AllmäntFrågor & SvarTexterTips

Ekonomisk plan 2017

ÄNTLIGEN är det dags för ett mycket efterfrågat inlägg som jag har skjutit upp alldeles för länge: min ekonomiska plan 2017. Dom senaste två åren har jag under första delen av året delat med mig av hur jag tänker kring sparande och spenderande under årets gång. Det jag har gjort är att jag i procent visat upp hur mina pengar fördelas helt enkelt. Då är 100% det jag får ut efter skatt, ungefär. Jag får ju ut olika mycket pengar varje månad men nu drog jag ett snitt att utgå efter. Det som är lite roligt till skillnad från tidigare år är ju att jag nu inte längre aktivt sparar till en lägenhet, för det målet nådde ju faktiskt jag 2016! Fan vad duktig jag var på att spara 2015-2016 till lägenhet, är så glad över att jag ”orkade” istället för att ha lagt pengarna på annat onödigt. Så bostadsrätt har ju under tidigare år varit mitt fokus, nu har jag lite andra fokusområden. Först och främst har jag betydligt mer utgifter nu än förut då jag har ränta, amortering, avgift, el och värme att betala. Och mat, det är inte billigt det heller haha.

Som ni vet så har jag gått i tankarna att kanske renovera mitt badrum, hur det blir med det är ännu inte riktigt bestämt. Jag undrar om jag inte istället ska spara till nästa kontantinsats då jag gärna vill köpa en nyproduktion om några år. Samtidigt kanske jag inte alls vill flytta redan i slutet av 2019 (som exempel) utan hellre rustar upp lägenheten vi bor i nu.. Aja, oavsett är det ju bra att spara pengar så vi kan göra som vi vill när det väl är dags. Kontot jag döpt till Badrum/Kontantinsats är i alla fall det konto jag för över mest sparpengar till varje månad. Just för att det behövs sjukt mycket pengar för att kunna renovera ett badrum eller för att bidra till en kontantinsats.

Det konto jag spar näst mest till är Framtidskonto/Buffert. Och det kan väl kanske kännas lite likt badrumskontot men det här kontot är mer tänkt att ha till eventuella oväntade kostnader. Om jag kanske inte har något jobb i några månader, om något händer i lägenheten som kostar massor med pengar eller om jag kanske vill köpa en utbildning. Tror dock inte jag kommer spara lika mycket nästa år utan då känner jag att bufferten redan är uppe i en bra summa om allt går som planerat.

Det roligaste kontot att spara pengar till är USA-resa med Mathilda. Jag och Mathilda har ju bestämt oss för att åka på en långresa till USA’s västkust nästa sommar och den resan kommer kosta en hel del. Därför började vi spara redan i Januari just för att vi vill kunna unna oss precis (inom rimliga ramar) vad vi vill när vi väl gör den resan. Snacka om ett roligt sparande! Kommer bli en resa jag kommer minnas hela livet och säkert berätta om för mina barnbarn haha.

Sen har jag ett till sparkonto som också är reserelaterat som enkelt heter Resekonto. Där lägger jag in pengar varje månad för att exempelvis ha råd att resa när det blir sommar osv. Eller ja oavsett årstid men det känns skönt att liksom ha som en ”buffert” när man väl bestämmer sig för att man vill resa någonstans. Också ett roligt sparande.

Förutom räkningar och mat så har jag en del andra kostnader som jag väljer att nämna som Övriga kostnader och det är väl dom pengarna jag har på mitt bankkorts-konto. Pengar att köpa latte för, en ny blus eller äta en härlig brunch för. Ja ni förstår! Pengarna jag har att röra mig med helt enkelt

Vardagssparande är ett konto jag också gillar, där lägger jag undan pengar likt som till buffertkontot. Pengar att ha när det kommer lite större oväntade eller väntade kostnader. Om jag kanske vill köpa en cykel nu till våren, eller om jag ska köpa SL-kort eller en vinterjacka. Då tar jag pengar från detta konto. Jag har dock en ”gräns” på detta konto, så om jag nått upp i en viss summa sparade pengar lägger jag istället dessa 8,9 % på något annat konto!

