AllmäntFrågor & Svar

”Du känns nästan lite manisk”

Jag fick en kommentar här om dagen som jag inte ens valde att godkänna men som jag nu ändå vill svara på. Kommentaren löd såhär:

”Hej Andrea, jag har följt dig i flera år men börjar tvivla på om jag vill fortsätta. Du känns nästan lite manisk med träningen just nu. I mina ögon känns det i alla fall maniskt att träna i princip varje dag och det verkar dessutom vara väldigt hård träning. Hur mår du egentligen? Som läsare börjar jag bli orolig”

SVAR:
Alltså det är väldigt svårt för mig att tolka om du faktiskt bryr dig på riktigt eller om du bara vill se på min träning samt uppdatering om träning med negatvia ögon. Oavsett så känner jag att jag vill ta upp detta då jag känner mig ledsen och provocerad av denna kommentar. Träning har blivit så känsligt att ta upp i sociala medier vilket jag förstår till HUNDRA procent. Jag förstår att man inte mår bra av att se hur folks enda mål är att bli smalare, mer definerad, se folk räkna kalorier till höger och vänster samt snacka om straff för att man inte tränar, cheat days och allt där emellan. Vad jag faktiskt inte kan förstå är hur man kan kan se det som ”hetsigt” eller ”maniskt” när någon (jag i detta fall) bara tycker att det är genuint roligt att träna. Nu vet jag att majoriteten av er ser att jag tycker att det är kul och jag vill även passa på att tacka er från botten av mitt hjärta för alla fantastiskt fina kommentarer på sista tiden. Jag har ju tränat såhär länge men inte skrivit om det för att jag inte riktigt vetat hur. Jag är verkligen i chock över den enormt positiva responsen jag fått efter att jag låtit träningen ta upp en del av mitt innehåll. TACK, men tillbaka till kommentaren:

Det är inte antalet träningspass som avgör om någon är manisk (hennes ordval, inte mitt), inte heller vad man gör på detta träningspass. Om jag utifrån mina preferenser ska klassa något som ohälsosamt så är det när man på ett eller annat sätt skadar som kropp. Att jag tränar fem dagar i veckan skadar absolut inte min kropp. Jag gör inte det för att jag på något sätt är missnöjd eller liknande, jag gör det för att jag tycker att det är roligt. Jag LOVAR. För mig som spelat fotboll och innebandy samt friidrott hela uppväxten så har det alltid varit naturligt att träna 3-5 dagar i veckan. Aldrig någonsin skulle man väl tycka att det var helt galet och ohälsosamt om jag tränade fotboll varje dag? Eller om jag gick på thaiboxning och tränade varje dag?

Precis lika kul som jag tyckte det var att cykla till fotbollsträningarna flera gånger i veckan tycker jag att det är idag. Jag älskar att röra på mig, känna adrenalin och endorfiner. Att känna mig stark och pigg är den absolut bästa känslan. Du som skrivit det här kommentaren kanske själv har ett problematiskt förhållningssätt till träning och kanske därför inte kan förstå min situation. Men att slänga ur sig saker som ”Hur mår du egentligen?” tycker jag faktiskt är rätt ohyffsat och konstigt. Finns det någonting jag förmedlar som visar att jag mår dåligt? För i sånna fall har jag på något konstigt vänster visat motsatsen till hur jag egentligen mår.

Det känns som att vi alla måste påminna varandra om att vi är enskilda individer med olika behov och intressen. Det finns verkligen ingen anledning till att jämföra sig med varandra, speciellt inte när det kommer till träning. Vissa mår bra av en promenad en gång i veckan, vissa mår bra av att träna crossfit två gånger om dagen. Ingen ska bli dömd för vad man väljer att göra om det är något som får en att må bra.

Over and out, ha en trevlig lördag bästa ni 🙂 <3

Kommentarer

 1. Ida

  Det känns abslout som att du har förändrat och förändrats en del det senaste, har följd dig sen du började alltså verkligen började. O har ju följt dig så himla länge o ibland tittar jag in oftare och ibland mer sällan beroende på vad fokus ligger just nu i dina inlägg som nu när det är på träning kanske jag kolla in mer sällan då det inte intresserar mig på samma sätt som exempelvis vardags inlägg eller dina helg inlägg som jag älskar. Jag tycker abslout inte din träning upplevs som manisk, jag tycker man märker på dig hur kul du tycker det är bara. Skriv om det du tycker om och gör för tillfället om vi som läsare inte gillar de hoppa över inlägg och läs inte det. Istället för att kommentera tråkiga kommentarer.
  Du är bäst Andrea! ✨

 2. Johanna

  Jag började ju träna med Bruce TACK VARE DIG OCH GUSTAF! Så tacksam för det, har äntligen hittat ett sätt att variera min träning utan att det kostar skjortan.
  Jag har följt dig sen 2014 och uppskattar allt du gör och skriver om. Du är bäst!

