AllmäntReceptTexter

MATBUDGET-KRISEN


Okej, ni är nog många här i bloggen som också följer mig på instagram och därmed tog del av min lilla upptäckt här om dagen. Såhär är det; jag och Gustav har ingen bestämd matbudget och det har jag aldrig haft tidigare heller. Om jag ska vara ärlig så har jag aldrig ”behövt” ha det. Enda sedan jag flyttade hemifrån vid studenten så har jag haft tillräckligt god ekonomi för att inte behöva tänka på hur mycket jag lägger på mat (inom rimliga ramar såklart). Jag vet dock att vi lagar rätt mycket mat hemma och jag har haft ett hum om vad vi lagt på mat – trodde jag :)…


Jag uppskattade summan till 4000 per månad tillsammans, Gustav skrattade till när jag sa den summan och frågade om jag var seriös. Vadå?? Vad tror du då? sa jag och han föreslog att vi borde anteckna alla våra matinköp under Januari månad vilket vi nu gjort. Halvvägs in i månaden förstod jag väldigt klart och tydligt att 4000 var ALLDELES för lågt räknat. Så långt ifrån att det fan är pinsamt. Samtidigt när man väl börjar tänka på det så nej då är det inte så konstigt. Här om veckan åt vi först mellis innan yogan för 200 kr på Joe & The Juice och sen efter yogan åt vi sushi för 300 kr. Bara där hade alltså 500 kronor från den gemensamma matkassan gått till egentligen helt onödiga inköp. Vi lägger inte orimliga summor på mat utifrån vår ekonomi men vi lägger ändå onödigt mycket pengar på mat, förstår ni hur jag tänker?


Anledningen till att vi kanske inte reagerat tidigare är väl för att vi fortfarande har råd. Men även om man har råd att lägga tusentals kronor på mat så behöver man inte slösa eller vara onödig. Om vi kan dra ner våra matkostnader med 2500 kronor varje månad så är det pengar vi kan lägga in i ett långsiktigt sparande istället; hur nice skulle inte det vara liksom? För oss tror jag att det största problemet är alla fikor och spontana middagar ute när vi egentligen bara kan dricka kaffe hemma samt lägga 20 minuter på att slänga ihop en middag som också kommer bli matlådor.
Jag vill inte sluta äta god mat, fika eller käka ute men det måste absolut ske en förändring. I februari ska vi verkligen försöka hålla en bestämd budget och utgå ifrån den. Äta ute betydligt mindre samt göra ännu mer matlådor. Efter att februari är slut så kommer jag presentera summorna från Januari och Februari jämfört med varandra. Skäms så mycket över Januari-summan att jag fan  inte kan presentera den utan någon sorts förbättring hahah.. Jag frågade i alla fall er på instagram hur mycket ni la på mat och de allra flesta la mellan 1500-2500 per person, per månad. Det absolut vanligaste för sambos om två var en total matkostnad på 4000 kr. Det jag TRODDE att vi la men hade totalfel om.

Hur tänker ni kring matinköp, budgets osv? Tänker ni mycket kring vad ni lägger era pengar på eller kör ni bara på? 

Kommentarer

 1. Maija

  Alltså wow! Stor eloge till er som kan klara av att ligga på 2000kr var/månaden. Det är såklart ett mål, eller målet är väl 3000kr. För mig och min sambo spårar det varje månad och vår månadskostnad ligger på 8000kr, i vissa fall upp mot 10!! Bör dock tilläggas att vi tränar på hög nivå 6 gånger i veckan (äter mer än normalt båda två). Vi är också väldigt mån om att äta hälsosamt. Köper nästan allt ekologisk, mycket frukt och grönt samt nästan alltid färska proteinkällor. Mycket mellanmålsmat (kvarg) och så vidare. Självklart går det myclet pengar på mat, men sålänge pengarna går till bra mat känner inte jag någon stress (hade varit annat om det bara var skräpmat, ohälsosamt osv). Däremot försöker vi varje månad att sänka vår totala månadskostnad med att storhandla för att minska små och spontana köp samt alltid ha matlådor till lunch. Dock är inte detta helt lätt! Vi är även studenter så det går i princip ett CSN bidrag till mat. Men som sagt, känns inte värt att ”skämmas” då jag vet att det är för hälsans skull och om det något man kan lägga mycket pengar på är det självklart MAT (min åsikt hehe). Hoppas någon kan relatera så jag inte är helt skev….