Såhär kommer mitt sparande/utgifter se ut under 2017 i procent:
– Boende + mat + räkningar: 26,6%
– Badrum/Kontantinsats: 22,2%
– Framtidskonto/Buffert: 17,8 %
– USA-resa med Mathilda 2018: 8,9 %
– Resekonto: 8,9 %
– Övriga kostnader som shopping: 8,9%
– Vardagssparande: 6,7%

Såhär såg mitt sparande/utgifter ut 2016 i procent:
– Framtidskonto: 40%
– Övriga kostnader som shopping : 18%
Fasta kostnader: 16%
– Resekonto: 12%
– Vardagssparande: 12%

– Spara först, spendera sen som bilden ovan lyder. Självklart finns det saker som måste betalas som räkningar, hyra, mat osv men jag menar det övriga. Det är faktiskt något som jag blivit bra på, dom gångerna jag unnar mig lite extra är ofta i slutet av månaden om jag märker att jag har pengar över på kontot. Tänker man tvärt om brukar det oftast inte bli så mycket över till sparkontot..

– Välj ut vad som är viktigast för dig. Det kanske inte funkar att ha massor av olika sparkonton samtidigt. Absolut så bildar många bäckar små men samtidigt kommer det ta evigheter om man har 1000 kronor att fördela på 6 sparkonton. Då kanske det är bättra att spara klart till en eller två saker först, liksom ta en sak i taget så man snabbare märker resultat.

– Det handlar ofta inte om vad som kommer in, utan vad som går ut. Det handlar alltså inte alltid om hur mycket man tjänar, utan vad man gör av med efter sina fasta kostnader. Jag har till exempel två olika vänner där den ena sparar över 10 000 kr i månaden och den andra sparar 2000 kr i månaden trots att dom har ungefär lika stora fasta kostnader. Då prioriterar man ju rätt olika. Hon som sparar mindre kanske upplever att hon lever mer i nuet, samtidigt kommer hon som sparar 10 000 kr kunna köpa en lägenhet eller resa jorden runt inom en snar framtid.

– Hitta balansen mellan nuet och framtiden. Jag förespråkar verkligen att man ska spara pengar, men också att man ska leva. Det bästa är ju när man lyckas hitta någon balans mellan dom två. Istället för att spara 10 000 eller 2000 som i mina kompisars fall kanske man (utifrån just deras förutsättningar) kan spara 6000 kr i månaden och fortfarande kunna unna sig roliga saker som shopping, god mat och upplevelser. Alla har ju olika prioriteringar, försök hitta just din balans. För det är INTE roligt att spara pengar och känna att man inte kan göra någonting eller äta något gott eller klä sig i någonting fint. Samtidigt som det inte är speciellt roligt att inte kunna följa med på den där tjejresan eller liknande bara för att man velat äta överdrivet dyr lunch och överkonsumerat dyra skor.. 🙂

– Se inte sparandet som något negativt. Hallå!! Det ska vara roligt att spara pengar, man sparar ju till något man vill göra eller ha. Att spara är ingen kostnad, det är en väg till något som oftast är väldigt roligt. Det kan absolut vara jobbigt men det är i princip aldrig något negativt. Viktigt att komma ihåg!

Förutom målen att spara X antal kronor till varje konto varje månad så har jag några mål jag utgått ifrån när jag bestämde exakt hur mycket jag skulle spara 2017. Och några av dom har ni här nedanför:

– Kunna bjuda Alice på en resa i 18årspresent. I Maj åker vi och det känns som en rolig sak att spara/ha sparat till.
– Sammanlagt spara *** *** kr. Förutom alla delmål så har jag tänkt ut vad jag hoppas kunna spara allt som allt under årets gång.
Tjäna mer pengar än vad jag gjorde 2016. Inte så konstigt mål kanske, hoppas i alla fall på det!
– Ha sparat ihop alla pengar till USA-resan innan året är slut. Det kontot är dit pengarna kommer gå om jag tjänar mer pengar än förväntat. Skulle vara så skönt att sitta i Januari 2018 och redan ha det klart liksom.
Börja pensionsspara. Litegrann i alla fall!! Kanske 200 kronor i månaden eller något, bättre än inget! 🙂
– Börja placera mina sparpengar i fonder/aktier. Det finns dock ett litet problem, jag har ingen koll så det måste jag skaffa mig först haha!