 3. Emma

  Blir jätteinspirerad av dig och läser till och med dina inlägg oftare nu när du skriver mer om din träning. Har en bakgrund av träningsrelaterad ortorexi men att läsa din blogg triggar mig inte alls eftersom du också skriver om hur du äter balanserat. Det märks att ditt mål är att bli stark och inte smal. Tack för det.

 4. Sara

  Ett problem i dagens samhälle är helt klart kropps- och träningshets. Men, ett ännu större problem är vårt stillasittande och ohälsosamma levnadssätt. Man SKA röra på sig ordentligt varje dag, för ens KROPP (!) och inte för att se ut på ett visst sätt, sen om detta är genom längre promenader, fotboll eller att gå på gym är väl upp till var och en. Andrea har själv skrivit att hon rör på sig lite i vardagen, men däremot ”kompenseras” detta med hennes träning. En annan person kanske mår bättre av att gå promenader med sin hund.
  Det blir problematiskt när det framstås som något extremt och ”maniskt” när någon tränar 5 gånger i veckan – det säger liksom lite om vårat samhälle. Det känns som att kampen om kroppshetsen för många nästan blir en ”ursäkt” till att inte träna och ta hand om sin kropp.
  Ja, vi ska prata om kropps- och träningshets men INTE genom att shamea personer som utstrålar hälsa, välbefinnande och glädje!!

 5. Johanna

  Tycker ABSOLUT inte att din träning känns manisk på något sätt men däremot kan jag tycka att det blivit lite vääääl mycket träningsinlägg här på bloggen, träninsgbilder/storys på instagram och träningsvloggar på youtube. Lite tråkigt för oss som tycker det är kul att läsa om träning ibland, men inte varje dag. Jag följer dig för jag gillar dina matinlägg, klädinlägg, reseinlägg osv och förstår att många säkert uppskattar dina träningslägg och jag gör det själv just på grund av att du, till skillnad från många andra, skriver om träning på ett väldigt klokt och sunt sätt! Men tycker det har blivit lite mycket fokus på träning så känns nästan som en renodlad träningsblogg.

 6. Julia

  Du är fantastisk Andrea och jag själv som älskar träning och hälsa älskar när du delar med dig av det, låt inte en sådan kommentar påverka dig eller få dig att sluta med det. Det grundar sig säkert i att personen i fråga känner något inför ämnen, antingen är hen avundsjuk på hur mycket du KAN träna och hur mycket du faktiskt älskar det eller så grundar det sig i att personen har ett dåligt förhållande till det (låter som det sistnämnda). Hade jag bott i Stockholm hade jag inte tvekat att fråga dig om att köra något pass tillsammans, vi verkar så sjukt lika och jag tror verkligen vi har så mycket gemensamt, du känns liksom som en vän fast jag inte känner dig bara för vi verkar vara så lika och för att jag tittar in här dagligen, känns då som jag ”pratar” med dig haha. Du är så klok i hela ditt tankesätt kring träning och hälsa, som många tyvärr inte är, sluta aldrig med det. Stor kram <3

 7. evelina

  Hej Andrea! Älskade ditt inlägg där man kunde söka en resekompis, Är det inte dagt för ett nytt sånt inlägg snart? Hade varit så kul

 8. Alva

  Hej tycker inte allas att du upplevs som manisk. du inspirerar motsatt till en hälsosam livstil!! ölskar din blogg och tycker du har sunda värderingar till livet!

 9. Ida

  Jag tror folk måste inse att de flesta somnar ett 7-16 jobb inte heller orkar träna på samma sätt, kanske därför man blir triggad? Bara en fundering

 10. Fannie

  DU är grym!! Fortsätt dela med dig utav din träning. Jag som själv älskar att träna och röra på mig blir ännu mer inspirerad & motiverad när du skriver om din träning! Önskar att jag bott i sthlm så att jag hade haft möjlighet att vara med på ert bootcamp. kram

 11. Tova

  Hej!
  Jag har också tänkt lite på det, men skulle inte använda ordet manisk. Dock tror jag det kan beror på att du nu postar mycket mer om det än du gjort innan, även om du skriver om det på ett bra sätt. Och att det möjligtvis kan vara därför kanske ser det som maniskt. Kram

 12. Linnea

  Det är ju jättebra att du fått in rutin för att träna, eftersom att man mår bra av träning både fysiskt och psykiskt. Tycker denna person använder sig av fel ordval, dock har jag slutat följa dina sociala medier pga träning, då som du säkert också har känt någongång att man får ångest av att se att andra tränar och bilder på kroppar. Jag tycker verkligen om att följa dig och när JAG klarar av att se bilder på träning osv så kommer jag börja följa dig igen, det är inte alltså du som ska ändras eller sluta lägga upp utan om man inte mår bra av det någon lägger upp på instagram tex så får man bara sluta följa. Det är så enkelt! Följer dig på twitter fortfarande 😀

 13. Emma

  Riktigt onödig kommentar från din sida Fanny, när hon nyss hänvisa liknade kommentera ovan som ohyfsad. Hon känner sig själv bäst och sin kropp bäst.