 2. Filippa Kronholm

  Jag och min pojkvän bor bara tillsammans på helgerna då jag har min lägenhet här i stockholm och han jobbar i Karlsborg och bor på jobbet. (militär) Men jag försöker verkligen vara smart och lägga ungefär totalt 2000 på en månad till bara mig. På helger brukar vi köpa lite dyrare och mer i mängd då han äter som en jätte. Men totalt tror jag vi ligger ungefär 4000 men om han fick bestämma sen när vi väl flyttar ihop på heltid då kommer han säkert vilja lägga typ 8000/ månad vilket är helt galet men han prioriterar mat medans jag känner mig nöjd med bra fast billig mat och hellre lägger resten av lönen på kläder och nöje! Kram Filippa

 3. Nikita

  Jag & min sambo är väldigt noga vi har 4000 (2000var) i mat budget som är då bara inhandling, vi vecko handlar som är väldigt smart att göra! Vi räknar med oxå om toa papper elr sköljmedel tar slut, vi äter kanske ute 1-2 ggr i månaden och lycar till med frukost ute då och då! 😁

 4. Rebecca

  Jag och min sambo lägger in 1500kr var på ett gemensamt konto varje månad. Sen gör vi en ”matlista” varje vecka och storhandlar en gång i veckan. Självklart unnar vi oss ibland, men oftast håller vi oss till vår budget. Om man handlar allt man behöver en gång i veckan, så har man oftast allt man vill ha 🥰

 5. Anna

  Jag tycker att man ska få unna sig, men att man får prioritera lite. Att gå och äta lunch med en kompis för 200kr tycker jag är helt okej, för det är socialt. Men att gå och köpa lunch för 200kr pga att man inte orkar ta med sig matlåda tycker jag är jätteonödigt. Att köpa en smoothie efter träningspasset kan vara lockande, men om man ändå ska åka direkt hem så är det mer ekonomiskt att äta när man kommer hem. Så absolut får man unna sig, men man kan ju tänka ”är det verkligen värt det?”

 6. Elin

  Känner verkligen igen mig! Trodde vi la ca 3-4 tusen kr, men NEJ efter vi också skrev ner alla inköp så slutade det på 7000kr haha. Tragiskt. Nu lägger vi kring 4000kr men såklart det spårar ibland fortfarande. Men aldrig upp till så sjuka summor haha.

 7. Evelina

  Tycker inte de spelar någon roll om man har råd att lägga mer pengar på mat eller inte. För mig handlar de mer om att inte lägga ut massa extra pengar på de i onödan som skulle kunna gå till något betydligt mycket roligare. Jag och min sambo lägger in 3000 på ett Ica kort varje månad och de klarar vi oss på, det gäller att handla och planera mat efter vad som är på extra pris. Sen blir det absolut att man äter ute lite då o då och ibland vill Lyxa till det, men vi överstiger aldrig 4000 per månad. Allt blir vad man gör de till.

 8. Josefin

  Alltså, jag tycker att man ska få njuta av god och bra mat om man har möjlighet till det! Jag och min sambo har ett gemensamt matkonto som vi veckohandlar för och då lagar vi middag hemma varje vardag så lyxar vi med hämtmat och så på helgen. Däremot räknar vi inte fika, nocco och sånt som matkostnader utan något vi själva köper om vi är sugna liksom! Jag tror att middag hemma på vardagarna plus matlådor till lunch gör att man sparar så mycket. Kraaam!

