Ekonomisk plan 2017

ÄNTLIGEN är det dags för ett mycket efterfrågat inlägg som jag har skjutit upp alldeles för länge: min ekonomiska plan 2017. Dom senaste två åren har jag under första delen av året delat med mig av hur jag tänker kring sparande och spenderande under årets gång. Det jag har gjort är att jag i procent visat upp hur mina pengar fördelas helt enkelt. Då är 100% det jag får ut efter skatt, ungefär. Jag får ju ut olika mycket pengar varje månad men nu drog jag ett snitt att utgå efter. Det som är lite roligt till skillnad från tidigare år är ju att jag nu inte längre aktivt sparar till en lägenhet, för det målet nådde ju faktiskt jag 2016! Fan vad duktig jag var på att spara 2015-2016 till lägenhet, är så glad över att jag "orkade" istället för att ha lagt pengarna på annat onödigt. Så bostadsrätt har ju under tidigare år varit mitt fokus, nu har jag lite andra fokusområden. Först och främst har jag betydligt mer utgifter nu än förut då jag har ränta, amortering, avgift, el och värme att betala. Och mat, det är inte billigt det heller haha.

Som ni vet så har jag gått i tankarna att kanske renovera mitt badrum, hur det blir med det är ännu inte riktigt bestämt. Jag undrar om jag inte istället ska spara till nästa kontantinsats då jag gärna vill köpa en nyproduktion om några år. Samtidigt kanske jag inte alls vill flytta redan i slutet av 2019 (som exempel) utan hellre rustar upp lägenheten vi bor i nu.. Aja, oavsett är det ju bra att spara pengar så vi kan göra som vi vill när det väl är dags. Kontot jag döpt till Badrum/Kontantinsats är i alla fall det konto jag för över mest sparpengar till varje månad. Just för att det behövs sjukt mycket pengar för att kunna renovera ett badrum eller för att bidra till en kontantinsats.

Det konto jag spar näst mest till är Framtidskonto/Buffert. Och det kan väl kanske kännas lite likt badrumskontot men det här kontot är mer tänkt att ha till eventuella oväntade kostnader. Om jag kanske inte har något jobb i några månader, om något händer i lägenheten som kostar massor med pengar eller om jag kanske vill köpa en utbildning. Tror dock inte jag kommer spara lika mycket nästa år utan då känner jag att bufferten redan är uppe i en bra summa om allt går som planerat.

Det roligaste kontot att spara pengar till är USA-resa med Mathilda. Jag och Mathilda har ju bestämt oss för att åka på en långresa till USA's västkust nästa sommar och den resan kommer kosta en hel del. Därför började vi spara redan i Januari just för att vi vill kunna unna oss precis (inom rimliga ramar) vad vi vill när vi väl gör den resan. Snacka om ett roligt sparande! Kommer bli en resa jag kommer minnas hela livet och säkert berätta om för mina barnbarn haha.

Sen har jag ett till sparkonto som också är reserelaterat som enkelt heter Resekonto. Där lägger jag in pengar varje månad för att exempelvis ha råd att resa när det blir sommar osv. Eller ja oavsett årstid men det känns skönt att liksom ha som en "buffert" när man väl bestämmer sig för att man vill resa någonstans. Också ett roligt sparande.

Förutom räkningar och mat så har jag en del andra kostnader som jag väljer att nämna som Övriga kostnader och det är väl dom pengarna jag har på mitt bankkorts-konto. Pengar att köpa latte för, en ny blus eller äta en härlig brunch för. Ja ni förstår! Pengarna jag har att röra mig med helt enkelt

Vardagssparande är ett konto jag också gillar, där lägger jag undan pengar likt som till buffertkontot. Pengar att ha när det kommer lite större oväntade eller väntade kostnader. Om jag kanske vill köpa en cykel nu till våren, eller om jag ska köpa SL-kort eller en vinterjacka. Då tar jag pengar från detta konto. Jag har dock en "gräns" på detta konto, så om jag nått upp i en viss summa sparade pengar lägger jag istället dessa 8,9 % på något annat konto!

Såhär kommer mitt sparande/utgifter se ut under 2017 i procent: - Boende + mat + räkningar: 26,6% - Badrum/Kontantinsats: 22,2% - Framtidskonto/Buffert: 17,8 % - USA-resa med Mathilda 2018: 8,9 % - Resekonto: 8,9 % - Övriga kostnader som shopping: 8,9% - Vardagssparande: 6,7%

Såhär såg mitt sparande/utgifter ut 2016 i procent: – Framtidskonto: 40% – Övriga kostnader som shopping : 18% – Fasta kostnader: 16% – Resekonto: 12% – Vardagssparande: 12%

- Spara först, spendera sen som bilden ovan lyder. Självklart finns det saker som måste betalas som räkningar, hyra, mat osv men jag menar det övriga. Det är faktiskt något som jag blivit bra på, dom gångerna jag unnar mig lite extra är ofta i slutet av månaden om jag märker att jag har pengar över på kontot. Tänker man tvärt om brukar det oftast inte bli så mycket över till sparkontot..

