On my mind

Allmänt, Texter

Jag har haft rätt mycket framtidstankar på sistone. Vilket egentligen är konstigt för jag känner också att jag lever mer i nuet än någonsin. Eller såhär; i mina känslor är jag i nuet. Det jag tänker på gällande framtiden är mer jobbrelaterat. Precis som många av er säkert också gör så funderar jag på vad jag vill göra med mitt liv. I dagsläget jobbar jag ju i mediabranschen och studerar även inom ämnet. Men är det vad jag vill göra? Det känns som att jag vill göra något som gör skillnad på riktigt, någonting som betyder något. Absolut att jag kan påverka folk och så via mina sociala medier men vad gör jag för skillnad för världen som mediasäljare exempelvis? Det betyder ju ingenting när haven dör, människor svälter, djur utrotas och folk förtrycks. Tankarna som gått är väl egentligen; vad brinner jag för? Och sen när jag benar ut vad det är; hur kan jag göra skillnad?

På ett sätt känner jag såhär; jag kanske inte behöver lägga det ansvaret på mina egna axlar? Att rädda världen alltså. Samtidigt känner jag ju att jag vill det. Jag har aldrig varit så nöjd med mig själv som när jag och Mathilda hade vår poddserie #VARFEMTEKVINNA. Den gjorde skillnad på riktigt, vi hjälpte folk på riktigt. Vad mer likt det kan jag göra och vad vill jag göra?

Hur tänker ni kring jobb, framtid och ansvar? Känner ni att ni vill "göra skillnad" eller göra något "som betyder något"?

