TVÄTTNÖRDEN TIPSAR

Allmänt, Tips

Hahah någonting jag älskar är att tvätta. Kanske inte själva tvättningen men att ha nytvättade kläder, sängkläder och handdukar är något jag älskar. Såhär i corona-tider så är vi många som spenderar mycket tid hemma och då kanske man har lite tid över till att göra det lite extra rent hemma. Sen händer det inte så mycket mer än två jobb, tvätt och städ här hemma så därav temat på detta inlägg haha. Jag tänkte i alla fall dela med mig av en liten lista över saker som vissa kanske glömmer bort att tvätta..

- Skorna. Alla skor går såklart inte att ha i tvättmaskinen men de allra flesta sneakersen klarar av det. Att gå omkring i samma skor dag ut och dag in utan att tvätta dom är ju faktiskt lite snuskigt.. Jag tvättar absolut inte mina skor varje vecka men kanske varannan- var tredje månad. Tycker framförallt att det känns skönt att få träningsskorna tvättade. Om man har skor som inte klarar av tvättmaskinen kan man lägga dom i frysen några timmar.

- Kuddar, täcken & bäddmadrasskydd. Vi alla tvättar förhoppningsvis våra sängkläder regelbundet men glöm inte att tvätta innerkuddarna, själva täcker och bäddmadrasskyddet också. Detta rekommenderas att göras var tredje - var sjätte månad. Så 2-4 gånger per år ungefär. Se bara till att torktumla allt ordentligt så det inte läggs tillbaka i sängen och fortfarande är fuktigt.

- Prydnadskuddar & plädar. Detta är egentligen rätt sjukt. I soffan där man har prydnadskuddar och filtar sitter man ofta med kläder man har ute på jobbet, i kollektivtrafiken osv. Det är egentligen inte så fräscht. Jag brukar vara rätt noga med att försöka byta om efter jag varit ute och flängt men jag tvättar ändå dessa saker allt för sällan. De glöms lätt bort.

- Halsduk, vantar & mössa. Mössorna är något jag naturligt kommer på att jag bör tvätta i och med att man kan bli lite svettig osv men halsduk glöms lättare bort. Den ligger ju ändå nära huden och används i ur och skur, trots det så tvättas det nog inte så många halsdukar varje vecka i Sverige haha..

- Scrunchies/toffsar. Jag har en del scrunchies med rätt mycket tyg som faktiskt behöver få sig en omgång i tvättmaskinen. Dom ligger längst ner i smutsiga träningsväskor, tappas på marken, upp i svettigt hår osv osv.

- Kökshanddukar + ugnsvante. Detta är också något som lätt glöms bort. Hur många har inte en ugnsvante hemma som har lite lasagnerester på sig haha? Kanske bara är jag... Nej men har faktiskt blivit mycket bättre på att slänga in dessa saker i tvätten med jämna mellanrum!

HUR OFTA SKA MAN TVÄTTA DÅ?

Enligt en artikel i Leva och Bo bör man tvätta sina handdukar var tredje-fjärde dag, annars är risken hög att det floras med bakterier där; inte så bra att torka sina nytvättade händer i alltså. Där ska jag vara ärlig och säga att vi "bara" byter handdukar en gång i veckan.

Sängkläderna då? Samma internettidning rekommenderar en gång i veckan och det är så ofta vi byter sängkläder här hemma. Låter man sängkläder ligga för länge bildas det kvalster, samlas svett och hudavlagringar. Inte fräscht.. :)

Gillar