Hur ska jag investera 150 000 kr?

Allmänt, Inredning, Texter

Jag gillar ju att prata ekonomi i mina sociala medier. Jag har ju flera gånger pratat om hur viktigt jag tycker det är att spara osv, om min ekonomiska plan (som jag måste sätta mig ner och göra nu!!) med mera. Jag brukar dock väldigt sällan prata siffror då det ofta irriterar mer än inspirerar, vilket jag gärna undviker. Men nu är det såhär att jag sitter med ett dilemma, två olika val och jag skulle vilja ha ER hjälp. Jag köpte ju min lägenhet i September och trivs hur bra som helst. Vi har rustat upp lägenheten med nya golv, målat om både väggar och tak, bytt ut alla vitvaror i köket, bytt ut bänkskiva osv. MEN, det finns ett rum vi inte rört än så länge och det är badrummet. Det är inte äckligt eller ofräscht men det är rätt omodernt och sen finns det är större problem. Det finns ingen golvbrunn (wtf liksom???), avloppet från badkaret går liksom längs väggen och sen in i något specialhål (jag förstår inte riktigt detta som ni kanske märker..). Dom som gjorde stambytet har alltså gjort ett riktigt skitjobb.

Vårt badrum är litet men det skulle få plats tvättmaskin samt eventuellt en torktumlare om man tog bort badkaret och satte dit duschväggar. Nu går ju inte det då det i dagsläget inte finns någon golvbrunn. Jag är därför lite sugen på att spara ihop dryga 100 000 kr för att renovera badrummet, bygga dit en golvbrunn, fräscha upp hela skiten samt sätta dit duschväggar och tvättmaskin istället för badkaret. Jag räknar med att det kommer gå på cirka 150 000 kr, plus minus tio tusen ungefär. Men det finns ju ett till alternativ, är det smartare att spara ihop dessa pengar till ett framtida boende istället? Nästa gång vi flyttar vilket kanske blir om fyra-fem år lär vi ju vilja bo större och då kommer det behövas mer pengar. Är det bättre att spara direkt till sitt egna sparkonto eller ska jag se badrumsrenoveringen som en investering som till slut kommer ge mig mer pengar när jag säljer? Badrummet är verkligen inte katastrofalt, långt ifrån. Men det är som sagt konstigt och osmidigt. Jag vet liksom inte riktigt vad som är smartast.. Oavsett så har jag inte dom pengarna att lägga just nu utan det här är ju något som i sånna fall skulle ske längre fram i tiden.

Hur hade ni investerat era besparingar? För spara kommer jag ju göra oavsett men det kan vara skönt att veta vad man vill lägga sina pengar på i slutändan.. Skulle ni spara till ett framtida boende eller rustat upp badrummet?

Gillar

Kommentarer

Mickis
,
Jag tänker såhär. Hade jag gått på en visning och hela lägenheten var fräsch och renoverad , men sett att badrummet hade behövt en uppfräschning (tex en golvbrunn? Tvättmaskin etc) så hade jag inte lagt något jättebud på lägenheten för jag hade ändå haft i tankarna att renovera badrummet. Kommer jag på en visning där främst kök och badrum är renoverat så hade jag lagt mer pengar på budgivningen för jag skulle kunna flytta in direkt utan att behöva renovera. Du kommer ändå få tillbaka pengarna, så renovera!! 😊
EochE
,
Lägg gärna upp lite bilder på badrummet så man förstår!
Hanna
,
Renovera!!
Felice
,
Jag tycker att du borde ta kontakt med en mäklare och fråga om och hur mycket värdet på din lägenhet skulle ändras om du renoverar badrummet. På så sätt får du ju ett humm om det är värt att renovera eller inte. Men om det inte ökar värdet mer än vad du investerar så tycker jag att det låter som en bra idé att spara pengarna till framtiden. Det kanske är bättre att vänta med dyra renoveringar till ett boende som du känner kommer vara längre än 4-5 år. Lycka till:)
Lovisa
,
Om ni inte påverkas av badrummet och inte heller tänkte på det på visningen tycker jag du ska spara till ett framtida boende istället! Onödigt att lägga pengar om skillnaden inte blir så stor för er och ni ändå planerar att flytta om ett par år. Eftersom ni har fixat andra delar av lägenheten lär ni ändå få mer pengar än vad ni gav för den!
Mikaela Mörnesten,
Jag tror som så att om det är en förändring som många tycker att är en investering så kan det vara positivt att göra det. Vissa saker kan ju vara en investering för en själv, utan att andra tänker på det. Jag vet inte, men kanske skulle det kunna vara en sån grej. Om badrummet ändå ser fräsch ut kanske man inte hinner tänka på dess ev. nackdelar, eller kanske inte ens hinner "lägga märke" till dem då man är på visning så kort tid. (Har också köpt lägenhet för ca ett år sen och minns hur hetsigt det var). Vissa (t.ex. jag) älskar att bada och kanske skulle sett badkaret som något positivt. Jag kan absolut inte säga vad som är det bästa men jag tror jag hade sparat pengarna till nästa lägenhet, om jag själv inte störde mig alldeles för mycket på det. Du kan ju tänka "kommer lägenhetens värde höjas lika mycket som det kostar mig att göra det här?". Det är svårt att veta men jag skulle nog som sagt sparat pengarna till nästa när det ändå är såpass "nära" i tiden. Jättekul att se hur du gjort om lägenheten förövrigt, älskar att se dina vloggar! Kram
nouw.com/mikaelamornesten
Emma
,
Jag satt i samma sits när jag köpte min första lägenhet! Jag tog hjälp av en mäklare (min pappas vän) och bollade mina tankar med honom. Hur mycket värdet av min lägenhet skulle förändras om jag renoverade för en viss summa och bytte ut vissa grejer. Han sa att det bästa man kan göra i dagens läge är att investera i sin egna lägenhet. Värdet på lägenheten växer samtidigt som bostadsmarknaden är som den är. Du kommer alltså få tillbaka dom pengarna om några år när det är dags att sälja igen. Jag valde att renovera upp kök och badrum från grunden, men fixa resten av lägenheten på billigare sätt med tex nya golv, måla om osv. Kan säga att jag blev väldigt nöjd med mitt bestlut när det vad dags att sälja och köpa större! Det är svårt det där, lycka till!:)
Julia
,
Jag hade sparat pengarna till framtida boende!
Mikaela
,
Renovera! Er lägenhet är först och främst så fin!! Men tänk när ni sen i framtiden har visning och allt annat är superfräscht och ommålat men köparen vet att badrummet "bör" renoveras. Om jag var den köparen och letade efter min första lägenhet så skulle i alla fall jag inte köpa en lägenhet där badrummet ska renoveras. Om ni renoverar nu så tror jag iaf att er lägenhet kommer öka i värde och ni kommer få tillbaka pengarna. Kram!
Jonna
,
Jag tycker att ni ska investera i badrummet. Som köpare vill man ha ett badrum som är modernt! Jag och min sambo (18 och 20 år) hade badkar i vårt badrum när vi flyttade in. Då vi upplevde tvättstugan jobbig (boka tid, plötsligt har någon tagit ens tid, orena maskiner, krävs ofta att man avsätter en dag för att tvätta mm) valde vi att kasta ut det då vi ändå nästan enbart duschade, och istället sätta in dusch och tvättmaskin. Det är vi SÅ glada för att vi gjorde. Det sparar så mycket tid och energi, oavsett om vi tjänar på det eller inte så kommer jag inte ångra mig.