Recept: Vegetariska köttbullar till julbordet

Allmänt, Recept
Okej hörni nu ska ni få det viktigaste receptet jag publicerat i den här bloggen ever haha. Nej men ärligt, så goda är dom här vegetariska, juliga köttbullarna. Det här ju som ni vet mitt första år som vegetarian och därmed har jag nu min första jul med vegomat. Om jag ska vara ärlig så var detta något jag var nervös inför redan i mars; hur fan ska det bli med julen??? Mat är ju verkligen ett stort fokus kring jul och jag känner bara: fan vad skönt att kunna äta både riktigt god mat tillsammans med ett gott samvete :)

På julafton kommer vi vara ett stort gäng men det är bara jag och Gustav som är vegetarianer. Jag kan nästan lova att alla kommer tycka att dessa bullar är supergoda, tur att jag gjorde riktigt många! Nu ligger dom frysta och sen på julafton steker vi bara på dom igen eller värmer dom i ugnen :)
Ingredienser cirka 40-50 vegobullar beroende på storlek:
800 gr Anamas formbara färs
2 st gula lökar
2,5 dl ströbröd
4 st ägg
3,5 dl vispgrädde
2 msk grönsaksfond
2 msk grovkornig senap
1 msk schallotenlöksfond
lite soya
salt & peppar

GÖR SÅHÄR:
- Steg 1 är att låta Anamas formbara färs tina ordentligt. Det går inte att tina den i micro eller liknande utan det ska ske i rumstemperatur. Nu när jag hade så mycket (hela påsen) så fördelade jag färsen i tre bunkar och lät den tina i cirka en timme.
- Steg 2: RIV löken med hjälp av ett rivjärn. Detta är verkligen ett av mina bästa tips som jag alltid kör på när det kommer till pannbiffar eller köttbullar. Riv löken så blir den tunn och mjuk och ger mycket smak utan att störa i tuggorna. Det gör också att bullarna bli enklare att forma. Stek den sedan i smör så den får liiiite färg.

- Steg 3: Blanda vispgrädden och ströbrödet i en bunke. Häll sedan i äggen. Blanda ordentligt så ströbrödet verkligen löses upp och inte blir klumpigt. Ha sedan i löken, fond, soya, salt och peppar. Blanda om och häll sedan i den tinade formbara färsen. Och juste, glöm inte senapen för att skapa den där typiska juliga köttbullen :) Ett tips är att blanda med händerna så det verkligen blir jämt fördelat och inga ströbröd-klumpar!

- Steg 4: Nästa tips är att ha en skål med kallt vatten nära till hands när du ska rulla bullarna. Har du en våt handflata är det enklare att få bullarna runda, så dom inte klibbar fast sig i handen. Rulla bullarna och ställ på en skärbräda förslagsvis.

- Steg 5: Här kommer ännu ett tips, ställ in dina köttbullar i frysen efter att du rullat dom. Då kommer dom hålla formen mycket bättre när du ska steka dom sen cirka 30-60 minuter senare beroende på hur långt tålamod du har (eller storlek på frys haha). Efter att dom fått kyla ner sig ordentligt så kan du rulla till dom lite i handen igen och sen lägga dom i stekpannan som ska ha mycket smör och rätt hög värme.Nej alltså ni FATTAR inte hur goda dom blev. Ni måste testa annars blir jag fan ledsen.

Gillar