STOCKHOLM ♥

Allmänt, Texter

"En lastbild har kört rakt in i Åhléns" ser jag på min mobils display. Jag befinner mig i ett köpcentrum i Stockholm och får snabbt panik. Vill härifrån och min första tanke är att ringa mina föräldrar som jobbar nära Åhléns. Jag får inte tag i min pappa trots att jag ringer 5-6 gånger. Mellan samtalen får jag mer information, folk är skadade, folk har dött. Någon har kört en vansinnesfärd längst Drottninggatan men vad som verkar vara; mål att skada. Har aldrig velat få tag på någon via telefon så mycket som då. Till slut kom jag fram, pappa bekräftar att han är okej, han befinner sig på sitt kontor på Drottninggatan. Mamma är också hon inne på jobbet, samma med Oskar. Alice är hemma och Anton är med mig. Nora är på skolan. Samtidigt som ett lugn sköljde över hela min kropp får jag tårar i ögonen, jag hör busschauffören skrika "DET HAR SKETT ETT TERROR ATTENTAT VID ÅHLÉNS CITY!!" varpå folk väljer att kliva av vår buss.

När jag ser bilderna från platsen böjar jag frysa och skaka. Det är gatan jag går på varannan dag, tunnelbane-uppgången jag går upp och ner för varannan dag. Dagen innan, men inte idag. Det är så nära att det blir svårt att ta in. Det är så svårt att ta in att någon med flit kört över människor i min älskade hemstad. Att någon kört för att döda på en gata där både jag och mina närmsta går dagligen. Det går inte. Hur? Varför? Byggnaden som min pappas jobb sitter i användes som någon form av uppsamlingsplats för skadade och dödade. Han en som inte längre hade kvar sin pappa i livet. Hur kan någons hat för någonting vara starkare än empatin och sympatin för den som nu mist sina nära och kära? Någons bästa vän, någons kollega, någons förälder, någons kärlek. 4 oskyldiga liv.

Samtidigt som det gör så fruktansvärt ont att tänka på vad som hände igår så blev jag så oerhört glad över att se Stockholmarnas solidaritet och civilkurage. Så många öppnade sina hem, så många skjutsade, hämtade, matade osv. Små handlingar men som bidrog till något stort och varmt. 7e April kommer alltid minnas som en mycket mörk och ond dag, men också som en dag där Stockholmarna agerade med stort föredöme vilket gjorde mig glad och stolt.

Jag är mäkta imponerad av poliser, ambulandspersonal, brandmän och sjukhuspersonal. Som en skrev på twitter "När andra springer från faran, springer ni emot den. För 25 000 kr innan skatt". Jag rös när jag läste det, vilka hjältar alltså.

Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var rädd. Det är jag. Men precis som många poliser och andra sagt så får inte detta stanna upp våra liv allt för länge, för det är precis var terroristerna vill. Ondskan får aldrig vinna över kärleken. Jag kommer inte undvika Drottninggatan eller andra tätbefolkade områden i City. Dom får aldrig ta vår stad ifrån oss. Jag hoppas att ni alla är okej och att era nära och kära är oskadda. ♥

Gillar