Mina bästa pluggtips

Okategoriserade, Texter

>

- Hitta din studieteknik. Fy vad jag hatade det där ordet under hela min skolgång men det kändes såååå uttjatat att höra det från lärarna hela tiden och nu sitter jag här och säger samma sak, men jag tänker i alla fall ge tips på vilka tekniker jag använde. För att saker skulle sätta sig i mitt huvud så var jag tvungen att skriva och prata. Det mesta satte sig extra bra om jag skrev för hand i och med att det går långsammare och man inte skriver utan att tänka som man lätt kan göra på datorn. Inför prov så tycker jag att det är så himla skönt att prata och diskutera med kompisar. Att läsa frågorna högt för varandra och tillsammans berätta svaret för det kan ibland vara enklare att komma ihåg ord som man hört av någon man umgås men än av någon lärare man inte bryr sig speciellt mycket om.

När jag övade på glosor i engelska och spanska så skrev jag alltid ut fem-tio A4 papper med glosorna på spanska/engelska och sen likadant fast på svenska och sen skulle jag skriva ordet på det andra språket bredvid så många gånger jag kunde. Varannan gång började jag uppifrån och varannan gång nerifrån. När det kommer till matte har jag inga tips för jag suger på matte så där använde jag ingen teknik alls.

- Skriv om i egna ord. Absolut, det kan vara lätt att läsa en text eller lyssna på vad läraren säger men något som är väldigt viktigt är att förstå det man lär sig och kunna återberätta med EGNA ord. Oavsett om det är ett prov, seminarie eller inlämning så är det bra att från början försöka skapa sitt egna material, det är nämligen mycket enklare att använda sig av senare än att försöka komma ihåg vilken mening som stod i den där boken.

- Plugga med en kompis. Man behöver inte alltid göra det men det kan vara bra att sätta sig ner tillsammans med någon annan för att byta idéer och inspiration. Som jag nämnde tidigare kan det också göra att man minns bättre, om man pratar med någon annan. Sen kan man alltid hjälpa varandra och dela upp arbete. Jag, Mathilda och Anton gjorde det väldigt ofta. Det kunde se ut som så att vi fått 50 instuderingsfrågor att göra, då gjorde vi en tredjedel var så gick arbetet snabbare. Det är väldigt effektivt att plugga tillsammans med någon om man gör det med rätt person, annars kan det bli precis tvärt om.

- Sitt i en miljö där du kan fokusera. I skolan har man ju inte så jättemycket till val men försök sitta så avskilt och tyst som möjligt. Det är i princip omöjligt att kunna plugga om man hela tiden ska prata med folk som går förbi eller om ljudnivån är alldeles för hög. Se också till att du sitter skönt och att det är bra ljus. Jag pluggade ibland i min säng men det slutade bara med att jag blev trött och ville kolla serier ist��llet och krypa ner under täcket. Köksbordet och skrivbordet blev de ställen där jag var mest produktiv.

- Förstå vad det är som ska göras. Ett misstag jag gjort några gånger är att jag inte ansträngt mig för att förstå exakt vad det är som ska göras eller vad som förväntas av mig för att nå ett visst betyg. Jag vet att betygsmallarna är sjukt irriterande och egentligen inte säger mycket alls men då kan man prata med sin lärare. Jag vet att det kan kännas jobbigt att ställa massor med frågor men det kan vara väldigt värt det i slutändan när du äntligen får det där betyger du suktat efter. Läs igenom uppgiften ordentligt, kolla med klasskompisarna om ni uppfattat allt likadant och dubbelkolla med läraren. Sen brukade jag alltid punkta upp vad som skulle göras själv. Ofta fick vi en löpande text om vad som skulle göras, då punktade jag upp det i egna steg liksom.

- Gör egna prov, inför prov. Det kanske låter jättekonstigt men nej det är hur smart som helst, det jag skrev om gloserna kan man egentligen göra i vilket ämne som helst. Sätt dig tillsammans med någon annan och skriv ihop frågor om det ämne ni ska ha prov på som ni tycker känns viktiga och relevanta. Här blir det tydligt om man kan det man ska eller inte, speciellt om man rättar sin kompis prov och hen rättar ditt prov. Det här gjorde jag ofta i samhällskunskap, historia, ekonomi osv.

