AllmäntTexter

Gemensamt sparande – hur gör ni?

Hej på er! Något ni har uppskattat under åren som gått är när jag skrivit om ekonomi och sparande. Nu var det ett tag sen vilket har berott på att jag inte sparat så långsiktigt och inte riktigt har haft en tydlig ekonomisk plan för 2018 som jag haft de andra åren. Tidigare år har ju jag sparat till framtida bostadsrätt och efter det började jag spara till min och Mathildas USA-resa. Nu har jag inte längre något speciellt att spara till och ska därför göra en ny ekonomisk plan. Jag var hos banken i våras och fick hjälp att starta upp två nya fond-konton där jag ska spara långsiktigt. Utöver det har jag ett konto som heter ”buffert” som är till för oförutsägbara händelser (typ vattenläcka, ingen inkomst osv) samt ett resekonto.

Nu har jag och Gustav börjat prata om sparande och vi har kommit fram till att vi gärna vill spara gemensamt. Vi skulle vilja spara tillsammans på två sätt, eller snarare till två saker. Ett sparande för gemensamma resor och nöjen. Där vi kan lägga undan lite varje månad för att sen till sommaren (eller vintern) redan ha pengar undansparat för en solsemester eller liknande. Sen vill vi även spara tillsammans för framtiden, alltså ett mer långsiktigt sparande utan ett tydligt mål. Det kan vara till ett framtida boende, bil, eller ja vad som helst i framtiden. Där tänker vi att vi ska lägga undan lite mer varje månad för att kunna bygga upp ett stort kapital på några år.

Har ni sparat gemensamt någon gång? Kan man ha delat konto på något sätt? Hur gör man då med avtal osv? Om man inte är gifta, är det enklare då att bara ha varsitt konto men att spara exakt lika mycket?

Hur tänker ni annars kring sparande? Sparar ni i vanliga bankkonton eller fonder? Aktier? Sparar ni för sparandets skull eller har ni tydliga mål? Skulle vara intressant att höra hur ni gör!

Kommentarer

 1. Emelie

  Jag har 4 olika sparanden. Ett ”buffert”konto med min sambo som vi även tar av till gemensamma inköp till hemmet, ett framtidsspar(typ pensionsspar) i aktier hos Avanza, ett kortare framtidsspar(typ 5 år) i dreams och semesterspar i dreams. Älskar Dreams. Går även att spara i deras fond om man ska spara en längre tid.

 2. Nathalie

  allt beror nog på vilken bank du/ni har och om ni har samma 🙂 på min bank kan man äga ett konto tillsammans och då äger man 50/50 om man någon gång skulle vilja stänga ned kontot har båda rätt till pengarna. Och då kan man antingen ha tillgång åt det var för sig, eller gemensamt :). Det sistnämnda gör att ni behöver ta er in på banken tillsammans för att ta ur pengar, annars kan man göra det direkt på internetbanken 🙂 hoppas du blev lite klokare utav min kommentar -även om den blev väldigt lång haha. Ha en fin dag <3

 3. Emma

  Va roligt att ni ska spara tillsammans 🙂 Jag och min sambo har ett gemensamt långsiktigt sparande för framtiden. Tyvärr kan man (enl vår bank) inte ha ett gemensamt ISK konto om ni vill spara i fonder. Vi startade därför ett varsitt ISK där vi lägger in samma summa varje månad och ser det som gemensamt. Men vill ni ha ett sparkonto bara så kan man ha även det, det har vi också, där lägger vi in pengar inför resor/renoveringar osv. Där har vi ett som vi båda ser 🙂

 4. Helena - Mellan raderna

  Jag skulle inte rekommendera att spara på vanligt sparkonto, det ger ingen ränta alls. Mkt klokare att spara i t.ex. kapitalförsäkring som är en tryggare sparform än aktier. Men vad man väljer beror också på hur länge man kan tänka sig att låsa pengarna etc.
  För övrigt tycker jag det känns svårt att spara tillsammans med sambo/partner… undrar om det är ngn som håller med mig? Det är inte alltid givet att man har samma förutsättningar när det gäller pengar och kanske inte heller samma syn på sparande osv.

 5. Sandra

  Jag hoppas att ni väljer att försöka lägga den tid ni la på podden på tex youtube eller likande då är det väldigt roligt att följa er genom med en bara text ovh bild på era bloggar. Lyssnat på podden sen första dag ni startade den så känns lite som ni gör slut med mig haha! Jättetråkigt att ni valt att sluta, kommer vara en saknad varje tisdag! Kram

 6. Frida

  Ett roligt sätt att spara gemensamt till ex resor på är appen Dreams. Man kan välja olika spartriggers men också spara vanligt månadsvis, dessutom finns möjligheten till fondsparande. Det vi har använt mest är triggern tjuven, där dras det mellan 5-200 kr i veckan, pengar som man kanske inte märker försvinner, typ lattepengar! På ett år blir det ganska mycket och jag och min sambo har lyckats spara ihop ca 16000 tusen till en resa på pengar ”som inte vi sett till”! Men själva appen är väldigt rolig och man blir otroligt taggad på att spara! Pengarna förvaras i Ålandsbanken och man kan ta ut dem utan kostnad närsomhelst!