DET SKULLE VARA SÅ ROLIGT ATT HÖRA HUR MYCKET NI SPARAR OCH VAD NI SPARAR TILL! 

Kommentarer

 1. Sofia

  Jag är endast 15 (snart 16) så har inte direkt en jättesumma pengar varje månad att spara. Men jag får en del av barnbidraget och mamma och pappa betalar mat om jag äter ute, busskort, skor, kläder som behövs (alltså endast det jag behöver inte en topp som jag vill ha bara för att den är fin). Vill även bara poängtera att jag inte äter ute så speciellt ofta och att de betalar inte ALLTID för då skulle det vara orimligt att betala bara för jag vill äta ute varje dag. Det är väl ungefär så min ”ekonomi” ser ut. Men hur som helst så ser mitt sparande ut såhär:
  Jag har 3 konton:
  •mitt vanliga ungdomskortskonto där jag har alla pengar som jag kan spendera på kläder, skor, smink, etc. Hit går ju även min lön och den delen av barnbidraget jag får.
  •Ett sparkonto som heter ”framtiden”. Till detta kontot har jag ingen fast överföring utan varje gång jag får lön sätter jag in ungefär 50% av lönen, efter somrarna där jag tjänar mer brukar jag sätta in en större summa i slutet av sommaren.
  •Har även ett konto som heter ”lägenhet”. För jag bor inte speciellt nära mitt gymnasium så jag har turen att några släktingar har en lägenhet i stan som jag ska få bo i (även måla om och möblera). Så här har jag en fast överföring varje månad som ska gå till möbler (tar med mycket hemifrån) och eftersom att detta inte är min lägenhet och jag antagligen endast kommer bo där i 3 år så tar jag mycket möbler hemifrån. Vet även att det kommer ta ett tag att få ihop lägenheten, för jag måste ju inte köpa allt på en gång utan det får ta sin tid. Sen är jag beredd att det kommer kosta en del ändå så att ha pengar på ett konto avsett för lägenhet kan ju inte skada. Men som sagt till detta konto är det, ingen jättesumma men många bäckar små bildar en stor å 😉

 2. bella

  går i skolan och får csn men betalar cirka 60% av det till mina föräldrar så kan de betala min mobilräkning + det är min insats till matkostnaderna. Jobbar även extra på mcdonalds och tjänar oftast mellan 6-9 tusen kronor/månad beroende på hur mycket jag jobbar, jobbar kanske lite för mycket än vad jag klarar av men det är kul och jag jobbar för att kunna betala mina hästträningar/tävlingar och även kunna spara till senare såsom bil etc. det främsta jag sparar till är att kunna leva riktigt härligt under studentveckan i juni men vill också ta BE-körkort som kostar cirka 5 tusen.

  måste dock bli bättre på att spara men försöker iaf att endast ha cirka 2000kr att leva på per månad och sedan spara resten, ibland blir det större utgifter än det, till exempel köpte jag biljetter till bråvalla nu i veckan som gick på 2000kr, och även studentband m.m, vissa månader lyckas jag spara mer och vissa mindre men försöker alltid. varje månad, dagen innan lön/kvällen innan så sätter jag över allt som är kvar av månaden på ett sparkonto så jag har 0kr på bankkortet när lönen kommer för att veta hur mycket jag har den månaden att arbeta med.

 3. Sara

  Jättebra inlägg Andrea!