 14. Emma

  Hej Andrea!! Jag håller inte alls med. Jag tränar själv i princip varje dag för att jag vill bygga en stark kropp som orkar hela livet, men ska erkänna att jag absolut också fokuserar på hur kroppen ser ut som ett resultat av min träning. Tidigare har jag haft problem med ätstörningar och överträning, och måste hela tiden ha detta i åtanke för att inte låta såna tankar ta över. Jag tycker däremot att det du förmedlar kring träning inte är det minsta centrerat till något åt det hållet. Det verkar för mig som att du har träning som en stor hobby och att du tränar för att det är KUL och att du mår bra av det. Jag menar, du varierar din träning mer än de flesta, yogar, äter ordentligt och bra mat, och verkar genuint vilja främja din hälsa. Vet inte var jag vill komma med den här kommentaren, och jag antar att alla uppfattar och mottar budskap på olika sätt, men jag vill i alla fall ge dig min synvinkel på det hela och jag tycker inte alls att du verkar manisk (?). Kram!

 15. Ebba

  Jag tycker det är helt fantastiskt att du uppmanar till träning på ett så hälsosamt sätt som du gör. Jag upplever verkligen inte att du är ”manisk” på något sätt. Träning är ju ett utav dina intressen; varför ska du inte få skriva om det? Ingen hade ifrågasatt dig om du hade ett stort matintresse och skrev mycket om mat. Suck.
  Fortsätt precis som du gör, jag hejar på dig<3

 16. Alexandra m

  Så bra skrivet! Blir såå inspirerad av att läsa om din träning, tycker du har ett väldigt sunt tankesätt ang träning jämfört med andra och förstår inte alls vad den bittra personen menar med manisk haha. Keep up the good work!

 17. Anna

  Jag tror inte att kommentaren var menad som en pik eller en förolämpning. Snarare tror jag att det var en genuin fråga, för att det ÄR svårt att veta hur man ska förhålla sig till träning om man inte som du kanske har tränat någon sport regelbundet under uppväxten. Många vet ju hur vanligt det är med ohälsosamma förhållningssätt till mat, kropp och träning, vilket kanske gör att man reagerar eller höjer på ögonbrynet lite extra när man ser någon som man har följt länge börja dela med sig av sin träning på ett nytt sätt. Såklart är det både bra och viktigt att du svarar på frågan och förklarar, och därmed visar ett annat sätt att se på träning än vad man oftast gör på instagram, men det betyder absolut inte att hon som frågade är ohyfsad eller ”har ett problematiskt förhållningssätt till träning”. Jag tror att det är svårt att balansera alla intryck och åsikter om träning, och de kanske gör att man som sagt reagerar när någon verkar träna betydligt mer än vanligt, oavsett om det är fallet eller om det är som för dig och du har tränat på samma sätt länge men inte skrivit om det.
  VIlle bara dela med om om hur jag tänkte på saken, hoppas du inte tar illa upp eller något. Kram!

 18. Therese

  Jag tycker verkligen helt tvärtom alltså att du pratar om träning på ett så SUNT sätt och att det verkligen lyser igenom? Jag håller med om att antalet inlägg om träning ökat i din blogg men jag upplever det som att det speglar ditt liv och ser inget negativt med det. Ibland orkar jag inte inte läsa om träning och då låter jag bara bli att läsa de inläggen. Enkelt. Tycker du är väldigt noga med att förmedla en positiv bild av träning och kost som är ett SÅ känsligt ämne att prata om för många.
  KRam <3

 19. Fanny

  Jag har faktiskt reagerat på samma sak som som det tjejen (?) kommenterat. Jag har själv ett sunt förhållningssätt till träning men så som du förmedlar din träning i bloggen så tycker jag också att det verkar till viss del maniskt. Kanske för att det tar mer plats nu än tidigare och att andra inlägg ersätts med träningsinlägg

×

Andrea Hedenstedt

Andrea Hedenstedt är en svensk influencer och inspiratör. Hon når hundratusentals unga kvinnor via sina kanaler varje vecka. Förutom bloggen är hon aktiv på Youtube, Instagram och även podden "Mathilda och Andrea". Andrea släppte sin första egna klädkollektion tillsammans med märket Na-kd i oktober 2017.

Powered by Cure - Influencer hosting