AllmäntFrågor & Svar

Veckan frågor

Hej! Hur känns det med den nya frisyren? Tänkte nu när det gått ett par veckor, är du fortfatande nöjd? Kram
Svar: Heeej! Det känns verkligen så bra. Trivs verkligen! Det jag gillar mest är inte själva frisyren i sig utan det är att mitt hår känns så himla fräscht och friskt om jag jämför med hur det varit förut. Har aldrig haft såhär ”icke-slitet” hår förut. Älskar det! Sen är det väldigt roligt att ha en ny frisyr överlag, trivs väldigt bra i längden! 🙂

När skulle du säga att du identifierade dig som feminist?
Svar: Jag vet faktiskt inte.. Jag tror att jag skrev om det första gången någon gång i början av 2014 men kanske i slutet av 2013.. Det vill säga i början av gymnasiet. Sen skulle jag dock vilja säga att min syn på feminism och jag som feminist har utvecklats och förändrats ganska mycket.

Jag har en fråga till dig, ibland när jag är sugen på att träna saknar jag inspiration. Vad kör du för pass på gymmet när du har noll inspo? 
Svar: I know the feeling!! Antingen bokar jag in mig på något gruppass eller så kör jag intervallträning. Antingen olika tabataövningar eller så ställer jag mig på löpbandet och utmanar mig själv där. Antingen sprintar jag efter x antal meter eller på tid. Kan verkligen rekommendera att köra intervaller då man inte behöver träna speciellt länge men ändå känna sig helt slut! 🙂

Hur hanterar du ilska? Hur får du utlopp för ilska om du bråkar med någon?
Svar: Det bästa för mig är att lämna diskussionen om jag är arg. När jag blir arg på riktigt så har jag rätt svårt att inte fläka ur mig arga, taskiga och onödiga saker. Även om jag menar det jag säger så kan vissa saker vara onödiga att säga. Det jag brukar göra är alltså att skita i sms-konversationen eller gå ut på en promenad eller liknande. Jag brukar lugna ner mig då haha.

Hej Andrea! Jag ska flytta hemifrån i Juni och har nu självklart börja tänka på hur jag ska möblera och inreda min lägenhet. Så min fråga till dig är: vilka är dina favoritbutiker när det kommer till möbler och inredning?
Svar: Åh vad kul, grattis! Alltså nu utfår jag ifrån vart jag har köpt mest saker, för det finns ju märken och butiker jag ”gillar” men inte känt att jag har haft råd eller lust att lägga pengar på liksom. Men möbler: Ikea, Mio, Royaldesign.se, Ellos. Inredning: H&M Home, Zara Home, Åhléns, Mio, Ellos och ROOM!

Stringhylla köpt på Royal Design och kruka från H&M Home!

Halloj <3 Hur går det för dig med att hitta nytt preventivmedel? Skulle vara roligt att följa med dig under den resan eller vad man ska säga haha!
Svar: Alltså jag mååååste ta tag i detta snart. Vill ju typ skaffa spiral men VÅGAR INTE pga den smärta som kommer uppstå. Jag mår illa när jag hör folk prata om sin isättning. Sen är jag så orolig över att mensen ska fucka upp totalt. Vill ha mens så sällan som möjligt och med spiral kan det ju ändå bli så att man har mens en gång i månaden. Då har jag nog hellre ppiller.. Men när jag väl bestämmer mig så ska jag absolut skriva om det. Tänk er vloggen: följ med mig och sätt i en spiral hahahah.

Kommentarer

 1. Sara

  Jag har p-ring (nuvaring), har ätit piller sen jag var 13, och förra året böt jag till nuvaring pga såna jääääävla humörsvängingar, och har inte ångrat det en sekund. Så bra och man kan hoppa över mensen med ringen också. Skulle säga att prova om det bara passar dig, du kommer inte ångra dej 🙂

 2. Anonym

  Jag har p-stav och det är det bästa jag har gjort, har haft p-stav sammanlagt i 5 år och har inte haft mens en enda dag.
  Men blödningar kan skifta från person till person vissa blöder mycket, vissa blöder normalt och andra slipper blödningar helt.