 7. Evelina

  Kolla SBAB! Där kan du öppna ett konto supersmidigt och enkelt med två ägare. Då har ni båda rätt till hälften av pengarna vid eventuell separation. Legitimera bara med bankID så öppnas det direkt.

 8. Sandras Matkrypin

  Jag och min man har några gemensamma sparkonton för olika ändamål. Vi har ett resekonto, ett buffertkonto samt julklappskonto. Julklappskontot är skönt att ha då vi har stora familjer och köper mycket julklappar så blir det inte en ekonomisk stress varje december n’r det ’r dags att köpa utan då kan vi ta därifrån. Buffertkontot ska vi kunna ta av till huset och bilen och sånt och resekontot är lyxigt att ha för att kunna åka på resor när andan faller på 🙂

 9. Lina

  Blev sååå ledsen när jag lyssnade er podd idag. Er podd är den enda givna podden som jag ser fram emot vecka efter vecka. Hoppas att ni i framtiden blir sugna på att podda igen.

 10. Sara

  Jag och min sambo sparar i separata fonder. Sen har vi två stycken gemensamma sparkonton, ett resekonto och ett framtidskonto. Dessa konton kan man enkelt ha gemensamt, så att båda har tillgång och koll på dem. Vi sparar lite olika mkt då vi har olika inkomster. Det funkar superbra för oss och det känns kul att kunna spara till roliga saker vi kan göra tillsammans. Som resa, boende och kanske framtida barn! Kram❤️

 11. Evelina

  Jag och min sambo sparar gemensamt via ett gemensamt konto, som vi båda då har tillgång till. Lättare att ha så skulle jag nog personligen säga än att ha varsitt konto. Vet inte om det funkar om man har olika banker, men vi har samma bank så för oss var det inga problem.

 12. Milla

  Hej Andrea!

  Bor i USA med min pojkvän (han är amerikansk alltså), och vi sparar tillsammans genom att vi båda lägger undan pengar varje månad skiljt. Tycker själv att det är viktigt att hålla det så före vi är förlovade/gifta. Vi sparar för att kunna köpa hus någon dag, men såklart också för nöje osv. Så länge båda parter vet vems pengar är vems och vad ni sparar till osv, lägg ut en plan liksom.! xo

 13. Hanna

  Jag och min sambo har ett gemensamt kontokort. På det kortet har vi tre olika konton, ett för mat och vardagskostnader, ett semesterspar och ett bostadsspar. Så varje månad när vi får lön lägger vi över en summa var till det gemensamma som vi sedan fördelar ut till sparkontona. Fungerar hur bra som helst för oss! 🙂

 14. Klara

  Ni skulle absolut kunna ha ett gemensamt konto med lika fördelning, det vill säga att ni äger 50/50, men jag skulle rekommendera att alltid spara separat (om det inte är till gemensamma barn etc). Varför inte bara köra på varsitt eget konto där ni ändå sparar lika mycket varje månad, och sen när ni väl hittar resan ni vill boka är det bara att slå ihop summan då som behövs? 🙂 Jag som jobbar på bank rekommenderar aldrig gemensamt sparande, man kan spara till samma mål och samma summa men fortfarande göra det i varsitt konto.

 15. Rebecka

  SAMBOAVTAL GUMMAN!!!!!!!! det är det VIKTIGASTE du kan göra för att skydda din pengar och det du ägde innan ni blev tillsammans. Det är jävligt oromantiskt att fixa, men det är värt det sen.
  Innebär kort sagt att ni skriver upp NU vem det är som äger vad och vad som ska hända om ni eventuellt skulle dela på er. :))

  Sen tror jag att det är smidigast att lösa ett gemensamt konto där ni båda kan göra insättningar varje månad (eller oftare om ni vill). Såna konton brukar ju även gå att låsa över några/något år, så att ni inte kan plocka av dem pengarna innan det är dags.

 16. Lovisa

  Andrea Hedenstedt VAD hände med din ”BÄSTA”-spellista på spotify?!! Det var verkligen den bästa listan i världshistorien och nu finns bara 20 låtar på den:(
  Hoppas du tar detta på rätt sätt, inget illa menat alltså, älskar din spellista och även dig
  puss och kram skumbanan❤️❤️

×

Andrea Hedenstedt

Andrea Hedenstedt är en svensk influencer och inspiratör. Hon når hundratusentals unga kvinnor via sina kanaler varje vecka. Förutom bloggen är hon aktiv på Youtube, Instagram och även podden "Mathilda och Andrea". Andrea släppte sin första egna klädkollektion tillsammans med märket Na-kd i oktober 2017.

Powered by Cure - Influencer hosting