AllmäntTips

Dokumentärstips!

Ditt förutbestämda liv – Vad avgör framtiden, personligheten och lyckan?

Jag nämnde den här dokumentären i förbifarten här i bloggen förra veckan och ni är verkligen många som hört av er och frågat om namnet på den. Jag tycker inte riktigt att trailern ger hela dokumentärserien gott så kika in och ge den en chans inne på SVT också! På svt play är det med svensk berättarröst mellan de engelsktalande intervjuerna. Måste faktiskt säga att den här dokumentärserien är en av det absolut mest intressanta jag sett. Det handlar om en forskningsstudie som gjordes på 1000 personer födda samma år i en stad i Nya Zeeland. Dom har kartlagt ALLT i deras liv från födseln för att kartlägga vad som gör oss till dom vi är. Varför blir vissa kriminella? Varför blir vissa framgångsrika? Hur mycket avgör gener? Hur mycket avgör miljön/uppväxten?

Dom kommer fram till att man redan på dagis kan avgöra vilka barn som löper större risk att bli kriminella. Det som är så sjukt är också att medan jag och Gustav kollade på den här så kunde man koppla flera av deras exempel och upptäckter till verkliga fall från sin egen uppväxt. Något som också nästan är skrämmande är hur otroligt avgörande en människas första fyra-fem år är för hela hens framtid i form av hur personligheten blir, hur förtroenden skapas, relationer osv. Det är otroligt viktigt att få en uppväxt fylld med kärlek och trygghet.

Bildresultat för ditt förutbestämda liv
Lite spoilervarning:
Något jag tyckte var roligt och som jag kunde koppla starkt till kompisar jag känt sen vi var riktigt små var ett litet experiment dom gjort på deltagarna när dom var små. Dom satte barnen ensamma i ett rum framför en tallrik med en godisbit. Sen sa dom att om barnen väntade i femton minuter utan att äta godiset får dom en godisbit till. Äter dom den direkt; då får dom bara den biten som ligger framför dom. Detta var ett av många sätt att testa barnets självbehärskning. Det visade sig att de barn som redan vid typ 3-5 års ålder som hade den självbehärskningen att vänta blev betydligt mer framgångsrika som vuxna i form av bättre jobb, lyckliga relationer. Dom nämner att självbehärskning självklart är något som kan jobbas på men hur intressant är inte det ändå?? Att en fyraåring som kan behärska sig själv redan där genom det löper större chans till ett framgångsrikt liv?

Bildresultat för ditt förutbestämda liv

Dokumentärserien är i alla fall i fyra delar och avsnitten är cirka 45-60 minuter långa. Det första handlar om de första åren, sen tonåren osv.

”Ditt förutbestämda liv”

Happy watching 🙂

Kommentarer

  1. Klara

    Då mååste du höra p3 dokumentärs avsnitt ”Metropolit”, handlar om 15 000 svenskar i Stockholm som blev undersökta (utan att de visste om det) under hela deras uppväxt, typ precis som den i Nya Zeeland!!

  2. Lovisa

    Hej Andrea! Som jag förstår det verkar du ha ett typ av medlemskap/gymkort som gör att man inte är bunden till ett specifikt gym eller kedja. Vad är de för typ av medlemskap/gymkort du har? Kram

×

Andrea Hedenstedt

Andrea Hedenstedt är en svensk influencer och inspiratör. Hon når hundratusentals unga kvinnor via sina kanaler varje vecka. Förutom bloggen är hon aktiv på Youtube, Instagram och även podden "Mathilda och Andrea". Andrea släppte sin första egna klädkollektion tillsammans med märket Na-kd i oktober 2017.

Powered by Cure - Influencer hosting