 3. Elvira

  Satte in hormonspiral i Juli förra året och har inte haft mens sen dess!! Dagen jag satte in den hade jag ont i ungefär 3 timmar, hahah heeeemskt, men verkligen jättevärt, typ det bästa valet jag gjort verkligen!!

 4. My

  Hej hej! Blir så ledsen när jag hör alla skräckhistorier om spiral och hur rädd är för detta. Jag är idag 18 år och har haft min spiral i 3 år (använder Mirena som är den som kan sitta i 5 år) och är blessed. Har mått riktigt dåligt med alla andra preventivmedel jag har testat då hormoner påverkar min kropp väldigt negativt. Men eftersom spiralen släpper ut en liiiiiten dos hela tiden och hormonerna endast släpps ut i livmodern där det behövs reagerar inte min kropp på det alls. Jag fick en värktablett att ta några timmar innan av min barnmorska och vet inte om det var det som hjälpte men jag blev bara åtsagt att hosta till och sedan var spiralen insatt. Annars var den lilla smärtan likt mensvärk så man blev inte direkt chockad av känslorna. I slutändan är det så fantastiskt värt det, och att ha varit utan mens i 3 år är inte direkt en nackdel. Lycka till, hoppas du vågar ta tag i saken, det kommer vara så värt det. Massa kramar.

 5. Ellen

  nej Andrea asså sprial är DEEEET BÄSTA jag har i min kropp (typ hah). Men iallafall i preventivväg!! Tog en 5år spiral, det nöp till, kändes lite som mensvärk i mindre än 20 sekunder. Sen klart! Efter det hade jag minimala blödningar i kanske 1 månad, det var drygt men gick ändå bra, för sedan försvann mensen och har haft mens en gång på 1.5 år. Hur skönt???
  Det är såå värt med tanke på hur länge man kan ha den OCH hur extremt lite hormoner det är i!
  DO IT!!!

 6. Malin

  Hej!
  Läste frågan om p-medel och måste berätta min story.
  Jag började med p-piller när jag var 14år när jag blev tillsammans med min pojkvän. Jag testade en hel rad olika sorter men blev antingen galen i form av humörsvängningar eller så blödde jag konstant. För två år sen (när jag var 20år) bestämde vi oss för att sluta helt med p-piller då det höll på att förstöra vårt då 6åriga förhållande.
  Vi använde endast kondom i två år och under dessa år blev min mens helt fucked up. Jag hade skjutit på den så mkt under alla år med p-piller och nu ibland kunde den komma två gånger per månad och ibland med 3-4månaders mellanrum. Jag hade ingen koll alls på min cykel.
  För två månader sen (idag är jag snart 23 år) så började vi med Natural cykles som är en p-app. Vi använder fortfarande skydd nu i början (även på gröna ”good-to-go” dagar men den har redan lärt sig min kropp. Den pricka min mens på dagen och skriver tydligt ut när jag har ägglossning och PMS. ALLT stämmer in på pricken. Är verkligen helt såld!

  Trodde det skulle bli jobbigt/svårt med att komma ihåg att ta tempen men det blev en rutin efter någon vecka bara.
  Kanske något att testa för dig?

 7. Alice

  Åh, lyssna inte på alla skräckhistorier!! Jag fick höra en hel del när jag skulle sätta in min hormonspiral och var så nervös att min syster fick hålla mig i handen men hormonspiral var min sista utväg efter att ha provat allt möjligt mot min mens som var fruktansvärt oregelbunden och hemsk mensvärk, men det sved till i 1-2 sekunder när hon satt in den och sen var det över. Lite molande smärta någon vecka efteråt och nu har jag inte haft mens på 1,5 år och tänker inte ens på att den sitter där, bästa beslutet jag tagit! Var bara öppen med barnmorskan hur du känner så kommer det gå superbra!

