AllmäntFrågor & Svar

Ska vi lämna Stockholm?

”Hej Andrea! Du nämnde i något inlägg att du och Gustav inte var säkra på om ni ville bo i en stor stad i framtiden. Kanske missuppfattade det men det skulle vara intressant om du skrev om varför ni tänker så och vart ni skulle kunna tänka er att flytta.”

Heeej! Ja detta är ju faktiskt någonting jag tänker på nästan dagligen om jag ska vara ärlig. När jag var yngre, för några år sedan så kunde jag aaaldrig tänka mig att flytta ifrån Stockholm. Om jag skulle flytta någonstans då så var det typ till New York eller Los Angeles haha.. Saker förändras och jag har förändrats. Jag har verkligen förändrats något enormt de senaste fem åren och det till det bättre. Jag säger inte att mina åsikter nu är mer rätt, men jag mår så mycket bättre tillsammans med den Andrea jag är idag. En Andrea som inte kräver yttre faktorer för att ha kul, för att vara lycklig.

Jag tror absolut att jag och Gustav kommer flytta från Stockholm. Kanske för en kortare period, kanske för några år, kanske för gott. Förhoppningsvis kommer vi ha möjlighet att bo på flera olika platser, både utomlands och i Sverige. Jag är en människa som uppskattar trygghet, som söker trygghet, som mår bra av trygghet. Tidigare har jag nog känt att jag måste befinna mig hemma i Stockholm för att ha den tryggheten, men i och med att åren gått och jag vuxit som person så vet jag att jag har den tryggheten inom mig. Det spelar ingen roll om vi är på Bali, i Köpenhamn eller hemma i Stockholm.

Jag tycker om Stockholm. Jag ogillar Stockholm. Stockholm ger mig lugn. Stockholm stressar mig. Lite så känner jag, ingenting är svart eller vitt när det kommer till min boendesituation i Stockholm. Det är väl å andra sidan inte så mycket i livet som är antingen eller.. Jag trivs här, men jag tror absolut att jag skulle kunna trivas någon annanstans också och därmed kanske man borde pröva? Det är typ i dom tankebanorna jag går i just nu. Vi kommer inte flytta någonstans inom närmsta framtid men lite längre fram, ja förmodligen.

Mycket för mig handlar om att se något annat, att leva flera liv i sitt enda liv, typ. Den största faktorn för mig (och Gustav) är nog ändå det ekonomiska. Vi har råd att bo i Stockholm, vi skulle kunna sälja min lägenhet och köpa något större här i Årsta eller flytta in till stan om vi ville MEN. Jag vet inte om jag tycker att det känns värt. Jag vill bilda familj, kunna låta mina barn ha egna rum, ha en stor trädgård där de kan springa runt och leka. Jag vet inte om jag tycker att jag kan ge mina framtida barn det här i Stockholm för en rimlig summa pengar, även om vi skulle ha råd. Förstår ni hur jag tänker?Jag vill kunna spara pengar, jag vill kunna resa, unna mig god mat och inte känna att jag behöver snåla. Jag är inte redo att uppoffra allt det där för att ha råd att bo i hus i Stockholm. Så som ni förstår så pratar jag alltså som en tid längre fram i livet, familjelivet.

Samtidigt vet jag ju att bara 20 minuter med bil härifrån Årsta kommer man lite längre ut i Stockholms förorter. Natur, skog, sjöar och billigare bostäder. Man skulle alltså egentligen kunna ha kvar kakan och äta upp den, typ. Den här bilden tog jag på julafton när jag och Gustav åkte till Huddinge för en morgonpromenad i det fina vädret. Skulle lika gärna kunna vara en väg i Norrlands djupa skogar.
Halmstad. Karlstad. Jönköping. Västerås. Gotland. Stockholm? Ja ni, jag vet faktiskt inte. I och med att båda vi är från Stockholm och levt här hela våra liv så har vi liksom ingen riktig anknytning till någon annan stad. Vi får väl helt enkelt se vart livet tar oss, jag tänker att det bästa är att vara öppen för det mesta och inte bestämma så mycket i förväg. Det enda som egentligen får oss att vela mellan att stanna eller flytta är ju självklart våra älskade familjer och fina vänner <3