  Jag har pluggat snart ett år på högskola och har 4 år kvar. Jag tar fullt CSN men bor fortfarande hemma och jobbar dessutom deltid. Så jag har sparat ca 10 000 kr i månaden samt min lön från förra sommaren till en insats. Förra månaden köpte jag och min pojkvän äntligen lägenhet, och det tack vare att vi båda varit så bra på att spara. Jag har sparat med hjälp av dina spartips från tidigare inlägg, så stort tack för det! ❤️

  Jag har bara en fråga. Inför att vi ska bli sambos har vi gjort en ungefärlig budget på vad vi kommer lägga pengar på varje månad. Vi har goda marginaler, vilket var ett krav från min sida innan vi köpte lägenheten. Vi vet ju exakt vad boendekostnaderna kommer ligga på, men något som är svårt att bedöma är hur stor matkostnaderna kommer bli. Så hur mycket lägger du & Anton på mat i genomsnitt per månad? Förstår om du inte vill svara men det hade varit till stor hjälp.

  Din blogg och du är grym!! Kram

 4. Chloe

  Tips är verkligen att börja placera dina pengar. Att ha pengar på banken är det sämsta du kan ha, dels pga minus räntan men också att när det blir oroliga tider så har du en insättsgaranti på 100 000 euro, allt över det har banken rätt att ta ifrån dig utan att du får tillbaka pengarna..

 5. Moa

  Blir SÅ imponerad av dig! Du verkar vara riktigt duktig på det här med pengar och sparande, men ändå kunna unna dig att äta ute och köpa fina saker ibland. Den perfekta balansen enligt mig iallafall! Själv var jag på banken häromdagen och öppnade ett fondsparande för pensionen. Vill verkligen tipsa ALLA som känner att dom inte har 100% koll på det här med pengar, sparande osv att boka in ett möte med sin bank. Jag själv tyckte det var såå tråkigt med pengar och konton hit och dit men efter mötet fick jag liksom ett tydligt mål och massa information som gjorde mig intresserad! 🙂

 6. -

  Tycker det är så himla kul att du delar med dig så mycket gällande ekonomi!! Just nu sparar jag pengar till renoveringen av min nyinköpta lägenhet som jag skall flytta in i denna våren. Annars sparar jag så gott det går till att laga bilen samt till två resor i sommar! 🙂

 7. Sara

  Blir så inspirerad av dina inlägg! Är själv student för tillfället utan extrajobb så ekonomin är rätt tight. Får in ca 10k i månaden och har fasta kostnader på typ 7k, så inte mycket till över om man säger så. Men sparar runt 500-1000 i månaden. Det tråkiga är att de pengar som sparas ihop under året, spenderas under sommaren då man tyvärr varken får CSN eller lön under 2 och en halv månad haha. Mitt mål är att få ett sommarjobb kopplat till mina studier så att jag kan spara mer varje sommar, samt försöka hitta ett extrajobb så att mitt sparkonto börjar växa lite istället för att nollas varje år haha…. Förhoppningsvis har man sparat ihop till en kontantinsats lagom till examen!
  Du är så duktig! Fortsätt ed det du gör!

 8. Ida

  Grymma mål och vad duktig du är med ditt sparande. Själv har jag bara 1050kr som inkomst varje månad då skola och träning står i vägen för extrajobb. Jag har ingen speciell summa jag sparar varje månad men jag är inte den som spenderar så mycket pengar. Vissa månader spenderar jag mer pengar än andra. Men tack vare sommarjobb har jag fått in en hög summa som ökas på efter varje månad. Så jag har inget sparkonto nu utan har allt på ett ställe men ska definitivt använda dina tips senare! Du är grym! ❤

 9. :)

  Grym du är!! Jag går i ettan på gymnasiet och får in mellan 3-4000 varje månad för mitt extrajobb, sen studiebidrag på det. Försöker spara åtminstone 2-2500 per månad, men på sommaren sparar jag såklart mycket mer!

 10. Matilda

  Men alltså Andrea!!!! Hur grym är inte du? Varje gång man lästa dina inlägg blir man taggad och motiverad!! Puss & kraaaaam

 11. Charlotte

  Hej Andrea! Kul inlägg om kul att du vill börja spara i fonder och aktier! Jag är 18 år och på tre år har mitt kapital gått från 300.000 till 1.5miljoner pga bra placeringar i aktier! Heja heja! Jag jobbar 50% utöver gymnasiet och sparar 9000kr/månad! Stort lycka till! Kram

  1. deselby

   Shit, du måste låta Charlotte göra ett gästinlägg här om hur hennes sparkapital har växt något så enormt, jag trodde jag skulle svimma när jag såg det!!

