Påskmiddag

Allmänt, Texter

Igår åt vi påskmat till middag här i fjällen. Något som jag ofta längtar till men oftast kommer till insikt om att det är rätt överskattat. Jag personligen ogillar sill och gravad lax till exempel, gillar typ prinskorv och köttbullar hehe.. Tycker dock att det är väldigt trevligt med denna typ av hemgjorda buffémat. Gillar man däremot sill och fisk kan jag tänka mig att man älskar det ännu mer. Julmaten skiljer sig inte mycket men gillar ofta julmat mer då det brukar finnas julskinka och revbenspjäll! Det är ändå mysigt att ha några typer av traditioner, även om denna är kristen och jag själv inte är kristen. Vi pratade en del om det där här om dagen, hur konstigt det är egentligen att man (som icke troende i ett kristet samhälle som Sverige) följer vissa religiösa traditioner och andra inte. Idag när jag tänker på att jag ska gifta mig i framtiden så tycker jag att det känns väldigt konstigt om jag skulle gifta mig i en kyrka. Jag tror inte ett skvatt på det som en präst skulle säga till mig under vigseln och det skulle rent ut sagt kännas respektlöst att "lova inför Gud" när jag inte ens tror att det finns någon. Medans innan jag verkligen tänkt på det känt att det är en självklarhet att gifta mig i kyrkan när jag blir stor. Jag personligen tycker att det är väldigt konstigt att ha skolavslutningar i kyrkan när en stor majoritet är icke troende och många är till exempel muslimer, judar, hinduer osv. Dagens Sverige är till stor del inte troende, varför går man då till kyrkan för att avsluta vårterminen och börja sommarlovet? Jag vet att alla skolor inte gör så men min högstadieskola hade skolavslutningarna i en kyrka vilket var för mig MYCKET konstigt. Hur tycker ni? Är det något man bör bevara eller är det jäkligt konstigt?

Gillar

Kommentarer

Elin
,
Hej! Jag tycker att det är konstigt när du uttrycker dig om hur konstigt det är att vi firar exempelvis skolavslutningar i kyrkan då det är en tradition. Sveriges samhälle går efter den kristna kalendern då ALLA högtider förutom första maj är kristna högtider (och nej midsommar är ingen röddag). Om man då tycker att det är fel att ha skolavslutningar i kyrkan, vilket jag kan förstå att vissa tycker, då kan man lika gärna skippa att fira allra andra högtider och slippa vara ledig eftersom man ändå inte tror på något. Jag är även medveten om att det finns många andra troende i Sverige men tycker absolut inte att vi ska ändra gamla traditioner pga det kan finnas risk till att de blir förolämpade eller känner sig utanför. Är själv inte super troende o går endast i kyrkan på högtider men tycker det är bra att Sverige har kvar dessa fina högtider och traditioner för utan dem skulle inte mycket finnas kvar (och nej jag är inte sverigedemokrat). Hoppas du förstår vad jag menar o menar inte heller att låta sur 😊
Clara
,
Hej! Om man tänker på att Sverige fram tills för inte alls speciellt längesen faktiskt har varit kristet så tycker jag att det är helt naturligt att kristna traditioner finns speciellt med tanke på hur nästan alla våra traditioner faktiskt har sin grund i kristendomen men de har blivit mer influerade av vår svenska folktro, det är väldigt få människor som faktiskt tänker på Jesus lidande vid påsk utan vi tänker mer på godis, påskägg och påskharen, något som kommer från den svenska folktron och inte kristendomen. Samtidigt som jag kan förstå att många tycker att det är konstigt att ha skolavslutningar i kyrkan men jag tycker att man mer borde se på att det är en fantastiskt fin lokal att vara i och att man faktiskt inte är där för att man är kristen. Kyrkan är öppen för alla oavsett religion och ingen som är troende inom någon annan religion borde känna sig obekväm i kyrkan, speciellt inte i den svenska kyrkan eftersom Sverige är så pass sekulariserat som det är, många skolor har avslutningar i kyrkan på grund av den fina byggnaden och miljön på samma sätt som det är därför många vill gifta sig i kyrkan. 😊
Ida,
Förstår absolut vad du menar med att ha skolavslutning i kyrkan. Jag själv är inte heller troende men min skola har skolavslutningar i en kyrka. Skolan jag går på ligger på Odenplan och vi har därför inte en så stor lokal som skulle rymma alla elever, därför hyr vi in oss i kyrkan! Jag tycker inte det är sådär jättekonstigt utan tycker det handlar mycket om vilken inställning man har. Det är inte så att de sjunger gudssånger bara för att vi är i kyrkan. Kram!
idaappelgren.devote.se
Alina
,
Jag förstår hur du tänker när du tycker det är konstigt att man har skolavslutningen i skolan, och jag håller med till viss del då många idag inte är troende. Lågstadie och högstadieskolorna som jag gick på hade och har också alltid skolavslutningen i kyrkan. Jag är inte troende, men trots det så tycker jag att man kan ha skolavslutningen i kyrkan. Inte för "budskapet" på det sättet, utan för att det är en väldigt vacker plats att vara på. Det finns väl inget ställe som är så fint och så passande att fira in ett sommarlov på, som i en kyrka. Det är i alla fall min åsikt 😊
Rosa
,
Hej! Det du tänker om att vi har skolavslutningar i kyrkan kan jag förstå. Men i många fall (som på min gamla högstadieskola) användes kyrkans lokaler för att alla elever, föräldrar och släktingar skulle få plats på samma ställe vilket det inte gjorde på skolan. Dessutom hade själva avslutningen ingenting med kyrkan och det kristna att göra och därför tycker inte jag att det är så konstigt, kyrkan är ju inge precis en "farlig" plats för de som inte tror.
Rebecca
,
Hej! Jag håller helt med dig om att det är skumt hur lite plats kristendomen tar i Sverige, men just med skolavslutningar i kyrkan har jag en annan tanke 😉 Själv tycker jag att det borde finnas två alternativ. Det första är att hålla skolavslutningen helt neutral, men i en aula eller liknande. Det andra är att man har skolavslutningen i kyrkan, men faktiskt pratar om Jesus. Jag menar, är det inte konstigare att fira in sommarlovet i en religiös byggnad UTAN att koppla till religionen, än att av respekt till kyrkan som lånat ut byggnaden, låta en präst säga några ord?
sanna,
Håller med dig 😊 Traditoner är oftast "mysiga" vid högtider, men att gå till kyrkan känns lite.. alltså ja, varför ska man ens det? Nytänkande behövs det mer av!
www.fashionjoint.se
Hemlig
,
Förstår vad du menar. Men jag har en annan fundering: tycker inte du att det är konstigt att fler och fler människor går in i depressioner och mår dåligt nu, när Sverige "tappar" kristendomen? Att människor aldrig har mått så dåligt som nu, när tron på Gud håller på att försvinna. För om man faktiskt bara vågar överlämna sitt hjärta till Gud, så kommer han fylla det med kärlek i överflöd.
Emma
,
Jag håller delvis med, i högstadiet hade vi avslutningar i gympasalen eller i aulan. Men i mellan och lågstadiet så hade vi det i kyrkan, våran skola hade det eftersom vi inte hade någon aula eller någon stans att ha den. Vi hade en präst som lädde det men vi gjorde det inte alls kyrkligt det enda "kyrkliga" vi hade var att vi sjöng typ den blomstertid nu kommer. Men det är som du säger lite konstigt att vi gör det i en kyrka men man kan använda den bara som en lokal och inte så kyrkligt, om du förstår hur jag menar