- Välj ut vad som är viktigast för dig. Det kanske inte funkar att ha massor av olika sparkonton samtidigt. Absolut så bildar många bäckar små men samtidigt kommer det ta evigheter om man har 1000 kronor att fördela på 6 sparkonton. Då kanske det är bättra att spara klart till en eller två saker först, liksom ta en sak i taget så man snabbare märker resultat.

- Det handlar ofta inte om vad som kommer in, utan vad som går ut. Det handlar alltså inte alltid om hur mycket man tjänar, utan vad man gör av med efter sina fasta kostnader. Jag har till exempel två olika vänner där den ena sparar över 10 000 kr i månaden och den andra sparar 2000 kr i månaden trots att dom har ungefär lika stora fasta kostnader. Då prioriterar man ju rätt olika. Hon som sparar mindre kanske upplever att hon lever mer i nuet, samtidigt kommer hon som sparar 10 000 kr kunna köpa en lägenhet eller resa jorden runt inom en snar framtid.

- Hitta balansen mellan nuet och framtiden. Jag förespråkar verkligen att man ska spara pengar, men också att man ska leva. Det bästa är ju när man lyckas hitta någon balans mellan dom två. Istället för att spara 10 000 eller 2000 som i mina kompisars fall kanske man (utifrån just deras förutsättningar) kan spara 6000 kr i månaden och fortfarande kunna unna sig roliga saker som shopping, god mat och upplevelser. Alla har ju olika prioriteringar, försök hitta just din balans. För det är INTE roligt att spara pengar och känna att man inte kan göra någonting eller äta något gott eller klä sig i någonting fint. Samtidigt som det inte är speciellt roligt att inte kunna följa med på den där tjejresan eller liknande bara för att man velat äta överdrivet dyr lunch och överkonsumerat dyra skor.. :)

- Se inte sparandet som något negativt. Hallå!! Det ska vara roligt att spara pengar, man sparar ju till något man vill göra eller ha. Att spara är ingen kostnad, det är en väg till något som oftast är väldigt roligt. Det kan absolut vara jobbigt men det är i princip aldrig något negativt. Viktigt att komma ihåg!

Förutom målen att spara X antal kronor till varje konto varje månad så har jag några mål jag utgått ifrån när jag bestämde exakt hur mycket jag skulle spara 2017. Och några av dom har ni här nedanför:

- Kunna bjuda Alice på en resa i 18årspresent. I Maj åker vi och det känns som en rolig sak att spara/ha sparat till. - Sammanlagt spara *** *** kr. Förutom alla delmål så har jag tänkt ut vad jag hoppas kunna spara allt som allt under årets gång. - Tjäna mer pengar än vad jag gjorde 2016. Inte så konstigt mål kanske, hoppas i alla fall på det! - Ha sparat ihop alla pengar till USA-resan innan året är slut. Det kontot är dit pengarna kommer gå om jag tjänar mer pengar än förväntat. Skulle vara så skönt att sitta i Januari 2018 och redan ha det klart liksom. - Börja pensionsspara. Litegrann i alla fall!! Kanske 200 kronor i månaden eller något, bättre än inget! :) - Börja placera mina sparpengar i fonder/aktier. Det finns dock ett litet problem, jag har ingen koll så det måste jag skaffa mig först haha!

DET SKULLE VARA SÅ ROLIGT ATT HÖRA HUR MYCKET NI SPARAR OCH VAD NI SPARAR TILL!

