OkategoriseradeTips

Spara pengar

 

Jag har oftat fått kommentarer från er där ni undrar om jag har några tips på hur man kan spara pengar och inte spendera sina pengar så lätt veckan efter löningsdag. Och jag är egentligen inte en sån person som brukar spara så mycket men jag har gjort det några gånger och då har jag haft lite olika knep som jag tänkte dela med mig. 

Sätt upp ett mål. Det är väldigt svårt att spara pengar (tycker jag) om man inte vet vad man sparar till. Att lägga undan massor av pengar man gärna skulle vilja använda här och nu till något man inte ens vet vad det är kan lätt kännas svårt. Är det till en resa, en jacka, en telefon, en shoppingdag på stan? Sätt upp ett tydligt mål som du kan sträva efter. Berätta för vänner och familj. Att berätta för nära kan vara en fördel så du har folk omkring dig som påminner dig om ditt mål när du kanske köper den där onödiga tröjan du redan har i vitt. Börja i tid. Att börja spara mitt i en månad när det är två veckor kvar till ditt mål är väldigt svårt och man blir lätt desperat vilket kan gå över till ångest (i know haha). Ha några månader (minst) på dig att spara ihop pengar så slipper du lägga undan så mycket varje gång, mindre summor flera gånger passar allafall mig bättre. Lägg undan till ett konto du inte kommer åt. Man kan självklart lägga undan pengar i kuvert eller bara ha dem på ditt egna bankkonto. Dock är det lätt att gå och ta av de pengarna för småsaker så som mat eller andra småköp. För över pengar till dina föräldrar eller be dem ta bort en viss summa varje månad från din månadspeng. När jag inte tjänade pengar la jag undan 100/200 kronor varje månad och efter ett halvår hade man ändå lite mer pengar än vad man märkte av. Var hård mot dig själv. Fundera en extra gång, behöver du verkligen den där tröjan? Behöver du verkligen äta ute 10 gånger i månaden? Behöver du verkligen en ny klänning till den där festen? Tänk alltså efter lite extra inför alla dina köp och påminn dig själv om hur najs det kommer bli när du ha råd med ditt mål. Ha en budget. Det kanske låter töntigt och jobbigt men det kan faktikst vara nyttigt att kolla över hur mycket pengar du har tillgång varje månad och hur mycket du kan lägga på just kläder, mat osv. Du kanske får in olika mycket pengar olika månader och kan därför lägga undan olika mycket/lite. 

 

Det är väll mina bästa tips, det kan dock självklart kännas jobbigt att försöka spara pengar om man knappt har några. Får du inte ditt studiebidrag eller inte har ett jobb? Får du inte ditt barn/studiebidrag kan du ju fråga dina föräldrar om du skulle kunna få 700 kr i månaden och att de sparar resten åt dig. Sen har alla familjer olika villkor för att man ska få sitt bidrag, om man ska tvätta, köpa dittan och dattan själv osv. Prata med era föräldrar helt enkelt. Är du tillräckligt gammal för att söka jobb och känner att du vill jobba kan jag rekomendera att lämna in / skicka in CV och personligt brev till matbutiker, caféer, restauranger eller anmäla sig till barnvaktssidor så som nannyakuten.se eller liknande. Då blir man typ inkallad på jobb ganska ofta!

 

Hoppas att någon lärde sig något och att ni känner att det blir lite enklare att spara pengar. Själv sparar jag just nu till julklappar eftersom jag älskar att ge fina och många presenter till mina nära och kära. Målet efter det blir resa sommaren 2014. Lycka till vänner!

Kommentarer

×

Andrea Hedenstedt

Andrea Hedenstedt är en svensk influencer och inspiratör. Hon når hundratusentals unga kvinnor via sina kanaler varje vecka. Förutom bloggen är hon aktiv på Youtube, Instagram och även podden "Mathilda och Andrea". Andrea släppte sin första egna klädkollektion tillsammans med märket Na-kd i oktober 2017.

Powered by Cure - Influencer hosting