 9. Alice

  Jag har pinsamt nog aldrig tänkt på vad maten jag köper kostar förrän för några månader sedan då jag flyttade in i en lägenhet och insåg att jag måste ha råd med hyran…. När jag har varit på café/restaurang har jag aldrig tänkt på att skippa efterrätten av anledningen att jag borde spara pengar, utan isåfall har jag skippat den för att vara mer hälsosam. Jag har lätt kunnat köpa vindruvor i affären varje vecka, utan att ens reflektera över vad ett paket faktiskt kostar. Jag har alltid bara grabbat tag i första bästa produkt utan att jämföra priserna mellan produkterna. Typ ”Just det, jag ska köpa yoghurt! Här är en!” och så kanske jag har råkat ta den dyraste yoghurten utan att jag ens har sett det. Jag har alltid haft pengar så det räcker, så har aldrig behövt tänka på att spara in. De senaste månaderna har jag verkligen försökt att tänka annorlunda eftersom jag nu har en hyra att betala. Jag anvånder sådant som finns i kylen och frysen tills det tar slut. Jag drar inte längre förbi Pressbyrån och köper en halvdan fralla, för att ha något att äta under tågresan. Jag går heller inte förbi Espresso House och köper en stor latte, bara för att jag vill ha något i handen på vägen hem. Jag tror att det finns mycket pengar att spara in på om man bara tänker till en extra gång! Lycka till Andrea! <3

 10. Josefin

  Jag och min sambo lägger in 3600kr var till ett gemensamt ICA-kort som vi betalar all mat med. Summan kom vi fram till efter att ha handlat ett tag o räknat ut var vi brukar landa i slutet på varje månad, o då har vi oftast ändå 500kr över i slutet på månaden!.
  Mitt tips för att spara pengar är att göra ett matschema för veckan och storhandla utefter det 1 gång i veckan. På så sätt undviker man dem små kostnaderna som oftast blir stora när man småhandlar lite hela tiden. När vi handlar en gång då handlar vi det som vi absolut behöver. Småhandlar man är det lätt att det slinker ner något extra som kanske inte är så nödvändigt egentligen..

 11. Sophie

  Jag tror jag lägger ungefär 2000kr på mat, inhandlat på mataffär såklart. Har börjat laga matlådor för just lunch och ev någon extra middag på söndagar och gör då två eller tre rätter. Handlar också oftast efter annonsbladet på den butiken som jag tycker har rimliga annonser och köper på mig kanske tre påsar kyckling om den var billig på en gång, förstår du hu jag menar? Bunkra rimligt.

  Alltid ha mat hemma är det som gör att jag inte lägger orken på att bli sugen på ute mat lika mycket och väljer mer att unna mig på helgerna än på vardagarna.

 12. Kajsa

  Jag och min sambo lägger in 2000 kr var på vårt Ica-kort varje månad och antingen gör vi åt med allt det, och om inte så fortsätter vi lägga in 2000 kr nästa månad så blir det ett automatiskt sparande, och vips så ligger det 4000 där och vi behöver för en månad inte lägga in något alls! 🙂

 13. Melinda

  Väldigt bra inlägg! Ett tips är att ha ett separat matkonto. Jag bor själv och för över cirka 2500 kr per månad till det kontot, och sedan använder jag det bara när jag handlar mat. Andra kostnader som när jag äter på restaurang en kväll använder och betalar jag alltså med mitt vanliga kort. Äter dock ute rätt sällan för att jag är en student som inte har så bra ekonomi så försöker laga mycket matlådor och äta hemma. Ett annat tips är också att storhandla en gång i månaden och planera lite i förväg vad som ska lagas under månaden och handla utifrån det. Funkar bra för mig även om jag såklart handlar utöver det också. 🙂

  En fråga som är helt off topic – vad är det för schnitzel i matlådan på bilden? Den ser gudomlig ut 😍

