AllmäntBekännelserFrågor & SvarTexter

Random tankar

Jag har börjat fundera på att ta ett till hål i örat. Eller okej börjat fundera var att överdriva (eller underdriva) i och med att jag funderat på det typ sedan jag sist gjorde det. Det enda som gör att jag inte tar tag i det är att jag inte vet om jag vill ha två hål på varje sida eller tre på ena och ett på andra. Eller borde jag ha två på ena och tre på andra? Ovanför ser ni i alla fall hur det såg ut när jag tog mitt tredje hår för typ.. 2 år sedan kanske. En person i panik som ni ser till höger hahah..

Ska man verkligen behöva sakna varandra nio timmar om dagen trots att man bor tillsammans?  Jag känner hur jag bara blir mer och mer kritisk till att jobba över huvud taget för varje dag som går haha 🙁 Nej men ärligt talat. Det känns så konstigt och orimligt på ett sätt att vi lägger så mycket tid på att vara hemifrån, i från de vi faktiskt vill umgås med för att tjäna pengar. Jag förstår ju självklart att det är så vårt samhälle är uppbyggt, vi måste ju alla tjäna pengar för att delta i samhället men ändå. Att vara ifrån den man älskar, nio timmar per dag trots att man bor tillsammans: jag köper fan inte det. Nu har ju jag det väldigt bra som jobbar hemifrån men det ändrar ju inte det faktum att jag och Gustav är ifrån varandra hela dagarna. Jag har nämnt det förut, drömmen är verkligen att lösa det så att man kan jobba tillsammans eller att båda har något eget som gör att man kan umgås mer på dagarna. Jag känner liksom på något sätt att det är så mycket värdefull tid som bara försvinner och jag känner mig så maktlös i det.

Jag känner verkligen hur glad jag blir av att jobba med träning. Nu har det bara gått ett par veckor av bootcampet och det håller ”bara” på i sex veckor men satan vad kul det har varit och är. Flera i min närhet har frågat om jag inte kanske ska utbilda mig inom träning, inte för att jag behöver vara säker på att det är vad jag vill göra för resten av livet men för att jag tycker att det är intressant och kul just nu. Det skulle vara kul, och en av mina stora drömmar inkluderar ändå att jobba med träning – dock inte som PT men på ett annat sätt som jag kanske berättar mer om en annan dag. Men den drömmen, det målet skulle också underlättas med en utbildning till exempelvis PT eller liknande. Jag kikade runt lite på vad det finns för olika alternativ och blev smått chockad av hur otroligt dyrt det var… 50 – 90 000 hittade jag utbildningar för och kände ba ojjjj.. Vet att det finns gratis utbildningar via folkhögskola men då tar dom liksom 2 år. Aint nobody got time for that tyvärr. Det här får mig liksom också ifrågasätta om jag lever som jag lär. Jag försöker ofta tänka som så att man ska göra det som faller en in i stunden. Man kan inte planera sitt liv in i minsta detalj, man kan inte plugga något man inte tycker är intressant för att det ser bra ut på pappret eller inte plugga något för att man kanske inte gillar det om tio år. Har man det tänket och den inställningen till livet tror jag aldrig att man är i nuet fullt ut. Men ändå sitter jag ju här nu och känner ”kommer jag känna att det är värt det?” och ”kommer jag verkligen vilja jobba med detta i framtiden”? Hmm.. Jag vet inte hörni.

Vi vill ha en kissekatt. Den har redan ett namn men både jag och Gustav vägrar ha en innekatt. Det spelar liksom ingen roll att vissa raser blivit avlade till att vara vana vid det (eller vad folk nu brukar försvara sig med) men jag tycker fan inte att det är nice. Man får självklart göra som man vill men om/när vi skaffar katt så vill jag att den ska kunna vara utomhus och det går inte nu när vi bor på fjärde våningen. Något jag undrar; kan man flyga med katt? Om man skulle bestämma sig för att flytta utomlands och liknande tänker jag. Ni ba men Andrea du vet att google finns? Jag glömmer det ibland då ni alltid kommer med så bra svar hehe.

