Frågor & SvarOutfitsTexter

Varför slutade jag göra kollektioner?


För någon vecka sedan så frågade jag er på Instagram om ni hade några specifika frågor eller önskemål på inlägg till bloggen. Några av er undrade om jag inte kunde skriva lite om mina kollektioner för NA-KD, hur jag känner för dom nu i efterhand samt varför jag slutade efter mina fyra. Min första kollektion släpptes hösten 2017, vilket alltså är mer än två år sedan nu. Helt sjukt hur fort tiden går verkligen.  Att få möjligheten att designa en klädkollektion var verkligen en dröm för mig just då, det kändes verkligen helt sjukt. Och jag vill bara börja med att slå hål på fördomen om att influencers bara väljer ut plagg och sätter sitt namn på det. Eller jag kan ju sjävlklart inte tala för någon annan än mig själv. Jag fick vara väldigt drivande i skapande-processerna för kollektionerna även om jag inte fick bestämma allting. Färgsättning och mönster hade ofta design-teamet rätt mycket att säga till om i och med trender, årstider osv.

Min favoritkollektion är nog den första eller sista. Den sista tycker jag är såååå fin med det orangea och blå, men den som känns mest jag är nog den första som de flesta bilderna i detta inlägg visar upp.


Den här rosa kappan är verkligen en av mina personliga favoriter från kollektionerna!


Men hur kom det sig då att jag inte gjorde fler än fyra kollektioner? Sålde det inte bra? Kom vi inte överens? Det var faktiskt ganska enkelt och odramatiskt. Alla fyra kollektioner sålde väldigt bra och jag var jättenöjd med försäljningen. Men efter fyra kollektioner så kände jag mig ganska klar, jag hade ett betydligt större mode-intresse i början (2016-2017) än vad jag hade i slutet. Jag kände att jag gärna la min tid på annat.

Två andra saker som blev rätt avgörande för mig var storlekar och hållbarhet. Någonting jag verkligen har lärt mig av i denna process är att gå igenom allt och lite till innan man skriver kontrakt osv. Jag blev rätt chockad och ledsen över att mina kollektioner inte gjordes i alla de storlekar jag själv ville (XXS-XXL). I och med att allt jag gjorde, gjordes tillsammans med NA-KD, som ett NA-KD-brand så var det bara att infinna sig efter deras standardmått och storlekar. Jag drev frågan om storlekar inför varje kollektion men det blev aldrig skillnad, det var en bidragande faktor till att det inte kändes lika kul.

Sen började jag även känna ett ansvar gällande konsumtionen. Jag vet att jag som bloggare bidrar till en viss konsumtionshets som med all rätt kan ifrågasättas. Att släppa fyra kollektioner på mindre än ett år och uppmana alla mina följare att köpa allt blev liksom lite too much för mig, jag kunde inte stå för det helt enkelt. Ingen behöver köpa sååå mycket nya kläder även om jag såklart inte tyckte eller trodde att en och samma person skulle köpa varje plagg från varje släpp. Skulle jag designa kläder i framtiden så skulle ett krav vara ett mer miljövänligt tänk i form av hållbar produktion, miljösmarta material-val osv.


Att få ha gjort detta är verkligen något jag är extremt stolt och tacksam över. Jag skulle gjort vissa saker annorlunda om jag hade gjort det idag, men det betyder inte att jag ångrar någonting. De saker jag hade gjort annorlunda har jag fått lärdom av genom den resa jag gjorde under detta designsamarbete. Tänk att lilla jag hade min kollektion på Åhléns City i ett par månader!! Så himla fett.


Något jag också lärt mig är hur många steg det är i en sån här process och hur extremt många människor som är involverade. Som konsument ser man en lansering med färdiga kläder och färdiga bilder men inte all tid och allt jobb bakom, nu fick jag vara med på hela resan och till och med driva den resan.

Åh den här fina, fina fina klänningen. Också en favorit!

Men som ett kortare och mer sammanfattat svar på frågan; jag tyckte att fyra kollektioner ”räckte” och kände att om jag någon gång i framtiden gör något liknande igen skulle jag gärna vilja göra det på egen hand. Där jag personligen har mer saker att säga till om gällande allt, inte bara design och utseende på plagg. Det är liksom så viktigt när man ändå gör någonting i sitt eget namn, att allt verkligen blir på ens egna villkor.

Kommentarer

 1. Maja

  SÅ BRA att du lyfter hållbarhetsfrågan. Tänk vilken insikt som du förmedlar till så många människor. You go Andrea kläder finns det så det räcker och blir över i denna lilla värld!

 2. Joanna

  Förlåt men va? Du skriver att du inte vill göra kollektioner pga konsumtion och miljö men du åker på sponsresa till Bali? Hur tänker du där?

  1. Andrea Hedenstedt

   Hej Joanna. Jag har inte åkt på sponsresa. Sen måste jag också säga att jag tycker att det är lite väl svartvitt av dig att resonera som du gör. Tror knappast att alla val du gör är miljövänliga. Bara för att man källsorterar kanske man inte gör allt 100% miljöpersperfekt. Vissa kanske slutar shoppa men ändå flyger. Ett miljövänligt val är väl alltid bättre än inget? 🙂 har aldrig påstått att jag är någon miljövänlig ängel, men det betyder inte att jag inte gör vissa miljömedvetna val.

×

Andrea Hedenstedt

Andrea Hedenstedt är en svensk influencer och inspiratör. Hon når hundratusentals unga kvinnor via sina kanaler varje vecka. Förutom bloggen är hon aktiv på Youtube, Instagram och även podden "Mathilda och Andrea". Andrea släppte sin första egna klädkollektion tillsammans med märket Na-kd i oktober 2017.

Powered by Cure - Influencer hosting