Ekonomisk plan 2016

Okategoriserade, Texter

Ett inlägg som ni har uppskattat väldigt mycket är “Ekonomisk plan 2015” som jag skrev för exakt ett år sedan om man bortser för några dagars skillnad. Förra året var första gången jag verkligen började spara på riktigt, mycket beroende på att jag inte tjänat så mycket pengar förens då. Tidigare när jag jobbat extra på somrarna osv och levt på studiebidraget la jag undan ett par hundralappar varje månad till ett enda konto som jag gjorde lite vad jag vill, jag hade liksom inget detaljerat sparande. I alla fall, förra året då så berättade jag exakt hur mycket jag kommer spara av min lön varje månad, i procentform. Det inlägget kan ni hitta HÄÄÄR. Nu har jag då sparat pengar i ett år och då tänkte jag först göra en liten recap över hur det gått för mig med mitt sparande. Överlag så har det gått väldigt bra, det enda som gjort att det inte riktigt gått som jag tidigare planerat var helt enkelt att jag bott i hyresrätt i sammanlagt sju månader och på den lönen jag hade då så gick det inte att spara så jättemycket när jag hade hyra, mat osv att betala. Så mitt största sparande, framtidskontot hamnade helt enkelt i kläm där och blev inte så påfyllt under maj-september. Jag fyllde på men inte alls så som jag planerat. Det är helt ärligt inget jag har ångest över, visst att jag hade kunnat ha rätt mycket mer pengar på mitt konto just nu men hade jag inte flyttat hade jag inte lärt mig allt jag lärt mig inför att jag letar efter en bostadsrätt.

Bostadsrätt, det är ungefär det hela mitt sparande kretsar kring om jag ska vara ärlig. Och det här året kommer det vara ännu mer krut på det sparandet än förra året. Helt enkelt för att jag vill kunna köpa mig en tvåa i Stockholm inom två år, då är det bara att kavla upp ärmarna och klämma fram varje liten krona jag har typ haha.. Nej men nästan. Det enda jobbiga är att jag verkligen vill resa det här året också, vilket inte riiiktigt går ihop med min strikta plan för lägenhetsköp men men. Jag har ju ett resekonto och det fylls ju också på varje månad men inte riktigt lika mycket som jag kanske skulle vilja.. Prioriteringar helt enkelt.
Så som jag jobbar så får jag inte samma lön varje månad, och därför kommer min ekonomiska plan utgå ifrån den summan jag minst kommer att få. Alltså kan jag tjäna mer många månader men jag utgår ändå från det jag garanterat kommer att tjäna. Anledningen till att jag tjänar olika från månad till månad är helt enkelt hur bra det går för mig, hur min statistik ser ut, vilka samarbeten jag har osv. Så, de månader det går bättre kommer jag nog lägga in 50% av överskottet på framtidskontot och 50% på resekontot så jag kanske får till alla de där resorna jag drömmer om även om jag sparar till lägenhet.

Såhär ser mina konton och mitt sparande ut 2016: - Bankkort: 18% - Framtidskonto: 40% - Resekonto: 12% - Vardagssparande: 12% - Fasta kostnader: 16%

Dessa procentdelar är då utdelade av hela min lön efter skatt, det är alltså 100% och sen ser ni hur jag delar ut det andra. Anledningen till att jag tog med fasta kostnader är just för att det är pengar som alltid måste betalas och som jag måste räkna in när jag ska bestämma hur mycket jag ska spara. Fasta kostnader för mig är hyra, busskort, mobil osv. På bankkortet ligger mina pengar som jag använder till vardags, för att köpa kläder, äta lunch osv. Framtidskontot är mitt konto där jag sparar till en lägenhet och resekontot är till framtida resor. Vardagssparande är ett konto där jag sparar pengar inför större inköp i vardagen, kan vara skidor, en ny vinterjacka eller andra lite dyrare, behövliga (eller en snygg väska hehehe..) saker. När detta konto blir lite större om jag inte köpt något behövligt så fördelar jag det mellan resekontot och framtidskontot eller unnar mig något fint.

