AllmäntTexterTips

”Matbudgeten som sprack”


Hahaha okej förlåt för världens mest dramatiska rubrik på ett inlägg som handlar om något så odramatiskt som en matbudget.. Nej men ni som kikar min instastory dagligen har ju följt med under dramatiska januari/februari där jag och Gustav bestämde oss för att skriva ner ALLA våra matinköp för att faktiskt få en liten överblick angående hur vi låg till. Nu ska jag försöka beskriva det här så tydligt och bra som möjligt utan att försöka måla upp mig själv som blåst och världsfrånvänd. Snabbt sammanfattat kan man väl säga att jag aldrig ”behövt” tänka på hur mycket pengar jag lägger på mat, jag har aldrig ”behövt” ha en budget kring mat vilket har resulterat i att jag aldrig haft någon sån budget. Självklart skulle det inte vara rimligt att lägga 20 000 på mat varje månad men ni fattar.

Både jag och Gustav älskar att spara, har olika fonder för olika ändamål och är rätt ekonomiska när det kommer till det mesta. Jag är duktig på att spara och det är det första jag gör så fort jag får min lön, jag tar aldrig från mina sparkonton och spontanköper inte dyra saker. MEN, man kan säga att jag inte riktigt hade koll på hur onödigt mycket pengar vi la på mat (kanske framförallt jag hehe). I och med att vi pratar rätt mycket ekonomi med varandra så har vi självklart pratat om våra matkostnader varpå jag säger ”ja men jag tror att vi lägger 4000 i månaden sammanlagt på mat”. Gustav tittar på mig och säger ingenting samtidigt som han börjar le. Jag fattar ingenting och undrar om det är mindre. Han föreslår då att vi borde föra anteckningar över allt vi köper i Januari månad utan att ändra vårt beteende, för att få en så ärlig överblick som möjligt helt enkelt.

Såhär kan det se ut när vi ”mealpreppar” – ett bra sätt att spara in pengar genom att slippa köpa lunch ute!

Den 5e Januari hade vi redan köpt mat för cirka 1000 kr… Alltså det sjuka är att jag som reflekterar rätt mycket över mina utgifter kring annat verkligen inte alls tänkt speciellt mycket på vad vi faktiskt lägger på mat. Smoothies hit, middag ute dit, spontanköp på mataffären osv. Jag tänkte liksom att vi lagade väldigt mycket mat hemma och att det automatiskt borde betyda att vi har jättelåga kostnader. Nej men alltså ni måste förstå att jag faktiskt skäms lite när jag skriver det här men jag vill vara så ärlig som möjligt gällande det här, kanske kan jag hjälpa någon annan att ”vakna” haha.. I mitten av Januari hade vi i alla fall redan kommit upp i 4000 kr och då hade vi inte räknat in de gånger vi ätit ute utan varandra utan enbart våra gemensamma kostnader. Någonting vi också konstaterade där runt 15e Januari var att Januari absolut inte var en galen månad, vi vet att vi käkat betydligt mer ute andra månader.

Så vad landade Januari 2018’s matutgifter på? Jo mina vänner det landade på dryga 8500 kr. Detta ej inräknat med de tre gånger jag åt ute utan Gustav och dom två-tre gånger han åt ute utan mig. Alltså jag visste faktiskt inte om jag skulle skratta eller gråta. Jag SKÄMDES helt ärligt hahaha. Ville inte ens skriva ut det någonstans innan vi skapat skillnad på detta slös-beteende. Hur mycket pengar man väljer att lägga på mat är ju självklart individuellt men för mig är det alldeles för mycket, onödigt mycket. Visst att vi båda älskar mat och gärna lägger pengar på ekologiskt, närodlat, grönsaker och frukt men 8500. No way.

