Sommar i P1 - Mina favoriter

Allmänt, Tips
Bilder från när jag och Mathilda övernattade i Bakersfield på vår USA-resa. Även om det inte är så somriga känslor här i Stockholm just nu så har många lite mer tid att lyssna på podd, läsa böcker osv i och med sin ledighet. Jag är långt ifrån den enda som brukar lyssna på Sommar i P1 under sommaren men tänkte ändå att jag kan rekommendera dom jag gillat bäst hittills och varför.
- Anders Hansen -
Det här sommarpratet är nog min absoluta favorit hittills i år. Anders är överläkare i psykiatri och redogör för hur hjärnan påverkas av sociala relationer, sömn samt fysisk aktivitet. Detta intresserar mig något enormt mycket måste jag säga, jag lyssnade verkligen sååå noga hela avsnittet. Avsnittets röda tråd handlar egentligen om vad vi kan göra för att hjälpa oss själva att må bättre i en värld där många mår sämre och sämre. För hur kan vi egentligen må så psykiskt dåligt när vi har det bättre än någonsin? Förutom träning så pratar han mycket om den digitala livsstilen vi idag befinner oss i och hur den påverkar oss. Efter detta sommarprat kommer ni förmodligen vilja titta mindre i era telefoner..

- Stina Wollter -
Stina pratar om någonting jag har jag svårt för att prata om, lyssna om eller ens ta i; döden. Jag har ju haft mycket dödsångest och även om det blivit bättre på senare tid så är det ett ämne jag gärna undviker. I början av avsnittet berättar Stina om sin sjuka syster som vårdas för anorexia. Då pratade hon aldrig med sin syster om döden, om tankarna inför döden. Lång tid senare får hon ett mejl från en cancersjuk liten flicka som vill prata om just döden och livet med Stina. Jag blev otroligt rörd av det här avsnittet och det är så fint att höra den åttaåriga flickans ord och tankar genom Stinas sommarprat. Jag fällde tårar flera gånger, det var så fint och sorgligt på samma gång.

- Magnus Ranstorp -
Något jag gillade med Magnus avsnitt var att det var informativt men ändå personligt. Han är internationell terrorexpert och delar med sig av både minnen och kunskap om ämnet. Jag tycker att han berörde terrorismen på ett "bra" sätt om man nu kan säga så. Flera gånger återkom han till att man inte kan låta terrorn splittra oss, att vi som samhälle måste stå samman och det gör man med godhet.

- Jonas Hassen Khemiri -
Ni är säkert många som har läst Jonas böcker, eller till och med haft honom som föreläsare i era högstadieskolor. Jag kan inte så mycket om honom men jag har läst några av hans böcker och blev därför direkt intresserad när jag såg att han släppte ett sommarprat i år. Jag måste säga att jag blev riktigt berörd av det här avsnittet. Det tog verkligen tag i mig så hårt och jag kastades mellan sorg och humor, gråt och skratt. Jonas pratar om rädslor, om att han är rädd för i princip allt. Rädd för att skriva, rädd för att bli kär.

- Fares Fares -
Fares berättar om hur han som fjortonåring ännu en gång försöker fly inbördeskriget i Libanon tillsammans med sin familj. Äntligen får dom stanna i Sverige. Han lär sig svenska på tre månader men har svårt att förstå de svenska, sociala koderna, framförallt bland ungdomarna. Jag tycker att det var väldigt intressant att höra om hans resa i att vilja bli svensk. Att vilja ta sig an Sverige och bli en del av det vilket måste vara sjukt svårt. Kan inte ens föreställa mig hur svårt det skulle vara för mig som fjortonåring (eller nu) att flytta till Libanon och skapa mig ett liv där, lära mig språket och de sociala koderna.

- Caroline Farberger -
Från Carl till Caroline. Från man till kvinna. Caroline är vd för Ica Försäkringar, Caroline har också genomgått en könskorrigering. Enda sedan hon var åtta år gammal så har hon känt att hon inte känner sig helt hemma i det kön hon blev tilldelat. Detta valde hon precis som många andra att trycka undan, tills det att hon var 50 år gammal. "Gick hem från jobbet som Carl i kostym ena dagen och kom tillbaka som Caroline i kjol den andra"

 

Vilket sommarprat gillar ni bäst hittills?

Gillar