   1. Charlotte

    Hej det är Charlotte igen! Om det skulle vara intressant gör jag gärna det 🙂 Kan i sådana fall mejla dig Andrea men det är helt klart upp till dig!

 12. C

  Hej Andrea!!! Börja med fonder och aktier nu!! Jag är 18 år och mitt kapital har stigit från 300.000 till 1 500 000 (se skillnaden alltså helt sjukt!!!) de senaste tre åren tack vare att jag varit så bra på att placera i fonder och aktier! Der är mitt stora intresse! Jag går på gymnasiet och kobbar extra 50% samtidigt och sparar 9.000kr/månad! Lycka till! Kram

 13. Essi

  Jag har ett framtidskonto (där jag sätter in cirka 70% av min lön, och har gjort sen jag var 16), ett resekonto (12%) och mitt vanliga konto som är kopplat till mitt betalkort (18%). Anledningen till att jag kan spara såpass mycket är för att jag bor hemma och inte har några fasta utgifter alls (tog studenten i somras). Sedan brukar jag lite då och då köpa aktier, håller dock bara på att lära mig så det är inga stora summor för tillfället. Har även ett fondkonto som mina föräldrar har sparat åt mig. Ska förmodligen börja plugga i höst och målet är att kunna investera i en fin lägenhet då.

  Måste bara få ställa en fråga… Jag pratar väldigt gärna om pengar med mina vänner, men grejen är att i princip alla mina vänner resonerar och vill olika saker med sina pengar. Ofta känns det som att våra ”ekonomisamtal” endast bidrar med ångest till varandra. Har t.ex. några vänner som helst av allt lägger pengar på utgångar, och sparar det som sedan finns kvar av lönen (cirka 0,1%). Samtidigt plockar deras föräldrar dem på pengar (alltså för hyra, mat osv). Menar inte att det är fel av föräldrar att ta betalt för sånt här men när summan utgör ungefär 60% av deras lön känns det väl ganska orimligt? Sedan har jag några vänner som sparar ungefär lika mycket som mig. En av dessa personer försöker dock alltid tävla om vem som har mest pengar sparade, vilket jag tycker är skitjobbigt. Dock brukar jag oftast ha mer än henne, men jag blir ändå stressad så fort hon frågar.
  Förlåt, förlåt, förlåt för om denna kommentaren låter jättetöntig, men det jag egentligen undrar är om du någongång känner dig stressad av din ekonomi? Särskilt när du är bland vänner etc?
  Tack för en superbra blogg, podd, instagram, Twitter, youtube och snap <3
  PS: Gör gärna ett inlägg om aktier sen när du lärt dig, så kanske jag också lär mig lite mer!!

 14. Paulina

  Har varit arbetslös de första månaderna i år men fick ett jobb sista veckan i februari, så jag har inte hunnit spara något ännu men när jag var anställd förra året lade jag undan 1k varje månad. Jag hade dock en lön på ca 12k/månaden, nu har jag räknat att jag får ungefär 16k före skatt så nu ska jag spara åtminstone 9-10k varje månad och ha några tusen att röra mig med. Tycker det blir jämnt och bra. jag är tyvärr en person som inte kan spara långsamt, utan måste spurta de sista månaderna och leva med lite.