Vi gjorde en liten analys av vad som gått snett och det var rätt tydligt; spontana middagar och ”mellis” ute. En dag åt vi på Joe & The Juice innan yogan, det mellis-kalaset gick på totalt 250 och sen middag efter på 250 det med. 500 onödiga kronor som lätt hade kunnat bytas ut mot hemlagat med lite planering. En annan del som vi kände att vi behövde förändra var spontana middags-handlingar på matbutiken. Sätter man sig en dag i veckan och planerar lite smart kring maträtter där man kan använda samma ingredienser, göra större portioner osv så blir det verkligen markant billigare.

Hur gick det sen i Februari då? Jo vi tog tag i att börja veckohandla ordentligt samt vara mycket ”strängare” med att använda vad vi har hemma. Man har ju ofta hela skafferiet fullt av saker, samma med frysen men ändå så köper man nya saker och gör något av det istället. Förutom det så drog vi ner riktigt ordentligt på att käka ute och sparade det till tillfällen där man verkligen ville äta ute istället för att använda det som någon sorts nödlösning. Att också bara börja bli medveten om att vilja hålla sig till en viss summa gjorde också skillnad i mitt köpbeteende. Jag behöver inte alltid köpa sånt jag är sugen på för stunden, typ torkade äpplen för 50 kr eller färska hallon för 40 kr.

Februari månad landade på 4500 kr om jag inte minns helt fel, vilket känns betydligt mycket rimligare än 8500.. Vi skulle självklart kunna pusha ner den summan ännu lägre men det handlar ju om att hitta en balans som passar just oss. Vi gillar att unna oss god mat + vi har inga andra ”onödiga” kostnader som tobak, alkohol eller liknande. Det vi kommit fram till är väl helt enkelt att vi gärna unnar oss, men lite mer medvetet. Jag kan verkligen tipsa er om att under en månads tid föra anteckningar kring mat för att få en tydlig överblick. Kan tänka mig att det är fler än mig som tror sig ha en bild av hur mycket man lägger på det men sen kanske det inte stämmer helt och hållet..

Även om vi hade råd att lägga 8500 kronor på mat så känns det såhär i efterhand väldigt onödigt. I Februari månad la vi alltså 4000 kr mindre än vad vi gjorde i Januari vilket betyder att vi har 4000 att lägga på något annat, det är JÄTTEMYCKET pengar. Tänk liksom vad den skillnaden blir under ett helt år – 48 000!! Jag känner att det är väldigt pinsamt att inte ha haft koll men det känns väldigt bra att nu faktiskt ha det.

Hur mycket lägger ni på mat per månad (och hur många är ni i hushållet)? Har ni några knep/tips på saker ni gör för att hålla ner kostnaderna? Berätta gärna i kommentarsfältet kring hur ni tänker angående detta <3 

Kommentarer

 1. Melissa

  Vill börja med att säga 8500kr är mycket pengar men trodde du skulle säga betydligt mycket mer blev nästan besviken, hahah. Jag bor med min sambo som tränar väldigt mycket. Vi har ett icakort som vi för över pengar till varje månad. Jah för över 2000 kr och han 3000kr. De handlar vi mat ute för och i matbutiker. Vi var som er innan, vi hade noll koll. Jag kände dock då att jag inte allt betalade lika ofta som min sambo och ville få de mer jämt samt att båda ville ha bättre kolla och där av gemensamt konto med två kort för mat. Sen äter vi ute på finare ställen som vi gör 2 gånger i månaden så bjuder den ena den andra och de brukar bli rätt jämt så summan av kardemumman vi lägger 5000kr tillsammans plus mat ute på fin resturang så typ 7000kr. (Hans bror jobbar på fin restauranger så bra priser ändå)

 2. Sara

  Vi är två stycken, lägger 5000kr tillsammans. Vi sätter in 5000kr på ett gemensamt Ica-kort. Så har vi liksom det som budget. Brukar för det allra mesta gå bra 🙂

