AllmäntInredning

Göra om köket – DIY style..


Nu har det börjat klia i fingrarna för fröken här hemma. När jag flyttade in i den här lägenheten gjorde jag vi en mini-renovering av köket. Oskar (Noras pappa) hjälpte mig bland annat att höja bänkskivan så jag fick plats med diskmaskin osv. Köksluckorna och skåpen är dock exakt likadana sedan jag flyttade in. Något jag älskar med dom är att dom är gigantiska, dom är verkligen höga och rymliga MEN. Dom är väldigt gamla. Slitna och rätt fula. Jag har varit lite inne på att göra om köket helt och hållet men samtidigt känns det rätt dumt i och med att jag förmodligen inte riktigt skulle få tillbaka dom pengarna inom närmsta två åren vid försäljning. Då är det bättre att spara ordentligt till nästa boende tänker jag.

Såhär såg köket ut när jag köpte lägenheten.

Och såhär blev det efter lite trix och fix! Måste säga att det ändå fick sig ett rejält lyft med rätt lite medel och pengar. Nu är jag alltså intresserad av att måla om stommen + alla luckor samt lådor. Sen skulle även diskhon behöva bytas ut i och med att den varit sönder sen rätt länge tillbaka. Bänkskivan får vi behålla, ska vi börja byta ut den också så blir det en lite för dyr historia. Funderar även på att sätta dit kakel på väggen till höger i bild, ångrar att jag inte gjorde det då vi ändå lagar mat där. Så jobbigt med fläckar av tomatsås osv på vanligt målad vägg.


Vid en första anblick tycker man nog att skåpen ser helt ok ut men då kan jag berätta för er att så är inte fallet. Här ser ni två närbilder på skåpen, rätt slitna minst sagt. Nu är frågan; fixar vi att göra om detta själva? Luckorna verkar vara handmålade i många omgångar så dom lär behöva slipas rätt ordentligt. Förutom det har dom ju en del skavanker som behöver fyllas ut/fixas till. Måste vi lämna in skiten på lackeringsfirma? hehe 🙂 tonen 🙂 Har ni gjort något likt detta hemma? Hur gick det? Eller har ni lämnat in luckor någon gång? Vad kostade det? Vill typ helst lämna in dom på slipning/spackling/tillfixning någonstans för att sedan måla dom själv då jag vill att stommen och luckorna ska vara exakt samma färg och ”konsistens” så det inte blir sprutlackerade luckor och sen handmålad stomme.  Angående färg tänker jag mig något grått-greiget-beiget. Kanske lite mörkare luckor i grått-greiget och ljusbeiga/ljusgrå väggar. I don’t know.. Vet bara att jag tycker det är lite jobbigt med vita väggar i köket då det blir en del fläckar här och var.

Är så tacksam om ni vill dela med er lite av tips och tankar. Kram!

Kommentarer

 1. Johanna

  Ni har så HIMLA!! fint kök. Älskar verkligen att det är bevarat och passar ihop med övriga stilen på lägenheten. Renovera försiktigt 🙂

 2. Alicia

  Ni lär behöva en slipa väldigt mycket, allra helst med slipmaskin, kommer bli tufft att köra sandpapper för hand. Men det går ju absolut! Slipa dom, spackla igen alla hål och sen rolla luckorna med en mindre roller! Kommer bli supersnygga 🙂

 3. Jennifer

  Köp en billig slipmaskin för typ 400 (biltema brukar ha bra). Slipa sen upp ytan på luckorna så att färgen kan fästa, spackla igen alla skavanker och låt torka, slipa sen med ett fint slippapper på spacklet så allt spacklat blir slätt. Köp sedan en fin mindre roller och rolla alla luckor, måla med en liten pensel i hörn ni ej kommer åt! Tips är att byta ut alla knoppar också! Billigt och snyggt 🙂
  Är inga problem att måla själv! Blir billigast och känns roligast så. Är superlätt att göra allt underarbete så det är onödigt att låta en firma göra det, är rätt så dyrt. Lycka till!

 4. Josefin

  Hej! Vi målade om våra köksluckor hemma själva, dock hade de aldrig blivit ommålade tidigare utan det var en vanlig lackad yta i grunden. Vi slipade med sandpapper lite lätt för att rugga upp ytan och sen grundmålade vi med häftgrund och sedan två lager färg. Blev toppen! Se till att köpa en väldigt fin roller, en som är i skumgummi då blir det finast finish. Men skulle nog rekommendera att lämna in dem för slipning osv först, bara för att slippa göra det jobbet själva. Måla kan ni definitivt göra!

 5. Fanny

  Det enda jag har att säga är att SNÄLLA bevara dessa fantastiska funkisluckor! Så många som blåser ut alt. renoverar hårt så att köket helt tappar sin charm. Eftersom resten av din lägenhet har välbevarade detaljer från när huset byggde (som jag gissar är på slutet av 40, början av 50-talet) med bla fiskbensparkett och Kolmårdsmarmor så skulle jag råda dig att satsa på att renovera köket (varsamt!!) i samma stil och på så vis få en enhetlig lägenhet som i bostadsannonsen kan marknadsföras som funkispärla 😉

×

Andrea Hedenstedt

Andrea Hedenstedt är en svensk influencer och inspiratör. Hon når hundratusentals unga kvinnor via sina kanaler varje vecka. Förutom bloggen är hon aktiv på Youtube, Instagram och även podden "Mathilda och Andrea". Andrea släppte sin första egna klädkollektion tillsammans med märket Na-kd i oktober 2017.

Powered by Cure - Influencer hosting