 15. Julia

  Hej!! Är lika gammal som dig, älskar att de är någon mer som älskar att ha koll på sin ekonomi!
  Jag har ett ”Framtidskonto” där jag sparar till att kunna bygga hus med min pojkvän. Vi har varit tsm i 5år och han är 4år äldre än mig. Båda är uppvuxna med hus och de är även någonting vi känner att vi vill bo i. Just nu hyr vi en liten lägenhet hemma hos min pappa, väldigt billigt. Bara för att vi ska kunna spara så mycket som möjligt. Annars har jag 8 konton sammanlagt där jag sparar och har mig. Har redan börjat pensionspara, dvs privat. Där jag sparar 100kr i månaden, men den kommer ju successivt höjas längre fram. Sen fondsparar jag även ca 500kr/mån UTÖVER de jag sparar privat. Just för att jag är väldigt ny på det här med fonder och aktier. Annars så betalar jag ju räkningar osv först, sen sparar jag en fast summa varje månad. Sen unnar jag mig själv, om de är någonting kvar i slutet av månaden sparar jag även det. Sen gillar jag även att spara för en kortare period, nu behövde jag ex gå till frisören. Istället för att lägga 2000kr från en och samma lön kanske känns saftigt för vissa, så sparar jag varje månad till den utgiften. De handlar inte om att jag inte har pengar, men då känns de som man har råd på ett helt annat sätt. Så nu bokade jag lite längre fram, och sparar en liten summa från varje lön till frisören. Ett tips om man tycker att vissa saker kan kännas tråkigt att lägga pengar på!

  Spara är kul! Någonting som alla borde göra! <3

 16. S

  Hej!

  Vad kul och inspirerande med detta inlägg. Har precis blivit mer seriöst och har mer koll över mitt sparande. Är 17 år och jobbar extra och satt upp ett mål att spara minst 2000 kr i månaden och sedan mer vissa månader isf jag jobbat extra mycket. Har 4 olika kategorier för vad jag sparar till; resekonto, framtidskonto, för en praktikresa i höst och övrigt. Har även börjat sätta upp hur jag spendera min pengar per månad. Alltså t ex nu i april ska jag köpa nya träningskläder och vardagsskor och i maj ska jag köpa en ny kamera 🙂

  Väldigt taggad på att börja spara och ännu mer efter ditt inlägg!

  Kram <3

 17. Anna

  Jag är student och jobbar lite extra vid sidan om, men man har ju ingen fet inkomst om man säger så. Jag har endast ett sparmål för 2017 och det är att spara ihop pengar för att kunna ta sommarlov hela nästa sommar, samt åka på en resa någon gång den sommaren! ( så måste ändå kunna betala allt tråkigt som räkningar, mat, hyra osv). Detta vill jag göra för att fira att jag tar min examen i juni 2018 😀

 18. Jessica

  Hej fina du! Tack för ett inspirerande inlägg <3 är 20 år gammal och tog studenten i somras, jobbar just nu på 2 år innan jag vill börja plugga!
  Jag sparar 50% av min lön in på mina fonder direkt när lönen kommer både den 15 och den 25( har två olika jobb just nu). Sedan sparar jag lite olika men ej så kategoriserat som du. Utan jag har tex i höstas gjort så jag fått 10 000 kr på resekontot som jag nu använt till att betala en superrolig resa med min bästis i sommar! Jag har tänkt börja planera resten 50% lite mer ingående så som du gör nu, det är supersmart! Lycka till med ditt sparande också framöver! Kram

 19. Alice

  Grymt bra inlägg!<3 Jag bor ennu hemma och går i gymnasiet men jobbar extra på ett Ica så får allt mellan 1000-2000kr i månaden. Har två fonder jag haft sen jag föddes där jag bland annat kommer ta körkorts pengar och pengar till fortsatta studier, och så har jag mitt egna sparkonto dit jag varje lönedag sätter 50% av lönen. Blir ju inte så mycket men har hållit på sedan september och tänker fortsätta med detta system så länge jag har det här jobbet och bor hemma iaf:) Funkar än så länge. Kram<3

 20. Josefin

  Jag har två konton, ett för vardagliga betalningar och ett där jag sparar pengar. Eftersom jag bara är 14 år så jobbar jag inte så mycket utan mest på somrarna och på söndagar. Det som jag tjänar in då brukar blir runt 10-12 000 per år vilket inte är supermycket men då brukar jag faktiskt lägga undan och spara nästan allt och använder de pengar jag får i månaden av mina föräldrar till mer vardagliga betalningar. På somrarna, då jag sommarjobbar, blir det att jag sparar mest och sedan spenderar jag lite under året. Såklart sparar jag lite av det också.

