AllmäntBekännelserTexter

Hur har dessa händelser påverkat mig?

En fråga jag fått många gånger är om jag tror att jag förändrats på grund av mina föräldrars skilsmässa. Om jag som person kanske hade varit annorlunda idag om dom inte skiljt sig. Om jag kanske slutat tro på evig kärlek, om jag kanske ser världen på ett mindre romantiserat sätt? Jag tror absolut att en sån stor händelse i mitt liv har påverkat mig mycket, men jag vet inte hur. Jag vet att det var första gången jag kände känslor på ett så starkt sätt. Det var första gången jag blev så ledsen och arg att jag bara skrek, slog och sparkade. Men jag vet inte hur det har förändrat mig, hade jag varit annorlunda som person om det inte skett?

Vem hade jag varit idag om jag inte hade börjat bråka med alla mina närmsta vänner i åttan? Hade jag varit annorlunda som person om jag hade fortsatt ha mina barndomsvänner som bästa vänner högstadiet ut eller hade allt varit exakt samma i slutändan? Vissa händelser i livet vill man ju inte ska ha påverkat en speciellt mycket, man vill tro att man hade blivit lika stark ändå.. Jag tror att det med mina vänner på högstadiet är en sån sak, jag vill egentligen hoppas att det inte påverkade mig allt för mycket.

Hur hade jag varit som person om jag inte hade varit i ett förhållande de senaste fem åren? Jag vill ju inte tro att min personlighet hänger ihop med Antons men samtidigt vet jag ju att jag har vårt förhållande att tacka när det kommer till att min självkänsla utvecklades så fort efter att ha varit ganska svag under högstadiet. Hade min självkänsla stärkts ändå vid den tidpunkten med eller utan Anton? Hur hade singel-Andrea varit? Hade hon varit exakt samma, fast singel eller helt annorlunda?

Världens luddigaste inlägg men låg och tänkte på det här igår när jag skulle somna.. Vad är det som formar en? Vad formar en inte? Vilka händelser har påverkat mig att bli den jag är idag? Påverkar någon händelse en så pass mycket eller är det bara vad man tror? Personligheter är så komplexa, jag undrar liksom hur dom ”blir till”. Utvecklas och ändras dom hela tiden eller är man liksom född till det man är? Är det redan ”bestämt” hur man är om fem år eller är det vad som händer på vägen som avgör hur jag kommer vara och känna då?

Kommentarer

 1. -

  Jag har också föräldrar som har skilt sig och jag kan säga att vi barn påverkas väldigt mycket, trots att vi inte ser det. Jag märkte inte hur mycket jag påverkades förrän jag blev äldre. Deras skilsmässa har format en del av mig. Jag har blivit väldigt ansvarsfull och lite ”mammig” vilket jag tror kommer från skilsmässan eftersom det kändes som att man var tvungen att se över ens små syskon, får de att känna som om att ingenting hade förändrats. Finns en massa saker som påverkar barnen på grund av föräldrarnas skilsmässa men det är inte enkelt att se det själv som barn bara.
  PS. super bra inlägg, du är grym!!

 2. Anonym

  Personligheten beror ju på både gener och händelser/erfarenheter, stora som små. Andra har lättare för gener att få depression etc eller gener som för hur mycket dopamin som utsöndras osv. Å andra sidan ligger ju mycket i erfarenheter och ens uppväxt. Små som stora grejer. Mycket av hur barndomen var, vad våra föräldrar lärde oss osv och vad för människor man stötte på. Vilket är alldeles för komplext att säga vad som påverkade vad egentligen

 3. Ebba

  Tycker också sånt här är sjukt intressant och tänker ibland på det med. Vad är det som har gjort att man är som man är och det har blivit som det har blivit? Har alltid tyckt att det har varit jobbigt att tänka på sådana saker, men ju äldre man blir, ju mer ”okej” blir man med sig själv. Man lär ju sig tycka om sig själv för den man har blivit lixom, och är mer tacksam och fundersam över det som har hänt, mer än ledsen typ. Det kan såklart fortfarande vara jobbigt som sagt, men man tänker på det på ett annat sätt tror jag. Har varit med om några saker som förmodligen har påverkat mig oerhört mycket, men man är ju den man är just på grund av det, så jag försöker se det på ett positivt sätt istället för ngt som är negativt. men det är svårt att alltid göra det. Hoppas du får en fin kväll! Kram från en fundrsam tjej 😉

 4. E

  Sånt här tycker jag är intressant också. Jag läser ju psykologi och då pratar man ju en del om personligheten. Finns dock många olika teorier om vad som formar ens personlighet. Det finns olika sätt att se på det alltså. Men personligheten är ju inte statisk, man är sällan en och samma person livet ut. Man förändras hela tiden. Jag tror allt påverkar oss även fast det inte känns så. Stora som små händelser. Så jag tror absolut du har påverkats på något sätt av att ha varit ihop med Anton, att du inte är längre vän med dina barndomsvänner osv.

×

Andrea Hedenstedt

Andrea Hedenstedt är en svensk influencer och inspiratör. Hon når hundratusentals unga kvinnor via sina kanaler varje vecka. Förutom bloggen är hon aktiv på Youtube, Instagram och även podden "Mathilda och Andrea". Andrea släppte sin första egna klädkollektion tillsammans med märket Na-kd i oktober 2017.

Powered by Cure - Influencer hosting