 14. Enba

  Jag lägger 1700 och äter lakto ovo vegetarisk kost. Jag försöker dock dra ner då jag är student och har 10700 i inkomst varje månad. Det funkar för det mesta ganska bra. Jag har ett Ica kort där jag handlar all mat på all fika och all ute mat. Så där kan jag se om jag har råd eller inte. Har jag 100 kr kvar till mat kanske jag inte kan äta ute utan får istället laga fiskgryta med ris typ. Kram på dig

 15. Sierra

  Jag och min kille lägger undan 5000kr (han 3000 för han äter för två pers typ & jag lägger 2000). Vi började nu med januarilönen att lägga på ett gemensamt konto. Ska bli intressant att se vad vi hamnar på men hittills har det blivit ca 4000/mån men då storhandlar vi en gång i veckan och gör matlådor inför kommande veckan på söndagen. Det som blir över den månaden ser vi som ett sparande =)

 16. Johanna

  Jag har ett matkort (bor själv) och för över cirka 2.000kr varje månad till det där jag handlar mat-mat liksom. Allt utöver det som fika, kaffe, lunch och middagar tar jag på mott ”privata” kort. Jag upplever att jag tänker till lite mer kring de ’onödiga’ take-away kaffe jag handlar varje dag då. Men sen är jag student, så jag måste tänka lite mer på pengarna kanske än vad en person med ”riktig” inkomst gör. Så bra du skriver om sånt här!! 🙂

 17. Sara

  Jag och min sambo har ett gemensamt matkonto där vi sätter över ca 5000 kr/månad, alltså 2500 kr var. Från det gör vi sen alla inköp till matvaror. Vi är två vuxna och en 9-åring varannan vecka i hushållet. Vi tycker mat är viktigt och lägger gärna pengar på bra mat som vi lagar hemma! Vi köper oftast vår mat på internet och hämtar ut från affären. Vill vi äta på restaurang/fika gör vi det med våra ”egna” pengar! Jag ser
  det som en bra lösning då vi blir mer sparsamma kring vad vi faktiskt vill lägga på mat på restaurang varje månad. Vissa ggr är det ju värt att lägga pengar på utemat, andra gånger gör man ju det pga ovana! Kul att följa hur ni kommer göra nu 🙂

 18. Therese

  Väldigt bra grej att ta upp! Jag tror att många, precis som du/ni, inte har koll på vad ens utgifter faktiskt går åt till. Jag pluggar på högskola och bor fortfarande hemma men betalar ändå hyra som är tänkt att täcka matkostnader. Det som handlas och min ”matlådemat” ser jag som en kostnad (alltså den jag betalar hem) och äter/fikar jag ute ser jag det som en ”social kostnad” som tas från mina fickpengar.

  Kruxet, som du också beskriver, är just när man spontanäter saker ute för det rinner snabbt iväg. Jag brukar sätta upp som mål att inte göra av med några pengar i vardagen (på mat) typ måndag-torsdag utan då tar jag med matlåda/mellis hemifrån (obs undantag för kaffe i skolan). Men det funkar ganska bra. Sen när helgen kommer kan man unna sig att äta ute/fika eller whatever. Kanske lite annorlunda i ditt liv när du inte har helg på samma sätt, men att försöka begränsa att äta ute/fika ute typ 1- max 2 dagar i veckan kanske är en bra start? Det är så lätt att tänka ”okej men bara den här gången” men många bäckar små blir ju ganska mycket pengar i slutändan, som egentligen handlar om att man är lat/inte orkar. Ibland ska man absolut vara snäll mot sig själv och unna sig, men kanske inte hela tiden. Och som du säger, hur nice att kunna sätta in 2500 kr i månaden på ett sparkonto istället för att äta yoghurt ute?

  Lycka till, kram <3

×

Andrea Hedenstedt

Andrea Hedenstedt är en svensk influencer och inspiratör. Hon når hundratusentals unga kvinnor via sina kanaler varje vecka. Förutom bloggen är hon aktiv på Youtube, Instagram och även podden "Mathilda och Andrea". Andrea släppte sin första egna klädkollektion tillsammans med märket Na-kd i oktober 2017.

Powered by Cure - Influencer hosting