Gillar

Kommentarer

Angelica
,
Jag studerar just nu till Personalvetare och drömmer om att kunna påverka psykisk ohälsa samt stress på arbetsplatser. Drömmer nånstans om att jobba som konsult och föreläsare inom ämnet och hitta på ett helt nytt revolutionerat sätt att helt få bort stress och psykisk ohälsa kopplat till arbetsplatser. Om jag skulle starta ett eget företag ska ingen av mina anställda behöva känna stress eller press över någonting alls och att må bra psykiskt måste komma i första hand. i min omgivning ser jag på tok för mycket att folk går in i väggen och mår psykiskt dåligt av att jobba. Det vill jag förändra.
Siri
,
Jag känner verkligen igen mig. Så ofta som man känner sig så fruktansvärt hjälplös och liten inför all världens misär. Men precis som någon annan skrev innan är inträdet i veganismen något som har skapat stor mening och kämparglöd hos mig. Alla vill bidra till så lite lidande som möjligt, men vad många inte inser är att ett av de mest effektiva sätten att göra det på är att bli vegan. Djurförtryck är unikt på så sätt att det är direkt kopplat till de val vi som individer väljer att göra i vår vardag, vad vi väljer att äta, vad vi väljer att bära, vad vi väljer att konsumera i allmänhet. Krig, svält, sjukdomar och naturkatastrofer är så långt borta, så komplext, och så svårt att påverka. Du kan skriva insändare, delta i demonstrationer och diskutera med vänner, men i slutändan finns det tyvärr inte så mycket du kan göra. Genom veganismen står du däremot upp för förtryck varje dag, flera gånger om dagen. Du kan inte radera all världens ondska, men du kan radera den ur ditt eget liv. Det gör skillnad på riktigt, och det är så otroligt mäktigt.
Alva
,
Wow vilken resa!!!! Vad inspirerad och peppad jag blir 😃
Amanda
,
Jag känner exakt likadant, jag vill jobba med barn, så studerar till lågstadielärare. Det är dels ett yrke man ALLTID kommer ha jobb inom. Som du även kan utveckla ifall du tröttnar. Jag älskar barn/ungdomar och jag älskar att jag kan lära dem massor med viktiga saker som de förhoppningsvis bär med sig resten av livet - främst om mänskliga rättigheter och jämlikhet/feminism. <3
Matilda Danielsson,
Förstår helt vad du menar! Känner likadant. Pluggar också medie- och kommunikationsvetenskap men mitt syfte med den utbildningen är inte att bara "bli duktig på att skriva en nyhetsartikel" eller "bli duktig på att designa en webbsida". Mitt syfte är att jag med hjälp av de kunskaper man får med sig av denna utbildning, kunna applicera det i andra sammanhang. Ett exempel på en sådan sak kan ju vara er poddserie #Varfemtekvinna. Men med hjälp av din utbildning får du förhoppningsvis lärdomar kring annat som kan användas för att hjälpa till på ett meningsfullt sätt ur andra aspekter och sådant du inte visste innan. Du kan ju påverka hur mycket som helst utifrån mediebranschen! Tänk bara på reklamer som bryter mot normer och som faktiskt uppmuntrar till något viktigt. Så tänker jag i alla fall, för jag vill också känna att jag gör skillnad på ett eller annat vis. Men det behöver inte betyda att man måste bli läkare. <3
nouw.com/matildadanielssons
Ebba
,
Jag studerar till gymnaiselärare i religion och svenska! Det är två ämnen som båda öppnar upp för många diskussioner om samhället och om livsvillkor. Innan min utbildning jobbade jag ett år som vikarie för att känna på yrket och det var fantastiskt. Utmanande på otroligt många sätt men det är det värt. Varje dag gör man något bra och jag känner mig hedrad att jag kommer få hjälpa till att forma vår framtid. För det är exakt det som ungdomarna och elverna är, de är framtiden. Just därför är läraryrket en enorm chans att påverka och hjälpa både den lilla individen i sig men också samhället i stort!
Julia,
Jag tänker exakt samma som du... Mitt största intresse är smink och hudvård och jag hade älskat att jobba med det men samtidigt känner jag: vad fan spelar det för roll här i världen? Därför har jag istället funderat mer över att bli lärare eftersom jag jobbar som elevassistent/vikarie på en skola nu och ser så mycket skit som händer och har märkt att jag verkligen brinner för att hjälpa barn som har det svårt i skolan. Det känns som att det kan göra mer nytta än att jobba med skönhet. Men samtidigt så ska man ju alltid göra det man själv tycker är kul och man kan ju inte, som du skrev, lägga över allt ansvar på en själv.
nouw.com/juliakonneus
Alice,
Intressanta tankar! Jag känner absolut att jag kan och vill göra skillnad, och att en kan göra det på olika sätt. Jag pluggar politik och internationella relationer just nu, men förhoppningar om att jobba inom välgörenhet och non-profit organisationer, ELLER inom politik/tankesmedjor/opinionsbildning. Det är såna yrken jag tycker man kan se gör direkt skillnad. Nåt annat jag tänkt jättemycket på och som faktiskt är ett av de VIKTIGASTE yrkena som finns, är ju lärare... De har format oss och kommer forma framtiden ju, och kan verkligen göra enorm skillnad i barns liv.
devote.se/alicepell
Sofia,
Hej Andrea! Lyssnade precis på när du och Mathilda pratade om detta i podden. Tänker lite att det är jättefint att vilja göra skillnad! Och alla kan göra vad de kan, vilket vi alla vet att du gör - skänker pengar, tänker på miljön, feminismen osv❤️ Sen är ju du också en människa som behöver må bra, så om du är intresserad av media och att arbeta med det så ska du göra det för din skull! Du ska inte tänka om och börja inom vården eller så för andras skull. Om det inte är det du vill såklart! Men du gör skillnad ändå och via dina kanaler kan du nå ut med hur mycket som helst och påverka i en bättre riktning. Tex så har du och Mathilda tillsammans varit en del av mitt ”feministiska uppvaknande” ?? samt gjort mig mer medveten om att välja vegetariska alternativ! Kram!
http:/sofiaelg2@hotmail.com
Hanna
,
Jag känner precis som du! Studerar till civilingenjör för att det är något jag är bra på men inte det jag brinner för. Jag har exakt sådana tankar som du mer eller mindre varje dag. Tills jag har listat ut vad jag vill göra försöker jag påverka på ett bra sätt inom andra områden som att äta vegetariskt, prata med folk om jämställdhet och värna om miljön. Kram till dig som är så omtänksam och empatisk!