Hormonfritt preventivmedel

Okategoriserade

Ni vet ju att jag och Mathilda pratat en hel del om preventivmedel i podden, tror även jag skrivit om det i bloggen tidigare. Jag har pratat om att jag varit missnöjd med att använda preventivmedel som innehåller mycket hormoner, av den enkla anledningen att det känns väldigt onaturligt och konstigt. Sen har jag enda sen jag började med hormonbaserade preventivmedel haft ännu mer ont i huvudet än innan. Nu har jag äntligen tagit tag i detta och tänker lyssna till min kropp till 110%. Jag har nämligen precis börjat använda Natural Cycles istället! För er som inte redan känner till Natural Cycles så ska jag berätta lite snabbt hur det går till.

Vad är Natural Cycles? Det är den första certifierade preventivmedelsappen som är fri från hormoner!

Hur funkar det? Genom att ta din temperatur varje morgon (direkt när du vaknar, innan du kliver upp) och föra in värdet i appen ger algoritmen bakom Natural Cycles dig full kontroll på din kropp och din cykel. Den ger dig en röd dag då det finns risk att bli gravid, och en grön dag när du inte är fertil.

Hur säkert är det? Vid korrekt användning: 99,5 % säkert.

Något som är viktigt att veta är att ni behöver en termometer med två decimaler för att detta ska fungera. Beställer ni hem en årsprenumeration så får ni med en sån hem, en sån som ni ser på mina bilder här i inlägget! En vanlig febertermometer visar ju bara en deciamal; 37,1 exempelvis.

Något jag älskar med Natural Cycles är att det skapas fler valmöjligheter för kvinnan när det kommer till preventivmedel. Man måste ju kunna få testa sig fram och välja det som känns bäst för en själv. Sen älskar jag hur man verkligen får koll på sin kropp. Du kommer veta exakt när du har ägglossning, när du kommer få din mens och din pms. Vill ni veta några roliga saker om vår menscykel? Under dag 1-3 har vi lågt östrogen och kan under dessa dagar känna oss väldigt trötta. Under dag 3-5 ökar östrogenet vilket gör att vår energi höjs igen och att vår hy får lyster. När östrogenet i kroppen pikar (då är vi mest fertila) så känner man sig oftast snyggast. Så när du har en riktig snyggdag, så kan det mycket väl vara så att det är då du är mest fertil.

Jag tycker vi avslutar med en snabb sammanfattning: - Mät din temperatur varje morgon innan du kliver upp och för in värdet i din Natural Cycles-app. - NC's app lär dig känna och förstå din kropp genom dessa värden, exempelvis när du är fertil (kan bli gravid) och när du inte är fertil (inte kan bli gravid) - Det är 99,5% säkert vid korrekt användning - Det är 100% hormonfritt! - Ni signar upp er och hittar mer information HÄR!

 

Gillar

Kommentarer

Alicia ??
,
Tror detta tj
Alicia ??
,
Har funderat på detta ett tag nu, och nu när både du och Mathilda rekommenderar detta så kan jag inte tänka en anledning till att inte göra det! Tack för att ni finns och för att ni tar upp så viktiga ämnen! Kramis
Emelie
,
Jag vet inte, kanske för att det är ett prevtivmedel som typ inte går att ta på. Men som du säger är det ju ett godkänt preventivmedel och då får man ju lita på det. Men det känns nästan för bra för att vara sant om du förstår vad jag menar 😊 kram<3
Eveline
,
Håller med Emelie, har hört att det inte blev godkänt i sverige som certifierat preventivmedel för att det inte är tillräckligt säkert. Tex så måste man mäta sin temp exakt samma tidpunkt varje morgon, vilket kanske funkar för dom som vet till 100% att dom kommer mäta den samma tid varje morgon, när ni bloggare och youtubers tipsar om det här så är det en yngre publik ni når ut till (bland annat). Ungdomar som går i skolan tex, som har sovmorgon på helgerna, kommer inte mäta sin temp samma tidpunkt varje morgon. Om det är 99,5% säkert varför finns inte det här som ett alternativ när man går till en barnmorska för att man vill ha preventivmedel? Och varför har en barnmorska suttit i nyhetsmorgon och bett folk som använt det här att sluta för att det inte är så säkert som det påstår sig vara? Räcker med att googla nackdelar med den här appen så kommer man hitta massa fakta om varför den inte är så säker som alla tror, eller gå med i tjejgrupper på facebook så kommer folk berätta hur dom varit med om oönskade graviditeter pga natural cykles.
Eveline
,
https://nyheter24.se/modette/livsstil/875824-rfsu-dissar-appen-natural-cycles-ar-verkligen-inte-ett-preventivmedel En av många artiklar som finns att läsa om denna app.
Emma
,
Hej! Alla mina vänner och även jag själv som använts sig av detta preventivmedel har tyvärr blivit gravida. Och vad jag vet så är det många barnmorskor som rekommenderar detta om man VILL bli gravid istället...
Anna
,
Jag funderar också på att börja men är rädd att man råkar bli gravid då appen kan visa fel. Hur tänker du kring det, är du inte orolig? Jag är så trött på p-piller och tror att mitt mående svänger på grund av de. Skulle vara så skönt att inte behöva äta p-piller. Håller med dig om att det verkar vara ''onormalt''. Du som använt appen ett tag, hur har det fungerat för dig och känner du dig bekväm?
Jos,
Jag är precis som många andra lite skeptisk. Jag har nyligen gjort en abort (blev dock inte gravid pga natural cycles) och när jag pratade med barnmorskan om preventivmedel kom natural cycles på tal (då jag redan har den hemma) och hon avrådde bestämt om det var så att man absolut inte ville bli gravid. Vi pratade inte mer om det än så, men det känns inte jättebra när kunnig personal faktiskt avråder. Samtidigt vill jag så gärna att det ska fungera, för det är ett helt fantastiskt preventivmedel (OM det fungerar som det ska). Eftersom det är godkänt ska det ju inte vara något problem, men efter att ha varit med om en abort vill jag absolut inte ta några risker.
nybergjosefine@gmail.com
Lovisa Fahlberg
,
Hej Andrea, du verkar vara en ashärlig tjej! Jag har precis signat upp på Natural Cycles och känner mig nästan helt övertygad om att det funkar! Jag tänkte bara höra med dig om det fortfarande funkar lika bra för dig? Läst på en massa om detta och tänkte eftersom det var ett tag sedan du la ut detta inlägget bara kolla hur det har förändrat ditt liv liksom, kram