- Införskaffa en almanacka! Det här tycker jag är väldigt viktigt. Jag förederar en almanacka i pappersform men man kan alltid använda sig av telefonens egna. Men hörni, det är så himla skönt att inte hela tiden behöva tänka "har jag glömt något?" eller "när var det den där uppgiften skulle in egentligen?". Släpp alla de tankarna och lägg energin på att faktiskt göra det istället för att undra och vara stressad. Skriv upp varje liten sak, det kan kännas jobbigt att det ser så fullt ut i almanackan men tänk vilken avlastning för hjärnan att bara kunna öppna kalendern för att veta vad som behövs göras.

- Skriv to do lists. Ett väldigt enkelt sätt att förenkla det som står i almanackan är att skriva dagliga to do lists eller en bara för eftermiddagen då du pluggar. Okej, du har tre inlämningar den här veckan och ett prov imorgon. Känn efter vad du tycker behövs göras först och i vilken ordning. Gör alltid det viktigaste först, det är alltid skönt att ha det viktigaste avklarat först så släpps den tyngden från axlarna. Det är också väldigt skönt att bara kunna stryka eller bocka av en punkt på listan.

- Organisera & håll ordning! Om det är något som gav mig panik så var det när jag inte hade koll på mina saker. Nog med att vara stressad över allt som ska göra, då är det rätt viktigt och skönt att ha koll på papper, mejl osv. Ett stort tips är att använda sig av google drive som man kan använda om man har en gmail. Där kan man skriva dokument som sparas direkt som man kan skriva i oavsett vilken dator man använder. På min drive så hade jag massor med olika mappar för att hela tiden hålla ordning och koll. Skulle vara lite jobbigt om man helt plötsligt inte hittade den där uppsatsen man skrivit på i veckor som ska in om en timme. Gillar man inte att ha saker digitalt så borde man införskaffa sig riktiga pärmar.

- Inse vad som är rimligt. Alla satsar olika mycket på skolan och alla har olika lätt eller svårt att lära sig. Det är lätt att tro att alla är så himla mycket bättre än vad man själv är då det endast är dom man hör om. Hur många pratar egentligen om hur jobbigt i skolan man har det (och inte då med att man tycker att det är tråkigt, utan riktigt svårt). Alla har det inte lätt i skolan och får A i alla ämnen utan att plugga. Ställ därför inga orimliga krav på dig själv. Skolan är viktig och jag tycker man ska anstränga sig så mycket man kan man det är inte hela världen. Ditt liv kommer inte gå under för att du inte har lika bra betyg som dina kompisar. Man tjänar ingenting på att jämföra sig med någon annan, det gör man aldrig.

- Stäng av allt annat. Om man verkligen vill använda sin tid effektivt och få så mycket som möjligt gjort så gäller det att stänga av allt runt omkring. Det kommer ta dig dubbelt så lång tid (om inte mer) att göra klart en uppgift om du samtidigt ska kolla Instagram, Twitter och Youtubevideos samtidigt eller bara har TV:n med ditt favoritprogram på i bakgrunden. Ha inte en enda flik uppe på datorn som inte har med plugget att göra och sätt telefonen på ljudlös eller lägg ifrån den helt och hållet. Såhär behöver man inte sitta en hel kväll. Jag brukade köra hårt i cirka 30-45 minuter och sen ta en paus på cirka 15 minuter och sen plugga 30-45 minuter igen eller hur mycket tid man nu behöver lägga ner.

- Kämpa!!! Om vi ska vara ärliga så är ju skolan många gånger rätt tråkig och jobbig. Men vet ni vad? Det är så här i livet. Och det kanske låter väldigt klyshigt men man måste ta sig igenom saker man inte gillar. Hur ska livet se ut om man bara ger upp varje gång det blir lite jobbigt? Många skriver hur de mår dåligt av skolan, hur tråkigt det är och oinspirerande. Äh okej?? NEWS FLASH: det visste alla. ALLA känner så men man måste kämpa lite också. Hur många tror ni njuter varje del av ett marathon? Förmodligen 0 personer. Hur många tror ni njuter som satan när marathonloppet väl är över? ALLA. Precis så är det i skolan. Det kommer till slut vara över. Tänk alla som tar studenten varje år, kan dom så kan fan ni också. Ni äger!

Gillar

Kommentarer