Förra året gjorde jag en insamling för flickor runt om i världen. För er som inte kommer ihåg så gjorde jag det i samband med min födelsedag. Jag önskade mig att ni hjälpte mig, att hjälpa alla flickor runt om i världen som på ett eller annat sätt utsätts för diskriminering, övergepp osv. Målet var 22 000 i och med att jag fyllde 22 men vi nådde hela 50 eller 60 000!!! Alltså jag grät så jävla mycket hahah, var så chockad och tacksam. Kände verkligen hopp för mänskligheten när jag märkte hur hjälpsamma folk var. I år vill jag göra någonting liknande och jag har börjat klura lite på vad det skulle kunna vara för typ av insamling. Vet ni något projekt som ni anser behöver extra stor hjälp just nu? Eller en fråga som inte lyfts tillräckligt? Lämna gärna en kommentar i sånna fall <3

I Januari måndag ska jag och Gustav anteckna alla inköp av mat. Vi ska alltså skriva ner varje gång vi handlar mat (inklusive toalettpapper, tvättmedel osv) för att se vad vi faktiskt lägger på mat under en månad. Vi kom även överens om att vi ska handla precis som vi brukar just för att få en ärlig överblick av vad det är för summor det handlar om. Alltså jag vågar fan inte ens skriva ut vad vi redan är uppe i.. Jag hade en ganska tydlig bild och rimlig (enligt mig då) uppfattning om vad vi la på mat. Man kan säga att det absolut inte stämde. Problemet är att vi inte tillräckligt ofta storhandlar och planerar ordentligt utan kör lite spontanhandlingar som ofta slutar med ”oj det hade vi redan hemma” eller inte planerar utifrån vad vi har hemma och där med köper massor med nya saker. Även om månaden inte är slut och vi skulle köra på som vanligt så känner jag verkligen att vi MÅSTE börja veckohandla med planering i bakhuvudet. Vi älskar ju att beställa hem mat via nätet så ska verkligen bli bättre på det, tycker planeringen av recept blir så mycket enklare då.
Hur mycket lägger ni på mat varje månad? Skulle vara intressant att höra!

Kommentarer

 1. Sofia

  Jag och min sambo har ett gemensamt matkonto där vi varje månad för över 1250 kr var. Det klarar vi oss gott o väl på 🙂

 2. Jonna

  Jag kan få panik när jag tänker på hur mycket tid vi lägger på att jobba för att tjäna pengar för att kunna överleva, typ. Att man bara lever en gång och i veckorna inte får så mycket tid ihop med dem man bryr sig om och att helgerna aldrig räcker till. 😐 Det är väl därför man får vardagslyxa och hitta på roliga saker mitt i veckorna, även om man är lite trött och det kanske inte känns så kul en tisdag när det regnar + ligger slask på gatorna. Det optimala vore ju om fredagar också är en ledig dag, eller att alla kunde jobba till typ 14 varje dag. Men då skulle ju hela samhället kollapsa och det vill vi ju inte heller haha. ;P

 3. Josefin

  Alltsååå bästa appen nånsin för att tracka ens köp; tink! Den kollar alla ens utgifter och kategoriserar därefter dom, och så kan man flytta köpen mellan kategorier om dom inte låg rätt osv. Man kan även sätta upp ekonomiska mål exempelvis ”jag vill spara 5000kr”, då säger den hur långt det är kvar osv. Väldigt bra om man behöver hjälp att budgetera också??

 4. Anna

  Oh herrgud, vi lägger nu 7000-8000kr (då ingår toa-/hushållspapper, städmedel och tvättmedel) men vi äter nästa aldrig utelunch utan lagar plus att min sambo äter 2 matlådor varje dag på jobbet. Vi planerar och handlar 1-2 ggr/v köper färskt och unnar oss de vi vill ha och ibland går vi ut och äter. Ska tillägga att vi inte har stor kyl/frys eller skafferi så de är svårt att bunkra på sig sen har jag märkt att de är lättare att vi bara handlar de vi planerar att äta en bunkra upp med massa mat i frysen som ska tas upp och tina mm. Andrea vore kul att se vad du kommer fram till, gillar dessa inlägg:)

 5. Sjogrenida@hotmail.com

  Jag kan tipsa dig om Team Rynkeby Helsingborg, en del av Europas största välgörenhetscykellag! Ett grymt välgörenhetsprojekt som jag har äran att vara med i som varje år cyklar till Paris för att uppmärksamma och samla in pengar till svårt sjuka barn.

