OkategoriseradeTips

Tips för en bättre blogg

Har publicerat detta inlägg för typ ett år sedan men tänkte att jag kunde göra det igen då många frågar frågor om just hur man får en bättre blogg. Dock har jag ändrat lite, lagt till lite osv. Hope you’ll like it!

 
Innan du börjar blogga bör du tänka på:

1. Bloggportal

– Vart vill du blogga och vart vill du komma med ditt bloggande? Försök hitta en portal som du känner att du passar in på, och det kanske inte är där man tjänar pengar eller där massor av andra storbloggare bloggar men det kanske är något som passar dig. Jag skulle tipsa om att ändå välja en relativt stor portal som kanske kan hjälpa dig, dvs göra reklam för dig på hemsidan om det går bra för dig och du får lite uppmärksamhet. Många väljer att ligga på egna sidor men om du vill att din blogg ska växa kan det vara en fördel att ligga på en portal då du kan synas på startsidan, topplistor osv. 

 

2. Bloggnamn

– Herregud, jag vet inte hur många bloggar jag har haft och vad alla har hetat. Mitt största tips är att ha sitt för och efternamn då det är det folk tänker på när dom tänker på dig. Om man inte kommer ihåg min blogg söker man nog på Andrea Hedenstedt på google och då kommer den lätt upp. Undvik att ha ditt namn med tre stycken i och fem stycken s haha. Det förvirrar! Om man inte vill ha sitt namn och tycker det känns tråkigt så tycker jag man ska ha ett namn som passar bra in med det varumärke man vill jobba på. Tänk igenom det noggrant!

 

3. Design och layout

– Vad är det som ger första intrycket egentligen? Är det inlägget du skrev för en vecka sen? Nja.. Det är designen på bloggen. Jag tycker inte alls man behöver ha någon proffsig modellbild på sig själv utan man kan ta en vanlig bild, flera olika bilder eller ingen bild alls. Jag vet många bloggar (även jag själv har haft det) som bara har sitt namn i något fint typsnitt med vit bakgrund. Alla gillar olika men jag gillar sitlrena bloggar. 

 

– Försök att tänka på vad din blogg ska handla om och försök kanske visa det om du tycker det är tråkigt att ha en alldeles för stilren blogg. Älskar du att fota? Ta med massor av dina härliga bilder i designen vettja! Älskar du att träna, ha med träningsbilder osv. Förenkla för läsarna som kommer in första gången, få dom förstå på en gång vad du skriver om. 

 

– Inom design och layout kan det vara bra att komma på ett sätt att skriva på, ha texten i mitten eller på sidan, ha bilden under eller överst. Det är väl rätt simpla exempel men gör man olika hela tiden kan jag tänka mig att man som läsare blir lite förvirrad. Bestäm om du skriver med smileys, skriver du på engelska eller svenska? Eller både och kanske? 

 

4. Vad ska du ha för bloggstil?

– Hitta din egna stil. Att ha en egen stil i bloggvärlden är i princip omöjligt så jag menar inte egen, egen stil utan hitta bara något du vill köra på. Det är ofta till stor fördel att ha sin blogg inom någon kategori, t.ex modeblogg, bakblogg, träningsblogg, musikblogg, filmblogg. En väldigt bred kategori som jag placerar mig själv i är livsstilsblogg just för att jag skriver mycket om min vardag men även lite annat. Det kan vara viktigt att i alla fall själv veta vad man har för ”stil” eller mål med sin blogg för att ”hålla sig på sin bana”.

 

– Att hitta sin bloggstil (haha det låter så töntigt) kan också innebära ett sätt att skriva på. Skriver du vardagligt? Med smileysar? Skriver du det finaste du kan? Skriver du på engelska? Skriver du i duform eller niform till dina läsare? Det kanske som sagt låter töntigt men jag försöker göra detta så detaljerat som möjligt då många undrat om just småsaker påverkar. 

 

– Är du provokativ, snäll, anonym, privat eller personlig kan också vara en del av sin bloggstil. Jag skulle t.ex säga att jag är väldigt snäll och rätt personlig. Min blogg blir personlig i olika cykler skulle jag säga, jag skriver ofta om det jag tänker på och det jag känner. Jag vill att folk ska se mig som en ärlig och ödmjuk person, det är det jag försöker förmedla.  

 

Bra saker att ha när man har en blogg:

1. En bärbar dator.

Vill man ha en blogg man ska uppdatera rätt ofta så kan det vara till stor hjälp att ha en bärbar dator då man kan ta med sig den. Jag tar nästan alltid med mig min dator vart jag än går då den är väldigt tunn och lätt. Detta är som alla andra punkter absolut inget måste utan bara tips.

