Klimatångest, klimatkompensera & klimatsmarta tips

Texter, Tips

För er som kommer ihåg det så nämnde jag i min bucket list för 2019 att ett av mina mål för året är att klimatkompensera. Sedan dess har jag nämnt några gånger att jag ska berätta mer om detta samt om hur jag tänker kring dessa komplexa frågor. Anledningen till att jag skjutit upp detta inlägg är helt enkelt för att det är så svårt att ta sig ann. Det är svårt att föra en talan för något man tror på, vill uppnå samtidigt som man är en daglig bov till att planeten hela tiden mår sämre och sämre. Det tar också emot att skriva om sånna här saker pga alla pekpinnar som finns och uppstår. När jag inför valet berättade att jag tycker att en av de absolut viktigaste frågorna är miljön så förväntade sig vissa som följde mig att jag aldrig mer skulle flyga, aldrig mer äta mejeriprodukter eller typ inte åka buss. Jag fick då för första gången höra hur fruktansvärt dålig jag var som individ för vårt klimat, när jag försökte belysa vikten av att lyfta just den frågan. Gör man inte alla rätt, kanske det är bättre att vara tyst?

Jag håller faktiskt inte med om det. Jag är långt ifrån en klimatvänlig person, jag lever i ett konsumtionssamhälle där kapitalismen styr och jag bidrar själv till det. Betyder det att jag inte ska börja ifrågasätta det? Betyder det att jag samtidigt inte kan bry mig? Folk som gör alla rätt; hatten av för er. Hatten av för er som gör klimatsmarta val hela tiden, åsidosätter sin egoism och därmed aldrig mer kommer resa eller äta en produkt som varit i kontakt med ett djur. Helt ärligt, jag menar detta med noll sarkasm i mina ord. Jag är mäkta imponerad av er. Men majoriteten av oss är inte där, kommer förmodligen aldrig komma till en state of mind där vi lägger vårt egna intresse helt åt sidan med ett enda mål; få planeten att må så bra som möjligt även om det är vad man önskar. Vi alla måste göra stora förändringar, det är inget snack om saken. Det är inte konstigt att konton som @aningslosainfluencers tillkommer och får mycket uppmärksamhet. Det är obekvämt och jobbigt, men nödvändigt. Och nu pratar jag ju självklart inte bara om influencers, alla måste se över sitt flygande, sin köttkonsumtion och allt annat som på något sätt bidrar till en sämre miljö.
"Ingen kan göra allt, men alla kan göra något" är ett citat som självklart passar väldigt bra in när det kommer till miljöfrågan. Jag försöker tänka positivt kring det uttrycket men samtidigt faller jag så lätt in i en hopplöshet. Hopplöshet kring att jag själv förmodligen ändå vill se världen, hopplöshet kring att våra individuella val kanske i slutändan inte spelar så stor roll så länge pengar ligger i största intresset för stormakterna. ALLA vet hur dåligt det är med olja, ändå fortsätter man ju borra efter det på grund av pengar. Jag känner mig liksom så besviken, rädd och ledsen över hur dom jag tänker "bestämmer" låter sånt fortsätta. Hur kan det inte vara klimatkompensera-skatt eller liknande på saker som tydligt skadar miljön? Tänker då på flyg, rött kött, fossila bränslen osv. Samtidigt är det klart att jag håller fast vid det positiva av att alla gör något, utan den viljan skulle vår planet må ännu sämre nu och den globala uppvärmningen skulle gå ännu fortare.

För några veckor sedan så var jag inne på en resehemsida som hade yoga och surfresor. Något jag verkligen drömt om att göra, något jag fortfarande hoppas kunna göra inom en snar framtid. På deras hemsida så nämnde dom klimatet, att det trots allt inte är bra att åka på resor likt deras. Då hänvisade dom till en hemsida som heter klimatkompensera.se som jag direkt klickade mig in på. Jag kan säga med handen på hjärtat att jag fick tårar i ögonen när jag såg hemsidan och förstod vad den innebar. Inte för att den kommer förändra allt men den gör något. Något gott. Dom har en kalkylator där du kan räkna ut vad du gör för koldioxidutsläpp när du reser med bil, flyg, tåg och massor av annat. I Mars ska jag och Gustav till Bali och via den här hemsidan kunde vi räkna ut vårt utsläpp och sen fick vi tre stycken förslag på projekt vi kan skänka pengar till. Projekten dom jobbar med är bland annat trädplantering och solenergi.