  Varje krona som skänks går oavkortat till Barncancerfonden eftersom jag, liksom alla andra deltagare, täcker våra utgifter helt och hållet.

  Titta gärna på youtube-länken så förstår du! 🙂

 6. Linnea

  Jag och min sambo har matkonto på 4000kr/månad. Vi månadshandlar första veckan i månaden- som brukar gå på ca 1500kr. Där inhandlar vi allt som går att frysa in + tvätt- och diskmedel mm+allt som behövs i matväg för den veckan. Vi har också som regel att vi inte får äta ute förrän två veckor in i månaden. Så att vi inte går bananas och beställer sushi hela första veckan(som visserligen händer ibland..), utan har lättare och se om vi har råd till allt månaden ut. Budgeten brukar räcka till 2-4 utemiddagar(beroende på vad vi äter ute såklart)
  Lycka till!!!

 7. Hasna

  Jag och min sambo har ett delat konto där vi har 5000kr tillgodo på mat varje månad, vi äter även ute ibland för de pengarna. Ofta lägger vi ca 4000kr på mat. Planera middagar innan minskar onödiga köp, sen har vi alltid krossade tomater, linser på burk och någon grönsak som snabbt går att röra ihop till en middag om idéerna sinar och orken är på noll, lycka till!

 8. Sarar

  Jag och min man köper mat för ca 4000kr per månad. Inräknat utemat.

  Sen med katten, alla katter vill inte gå ut. Har två katter och dom hatar att vara ute och vi har tagit ut dom från när dom var små i koppel men dom hatar de fortfarande..

 9. Julia

  Alltså det är ju inte omöjligt ändå för er med katt! Jag är uppväxt i Årsta (delen nere vid den stora parken) och vi hade katt och bodde på tredje våningen. Man får helt enkelt gå ut via trappen bara! Nu bor vi på 2a våningen och gör likadant. Vi brukar släppa ut katten innan vi går och lägger oss och sen in när vi vaknar.

 10. P

  Hej!
  Angående det med matkostnader. Jag själv är fortfarande ung och bor hemma men kan tipsa om en app som mina föräldrar använder – Toshl Finance. Har inte asbra koll exakt hur den fungerar men vet att den är sjukt bra att använda om man vill få en överblick över hur mycket pengar man lägger på olika saker per månad. Mina föräldrar har ett gemensamt konto där och lägger in alla utgifter under olika kategorier, tex. mat, transport, aktiviteter osv osv. Använt i flera år och det är faktiskt jätteintressant! Vi reser en del och det är väldigt intressant vad olika resor kostar, då har de skapat en ny kategori för varje resa och lagt in allt som gått till den resan där för att kunna jämföra i slutet av resan. Går även att tagga en utgift i flera kategorier, t.ex både i en resa och som mat om det nu är det man köpt. Tror även att de bytte från att handla på Ica till Willys ett år och då skiljde det sig jättemycket i matkostnader, kan ha varit typ 1000kr per månad.Tips tips!

 11. Maja

  Alltså alla som lägger mellan 2000-5000, hur gör ni?! Jag och min kille lägger mellan 9000-10000 på mat varje månad och jag fattar INTE hur? vi båda tränar varje dag och äter därför kanske lite mer än vanligt. Vi handlar också ofta ”färsk” mat och inte så mycket från frysen, köper mycket mellanmål osv. Vi köper inte mycket skräp alls, trots detta är vår matkostnad VÄLDIGT hög!! Har verkligen försökt tänka smart, handla smart och ekonomiskt, men det är helt enkelt den summan vi lägger på mataffären. ?