 8. elin s

  Äter p-piller som tar bort min mens helt och de finns även som p-spruta som man tar var 3dje månad. Så man slipper p-piller och annat trams.

 9. klara

  jag förstår att du är rädd för smärtan i och med att det är det enda man kan läsa om när man letar fakta. Jag har haft min i snart 4 månader och det fungerar utmärkt. Insättningen var över på ca 10 min och det gjorde inte ont, kändes lite som ett ”nyp” där inne bara. Kände ingenting alls efteråt, precis som vanligt. Det enda negativa jag har att säga är att jag efter insättningen fått mensvärk, aldrig haft det tidigare. Kanske värt att nämna att jag tidigare bara använt kondom som skydd. Var inte orolig över insättningen och lyssna inte på alla skräckhistorier. Skulle det göra jätteont för dig så klarar du det också, tro mig.

 10. Matilda Andersson

  Spiral är det bästa som hänt mig!!!! Så skönt med nästan ingen mens alls och insättningen gjorde inte ont alls! Jag var LIVRÄDD innan pga trodde att det skulle göra så ont som man hört skräckhistorier om…men det gjorde bara lite ont i 5-10 sekunder sen var det över. Tycker att det är så synd att många inte vågar sätta in spiral (typ jag innan) för man är rädd för smärtan. Men man får tänka på alla bra och lindriga insättningar som skett som man aldrig hör om, det är ju bara de värsta som man får höra/läsa om! Kram!!!!!

 11. Sigrid

  Det finns spiraler som antingen ska sitta i i 3 år eller i 5 år och det är vanligare att ha mens med dom som sitter i 3 år, medans dom som man har i 5 år är meningen att mensen ska försvinna med! Jag har en som ska sitta i 5 år och det gjorde endast ont i några sekunder och jag har inte haft mens sen jag satte i den i november! Det är värt att testa och känner du att det inte funkar för dig är det bara att ta ut den och återgå till det som du vet fungerar:)

 12. Nea

  Skaffa spiral 🙂 det gör ont när de sätter in den i typ 5sekunder. Jag har aldrig mens längre 🙂 o har haft min snart 8månader!:)

 13. Hanna

  Jag gick från ppiller till pring, och det var ett mycket bra beslut! Eftersom pringen sitter inne i kroppen så behövs det mindre hormoner, och man får även ett mer jämnt hormonflöde till skillnad från p-ring. Problem som att glömma pillret, oro vid magsjuka osv är också helt borta! & man kan skippa mensen precis som med ppiller 🙂 Det var inte heller en jobbig övergång från ppillrerna då det är samma typ av hormoner som används, rekommenderar verkligen och den är jättelätt att sätta in och känns inte alls!!

 14. Linnea

  Hej!!
  Jag har spiral, har haft i två år. Har i princip aldrig mens. Känner av när den ska komma men det kommer sällan någon blödning.
  Det gjorde för min del inte jätteont att sätta in den, det gick snabbt och efter var det som mensvärk. Fick ganska ont i tre/fyra dagar efteråt. Har sällan problem med mensvärk och så nu heller.

 15. Johanna

  Satte i min spiral för snart ett år sedan och jag var så nervös att jag höll på att svimma och kräkas. Också pga alla skräckhistorier. Men jag berättade detta för min gynekolog så hon skulle vara lite mer försiktig. Och det gjorde INTE ont. Hon använde ganska mycket bedövningssalva (mer än vanligt tror jag haha) så jag kände verkligen ingenting. Ja man känner att hon är där och liksom ”håller på” men ingen smärta alls. Väntade på smärtan men sen sa hon bara ”KLART!” Det är såklart olika för alla men jag var verkligen rädd i onödan. Var bara öppen med din läkare så kommer hon/han ta hänsyn till det. Hade lite mensvärk i ett par dagar men inte mycket 🙂 Rekommenderar spiral, märker inte ens av att jag har den! 🙂

 16. amanda

  Ser att andra också har kommenterat att det inte alls är farligt att sätta in en spiral, jag har en hormonspiral och gjorde inte ont att sätta in den. Blev livrädd efter att Mathilda berättade om att det gjorde ont men det var verkligen inte så för mig iallafall.. det är tyvärr så olika för alla.