Detta gör inte flygande runt jorden mer okej, men det gör i alla fall mer gott än att inte klimatkompensera så jag vill verkligen tipsa er om den hemsidan. Kolla vad det kostar er att klimatkompensera en planerad resa och se om ni fortfarande har råd att åka; det är nämligen vad det egentligen kostar.
Det jag vill med den här texten är absolut inte att måla fram mig själv som något gott exempel för jag är mycket väl medveten om att jag inte förgår med det. 2018 flög jag alldeles för mycket och jag har som mål för detta år att flyga avsevärt mycket mindre. Jag shoppar, jag tipsar om kläder och åker för ofta uber istället för kollektivt. Men jag vill göra förändring, både hos mig själv och hos er som läser detta. Oavsett om jag får er att börja sortera era soppor, börja äta vegetariskt eller faktiskt åka på Sverigesemester istället för Grekland i sommar så är jag mer än nöjd. Vi är många som är sjukt långt ifrån att vara klimatsmarta och jag tror att vägen dit kommer vara enklare, roligare och bättre om vi försöker inspirera och påminna varandra. Jag förstår att detta inlägg kan provocera vissa av er. Dubbelmoral tänker ni i era huvuden och ja, ni har absolut delvis rätt. Men tror jag att man kan värna om miljön trots att man äter kött? Ja absolut. Kan jag tycka att vi måste prata mer om klimatfrågan, våra vanor och allt som hör till trots att jag gör saker som inte är positivt för klimatet? Ja. Vi ska absolut ifrågasätta varandra, ta diskussioner men jag ber dig som vänder dig emot mig efter att ha läst detta inlägg; vänd dig först till dig själv och ifrågasätt vad DU kan göra bättre. Här nedanför kommer något klimatsmarta tips, några av dom är hämtade från WWF och Naturskyddsföreningens hemsidor.
- Ät vegetariskt, helst veganskt. Om du inte redan har koll på det så påverkar köttindustrin klimatet lika mycket som världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan tillsammans - Cykla och åk kollektivt, gå gärna med i en bilpool om det finns där du bor. Ska ni ha egen bil, välj el- eller biogasbil - Flyg mindre. Att flyga inrikes är ett exempel på något som är så jävla onödigt som jag själv tyvärr gjort för mycket. - Byt fossil värme och el mot förnybar från vind, sol, vatten och geotermisk energi (som bergvärme). - Se över dina besparingar. Vart har du dina pengar egentligen? Vad står din bank för och vart investerar dom dina pengar? Nordea är till exempel den bank i Sverige som har absolut mest pengar i oljeindustrin. Att bestämma sig för att äta veganskt och sluta flyga är självklart bättre än att skita i det men att samtidigt ha kvar sina pengar i fonder eller hos en bank som inte tänker likadant som du är väldigt tråkigt för dig och miljön. Kika HÄR för att kolla vad din bank gör med dina pengar. Gustav bytte bank efter detta och har ni lagt sina besparingar i en Svanenmärkt fond. - Använd mindre plast. Att plats förstör vår jord är säkert ingen nyhet men tänk verkligen efter innan du köper extra påsar. Om man handlar mat eller annat flera gånger i veckan är det så sjukt onödigt att då varje gång köpa en plastpåse. Vi har tygpåsar hemma vi försöker komma ihåg att ta med oss. - ÅTERVINN! a) Vi har verkligen så bra återvinningssystem i Sverige och det är så sjukt onödigt att inte nyttja dom. Sortera papper, wellpap, kompost, plast, glas, metall osv för sig så det kan bli något nytt av det gamla. - ÅTERVINN b) Måste man köpa nytt? Ibland kan man absolut behöva nya saker men kolla på Tradera, blocket eller liknande. Ett annat tips när det kommer till kläder är att byta kläder med kompisar. Ha en klädbytar-dag typ! :) Skulle ni vilja att jag anordnade en klädbytardag för er följare? - Minska din vattenförbrukning. Diska mer sällan, tvätta mer sällan och på lägre temperaturer samt låt inte duschen stå och rinna i onödan. - Välj närproducerat först, alltid. Jag och Gustav har verkligen bestämt oss för att välja ekologiskt och närproducerat i första hand. Tyvärr är det dyrare men det är dyrare för vår planet att ge mig äpplen från Spanien om det ändå finns äpplen från Sverige i butiken. - Tacka nej till reklam i brevlådan. Bidra till att fler företag förstår att dom inte tjänar på att trycka upp alla dessa pappersblad och därefter förhoppningsvis går mer och mer över till det digitala. - Våga prata om klimatet med folk runt omkring dig. Som jag nämnde tidigare så måste vi förbättra oss tillsammans. Att bara ta upp samtalsämnet är mer betydelsefullt än vad man kanske kan tro. - Klimatkompensera för de större, dåliga utsläppen du gör.   Vänligen håll god ton i kommentarerna.

