula löken och blandade färsen med lök och fond. Formade sedan biffar i önskad storlek och när potatisen hade några minuter kvar så började vi steka biffarna. - Blanda imat och fond i en kastrull på medelhög värme. - Jag använde mig av en elvisp till moset, tycker det är godare med lite tuggmotstånd så därför väljer jag den istället för mixern. När potatisen är mjukt kokad så räcker elvispen gott och väl :)

Servera förslagsvis med en sallad! :D

Sötpotatismoset blev verkligen sååå gott. Definitivt en ny favorit här hemma!

Gillar