Potatis & purjolökssoppa med toast
Potatis & purjolökssoppan Ingredienser: 1 purjolök 1 kg potatis 1 gul lök 1 msk olivolja 1 l vatten 2.5 grönsaksbuljongtärningar 2.5 dl mellangrädde (går att använda, mjölk, vatten, vispgrädde. Valfritt!) salt och peppar
Gör såhär: 1. Skär löken och purjolöken i små bitar. Skär även potatisen i mindre bitar så den kokar klart snabbare. 2. Fräs purjolöken och löken i olivolja och eventuellt lite smör, lägg sen i potatisbitarna. 3. Häll i vatten och buljongtärningarna, låt koka i cirka 15 minuter. Känn av så potatisen blivit mjuk! (Nu ska du göra toasten!) 4. Stäng av plattan och häll i mjölken/grädden, mixa sedan med en stavmixer. Var försiktig så det inte skvätter skållhett vatten på er! Jag hade en kökshandduk som täckte kastrullen. Värm sedan upp soppan igen och krydda med salt och peppar!
Gör såhär: 1. Mixa de avsköljda bönorna tillsammans med osten, olivoljan och citronsaften. Mixa tills det liknar en slät kräm. 2. Rör ner den hackade basilikan (inte mixa) och tillsätt salt och peppar efter smak. 3. Bred ut krämen över rostbröden, för mig räckte krämen till cirka 8 stycken skivor bröd. 4. Strö lite olja och smör över stekytan på brödet, stek sedan brödet på rätt hög värme (inte högsta!) så det blir en varm och frasig toast.