 3. Sofia Bergstrand

  Vi lägger ca 3000 kronor i månaden på mat, alltså 1500 kronor var. Det tycker jag är lagom för oss. Vi veckohandlar och planerar våra inköp varje söndag (skriver upp 7 middagar som vi lagar 4 portioner av varje gång, så det räcker till lunch dagen efter också). Då baserar vi ofta veckans recept på sånt vi redan har hemma. KAn tipsa om att alltid ha tomatkross, linser, bönor och pasta hemma- så har man alltid en nödmiddag! Vi planerar som sagt inköpen men äter verkligen ändå god och varierad mat och vi lyxar också till vissa av inköpen. En perfekt mix helt enkelt!

 4. Rebecca

  Hej!?
  Jag och min sambo lägger 3200kr på mat varje månad. Alltså 1600kr var på ett gemensamt matkonto. Vi storhandlar en gång i veckan, då har vi redan gjort en matsedel mån-fre. Så vi handlar bara efter en lista varje gång. Funkar jättebra och blir inget småhandlande. Självklart kan det bli på lördagen att man köper något extra, typ snacks, godis osv.
  Ett tips är också att alltid kolla erbjudande, vi gör alltid maträtter utefter erbjudande så mycket vi bara kan. Det sparar man mycket på!
  Kram! <3

 5. Julia

  Vi är två personer och lägger cirka 2500kr i månaden, ibland blir det mer om vi äter ute på restaurang. Jag tycker typ 3500 kr är max för två personer. Men det spelar ju såklart roll ibland var i Sverige man bor, dyrare i storstäder osv.

 6. Filippa

  Jag bor ensam och lägger ungefär totalt 2000kr på mat. Mitt knep att hålla det så lågt är att varje måndag föra över 500kr till kortet och storhandla så det ska räcka hela veckan. Det både funkar och känns bra! Kram

 7. Linda

  Vi är två personer i hushållet oj vi lägger ca 3000kr på mat. Då är jag laktos och gluten vilket innebär lite dyrare varor än övrigt. Vi handlar endast en gång i veckan och det är alltid söndagar. Då gör vi en veckohandling och skriver ner alla maträtter vi ska äta under veckans gång. Detta tycker vi fungerar bra för oftast blir det att man plockar på sig något man kanske egentligen inte behöver när man är i affären och detta minskar på det så vi bara handlar en gång. Vi handlar alltid på samma affär då man får rabatt vilket är superbra.

 8. Bella

  Jag och min kille är båda studenter och är väldigt ekonomiska då vi bara har 10k var i CSN och har sparat till långresan vi är på nu. Vi klarar oss på under 2000kr/mån tillsammans. Lagar matlådor för hela veckan på söndagar, tar med mellis till skolan, käkar typ aldrig ute, storhandlar regelbundet, köper på oss dyrare matvaror när de är nedsatta och satsar mest på billiga basvaror som håller länge (burkar och frysvaror) istället för dyra färskvaror som blir dåliga. Tror storhandling och att skippa att köpa mat och snacks ”on the go” gör mycket då småköpen blir stora summor. Att laga fler portioner och frysa in matlådor gör också att det blir billigare.

 9. Emelie

  Jag och min sambo lägger 4000 på mat varje månad. Dock så räknar vi inte in restaurangmat i den potten, för isåfall skulle våra pengar ifrån vårat matkonto försvinna direkt och bättre att ta det ifrån det individuella kontot.

 10. Sofia

  Jag bor själv och spenderar 1000kr totalt i månaden. I det är all mat inräknat som handlas i mataffären och på restaurang.