  Tack för bästa bloggen och podden!<33

 21. Nelly

  Så intressant inlägg!! Jag har alltid varit duktig på att spara, nästan för duktig, har faktiskt blivit lite mer ”chill” vilket jag tror jag behövde haha. I somras flyttade jag till Stockholm och började plugga vilket förändrat min ekonomi en del då jag har mycket högre hyra och inte lika stor inkomst. Dock extrajobbar jag i den mån jag hinner/vill och sparar undan stor del av min lön. 🙂 Sparandet är framförallt för att kunna köpa lägenhet så småningom! Ibland tar jag pengar frän sparkontot men det är ytterst sällan, det är typ om jag vill göra någon resa som känns värt det.
  Ett tips som funkar för mig är att ha ett sparkonto du inte kan nå för enkelt, exempelvis via appar. Jag har ett sparkonto på en annan bank än min vanliga vilket gör kontot svårare att nå. Det tar emot så mycket mer att ta fram datorn, bankdosan osv för att göra en överföring. Får en att tänka en vända extra!

  1. Andrea Hedenstedt

   Tack Nelly! 🙂 Hoppas du når ditt mål med lägenheten snart, vad grym du är som orkar spara samtidigt som du pluggar. Fan vad smart att ha sparkontot på en annan bank ändå, det borde fler ta efter just pga det du säger; man får tänka en extra vända! <3

 22. Hanna

  Jag köpte min första bostadsrätt för 2,5 år sedan och har renoverat genom att måla om, byta bänkskiva och läcka köksluckor mm. Är så nöjd med mitt hem just nu! Hade jag varit smart skulle jag slipat golvet i samband med ommålning men det tänkte jag inte på haha.

  Hur som helst, jag har mina framtidssparkonton hos SBAB där jag får 0,7 % i ränta då jag har mitt bostadslån där (alltid nåt). Jag har gjort så att efter att ha betalt hyra, amortering, ränta, mat, hunddagis och el typ så har jag en viss del av lönen kvar. Av det som finns kvar har jag delat upp sparandet såhär (inspirerades lite av dina namn haha).

  – Renovering/kontantinsats 49 %
  – Pension 12 % (har nyligen börjat pensionsspara, kommer ev minska lite på det)
  – Framtidskonto/buffert 22 %
  – Härliga kontot 9 % – till t ex middagar ute, bio, fika, shopping etc
  – Vardagssparande 8 % – till typ busskort, dyrare saker som vinterjacka/skor osv

 23. Lovisa

  Åh vilket roligt inlägg! Jag sparar ungefär hälften av min lön (varierar då jag är timvikarie) i den mån det går beroende på vad jag får ut just den månaden. Målet med mitt sparande är att jag ska kunna läsa på universitet utan att behöva ta studielån. Man kan säga att jag sparar till mig själv för att sedan kunna ”låna” av mig själv under tiden jag studerar. Bor fortfarande hemma hos mina föräldrar så tar till vara på chansen att spara så mycket som möjligt.

  1. Alina

   Hej! Investera dina sparade pengar i aktier eller i en lägenhet istället för att ha till framtida studier. Pengarna du tar i studielån har så låg ränta att det är utan tvekan är det mest förmånliga lånet du kommer ta. Många förespråkar att det bästa är att skuldsätta sig så lite som möjligt och det stämmer i nästan alla fall förutom just studielån. Faktum är att om du tar ut allt lån du kan under din studietid men istället försöker lägga undan så mycket du kan och INTE shoppa/slösa bort allt och sedan investerar de pengarna i aktier och skapar en portfölj som ger dig mer avkastning än den låga räntan på studielånet, så kommer du kunna ha mer pengar kvar i slutändan och ha tjänat på att ha tagit studielånet. Så råd till ALLA: ta fullt studielån och investera pengarna!! Bara gör det!! Pengarna kan man ju ex. Använda till en insats 🙂

   1. J

    Fast att tipsa alla om att ta studielån är ju otroligt dumt!. Det beror helt på vilken utbildning du ska gå. Jag själv har sparat för att slippa ta studielån, för att ska jag få tag på en bostadsrätt inom närmsta åren kan jag inte ha andra lån, även studielån. Ska man studera läkarutbildning kanske ett lån är värt att ta för med din lön senare kommer du kunna betala av snabbt. Vill du däremot bli tex förskolelärare och slippa sitta med lån när du är 70 rekommenderar jag verkligen inte att du ska ta studielån om du istället kan klara dig utan!

