Smakrik saffranssoppa

Recept, Tips

Har helt glömt bort att tipsa er om en soppa jag gjorde på juldagen! Anton kom hem från sitt landställe vid halv åtta ungefär och då överraskade jag honom med saffranssoppa samt saffranskladdkaka. Jag gick lite loco på saffran så att säga.. Först och främst, vad mysigt det var att fixa i ordning hemma och se Anton så glad och tacksam efter en lång tågresa. Man borde bli bättre på att överraska varandra helt klart. I alla fall, i soppan hade vi inte bara saffran även lax. Det blev verkligen sjuuuukt gott och nästa gång vi får gäster som gillar lax kommer jag nog bjuda på detta. Till det åt vi färskt bröd så man blev ordentligt mätt. Om man vill kan man halvera laxen och tillsätta torsk också, det skulle säkert vara gott med räkor i också men lax var det vi hade hemma i frysen så vi körde på endast det.

Ingredienser för fyra portioner: 4 laxfiléer 1 purjolök 2 vitlöksklyftor 2,5 msk hummerfond 2,5 dl matlagningsvin (vitt) 1 dl creme fraiche 2 dl vatten 3 dl mellangrädde 1 tsk timjan 1 tsk basilika 1 paket saffran salt & peppar

Gör såhär: 1. Skär purjolöken smått och färs i olja i kastull. Pressa ner vitlöken och låt prujolöken bli mjuk och ta lite färg. 2. Tillsätt allt förutom fisken. 3. Låt sjuda minst 10 minuter, jag lät min stå och koka en timme. 4. Lägg i fisken som ska vara tärnad i små bitar (typ 2-3 x 2-3 cm). Laxen kokade klart på cirka 4 minuter, då är soppan redo att serveras. Så stoppa inte i laxen förens det börjar bli dags att äta. 5. Klart!! :)

Gillar