 

Hur tänker ni kring vart ni kommer ifrån och vart ni vill flytta senare i livet? Vill ni bo i en liten eller stor stad? Kommentera gärna<3 

Kommentarer

 1. Anna

  Har bott i stockholm nästan hela mitt liv, har typ alltid känt mig ’hemma’ men ändå inte. Älskar att resa och har ändå alltid känt att det finns mer att se i världen och lever man bara en gång så varför inte testa? Det värsta som kan hända är att man flyttar hem igen men då har man ju testat och mest troligt lärt sig såå mycket om världen och sig själv, vad man vill ha av livet och vad man värdesätter. Läste ett år utomlands på gymnasiet vilket var underbart. Kom hem till stockholm igen och kände mig hemma ett tag. Jag kan nog inte vara på samma ställe för länge heller. Så jag flyttade till Australien och har vart här i snart två år nu, ingenting slår att ha havet såhär nära och livsstilen dom har här. Tror verkligen ni skulle älska och utvecklas så mycket av en längre period här eller på Bali, våga! Saker har en tendens att lösa sig!

 2. Anonym

  Jag har bott i Stockholm i hela mitt liv, men för tre år sedan flyttade jag till Karlstad. Trodde aaaaldrig jag skulle kunna må såhär bra. Fantastisk stad med mycket vatten i hela staden, men ändå mycket bra restauranger och barer. Nu bor jag här i en takvåning med min sambo, det hade jag ju bara kunnat glömma i Stockholm

 3. Linn

  Jag är uppvuxen på landet utanför en medelstor stad. Jag har bott i en villa med familjen med åkrar omkring samtidigt som det var ca 15 minuters körtid till centrum. Min uppväxt var fantastisk och jag älskade att ha lugnet och naturen så nära.

  Nu när jag flyttade hemifrån för att studera så bor jag mitt i centrum i en lägenhet. Det är först nu som jag förstår hur mycket jag verkligen kräver naturen och friheten på landet. Jag mår nästan dåligt nu på sommaren av att bo i en lägenhet i stan, utan möjlighet att gå ut och dricka morgonkaffet på verandan, haha! Jag bor i centrum enbart för att det är det mest ekonomiska och smidiga nu då jag studerar, så fort som det är möjligt så kommer jag bosätta mig och min framtida familj utanför en stad, men på landet! Jag tror man känner det inom sig, att man kräver naturens närvaro och den livskvaliten som det ger. Det är ju olika för alla, men jag vill verkligen ha precis det som jag växt upp med! Sedan är det ju en väldigt bra bonus att det också är något billigare, mer livskvalitet!

 4. F

  Såg att någon tipsade om Skövde men alltså nej STOPP! Bodde där ungefär halva min uppväxt och visst i mångas ögon kanske den är mysig. Men om man är som du (och som jag var innan Skövde) uppvuxen på ett ställe nära vatten och hav så kommer man sakna det!!

 5. Anonym

  Jag kommer ifrån en liten by i Småland och för ca 3 år sedan besultade jag & min sambo oss för att flytta till Halmstad. Har inte gått en dag när jag ångrat det besultet! Denna stad är verkligen så lagom. Halmstad har allt man behöver men ändå inte för stort. Älskar närheten till havet men samtidigt skog och SÅ fin natur! Kram

 6. Sara

  Åh jag hade typ skaffat landställe någon stans om jag vore er! För att typ landa. Ha kakan och äta den med. Se om det är något för er 🙂 själv vill jag typ bo på en ö. Tänk Tjorven! Så läge det finns en affär och några grannar liksom

 7. Ebba

  Jag är uppväxt på en ö utanför Göteborg och bor nu i centrala Göteborg med min sambo men vi kommer återvända till ön om några år, när vi vill ta nästa steg i livet. Jag har haft en fantastisk uppväxt och vill ge mina barn detsamma. Dessutom värdesätter jag närheten till familj, något jag förstår att du också gör. Varför inte som du skriver, isåfall flytta någonstans lite utanför Stockholm? Då har ni familj, vänner och storstaden nära, men kommer ändå ut till lugnet.

