AllmäntPodcastsTips

#VARFEMTEKVINNA – PREMIÄR

Var femte kvinna:
– Har utsatts för allvarligt sexuellt våld
– Undviker att gå ut ensam på kvällarna.
– Har gjort något sexuellt mot sin vilja
– Utsätts för sexuella trakasserier på jobbet.

Det är statistik vi inte längre kan blunda för. När vi tog upp ämnet sexuella trakasserier i podden för några månader sedan fick vi tonvis med mejl, mejl som beskrev hur många varit med om samma sak. Detta skakade om oss rejält; är det verkligen såhär vanligt? I januari 2017 bestämde vi oss för att ta tag i detta på allvar. Vi bad våra följare mejla oss och berätta om dom har varit med om sexuella övergrepp eller trakasserier. Vi fick oss en ordentlig chock. Mobilerna slutade aldrig plinga, det ramlade in mejl varannan minut och vi fick bara en tydligare och tydligare bild över att detta sannerligen är ett samhällsproblem som inte diskuteras tillräckligt.

En sak förstod vi väldigt snabbt, de som fallit offer för mäns våld mot kvinnor skäms. Många har aldrig berättat om det som hänt dem, inte ens för sina närmsta vänner. Dessa kvinnor beskriver för oss hur de skäms för något de inte har någon som helst skuld i. Det kändes då ännu mer självklart och viktigt för oss att göra #VARFEMTEKVINNA som kommer bli en serie podcastsavsnitt i vår podcast Mathilda och Andrea.


Så lyder en del av vårt pressmeddelande angående vår poddserie. ÄNTLIGEN är dagen kommen hörni. Tack bästa ni för att ni hjälpt oss så mycket med detta arbetet. Det första av sex stycken avsnitt släpptes tidigt imorse och jag hoppas att ni gillar det. I detta avsnitt introducerar vi serien i sig, tar upp viktiga begrepp och statistik. Vi diskuterar också vad vi själva tycker inför dessa samhällsstrukturer. Vi har som sagt fem stycken avsnitt framför oss och jag hoppas att ni är taggade trots att ämnet i sig är tungt. Nästa vecka börjar det ju lite mer på riktigt, då gästar en av våra poddlyssnare oss och berättar om när hon en kväll för åtta år sedan blev våldtagen. Fan vad modig hon är alltså! Men det är som sagt nästa vecka, lyssna på detta avsnitt först! Antingen kan ni lyssna här nedanför eller i Acast’s app eller i appen Podcaster!

Snälla använd er av hashtagen #VARFEMTEKVINNA om ni vill kommentera serien eller tipsa om den. Det vi pratar om är så otroligt viktigt och det är som sagt så många som skäms, så många som känner sig ensamma efter att ha blivit ofredad eller utsatt för övergepp. Det är så himla fel! Att skulden och skammen läggs hos offret är förjävligt, vi hoppas att med denna serie om ämnet få fler att må bättre efter dessa hemska erfarenheter.

 

Kommentarer

 1. Lovisa

  Har precis skrivit ett blogginlägg om serien efter att ha lyssnat på era två första avsnitt. Kan inte nog understryka hur bra det är att ni gör det här. Jag blir så jäkla förbannad (rent ut sagt) på att samhället ser ut så här. Att vi kvinnor skuldbelägger oss själva, biter ihop och tänker att det är så här det är. Ahhh, jag blir så arg. Hur som helst, YOU GO GIRLS!

 2. Julia Fältén

  SÅ OTROLIGT BRA intro för poddserien, det kom som en chock när man verkligen inser hur vanligt det här är och vad lite man pratar om sånna här hemska saker. Beundrar er så mycket och tycker ni är väldigt inspirerande att ni tar tag i saken och förmedlar ett sånt viktig ämne som många inte ens har koll på. Jätte bra, längtar till varje tisdag ännu mer än vad man redan har gjort. Ni är bäst, kram och ta hand om er<3

 3. Anonym

  Lyssnade på podden på väg till en föreläsning imorse. Rös hela podden igenom och blir både fruktansvärt ledsen och arg. Önskar att jag som osäker 16 åring hade fått höra detta för att få modet att stå upp för mig själv tidigare istället för att acceptera och skämmas. Alla kramar till er, och den största elogen någonsin för att ni belyser detta. Så OTROLIGT viktigt. <3

 4. Alicia ❤️

  Tycker verkligen ni ska skapa någon slags insamling och skänka pengarna till någon förening som stöttar det 😍😍 hade definitivt sponsrat det ❤️

  Bra initiativ förövrigt, ni är grymma

 5. Emma

  Hej Andrea!