 11. S

  Jag tror att jag lägger runt 1500 kr på mat i månaden. I dagsläget pluggar jag och har en ganska begränsad ekonomi därav blir det ganska viktigt för mig att inte go loco med de utgifter som jag kan kontrollera. Jag käkar enbart vego och satsar mycket på grytor eller pastor som är grönsaksbaserade istället för att köpa typ vegofiléer och dylikt som jag upplever som oftast ganska dyrt. Sen tror jag det är viktigt att försöka utnyttja det man har exempelvis det sista av osten som jag alltid river för att kunna använda hela osten. Eller allmänt planera sina matlådor efter det som finns hemma. Viktigast av allt är nog att reflektera själv kring vad man värderar i sin kost och vad man inte värderar särskilt högt. Exempelvis tycker jat att juice är gott men det är inte så gott att jag känner ett behov att alltid ha ett paket hemma och därför köper jag inte juice.

 12. Anonym

  Lägger runt 1400-2000 på mat per månad! Lever ensam och är student. Jobbar mycket med att köpa det som är på extrapris och att alltid mealprepa. Att dra ner på kött är ju också alltid något som hjälper för kostnaden.

 13. Lovisa

  Jätteviktigt och intressant inlägg! Jag och min pojkvän försöker också äta ekonomiskt genom att veckohandla och göra matlådor och vi äter bara vegetarisk mat. Vår matkostnader brukar landa på 4000-5000kr/mån beroende på hur mycket vi går ut och äter eller inte.

  Kan inte du dela med dig utav bra recept för matlådor och andra bra mellanmål?

  Tack för en inspirerande blogg!

 14. Therese

  Jag blir chockad och som du skäms lite när jag ser alla kommentarer hur duktiga och ekonomiska alla är med sina matbudgetar. Jag har, liksom ni, inte behövt tänka på mitt matkonto senaste året och om jag ser i min översikt så lägger jag cirka 7500 kr på mat varje månad och då är jag SJÄLV och anser också att jag lagar en del hemma. Det är ju som du säger väldigt icke ekonomiskt i och med att jag säkerligen kan klara mig på 3500 och ändå kunna äta ute och unna mig och därmed få större möjligheter till sparande. Det gav mig en tankeställare, men som sagt, du är inte ensam om att inte ha koll/spendera mer än vad man bör.

 15. Elin

  Jag lägger MAX 2500 på mat+andra saker man kan köpa på Ica (alltså typ plåster, tandkräm, shampoo osv). Hade en förhoppning att lägga max 1600 på mat när jag flyttade hemifrån men det sket ju sig med en gång kan jag säga. Det jag gör är att jag gör matlådor varje vecka och äter sällan ute.

 16. Felicia

  Vi har ett separat kort som vi använder till mat samt bensin då det är våra gemensamma utgifter. Där ser man tydligt hur mycket det blir samt innan vi blev sambos hade jag ett separat konto för mat.

  Vi storhandlar oftast en gång i veckan och innan kollar vi igenom vad olika butiker har för rabatter och extrapris och gör inköpslista utefter det.

 17. Helena

  Jag hade samma budgetkris som er fast i februari, hade iiiiingen aning vad jag la pengar på och behövde ta tag i det. Så i mars skrev jag ned ALLT och för mat (handlingar och restaurangbesök, kaffe, mellis, fikor osv) landade det på 3000 kr. Men ska tillägga att jag bor utomlands och äter MYCKET ute pga det bästa jag vet är att prova ny mat haha, och unnar mig gärna det nu under denna termin. Jag vet, kanske inte hållbart att leva som om jag vore på semester en hel termin, men har tex lägre kostnader för boende än vad jag skulle haft i Sverige. Och sen är priserna väldigt olika. Frukt och grönt är jättebilligt om man handlar på marknaden, men tex ost, bröd, vatten och vegoprotein (för övrigt i princip obefintligt i Chile…) är jättedyrt!! Tex så kostade ett paket mozarella 50 spänn!!! Sjukt…Ska verkligen bli intressant att se hur det blir när jag flyttar hem till Sverige (flyttade direkt från mina föräldrar till Barcelona när jag var 20 så har aldrig bott själv i Sverige…)