 12. Rebecca

  Jag har flugit med min katt och absolut går det! Det beror dock väldigt mycket på hur din katt är, vissa katter klarar inte ens av att åka bil utan att skrika hela vägen och då finns ju flyga inte på kartan! Min katt är väldigt lugn när han reser så därför fungerade det att flyga 🙂 Jag skulle dock inte vilja göra det för ofta iom att katten behöver gå igenom säkerhetskontrollen precis som vi människor och det kan bli en stressig upplevelse

 13. A

  Jag och min sambo planerar mat utifrån vad som är på extrapris i butikerna. Vi bor i innerstan med närhet till alla stora butikskedjor så att man kan välja och vraka mellan vilka som har bäst pris på saker. Vi fryser också mycket – om det är extrapris på kyckling, fisk eller vego så köper vi på oss. Samma sak med hållbara konserver etc. Då har vi alltid kvalitetsmässiga basvaror hemma, som är köpta för i princip halva priset, så att vi kan laga det vi är sugna på när vi vill, men då för halva priset… Vi lägger då ca 2500 kr på mat tillsammans per månad och äter vällagad och annars ganska ”lyxig” mat jämfört med många kompisar, haha.

  Vi använder oss inte av gemensamma konton utan har en app som heter Splitwise för att dela upp matkostnader, el, hyra etc i slutet av månaden. Då kan man ju också se varje månad vad man lägger på mat, systemet, utekäk osv om man vill!

 14. Tilda

  Jag och min sambo lägger ungefär 5000 på mat varje månad, ibland lite mer och ibland lite mindre. Men då täcker de allt, även utemat. I Swedbanks app kan man se exakt vad man lägger på vad varje månad vilket är väldigt smidigt!!

 15. L

  Hej! Jag gjorde två hål i örat i ena örat för exakt ett år sedan och gjorde det med nål på en piercingstudio. Dem var väldigt duktiga och det var inte alls lika farligt som det kanske låter. Först mätte han ut exakt plats och själva sticket gjorde verkligen inte ont, utan sved mest. Studion var Platinum Ink vid skanstull. Kan verkligen rekomendera det och dem i och med att det är mycket mer skonsamt för örat! Kram<3

 16. T

  Hej Andrea! Går själv i samma tankar kring att utbilda mig till något inom träning/kost/hälsa. Jag är inte jättesugen på PT och har kollat på flera olika utbildningar men vet inte riktigt vad jag skulle bli haha. Vet inte heller om detta är i studens hetta men finnns typ inget annat jag brinner för så mycket som träning och hälsa! Skriv gärna mer om dina tankar här på bloggen, så intressant att läsa när man är i samma situation! Och vill du jättegärna mejla mig om du vill diskutera det vidare eller något sånt 🙂

 17. Madde

  Vill bara säga att jag tycker du verkar ha ett sånt himla sunt och klokt tänk när det kommer till hur man bör vara mot andra människor samt hur man bör göra för att få ut det mesta av livet. Snacka om en härlig förebild ??
  Kram!

 18. johanna

  Vet inte vad jag lägger på mat hehe men vet inte om du har hört detta innan men att ta hål i öronen med pistol är INTE att rekommendera. Man skjuter sönder ärrvävnad vilket gör att infektionsrisken blir mycket större. Nål (hos en piercare!!! och inte frisör) är att föredra då det är betydligt skonsammare och gör dessutom mindre ont när man tar den. Det är bara att googla lite så står denna informationen överallt. Sen är ju alla olika och för vissa funkar pistol jättebra utan infektioner osv men som sagt nål är betydligt bättre om man vet med sig att man lätt kan få infektion.

 19. Maja

  Jag och min sambo lägger 1500 kr på mat! Brukar handla typ 3 gånger i månaden för cirka 500 kr varje gång (Willys), planerar ofta middagar efter vilka erbjudanden som finns. Vi bakar mycket bröd själv och gör i princip allt från grunden vilket kan kännas sjukt pretantiöst men när man räknar ut portionspriser blir det så billigt, vi är inte maniska för att det ska bli billigt men man kan spara så mycket pengar alltså! <3 vi äter alltid pedagogisk lunch för vi båda jobbar inom skolan, så självklart underlättar det. Kram på dig bästa Andreja!!