 

2. En kamera.

När jag läser bloggar älskar jag att kolla på fina bilder. Eller vad är fina bilder egentligen? Bilder av bra kvalité kanske är bättre ordval. Man behöver inte ha en svindyr systemkamera, en digitalkamera räcker. Även fast våra telefoners kameror funkar rätt bra så tycker jag ändå att en kamera behövs. En positiv sak med att köpa en kamera är ju att man inte bara kommer använda den i bloggsyften utan också för att kunna spara fina minnen. Och förutom själva kameran, lägg ner lite tid på att få bilderna fina. Ändra ljus, färg osv för att få allt att se lite snyggare ut. Många bilder ser ofta rätt grå och dystra ut utan redigering tycker jag. 

 

3. Tålamod

Detta tips kanske inte är riktat till alla då många kanske inte bryr sig om antalet läsare men men. Tro mig. Det är inte många bloggar som blir stora och får många läsare på någon vecka. Att få sin blogg att växa tar väldigt mycket tid för de flesta så ha tålamod! Förutom tålamodet gäller det att ha mycket tur, det är som sagt väldigt få människor som får en ”stor” blogg. 

 

Om innehåll och uppdatering:

1. Kvantitet VS kvalité 

Något jag tycker är väldigt viktigt är kvalitet på inlägg jag läser. Samtidigt som jag hellre läser någonting än ingenting alls. Ett inlägg utan en bild man skriver på bussen påväg till skolan kanske inte har någon speciell kvalitet och att man bara publicerar det inlägg för att man ska ha bra uppdatering kanske inte påverkar läsarnas syn på din blogg positivt. 

 

Jag gillar att läsa genomtänkta inlägg där någon har lagt ner energi på att skriva bra, tagit fina bilder osv. Samtidigt tycker jag också att det är kul med en snabb webcambild när bloggaren berättar snabbt om dagen och vad som händer här näst. Det är lite svårt att välja kvalitet eller kvantitet just erftersom det kan variera så pass mycket får blogg till blogg. 

 

2. Tidsinställ inlägg

Ett tips som jag själv använder mig av dagligen är att kunna tidsinställa inlägg. Det betyder att man kan göra inlägg timmar, dagar eller veckor innan man vill att de ska publiceras så man slipper skriva dom just då man vill att det ska upp. Inläggen som kommer upp under dagtid då jag är i skolan t.ex är inlägg jag gjort på eftermiddagen eller kvällen. Jag tror att de allra flesta portalerna har denna funktion nu för tiden. 

 

3. Ha mycket bilder i din blogg.

Vissa kanske vill ha en blogg med bara text men de flesta vill inte det. Jag tycker om att läsa bloggar med bilder och där kommer ju kameran som jag pratade om förut till använding. Man behöver absolut inte bomba med bilder varje dag men jag tycker att en blandning av text och bild är det bästa!

 

4. Varierande innehåll

Jag älskar att läsa om olika saker. Och att variera sig är inte lika svårt som det kanske låter. Har man tillexempel en fotoblogg kan man variera inläggen om att skriva olika sorters tips, inte bara lägga upp naturbilder utan också porträtt. Ni förstår nog min poäng även om den kanske inte kom fram på bästa sätt haha.

  

Få din blogg att växa:

1. Använd andra sociala medier.

Detta är nog ett av de allra vanligaste sätten att försöka få sin blogg att växa men det är verkligen ett bra och användbart tips. Skriv ut på din facebook att du skaffat blogg eller att du nyss skrivit ett grymt inlägg om dina drömresemål. Lägg upp bilder ibland på din instagram om att du uppdaterat eller twittra om det. Vad som helst är bättre än ingenting! Och att man inte har många följare på Instagram gör ju absolut ingenting, då kanske du allafall får några nya läsare och om man vill ha fler läsare är något bättre än inget!

 

2. Kommentera andras bloggar.

Vad ni än gör, spama inte andras bloggar med kommentarer som endast är i syfte att dom ska in på din blogg för att besvara utan gör det för att du faktiskt bryr dig. Jag brukar ofta klicka mig in på era bloggar när ni skriver söta saker eller tipsar om något. Läser vissa av dom ofta!

 

Random tips:

1. Tänk på vad du skriver.

Det är lätt att bara sitta och skriva massor av saker bakom sin datorskärm som man kanske inte menar, vågar stå för eller inte kan formulera sig om. Detta kan faktiskt sluta väldigt illa så jag hoppas att ni är försiktiga. Inte bara textväg utan också med bilder. Jag kanske låter som en tant nu men internet är faktiskt rätt farligt så tänk som sagt på vad ni lägger ut! 