Såhär såg mitt sparande ut 2015: - Bankkort: 21% - Framtidskonto: 35% - Körkortet: 7% - Resekonto: 14% - Vardagssparande: 21%

Här ser ni då hur jag sparade förra året och då la jag ner mer pengar på vardagssparande. Eller inte mer pengar men mer procent. Här hade jag även körkortet att spara till, därmed kunde jag inte prioritera de andra kontona högre till exempel. Förutom frånvaron från framtidskontot i några månader så höll jag denna planen väldigt bra skulle jag vilja påstå! :)

SPARTIPS: 1. Namnge ditt sparande, även om det är något luddigt så som mitt vardagssparande så är det i alla fall något och det kan göra det lättare att spara undan och svårare att slösa på annat. Ett annat mål kan vara en lägenhet, en resa, en väska eller vad som helst. Genom att namnge ditt sparkonto så blir du även extra påmind och peppad om vad det snart är du kommer kunna göra eller uppnå. Att veta att man sparar till en resa man ser fram emot är underbart!

2. Planera i procent, det kan verkligen vara skönt att sätta sig ner och skriva en lista så som jag gjort här ovanför för att få svart på vitt hur mycket man spar och kanske hur mycket man gör av med. Sätter man upp en lista med vad man vill spara så får man också en struktur och lite mer koll på sin ekonomi.

3. Lås dina sparkonton. Jag har låst mitt framtidskonto med 1 år åt gången. Det här är verkligen det bästa jag gjort, jag “råkar” nämligen låna pengar av mig själv ibland. Eller när man hittar ett par jeans som man bara måååste ha och så ekar plånkan tomt, men då tar man sig en liten visit till sparkontot. Alltså NEJ NEJ NEJ ANDREA!! Men med mitt låsta konto så är det ju omöjligt. Jag valde att endast låsa ett år åt gången då jag inte vet när jag kommer vilja använda pengarna. Detta går att lösa om man pratar med sin bank! Ett tips kan ju vara att inte låsa konton man vill kunna använda lite när som helst för då behöver du betala en avgift haha :)

4. Berätta om ditt sparande för någon. Som med alla löften så är det bra att säga saker högt och lova andra och inte bara sig själv. Prata med dina föräldrar eller kompisar, och vill du inte prata i kronor funkar ju procentsatserna utmärkt

5. Många bäckar små. Jag vet att det kan kännas meningslöst att spara en hundralapp, men det är det inte!! Helt plötsligt har ett år gått så har du 1200 extra på kontot. Eller om du spar 1000 i månaden 12 000. Det tar tid och det suger men det är så himla värt det. Det jobbigaste är ju i början, sen när summan börjat växa till sig är det ju bara jätteroligt!

6. Prata med din bank. Jag hade möte med min bank för ungefär 1,5 år sedan tror jag och då fick jag lära mig lite om olika aktier och fonder. Vi kom fram till att inte ha mitt framtidskonto i fonder då jag vill kunna använda mina pengar inom en rätt snar framtid och då vill man gärna ha så låg risk som möjligt så pengarnas värde inte kan sjunka. Sparar man på längre sikt är det ju superbra att spara med högre risk så pengarna får chans att växa.