 8. Moa

  Tycker verkligen att ni ska ge både jönköping (dalviks-trakten/torpa) och skövde en chans 😍 båda är supermysiga städer!!

 9. Anonym

  Jag bor i Karlstad och jag älskar storleken på vår stad. Jag kommer däremot från en mycket mindre ort så jag vet ju inte hur det är att flytta från en storstad till en mindre stad. Men för mig räcker det verkligen med storleken, jag behöver inte fler klädaffärer, biografer, mataffärer, taxibolag med mera. Det enda jag kan sakna är liiiite mer restauranger, men samtidigt har det kommit så mycket mer på senaste tiden så det kommer väl förhoppningsvis. Skulle jag bo i en större stad skulle jag förmodligen få ångest över alla valmöjligheter.
  Jag känner mig så trygg i denna stad, men det beror kanske på att jag bor i en ”finare” stadsdel och inte är ute och springer så mycket om nätterna längre.
  Det finns så mycket fantastisk natur nära och vattnet ligger också nära så det finns mycket badmöjligheter på sommaren.
  Som sagt, jag skulle aldrig vilja flytta till en större stad.

 10. Anonym

  Jag är uppvuxen och har bott hela mitt liv i Jönköping, som jag verkligen har trivts så bra i! Det är liksom en medelstor stad och ändå är det inte allt för långt att ta sig till öst eller västkusten, Göteborg eller Stockholm. Men nu efter studenten känner jag för att bo och jobba eller plugga i en annan stad och upptäcka nytt. Jag håller verkligen med dig Andrea i att jag känner att jag i framtiden verkligen vill kunna bosätta mig på en plats där mina barn kan få ha utrymme o vara på samtidigt som man ska jag vill ha släkt o vänner nära. Kanske får det blir Jönköping igen då.

 11. Anonym

  Jag bor i en medelstor stad. Och tidigare ville jag bort från min hemstad, gärna till något större, det var Stockholm som jag tänkte mig. Men precis som du så har jag under de senaste åren utvecklats väldigt mycket. Det var under min gymnasieperiod som jag drömde mig bort väldigt mycket, då ville jag iväg. Antagligen för att jag inte mådde så bra i den situationen som jag befann mig i, både med skola och vänner. Men de två år som gått sedan jag slutade gymnasiet har verkligen gett mig en helt annan syn på saker och ting. Nu behöver jag inte komma bort från min hemstad. Men sedan så hade det inte heller gjort så mycket om jag flyttade här ifrån, men då absolut inte till en storstad. Nu drömmer jag om en liv på landet, med en egen gård. 🙂

 12. Maja

  Jag tänker lite som du i den frågan. Har på senare tid börjat känna att jag mycket hellre har en lite större trädgård och nära till skog och vatten än att bo centralt. Jag vill ha min egen oas där jag kan slappna av.

 13. Frida

  Åh jag är ihop med en kille som är från en liten stad och just nu bor vi i Stockholm. Det är vår eviga diskussion, var det är ”bäst” att bo rent praktiskt, ”bäst” att växa upp, ”bäst” att bo när vi skaffar Familj. Vi kommer inte fram till någonting för vi har exakt samma tankegångar som du beskriver ovan.