 18. Vilma

  Du har ju hypat upp hela grejen med att ni spenderat så mycket pengar på mat så nu kändes inte 8500 kr så mycket haha.
  Jag är student, bor själv och spenderar ca 1400 kr per månad 🙂 För att få ner kostnaderna gör jag matlådor, tar med mig mellanmål och kollar i reklamblad innan så jag vet vilka saker som är billigare den veckan och anpassar handlingslistan efter det. Dessutom så veckohandlar jag och försöker att inte köpa mer än jag behöver så att det inte hinner bli dåligt, om det inte går att lägga i frysen dvs 🙂

 19. Elina

  Gud vilket bra inlägg! Like!! När jag bodde ensam la jag ca 1500 på matkontot (och sånt man köper på affären typ diskmedel, toapapper mm) och då åt jag alla mål hemma/matlåda. Nån gång i månaden blev det väl frukost/lunch/middag ute 🙂 Alltså det absolut viktigaste jag tänkte på var att göra matlådor till varje lunch, äta en del vegetariskt och inte unna mig onödigt dyra saker som, eehh.. typ färska bär, halloumi eller avokado om det inte var i säsong/på extrapris 🙂 under en period som student var jag BESATT av extrapris haha, kunde gå och handla på Coop, Ica och Willys samma vecka bara för att köpa de varor jag ville ha som var på extrapris, samt bunkra upp med torrvaror som var på extrapris!

 20. Sofia

  Tips från en sambo-student som också gillar lite trevlig mat. Ha ett gemensamt konto där ni lägger över samma summa varje månad. Då håller man sig inom dem gränserna (vi lägger 2000 kr per person, har för mig att det är vad en ”vanlig” brukar lägga på mat i månaden). Vi brukar även käka restaurang för dom här pengarna men vi pluggar inte heller i Stockholm så är betydligt billigare. 😀

 21. F

  Hej! Jag bor själv och la nästan precis 1500 kr på mat i mars månad, tränar då väldigt mycket så äter rätt mycket mat, men lagar samtidigt alla mina måltider hemma. Köper även bara riktiga råvaror istället för halvfabrikat vilket oftast blir billigare också. 🙂 Jättebra inlägg, kram

 22. Lovisa

  Haha, det här var så kul att läsa! Jag älskar, precis som du/ni, att äta god mat och lägger gärna lite mer pengar på det. Jag ska dock tillägga att jag är student och måste planera alla mina inköp väldigt noga. Varje månad för jag även 2500:- (jag brukar inte använda allt men då för jag bara över mindre nästa månad) till ett separat matkonto samt skriver upp ALLA mina utgifter i ett block. Jag tycker det är kul samtidigt som jag får en väldigt bra överblick.

  Varje söndag storhandlar jag och planerar vad jag ska laga för matlådor. Eftersom jag är student äter jag mycket samma en vecka och brukar äta en/två olika matlåderätter till lunch och kanske tre olika typer av middagar. Det här betyder att jag inte lagar mat varje dag. Till helgen brukar jag handla igen och laga något tillsammans med pojkvän/vänner och det ska de här 2500:- täcka. Om jag väljer att äta ute någon gång tar jag bara från mitt vanliga konto.

  Jag kan även tillägga att jag bara äter vegetariskt och bor ensam. Kram

 23. Isabelle

  Jag och min sambo lägger ca 4000kr på mat i månaden och gillar precis som ni verkar göra, att äta god mat och att unna oss. Vi har ICAs studentkort och för över pengar dit när det behövs (oftast 2000kr åt gången). Tack vare kortet får vi lite rabatter och vi försöker även handla och planera mat efter vad som är på erbjudande. Dock skulle vi kanske kunna dra ner lite på dem spontana matköpen (kaffe, lunch eller liknande på stan) som ibland görs, men inbland görs dessa pga trevlig social grej med vänner och då får man väga in det man får ut av det spontana köpet.
  Superintressant inlägg och kul att läsa hur andra tänker angående hushåll och ekonomi 🙂

 24. Ebba

  Hej jag lägger ca 1700 i månaden bor själv och är vegetarian. Jag kan dock inte lägga så mycket mer då jag lever på csn lån i månaden. Mitt tips är att kolla vad erbjudanden är för den matbutiken ni handlar på och göra maträtter utifrån de.