 24. Linnéa

  Gud vad intressant inlägg! jag är 19 år och bor fortfarande hemma och jobbar inom social psykiatrin och har en rätt bra lön för att få vara 19 år om jag får säga det själv. Men Jag sparar mellan 10 000-15 000kr i månaden till att flytta hemifrån, resa, kunna unna mig lite saker som du nämner i inlägget. Tycker det är så intressant om vad och hur mycket folk sparar i månaden, vet inte varför jag är nog bara nyfiken som person samt vad människor har för mål i livet, det är så olika mål vi har och ibland får jag inspiration genom någon annans mål i livet 🙂

  1. Andrea Hedenstedt

   Fan vad grym du är!! Det bästa man kan göra är ju att spara medan man fortfarande bor hemma och oftast har väldigt låga kostnader. Du kommer vara dig själv evigt tacksam alltså! 🙂

 25. Lovisa

  Jag har två konton som jag har tillgång till själv. Konton som mitt kort är kopplat till och mitt egna sparkonto. Jag kan med min bankapp flytta över pengar mellan dessa två konton själv vilket är både bra och dåligt. Jag extrajobbar på Max där jag får in mellan 500 och 2000 kr varje månad beroende på hur mycket jag jobbat plus att jag får mitt studiebidrag och månadspeng. Så i runda slängar får jag 2200 kr varje månad. Jag försöker spara en del av det men har inte en fast summa på hur mycket jag ska spara vilket jag verkligen behöver fixa.

  Gillar att jag kan föra över pengar till mitt sparkonto när jag vill men samtidigt kan jag också ta pengar därifrån när jag behöver vilket kanske inte är jättebra för ekonomin på lång sikt. Just nu är mitt mål att ta körkort vilket jag har pengar till, sen är det allt med balen och studenten vilket kommer kosta mycket. Skulle också vilja resa med mina vänner nästa år så sparar lite till det med!

  Jättebra tips, ska verkligen använda dem!

 26. Linnéa Flystam

  Du är verkligen min inspo när det kommer till pengar!! Innan jag läste din blogg sparade jag inte alls. Nu sparar jag undan ca 2/3 av allt jag tjänar/csn, då ca hälften går till mitt framtidskonto och hälften till vardagsspar!

 27. Denice

  Just nu lever jag på 1050 i månaden men jag sparar undan 500 varje månad till framtiden. Jag har som ett mål att efter 3 år ska jag ha samlat in 18.000+ kronor dvs 6000kr /år. Jag har ännu inte kommit fram till vad ännu. Kanske en resa efter studenten? Körkort? Framtida studier? Kontanttillsats eller aktier/fonder. Får klura ut det 🙂 haha. Tack för detta inlägg!! Gav mig så mycket inspiration. Kramis

 28. Cornelia

  Hej Andrea!

  Innan jag själv började spara i Avanza (aktie-/fondplattform) så gick jag en grundkurs hos Unga Aktiesparare! Det är ett superbra tips! Det är gratis och man behöver ej vara medlem, dock är det bra att anmäla sig tidigt då medlemmar får förtur.

  Jag gick kursen i Uppsala men vet att det finns motsvarande i Stockholm. Dessa grundkurser i ekonomi hålls några ggr per år och tar upp pension, fonder, aktier och vad man bör tänka på (exempelvis riskspridning och långsiktighet). Den tar en helg.
  Annars kan du läsa om tips på deras hemsida, unga aktiesparare.

  Lycka till!

  /Cornelia

×

Andrea Hedenstedt

Andrea Hedenstedt är en svensk influencer och inspiratör. Hon når hundratusentals unga kvinnor via sina kanaler varje vecka. Förutom bloggen är hon aktiv på Youtube, Instagram och även podden "Mathilda och Andrea". Andrea släppte sin första egna klädkollektion tillsammans med märket Na-kd i oktober 2017.

Powered by Cure - Influencer hosting