 

2. Ingen gillar elakheter

Den kanske hänger ihop lite med förra punkten men skriv inte heller taskiga saker om någon, lägg inte pikar osv för det kommer man förlora på i längden. Jag kan erkänna att det kanske ger er fler läsare men jag tror inte ni kommer må bättre som människor för det. 

 

3. Var alltid dig själv!
Detta tips gäller ju inte endast i bloggen men det är lätt att ta sig an någon annan slags identitet på instagram, bloggar osv. Som sagt, man behöver inte alls vara personlig men man ska iallafall vara sig själv. Försök inte spela någon annan för att få uppmärksamhet osv för det förlorar man bara på senare. 

 

4. Skriv ner dina idéer!
Jag upplever ofta att saker står still i mitt huvud när jag väl bestämmer mig för att blogga. När jag sitter på tåget därimot eller i skolan så kommer jag på massor av idéer. Skriv ner dina idéer i telefonen och använd dig sedan av dom!

   

Tjäna pengar på din blogg:

Något som lockar väldigt många är att tjäna pengar på sin blogg. Och det är lättare än vad man tror, mycket lättare faktiskt! De flesta storbloggarna har avtal med olika portaler eller annonssidor och får då ut en lön eller fakturerar pengar. Det finns lite olika sätt att tjäna pengar på

 

1. Annonser 
Det kan vara lite knepigt att förstå sig på det här med annonser men runt om min blogg så ser ni reklam, det kallas för annonser. Dessa tjänar man pengar på, just i och med att det är reklam. Annonser kan du själv jobba med via Google samt via andra hemsidor. Mitt tips är att googla och söka sig fram, jag själv har aldrig lagt in egna annonser i min blogg. 

 

2. Samarbeten 

De största pengarna att hämta finns ofta i samarbeten med andra företag. När man gör större samarbeten än att endast använda sig av annonser. Detta kan dock vara svårt att få samarbeten om man inte har en rätt stor blogg. Ett sånt typ av samarbete sker ofta mellan bloggare och större företag. Ett exempel skulle vara om en bloggare är med och lanserar en kollektion, presenterar en ny sko, you name it. 

 

3. Affiliate – 

Här har vi det enklaste och snabbaste sättet för alla att tjäna pengar på. Nämligen via affiliatelänkar. Vad är då affiliate? Jo det handlar om att man får betalt för länkar till olika produkter. Om jag länkar till ett plagg på t.ex Nelly.com och använder mig av en speciell länk får jag 10% av varje köp som görs via den länken. Detta kan ju alltså vem som helst göra, dock finns det ju alltid mer pengar desto fler läsare man har i och med att chansen är större att fler köper då. Ett tips är att bli medlem på Blogfame.com, starta ett konto och tjäna pengar direkt. 

  

Tips på hemsidor:

1. Blogg.se – En väldigt vanlig bloggportal där du lätt kan utforma din egen design. Dock är detta en vääääldigt stor portal vilket kan göra det svårt att få uppmärksamhet och klättra sig uppåt.

 

2. Devote.se – Portalen min blogg ligger på. En mer personlig bloggportal där stora som små får mycket uppmärksamhet.

 

3. Nouw.com – Också en väldigt bra och omtyckt bloggportal som har snygg design och ett bra bloggverktyg. 

 

4. Picmonkey.com – En hemsida där du lätt kan redigera bilder utan att ladda ner något program.

 

5. Polyvore.com – Här kan du göra snygga collage när det gäller smycken, skor, kläder, smink osv. När du är klar med ditt collage så kan du klicka på publicera och sedan högerklickar du på collaget. Då kommer det fram olika alternativ på hur man vill visa upp sitt collage i sin blogg. Jag tar alltid det längst till höger sen skriver jag in bredden på collaget och sedan kopierar jag koden som finns längst ner och klistrar in i bloggen. Den klistarar jag inte i stilmallen till inlägget, alltså htmlkoden.

 

6. Bloglovin.com – Är en tjänst som gör att dina läsare eller du själv kan följa olika bloggar. Då får du som händelser i appen (eller datorn) när någon har uppdaterat så läser du endast bloggarna när de är uppdaterade. 

Kommentarer

×

Andrea Hedenstedt

Andrea Hedenstedt är en svensk influencer och inspiratör. Hon når hundratusentals unga kvinnor via sina kanaler varje vecka. Förutom bloggen är hon aktiv på Youtube, Instagram och även podden "Mathilda och Andrea". Andrea släppte sin första egna klädkollektion tillsammans med märket Na-kd i oktober 2017.

Powered by Cure - Influencer hosting