Gillar

Kommentarer

Anonym
,
Hej! Jag tjänar 25000 netto i månaden och bor fortfarande hemma så mitt sparande ser ut såhär: Studiespar 20000 (Vill plugga i 4 år utan lån) Resespar 2000 Boende (möbler) 1500 Resten lever jag för!
Angelica
,
Lever på CSN-lån som ligger på 9900kr varje månad och jag sparar 1000kr varje månad som ska gå till resor jag vill göra på somrarna då jag är ledig från universitetet. 😊
Madde
,
Åhh vad jag längtar tills jag blir äldre, pluggat klart och kan jobba, få inkomst och börja spara! väldigt peppande inlägg och en väckarklocka för mig som spenderar pengar på för mycket onödigt! Tyckte din plan och uppläggning för sparandet är väldigt organiserat och bra!
Josefine
,
Shit vilket bra inlägg!! Jag är själv 15 och går i nian. Jag jobbar gandka mycket på ett cafe på helger och kvällar. Jag lägger undan ca. 2000 kr varje månad till mitt sparkonto. Men jag kom på nu att jag ska skaffa ett vardags sparkonto, verkar ju jättesmart! Tack för alla tips Andrea <3 😊)
Elsa
,
Riktigt bra inlägg, och tack för tipsen! Just nu så har jag inget sparande alls eftersom jag har bestämt mig för att hoppa av ettan för att jag vill byta linje till hösten. Låter kanske konstigt att jag ska hoppa av nu men har mått så dåligt i höstas och gör det fortfarande så jag klarar verkligen inte att gå kvar. Vilket betyder att jag inte kommer få något studiebidrag och ingen månadspeng av mina föräldrar heller. Så det finns inga pengar att spara.. Men jag får väl försöka att hitta något jobb jag kan ha nu under vårterminen, vilket inte är det lättaste kanske. Kram
Rebecka
,
Vad kul att se hur du sparar! Jag har gjort olika sparkonton som ser ut såhär: Skönhet (där jag räknar ut hur mycket jag lägger på mina fransar och naglar i månaden) Bil (räknar ut hur mycket jag behöver tanka för varje månad) Dröm väska (sätter in där ibland beror på hur lönen ser ut) sedan har jag mitt vanliga konto och mitt sparkonto. Tyvärr suger min lön och jag får inte in så mycket så jag kan tyvärr nästan inte sätta in några pengar på mitt sparkonto. Jag låter resten av lönen ligga var i mitt ''vanliga'' konto. Eftersom att min lön är så dålig och jag jobbar en del så känner jag att det som blir kvar på mitt ''vanliga'' konto tycker jag att jag förtjänar att göra av med, tex på restaurang eller unna mig något. Men jag kanske också ska börja lägga undan typ 100 kr på mitt sparkonto. Tack för tipsen!
Hanna
,
Jag studerar heltid, har en bostadsrätt och jobbar deltid = en ekvation som inte är så lätt 😉 jorå! Jag sparar varje månad till olika konton och gör precis som dig. Mina konton är: Privatkonto (vanliga kontot), Framtiden, Inredning, Räkningar och Företag. Eftersom att jag har som mål att köpa hus i framtiden så är Framtidskontot pengar som sparas för att kunna köpa hus. På inredningskontot finns pengar som ska gå till mitt hem då inredning är något jag brinner för. Räkningar, direkt när jag får studiebidrag/lön för jag över en summa som ska gå till hyra, ränta, amortering, tv/bredband, mat osv. Företagskontot är endast ett konto där pengar finns för att i framtiden starta företag. På mitt Privatkonto ser jag alltid till att ha minimalt med pengar (för då kan jag inte köpa något onödigt). Brukar ju bli så att kortet nekas för att jag glömt bort att jag gjort så att jag har noll kronor där haha. När jag jobbar extra mycket i vissa perioder son sommaren eller liknande sparas allt förutom det som ska gå till räkningar till Framtidskontot 😊
Emmy
,
Väldigt bra och inspirerande inlägg!! Men som den nörden jag är kunde jag inte undgå att lägga märke till att ditt %-sparande inte gick upp till 100%. Är det bara en felräkning annars är jag nyfiken var dem resterande 2% hamnar?
Jenny
,
Jag håller på att sammanställa mitt 2015 och har insett att mycket onödigt gått på pressbyrån etc. Pengar som skulle kunnat sparats eller lagts på en god middag eller en fika med den kompis istället för en bar/dricka på tåget som egentligen är helt onödiga. I år tänker jag försöka lägga undan 500kr varje månad då jag får studiebidrag+500kr varje månad. Tänker att dessa 500kr ska delas upp 200kr till framtidsspar (inte mycket men lite iaf) och sen resterande 300kr till om vardagsspar. Om jag vill köpa något eller liknande. Inte så mycket men har ju som sagt inte en så stor inkomst per månad. Men många bäckar små 😉 Får i alla fall på 5månader ihop 1500kr till vardagsspar. På ett år 3600kr. Och det jag sparar för framtid är inte mycket, men jag går 1:a året i gymnasiet satt sparar jag 300kr framåt nu så har jag i alla fall 10 800kr extra. Kan ju räcka till nån möbel/inredning eller liknande. Eller 10 800kr som jag redan har sparat till en resa jag vill göra, =mindre att spara ihop till efter studenten. Jätte intressant inlägg och bra spartips. Tack för en grym blogg!!