Vegetarian i 1,5 år!

Recept, Texter
Gud så tiden går hörni, nu är det ett och ett halvt år sedan jag slutade äta kött och jag får rätt ofta frågor både här på sociala medier och i verkligheten om hur det går, hur det känn osv. Därför tänkte jag idag sammanfatta den här tiden, hur det gått, hur det känns osv. PS; i denna text när jag skriver vegetarian menar jag lakto ovo.
Jag har ätit kött i hela mitt liv, alla i min familj har alltid ätit kött och det har varit en rätt central del i våra matvanor hemma. När jag gick på lågstadiet hade jag (som många säkert) några perioder där jag ville bli vegetarian men det var nog mest för att "sticka ut" och få lite uppmärksamhet haha. Men, förra våren så tog jag ändå beslutet att sluta äta kött och det är ett av de bästa besluten jag tagit någonsin. Redan innan jag tog beslutet så hade tankarna funnits i mitt huvud från och till i ungefär ett år, att målet ändå var att sluta äta kött. Jag lagade vegetariskt då och då, hade ofta vegetariska substitut hemma men åt ändå kött största delen av tiden.

I början av 2018 bestämde jag mig för att sluta äta rött kött, av flera olika anledningar. Bland annat för att det är det typ av kött som har störst miljöpåverkan att "få fram" samt att äta mycket rött kött bidrar till sämre hälsa. När jag och Gustav började ses så åt han kyckling och fisk, jag likaså men varje gång vi lagade mat tillsammans så gjorde vi vegetariskt och helt plötsligt slog det mig att jag inte hade ätit ett djur på över tio dagar utan att knappt tänka på det. Efter det bestämde jag mig bara för att fortsätta. Jag tror att det är ett rätt bra sätt att gå från att äta kött till att sluta, ta det successivt. En ny vana behöver inte ske drastiskt över en natt.


Vegetarisk tacos i Visby 2018

De första tre månaderna ungefär så skulle jag säga att jag behövde tänka på min kosthållning och lite påminna mig själv. Inte så att jag tyckte att det var jobbigt på något sätt men det var inte riktigt en vana än och matlagningen flöt inte på lika naturligt och enkelt som innan. Men, efter cirka tre månader skulle jag ändå säga att jag var väldigt van vid min nya kosthållning och idag så tänker jag liksom inte på kött som något jag saknar alls. I början kunde jag absolut känna "åh det hade varit mycket enklare om jag kunde köpa detta till den här rätten" men det handlar inte om något annat än gamla vanor, det är inte svårare att vara vegetarian, jag lovar. Jag och Gustav lagar precis som alla andra mat hemma varje dag och det är aldrig svårt att komma på vad vi ska äta för att vi är vegetarianer.
Jag har verkligen mycket att tacka Gustav i detta, det var så skönt att göra det tillsammans med någon. Tänk om jag hade velat äta vego och han inte, det hade verkligen gjort allt betydligt svårare och bökigare. Nu är vi två hemma som vill samma sak och det är väldigt skönt.
Men proteinintaget då? Det är ju ett väldigt vanligt argument, hur ska man få i sig tillräckligt med protein? Det är faktiskt inte så svårt ska jag berätta för er. En väldigt vanlig myt är att folk tror att man behöver få i sig hur mycket protein som helst, vissa verkar tro att protein funkar lika starkt som anabola steroider typ haha. Det är inga problem med att få i sig protein, det kan bara behöva vara så att man som nybliven vegetarian eller vegan behöver läsa på lite gällande vilka vegetabiliska proteinkällor det finns. Exempel på detta är bönor, linser, olika typer av substitut som quorn, hälsans kök filéer, tofu, quinoa, gröna ärtor osv osv. Bara att googla så hittar ni svar snabbt och enkelt.

Är det inte jobbigt på restaurang? Det är väldigt sällan det är en stort problem att vara lakto-ovo vegetarian som jag själv är på restaurang. De allra flesta restaurangerna har flera alternativt som är vegetariska eller veganska och återigen, det är en vanesak och handlar mycket om inställning. Är man orolig kan man ju bara googla på restauranger innan och titta in menyn och se om man gillar det som bjuds på.
Jag har egentligen ingenting negativt att säga om mitt val att bli vegetarian. Jag känner bara att det gynnar mig positivt i mitt fysiska mående samt min syn på världen. Det känns faktiskt bra att inte äta djur, att inte äta andra levande varelser. Förut såg jag verkligen bara salami som salami, köttbullar som köttbullar och korv som korv. Så är det inte längre för mig, jag kan inte bara se slutprodukten längre utan ser hela processen från att ett djur föds tills att den slaktas. Tidigare har jag aldrig tyckt om djur på samma sätt som jag gör nu, jag vet inte om det är för att jag inte riktigt kunnat tycka om dom i och med att jag samtidigt ätit dom. I don't know. Jag känner mig som en ödmjukare person efter att jag slutat äta kött, en friskare person och en gladare person.

Funderar jag på att bli vegan? Om jag ska vara helt ärligt, inte i dagsläget. Jag har absolut som mål att äta mer veganskt än vad jag gör i dagsläget men jag har inte satt upp något mål ännu gällande att gå över till en helt vegansk kost. Till er som funderar på att sluta äta kött, just do it. Det tar några månader att vänja sig precis som med alla nya vanor. Tänk lite längre än på dig själv och hur viktig den där helgsalamin är för dig. Det är så enkelt, jag lovar.

Gillar