 14. M

  Jag är så himla splittrad. Har alltid tänkt att jag inte ”ska bli kvar” i min hemstad, jag måste ju sträva efter ”bättre”. Just nu har jag flyttat från min hemstad för att plugga och har insett att det finns ingen anledning till att bo någon annanstans än där min familj bor. Jag var alltid avundsjuk på mina kompisar för att de hade så bra relation med mor- och farföräldrar för att de bodde nära varandra och det vill jag ge till mina barn. Vill också kunna umgås med min familj mer. Dock bor jag helt ensam i denna staden, är singel och har inte direkt någon sammanhang här förutom mina studiekompisar men skulle säkert tänka annorlunda om jag hade partner och mitt liv kändes mer framåt, nu känns det som att livet står ganska stilla och det hade varit skönt att kunna hänga med familjen när jag hade tråkigt istället för att sitta själv hemma.

 15. Lina

  Jag kommer från Stockholm, Huddinge faktiskt och har trivts att växa upp så men ändå haft närhet till stan. Flyttade till LA efter studenten för att jobba som au pair och flyttade sedan till Örebro för att plugga till socionom. Trivs bra här och börjar fundera på om jag kanske vill köpa större lägenhet eller radhus här då jag också börjat tänka om kring att flytta tillbaka till Stockholm direkt efter examen då jag också tänker på det ekonomiska. Att kunna köpa något större med uteplats och flera rum och närhet till både stan och natur samt kunna cykla överallt, känns i nuläget mer lockande än storstad. Men inget är hugget i sten och kanske blir det Stockholm senare i livet för att komma närmare familjen ☺️ kan tipsa om att både Örebro och Västerås är mysiga städer som är mellanstora och nära Stockholm samt att man får mer för pengarna när man köper bostad.

 16. Sara

  Växte upp i Jönköping och under tonåren kände jag bara att jag ville där ifrån, Stockholm, New York eller London – ju större stad desto bättre. Bodde utomlands i ett år och sedan 3 år tillbaka i Göteborg för att plugga. Men längtar mer och mer tillbaka till Jönköping och känner verkligen att det är där jag vill att mina barn ska växa upp. Lagom stor stad där det är möjligt att köpa villa till rimliga priser bara 10 min från stan och samtidigt ha skogen eller landsbygden precis utanför dörren. Att kunna ta sig överallt smidigt och att det är lugnt och slippa oroa och ”skumma områden” är något jag verkligen värdesätter mer och mer när jag börjar fundera på barn. Tror man behöver tid för att mogna i det men numer är storstadsstressen inget som lockar mig alls. <3

 17. Mathilda

  Tycker att detta är ett så intressant ämne! Har alltid känt mig lite ”udda” när det kommer till denna frågan och som att man är konstig om man inte strävar efter något bättre. Är uppvuxen i en liten stad och har alltid känt att jag vill bo kvar här, här finns hela min familj och släkt och att ha dem nära är det enda som betyder något för mig. Brukar ofta få frågan om jag verkligen vill bo kvar i den här ”hålan”, varför jag inte vill göra karriär i Stockholm osv. Jag har ett jobb jag är nöjd med, en underbar sambo, en lägenhet jag stormtrivs i och är bara några minuter ifrån min familj. Har aldrig riktigt förstått varför andra anser att det är fel att ”bli kvar”, som många uttrycker med en negativ klang. Kul att läsa dina tankar, kram!

 18. M

  Jag kommer från en liten stad och flyttade efter studenten till Göteborg och jag trivs så mycket bättre. Jag älskar stadslivet och alla möjligheter en större stad ger en. Drömmen vore att bo i någon storstad utomlands i t.ex Asien eller Australien i några år.

×

Andrea Hedenstedt

Andrea Hedenstedt är en svensk influencer och inspiratör. Hon når hundratusentals unga kvinnor via sina kanaler varje vecka. Förutom bloggen är hon aktiv på Youtube, Instagram och även podden "Mathilda och Andrea". Andrea släppte sin första egna klädkollektion tillsammans med märket Na-kd i oktober 2017.

Powered by Cure - Influencer hosting