Gillar

Kommentarer

Fatima
,
Du är verkligen en sann inspiration Andrea!!
Sara
,
Blir så inspirerad av dina inlägg! Är själv student för tillfället utan extrajobb så ekonomin är rätt tight. Får in ca 10k i månaden och har fasta kostnader på typ 7k, så inte mycket till över om man säger så. Men sparar runt 500-1000 i månaden. Det tråkiga är att de pengar som sparas ihop under året, spenderas under sommaren då man tyvärr varken får CSN eller lön under 2 och en halv månad haha. Mitt mål är att få ett sommarjobb kopplat till mina studier så att jag kan spara mer varje sommar, samt försöka hitta ett extrajobb så att mitt sparkonto börjar växa lite istället för att nollas varje år haha.... Förhoppningsvis har man sparat ihop till en kontantinsats lagom till examen! Du är så duktig! Fortsätt ed det du gör!
Moa
,
Blir SÅ imponerad av dig! Du verkar vara riktigt duktig på det här med pengar och sparande, men ändå kunna unna dig att äta ute och köpa fina saker ibland. Den perfekta balansen enligt mig iallafall! Själv var jag på banken häromdagen och öppnade ett fondsparande för pensionen. Vill verkligen tipsa ALLA som känner att dom inte har 100% koll på det här med pengar, sparande osv att boka in ett möte med sin bank. Jag själv tyckte det var såå tråkigt med pengar och konton hit och dit men efter mötet fick jag liksom ett tydligt mål och massa information som gjorde mig intresserad! 😊
Chloe
,
Tips är verkligen att börja placera dina pengar. Att ha pengar på banken är det sämsta du kan ha, dels pga minus räntan men också att när det blir oroliga tider så har du en insättsgaranti på 100 000 euro, allt över det har banken rätt att ta ifrån dig utan att du får tillbaka pengarna..
Pengesnakk,
Så gøy med mange spareplaner! Og takk for fin blogg. Selv sparer jeg også mye, og skriver en blogg om det 😊
pengesnakk.no
deselby
,
Shit, du måste låta Charlotte göra ett gästinlägg här om hur hennes sparkapital har växt något så enormt, jag trodde jag skulle svimma när jag såg det!!
Sara
,
Jättebra inlägg Andrea! Jag har pluggat snart ett år på högskola och har 4 år kvar. Jag tar fullt CSN men bor fortfarande hemma och jobbar dessutom deltid. Så jag har sparat ca 10 000 kr i månaden samt min lön från förra sommaren till en insats. Förra månaden köpte jag och min pojkvän äntligen lägenhet, och det tack vare att vi båda varit så bra på att spara. Jag har sparat med hjälp av dina spartips från tidigare inlägg, så stort tack för det! ❤️ Jag har bara en fråga. Inför att vi ska bli sambos har vi gjort en ungefärlig budget på vad vi kommer lägga pengar på varje månad. Vi har goda marginaler, vilket var ett krav från min sida innan vi köpte lägenheten. Vi vet ju exakt vad boendekostnaderna kommer ligga på, men något som är svårt att bedöma är hur stor matkostnaderna kommer bli. Så hur mycket lägger du & Anton på mat i genomsnitt per månad? Förstår om du inte vill svara men det hade varit till stor hjälp. Din blogg och du är grym!! Kram
Charlotte
,
Hej det är Charlotte igen! Om det skulle vara intressant gör jag gärna det 😊 Kan i sådana fall mejla dig Andrea men det är helt klart upp till dig!
bella,
går i skolan och får csn men betalar cirka 60% av det till mina föräldrar så kan de betala min mobilräkning + det är min insats till matkostnaderna. Jobbar även extra på mcdonalds och tjänar oftast mellan 6-9 tusen kronor/månad beroende på hur mycket jag jobbar, jobbar kanske lite för mycket än vad jag klarar av men det är kul och jag jobbar för att kunna betala mina hästträningar/tävlingar och även kunna spara till senare såsom bil etc. det främsta jag sparar till är att kunna leva riktigt härligt under studentveckan i juni men vill också ta BE-körkort som kostar cirka 5 tusen. måste dock bli bättre på att spara men försöker iaf att endast ha cirka 2000kr att leva på per månad och sedan spara resten, ibland blir det större utgifter än det, till exempel köpte jag biljetter till bråvalla nu i veckan som gick på 2000kr, och även studentband m.m, vissa månader lyckas jag spara mer och vissa mindre men försöker alltid. varje månad, dagen innan lön/kvällen innan så sätter jag över allt som är kvar av månaden på ett sparkonto så jag har 0kr på bankkortet när lönen kommer för att veta hur mycket jag har den månaden att arbeta med.
www.nouw.com/bellaritzen
Sofia
,
Jag är endast 15 (snart 16) så har inte direkt en jättesumma pengar varje månad att spara. Men jag får en del av barnbidraget och mamma och pappa betalar mat om jag äter ute, busskort, skor, kläder som behövs (alltså endast det jag behöver inte en topp som jag vill ha bara för att den är fin). Vill även bara poängtera att jag inte äter ute så speciellt ofta och att de betalar inte ALLTID för då skulle det vara orimligt att betala bara för jag vill äta ute varje dag. Det är väl ungefär så min "ekonomi" ser ut. Men hur som helst så ser mitt sparande ut såhär: Jag har 3 konton: •mitt vanliga ungdomskortskonto där jag har alla pengar som jag kan spendera på kläder, skor, smink, etc. Hit går ju även min lön och den delen av barnbidraget jag får. •Ett sparkonto som heter "framtiden". Till detta kontot har jag ingen fast överföring utan varje gång jag får lön sätter jag in ungefär 50% av lönen, efter somrarna där jag tjänar mer brukar jag sätta in en större summa i slutet av sommaren. •Har även ett konto som heter "lägenhet". För jag bor inte speciellt nära mitt gymnasium så jag har turen att några släktingar har en lägenhet i stan som jag ska få bo i (även måla om och möblera). Så här har jag en fast överföring varje månad som ska gå till möbler (tar med mycket hemifrån) och eftersom att detta inte är min lägenhet och jag antagligen endast kommer bo där i 3 år så tar jag mycket möbler hemifrån. Vet även att det kommer ta ett tag att få ihop lägenheten, för jag måste ju inte köpa allt på en gång utan det får ta sin tid. Sen är jag beredd att det kommer kosta en del ändå så att ha pengar på ett konto avsett för lägenhet kan ju inte skada. Men som sagt till detta konto är det, ingen jättesumma men många bäckar små bildar en stor å 😉