 17. Ida

  Tycker absolut att du ska sätta in spiral, bästa jag har gjort! Har inte haft en droppe mens sedan slutet av 2013.
  Visst det gör ont men helt klart värt det och det är en smärta man kan överleva. Jag tänker att om du slår ihop all mensvärk du skulle ha haft under de 3-5 år man har spiralen så är smärtan vid insättning ingenting. Lycka till!

 18. Saga

  Satte i hormonspiral för en månads sen efter 2 års humörsvängningar pga p-piller, isättningen gick på 2 min och hur bra som helst! Hade som mensvärk mer eller mindre i två veckor efter men nu glömmer jag av att jag har den! Min mens är precis som vanligt och jag är så glad att jag inte gav upp direkt när jag hade ont i början, trots allt inte så konstigt då kroppen ju får ngt helt nytt i sig!! Men som sagt SÅ värt det!! Tycker verkligen du borde testa, i värsta fall är det bara att ta ut den <3 kram på dig

 19. Julia

  Hej! Vill bara säga att smärtan vid spiral enbart är några sekunder, absolut ingenting att oroa sig för! Har själv både tagit ut och in en spiral. Visst kändes det men absolut något man klarar av, det går så himla fort verkligen! Sen smärtan efter är bara som mensvärk, gick dock över väldigt fort för mig. Kram

 20. Emma

  Jag har sedan tre år tillbaka en hormonspiral, och jag vet att det är olika för alla när det gäller mensen, men måste ändå säga att det är det bästa jag gjort. Ingen mens, ingen mensvärk under alla år och det är otroligt skönt att inte tänka på det.

  Smärtan varade i cirka en/en och en halv dag och kan jämföras med en extrem mensvärk, men det kan jag tycka är värt det nu i efterhand. Att ta ut den ska inte göra alls lika ont och därför kan jag verkligen rekommendera det.

  Och som sagt, jag vet att vi alla regerar olika. Men att det ska göra ont att sätta in den tycker jag inte ska vara avgörande för att inte göra det. Jag har bara sett fördelar med det, och så även mina tjejkompisar som också har spiral.

  Ville bara säga det. Kram <3

 21. Josefin

  Vad äter du för ppiller som gör att du har mens sällan? Äter ppiller men har mens en gång i månaden pga sockerpillerna, men hade också helst haft mens så sällan som möjligt…

 22. Anonym

  Hej! Läste ditt svar ang spiral och de att du är väldigt nervös för insättning och när du har hört andra som satt in den har du mått illa. Jag kan säga såhär, jag har spiral nu sen ungefär 1år tbx och jag var som du livrädd för att de skulle göra ont och att jag skulle blöda konstant. När jag satte in spiralen kände jag inget alls. Självklart kände jag ju att det var någon där som höll på men för mig gjorde de inte ont alls och då var dom även tvungna att göra lite mer eftersom att jag tydligen är lite sne haha. Men själva insättningen gjorde inte ont, jag hade inte inte efteråt och hade bara lite små blödningar i ungefär 1vecka och sen dess har jag inte haft ont, ingen mens eller något liknande. Jag vet även många andra som har haft liknande upplevelser som jag att de inte har tyckt att de gjort speciellt ont, sen är de självklart individuellt hur kroppen reagerar men det kanske är lite lugnande att höra att det inte är en skräckupplevelse för alla;) Kram!

×

Andrea Hedenstedt

Andrea Hedenstedt är en svensk influencer och inspiratör. Hon når hundratusentals unga kvinnor via sina kanaler varje vecka. Förutom bloggen är hon aktiv på Youtube, Instagram och även podden "Mathilda och Andrea". Andrea släppte sin första egna klädkollektion tillsammans med märket Na-kd i oktober 2017.

Powered by Cure - Influencer hosting