ReceptTips

Recept: Ingefära & gurkmeja-shot!


Jag är nog inte helt ensam om att känna mig lite krasslig i dessa vintertider. Känns liksom som att förkylningen hela tiden ligger strax runt hörnet haha 🙁 Det finns verkligen SÅ många bra hälsofördelar med ingefära. Läste att man gjort studier på att det kan lindra mens-smärtor samt migrän, hur sjukt bra? Jag har gjort ingefärashots hemma tidigare men den här gången gjorde jag den annorlunda med två nya ingredienser; blodapelsin och gurkmeja!


Även gurkmeja har såååå mycket bra grejer i sig. Googla bara på hälsofördelar gurkmeja och ingefära så kommer ni bli hooked. Jag och Gustav har en påse gurkmeja från Rawpowder och dom rekommenderar att man ska äta flera matskedar per dag. Jag tycker dock det är lite svårt då jag inte vill att allt ska smaka gurkmeja men i smoothien och dessa shots passar det perfekt! 🙂 Gurkmeja är rik på järn vilken passar mig perfekt nu i och med min järnbrist. Alla kvinnor mår dock bra av att få i sig lite extra järn 🙂 Blodapelsinen hade jag egentligen bara i för att jag tycker att det är så satans gott haha 🙂

Ingredienser:
1 citron
2 blodapelsiner
5 dl vatten
2 msk honung
3 stora bitar färsk ingefära
0,5 dl gurkmeja

Gör såhär:
– Jag började med att skala blodapelsinerna samt citronen. Sen la jag dom i en bunke och använde en stavmixer för att pressa dom till saft så enkelt som möjligt. Man kommer ändå sila allt längre fram så det kändes som ett smidigt och icke-kletigt sätt att få ur saften 🙂
– Riv ingefäran relativt smått, jag använde inte de absolut minsta hålen på rivjärnet men näst minsta. Och som sagt, jag hade tre bitar likt den på bilden och inte bara den på bilden. Ångrar att jag inte hade ännu mer, vill att den ska vara rivig haha.
– Mät upp 5 dl vatten i en kastrull och lägg i den rivna ingefäran. Låt stå på medelhögvärme (OBS; får ej koka). Ett recept jag utgick ifrån sa att vattnet skulle mäta en temperatur på 60 grader. Jag gick lite på känsla (a la andrea style). Låt stå så i typ 10 minuter.
– Ställ av kastrullen från plattan, häll i gurkmeja, citrussaften och honungen. Låt stå i 20 minuter.
– Sila vätskan, häll ner i flaska och ställ sedan i kylen.

Såhär orange och fin blev våra shots. Måste faktiskt säga att jag blev lite besviken över att den inte blev starkare ingefära-mässigt, antar att jag köpte en relativt svag ingefära för vi hade ändå i rätt mycket. Jag vill verkligen att en ingefärashot ska bränna i bröstet haha 🙂 Men kan verkligen tipsa er om att göra denna med gurkmeja om ni vill få i er riktigt bra grejer men kanske inte vill att varje maträtt ska smaka gurkmeja.

Puss och kram på er!

Kommentarer

  1. Anna

    Ett annat tips för att få brinnande ingefärshots är att mixa ingefära ca 500g med ca 6-8dl vatten beroende på hur stark man vill ha! Sedan sila det i en bunke och addera citron o lite honung, då blir den väldigt mycket starkare än att bara koka!! 🙂

  2. Therese

    Har läst nånstans att man ska addera svartpeppar för att kroppen ska kunna ta upp gurkmejan, eller att den tas upp bättre i kombination med svartpeppar. Vet dock inte hur sant det är…. Känns inte jättegott att addera svartpeppar i en sån där shot 🙂

  3. Cecilia

    Tips är ett köpa ekologisk ingefära! Föredrar också när bröstet brinner och jag upplever att den ekologiska ingefäran är starkare. Den är dessutom mindre i storlek och ser så gullig ut, hehe.

×

Andrea Hedenstedt

Andrea Hedenstedt är en svensk influencer och inspiratör. Hon når hundratusentals unga kvinnor via sina kanaler varje vecka. Förutom bloggen är hon aktiv på Youtube, Instagram och även podden "Mathilda och Andrea". Andrea släppte sin första egna klädkollektion tillsammans med märket Na-kd i oktober 2017.

Powered by Cure - Influencer hosting