 20. M

  Åh kul med katt! Älskar katter! Undrar hur kom ni fram till att ni inte vill ha innekatt? Är det era värderingar eller finns det fakta bakom beslutet? Undrar bara för att jag har själv läst mycket om ämnet när jag skulle bestämma mig om att skaffa innekatt eller inte, men jag hittade ingen riktig fakta bakom att det skulle vara dåligt med innekatt utan uppfattade mer att det var folks åsikter. Undrar som sagt bara för att jag själv är intresserad av ämnet då jag tänkt mycket på vad som är rätt eller fel just för att det finns delade åsikter.
  Men tips är annars att skaffa genom katthemmet där det finns katter som måste vara inne för att dom har speciella behov eller för att dom haft ett tufft liv ute. <3

 21. Anonym

  Jag och min kille lägger ca 3000/månad på mat ifall toalettartiklar och lättprodukter räknas med. Summan springer ju lätt iväg, men har lyckats hålla ”nere” den tack vare matsedel och handlarlista varje vecka ??

 22. Sofia

  Haha gick in på bloggen för att se om du hade fått svar ang yrseln och trodde alltså att den första bilden var någon som tog en temp i örat på dig… 🙂 Är själv sjuksköterska och hade ju blivit något less om någon influencer skulle ha bilder till bloggen… 😉

 23. Julia

  Åh den stora frågan kring pengar och mat haha! Hemma hos oss (jag och sambo) lägger vi ungefär 4000-5000 kr på mat varje månad, vi veckohandlar varje vecka och lite extra till helgen, äter vad vi är sugna på osv… Sjukt vad mycket pengar varje år men äta bör man annars dör man! Och jag vill äta god mat för mat är livet haha!

 24. Isabella

  Jag och min sambo som nyligen flyttat ihop gör också så. Vi sparar kvitton och skriver ned för att ha en överblick vad vi lägger på mat varje månad och vilka summor vi kommer upp i. Jag hade en ganska bra aning innan vi började med det vad vi lägger på ett ungefär och det stämde faktiskt. Vi lägger ca 4000 kr på mat varje månad. Vi försöker dela upp det så det blir jämnt fördelat men inget vi följer till punkt och pricka då vi har olika arbetstider och kan handla olika tider osv. Så det blir ungefär 2000 per person. Nu är inte vi sånna som har ett jättesuperfullt kylskåp tyvärr men vi tänker rätt ekonomiskt och köper bigpack och när det är erbjudande osv. Vi köper ekologiskt, mycket frukt, grönt och vegetarisk mat men mycket gotta och snacks också då vi är sånna som gärna unnar oss på veckodagar och helger. Vi veckohandlar tex men händer ju att man far och köper något som saknas eller spontant blir sugen på också. Vi äter sällan ute faktiskt(dels för omständigheter just nu som lite lägre lön och att vi försöker spara en del pengar) och lagar all mat hemma, gör alltid matlådor till jobbet osv så tror säkert vi har en rätt normal budget men nästan kanske åt det billigare hållet?.. Skulle ju också vilja veta vad ni lägger? Superintressant tycker jag hehe. Kraaam

 25. Josefin

  Jag och min sambo lägger cirka 4000 kr i månaden på mat. Eller ja, vi för över det på vårt ICA-kort och sen är det tyvärr mer än ofta vi överskrider budget, med typ 500 kr. Men samtidigt så gillar vi att äta bra mat av god kvalitét så tycker att det är rätt rimligt. Detta är dock ej inräknat gånger vi äter ute, men det händer ändå inte jätteofta då främst min sambo är intresserad av matlagning. ?

  För övrigt så kan jag verkligen rekommendera Roland Paulsens bok ”Arbetssamhället” i och med dina funderingar kring arbetstid och så. Otroligt bra och lärorik bok, kanske lite väl ”tung” att nöjesläsa (hade den som kurslitteratur) men riktigt, riktigt intressant! Garanterar irritation och upprorskänslor, haha ?