  Jag har precis lyssnat på ert första avsnitt i den nya serien och jag vill bara ge dig och Mathilda en eloge.
  Det är fantastiskt starkt av er, och alla som ni kommer ha kontakt med i serien, att prata öppet om det här!

  Det kommer bli otroligt givande att få följa er i detta och jag ser verkligen fram emot nästa avsnitt.
  30 minuter flög förbi och jag tänkte flertalet gånger hur fint det här är av er.
  Att stå sida vid sida tillsammans med de offer som har blivit utsatta för övergrepp och våld
  och samtidigt få unga tjejer att förstå vilka rättigheter de faktiskt har.

  Ni är grymma!

 6. Sofia

  Hej! Superbra att ni tar upp det här ämnet då det är viktigt och centralt i dagens samhälle. Lyssnar och tycker det är super, tänkte bara poängentera att Sverige har en hög statistik när det kommer till våldtäkt men att vi också har en mycket bredare definition av våldtäkt än många andra länder. Vi kan alltså inte jämföra svensk statistik med andra länder. Menar inte att vara negativ utan mer visa på att Sverige är ett av de bättre länderna när det gäller både statistik, definition och har en högre anmälningsbenägenhet.

  Fortsätt ert arbete för kvinnor i Sverige, ni gör ett jättebra arbete!

  1. Amanda

   Hej!! Grymt att ni tar upp detta verkligen! Som blivande kriminolog är jag så intresserad och IMPONERAD AV ER! Ni är fantastiska. Men som någon nämnde ovan är det viktigt att statistik avläses på ett korrekt vis. Vad avser Sverige har vi hög våldtäktsstatistik, vilket inte går att jämföra med något annat land – i Sverige om någon anmäler att någon utsatt en för våldtäkt 20 gånger vid (dvs vid upprepade tillfällen) registreras 20 anmälningar, i andra länder är det mycket vanligt att endast EN annälning registreras trotts att det avser flera tillfällen – därför kan det vara väldigt problematiskt med sådana jämförelser. Som nämndes ovan är inte anmälningsbenägenheten heller lika stor runt om i världen. Men det är inte lätt att veta. Som sagt – fantastiskt jobbat tjejer! ❤

 7. Eddie

  Hej! Jag lyssnade precis på det första avsnittet av en femte kvinna, och jag blev helt golvad. Så himla himla fint, genomtänkt och viktigt. Ni gjorde det på ett så himla bra sätt. Ni inte bara konstaterade hur sjukt det är, utan verkligen tar upp var man kan vända sig, tar upp att det här är inte freakking normalt, och ni är verkligen så himla bra förebilder. Jag har förstått att det legat mycket planering och jobb bakom den här serien och det märks verkligen. Tack! Tack så himla mycket för att ni använder er möjlighet att påverka på det här sättet. Tack för att ni upplyser, informerar och påverkar. Verkligen verkligen tack! Ser fram emot att lyssna på resterande avsnitten. <3333

×

Andrea Hedenstedt

Andrea Hedenstedt är en svensk influencer och inspiratör. Hon når hundratusentals unga kvinnor via sina kanaler varje vecka. Förutom bloggen är hon aktiv på Youtube, Instagram och även podden "Mathilda och Andrea". Andrea släppte sin första egna klädkollektion tillsammans med märket Na-kd i oktober 2017. Hon är sambo med sin pojkvän Anton, och paret har varit ihop sedan 2011.

Powered by Cure - Influencer hosting