Gillar

Kommentarer

Elina
,
Såå välformulerat och bra inlägg!! Märks att du tänkt och reflekterat över detta noga plus hur du byggt upp texten och utformat inlägget. Kanske ditt bästa inlägg hittills gällandet både innehåll men även framför allt språkmässigt! Tummen upp????
Gabriella
,
Yeay ! va kul med en influencer som ändå vågar prata om miljön istället för att låtsas som klimatfrågan inte finns. För som du säger så är det ju inte bara miljöbovar bland bland just influencers, dilemmat är väl att många ibland indirekt "promotar* flygplansåkande och överkonsumtion. Man kanske inte måste ta den där instabilden över flygplansvingen och man kanske inte måste göra reklam för alla reor och rabatter hit och dit. Hade ju varit kul med "hållbara hauls". Exempelvis lämnar många influencers in kläder till Sellpy, men berättar aldrig om de handlar där själva?? Sorry för lång utläggning. Summan av det hela är att jag tycker det är bra att du ändå tar upp lite grann om det. Och jag ser gärna i framtiden inlägg om t.ex. klimatsmarta recept (finns på Icas hemsida), eller ja typ inlägg med klimattips, eller inlägg som "att tänka på när man handlar kläder" typ att det inte är så bra med kläder som har polyester i sig ( plast 😟) osv. osv. Du är asgrym. Inlägget är bra skrivet och jag blir verkligen glad att du tar upp problematiken!! Heja dig!!
My
,
Älskar att du tar upp detta! Tänker på det här ang att uppmuntra till konsumtion av ex kläder, förstår ju att det är en del av ditt jobb och din inkomst, men tänker att det lär väl finnas mer hållbara och etiska märken som vill göra samarbeten? Så får vi läsare också upp ögonen för vart man kan shoppa om man vill köpa nytt men ändå mer miljövänligt. 😊
Julia
,
Fantastiskt bra inlägg, så sjukt bra och fint skrivet! Jag känner precis som du, jag kan inte göra allt och tbh så vill jag ju inte göra allt... Jag flyger i princip ALDRIG, men jag kommer förmodligen aaaldrig bli vegetarian (like, NEVER). Vi äter dock närproducerat kött då familjen jagar, i övrigt köper jag fisk eller kyckling i butik, men blir mest älgkött. Men jag försöker tänka på att promenera eller åka buss när jag ska någonstans, eller samåka. Jag försöker även minska på elkonsumtionen hemma, köpa närproducerat och ekologiskt när jag handlar etc. Du fattar. Men jag tänker ändå på detta med klimatfrågan hela tiden, på allt man vill göra, allt man kan göra men inte gör osv osv. Och jag fick en tanke, kan inte du för detta års insamling iom din födelsedag, ha en insamling för just klimatet?? Använda pengarna till att förbättra klimatet på ngt sätt. Så kan vi tillsammans klimatkompensera på ngt vis. Skulle vara fint<3
Sara
,
Många bäckar små. Om vi alla tänker två varv till på vad vi kan göra i våran vardag kommer vi en lång väg. Jag behöver verkligen ha min bil. Däremot flyger jag inte så ofta, har börjat handla med egna kassar och äter mer vegetariskt. Man får göra det som man kan helt enkelt. Jag är garanterat mer miljömedveten än vad jag var för ett år sen och kommer att bli ännu mer under detta år. Vi lever ohållbart. Bara att hacka i sig. Förhoppningsvis kan man hitta lösningar som är winwin för det tror jag är mest effektivt. Som med de medhavda matkassarna, jag slipper lägga 6 kr i plastkassekostnad varje gång jag handlar och miljön blir glad 😉