 25. Agnes

  Jag och min sambo lägger ca 2500 kr tillsammans på bara mat, exklusive utemat, systemet etc. Vi handlar mycket på extrapris och fryser in!

 26. Erika

  Jag o min kille handlar mat för 3000 kr per månad.
  Vi sätter in 1500 kr var på vårt gemensamma konto vilket gör att det blir lättare att få en överblick och därmed vet man även taket o kan anpassa sig efter det. Vi handlar även varje söndag för den kommande veckan där vi bestämt vilka maträtter vi ska laga. Tror verkligen veckohandling underlättar och inte småhandla samt planera veckan i matväg är nyckeln!

  Vill jag köpa en kaffe eller dyl så tar jag det från mitt egna konto men brukar köra på termos. Sen typ ta med egen mellis i form av macka, overnightoat osv.

  Ska tilläggas att jag är student?

 27. V

  Hej,
  jag bor själv och budgeterar för 2000kr i månaden för mat. Varje månaden när lönen kommer för jag över de pengarna till ett separat matkonto för att bättre hålla koll på utgifterna. Då ska det även sägas att dessa pengar inte är till för att användas på restaurangbesök eller liknande men det händer inte jätteofta för mig ändå. Jag försöker veckohandla för att vara så ekonomisk som möjligt men bara det att ha ett separat matkonto gör det mycket lättare att få en tydligt överblick på hur mycket man har handlat för så om ni inte har det kan jag starkt rekommendera det.

 28. Josefin

  Så orimligt intressant att läsa om sånt här hahah! Hur andra gör med sparande och ekonomin i hemmet alltså.
  Vi är två stycken och lägger precis som ni gjorde i feb 4000-4500. Vi har ett gemensamt konto med varsitt kort till, dit för vi över 5300 kr var och betalar hyra, cmore, försäkring och mat med. Efter alla andra utgifter så är det liksom ”bara” 4300 kvar till mat och det är så skönt att ha den begränsningen för då kan man liksom inte gå över budgeten. Vi storhandlar en gång i veckan, gör så matlistor för varje dag och sedan frukostgrejer. Första veckan köper vi för 1300 ungefär då vi köper på oss lite basvaror och resterande veckor för 700 -1000. Håller verkligen med dig om att om man kan så ska man lägger de där 100 extra kronorna för att få bra råvaror som är fräscha och det bästa alternativet för miljön!

 29. Anonym

  Ja det är ju galet!
  Skulle tippa på att jag och min sambo lägger kanske 3500 i månaden? Men ingen aning faktiskt..

 30. Angelica

  Jag och min pojkvän handlar en gång i veckan på mathem eller mat.se! Och då handlar vi för ca 800-1000kr per gång. Fördelen med att handla online är ju att man inte spontanköper lika lätt och man kan lätt skapa handlingslistor som appen kommer ihåg till nästa gång. Dessa onlinesidor har ju oftast fri leverans över 700kr och det gör ju att man endast veckohandlar där för att det ska bli lönsamt. Vi äter mycket grönsaker och endast vegetariskt 🙂
  Lycka till!!!

×

Andrea Hedenstedt

Andrea Hedenstedt är en svensk influencer och inspiratör. Hon når hundratusentals unga kvinnor via sina kanaler varje vecka. Förutom bloggen är hon aktiv på Youtube, Instagram och även podden "Mathilda och Andrea". Andrea släppte sin första egna klädkollektion tillsammans med märket Na-kd i oktober 2017.

Powered by Cure - Influencer hosting