 26. :)

  Bor själv och då lägger jag mellan 1500 och 2000 kr per månad (exkluderat de gånger jag äter ute). Men som student försöker man ju planera och tänka ekonomiskt i valen!

 27. Anonym

  Två på ena och tre på andra helt klart (har så själv hehe + två uppe i brosket) <3 så kul och snyggt att mixa örhängen, höjer varje outfit jag lovaaaaar

 28. Ida

  Jag och min pojkvän är 21 år båda två och lägger ca 6000-7000 kr på mat i månaden. Men då lagar vi ofta dubbla rätter då jag äter vegetariskt + fisk och han kött. Vi har matlåda båda två till jobbet och äter ute minst en dag i veckan. I detta ingår också toalettpapper, tvättmedel, tvål osv. Allt till hemmet som är förbrukningsvaror kan man säga!

 29. ISA

  Alltså, vågar inte ens tänka på mina mat/fika kostnader. Helt orimligt tror jag.. hoppas några kommenterar sina siffror här så man vet vad fan standard är egentligen?! Haha

 30. Emma

  Åh snälla berätta vad du tänker inom träningen! Är själv utbildad pt och tycker alla idéer om träning och en hållbar livsstil är så kul att höra om!
  Kram

 31. Amanda

  Jag och min sambo lägger cirka 4000 kr i månaden på mat och hushållsartiklar. Även lite gemensamma spontanköp och snacks/godis går på samma konto. Det känns rimligt!

 32. Linda

  Jag har en innekatt men som jag går ut med, som en hund. Och ja man kan flyga med katt men om katten kan flyga beror ju självklart vilket temprament osv katten har. Var för ett tag på SVT någon som varit i 32 olika länder med sin katt

 33. Elin

  Jag och min sambo lägger in 1300 var till vårt matkonto, då köper vi det mesta till vår vegokost vi lagar hemma med de pengarna och det brukar räcka när vi handlar på Ica maxi! Vi planerar och handlar också för en vecka i taget vilket verkligen hjälper SÅ mycket och leder till att man oftast inte behöver slänga något eller råkar köpa dubbelt!

 34. Anonym

  Hej! Jag och min sambo lägger in 2000 kronor var, alltså 4000 kronor, på vårt Ica-kort. Handlar sedan allt med det kortet. Mat, hygienartiklar, städartiklar. Har vi pengar över händer det att vi äter en lunch ute. Vi veckohandlar och har alltså en veckobudget på 1000 kronor.
  Kram!!!

 35. Alexandra B

  Jag bor själv och lägger mellan 800-900kr i månaden på mat, tvättmedel, toapapper och sånt!

  Då har jag dock turen att ha konstförmån på jobbet så middag äter jag där 6/7 dagar i veckan?

 36. Linnea

  Bor ensam och lägger absolut max 2000 på livsmedel och restaurang. Min pojkvän är hos mig någon dag i veckan och då kör vi varannan typ. Under december då både han och jag fyllde år samt julafton la jag 2300. Är vego btw?

 37. NZ

  Hej! Jag lägger runt 1500-2000 kr på mat varje månad (är student). Är väldigt medveten om priserna och vad jag köper och handlar alla basvaror på Willys som är sååå mycket billigare och sen handlar jag grönsaker och liknande på min Coop när jag väl ska äta det. Så jag har aldrig en avocado liggandes hemma om jag inte planerat att äta det just den dagen eller eventuellt dagen efter till exempel. Tycker det funkar jättebra!

 38. Rebecka

  Härligt och intressant inlägg, jag och min sambo lägger ungefär 4000 kronor i månaden på mat, (då kan vi även köpa hämtmat och ta från dem pengarna) då vi har ett gemensamt matkonto. 🙂

×

Andrea Hedenstedt

Andrea Hedenstedt är en svensk influencer och inspiratör. Hon når hundratusentals unga kvinnor via sina kanaler varje vecka. Förutom bloggen är hon aktiv på Youtube, Instagram och även podden "Mathilda och Andrea". Andrea släppte sin första egna klädkollektion tillsammans med märket Na-kd i oktober 2017.

Powered by Cure - Influencer hosting