Mathilda
,
Jag tycker det är ett jättebra inlägg och intressant att få höra din åsikt. Samtidigt tycker jag att du och andra influensers (och andra människor) ska få kritik när ni gör eller promotar något som skadar miljö. Det är det som leder till förändring! Vi alla måste inse att överkonsumtion, fast fashion, klimatförstöring, olja osv skadar miljön, djur och människor! Avsevärt!! Människor kommer inte ändra sig om de helt ärligt inte mår dåligt när de väljer flyg istället för tåg, eller uber istället för kollektivt i ditt fall. Det är sånt som leder till förändring!! Däremot tycker jag att vi alla bör hålla en god ton ALLTID och hjälpa till att utbilda varandra, istället för att gå aggressivt mot varandra. Däremot kommer det aldrig gå att hålla varandra om ryggen när vi skadar miljön för att ingen ska må dåligt över klimatskadliga val.
Linnea
,
TACK ANDERA!!! För att du e du. Du är den viktigaste vi har här i Sverige! Så otroligt viktigt och välformulerat inlägg.
Natalie
,
Bra inlägg! Allra bäst är det att du tar upp det, så viktigt! Jag har bestämt mig för att inte flyga på väldigt länge, om jag inte måste. Förra året flög jag till och från Bali och läste nyligen att för att kompensera dessa flygresor så kan jag inte flyga på 14 år. Det gav mig en rejäl tankeställare, och trots att mina drömmar varit att plugga och jobba i exempelvis nya Zeeland och Kanada så känner jag att det är nu jag måste börja agera, och inspirera mina vänner, såsom influencer kan inspirera och påverka tusentals människor. Jag har en lillasyster på 2 år, jag unnar henne allt i världen, allra minst att inte behöva leva i rädsla när hon blir äldre.
Ellen
,
Hej Andrea! Vad kul att du skriver om det här, hoppas att fler influencers hoppar på tåget och gör detsamma, att öppna upp för diskussion. En idé till uppföljande inlägg hade varit vilka vanor du aktivt kommer ändra på för att leva mer hållbart. Att klimatkompensera är en grej men det är som att spilla ut olja i havet och lägga lite pengar på det, utsläppen sker ändå (även om jag håller med om att det är en god tanke att klimatkompensera). Det jag syftar på är exempelvis: slutar du åka uber och åker kollektivt i stället? Du bor i Stockholm med fantastiska förbindelser mellan buss, pendeltåg, tunnelbana osv, chanserna att ta dig runt finns där. Jag tänker också på ditt inlägg om er matbudget, att ni ska minska på matkostnaderna, skulle inte ett SL-kort och inga uberkostnader också ge mer klirr i sparandet? Jag tror att många läsare hade blivit inspirerade av ett sådant inlägg där du visar vad du aktivt gör; exempelvis minskar eller slutar åka uber, tar med dig smoothie som du dricker efter träningen istället för att köpa en smoothie med plast och plastsugrör, att du ger tips på mode som kan bäras upp på flera olika sätt än ett. Det kanske låter luddigt men det finns så många vanor som går att ändra på som i sin tur kan inspirera andra! Tack för ett bra inlägg, kram <3
Lina
,
Verkligen bra tips, du gör en skillnad. Tack!