Preventivmedel

Allmänt, Texter

Någonting som jag och Mathilda pratat om en hel del i podden är ju preventivmedel. Det finns ju en hel del olika saker att välja mellan, och olika alternativ funkar ju olika bra för olika människor. Jag började med p-piller när jag var 15 år och har nu i efterhand förstått att dom gjorde mig till ett känslosamt, humörsvängnings-monster. Okej monster är att överdriva men jag förstår nu i efterhand att jag inte var lika känslig och nära till gråt innan jag började med mina p-piller. Jag har haft totalt tre olika sorters p-piller under 6 års tid men bestämde mig för att sluta i höstas. Under en längre period har jag dels känt att det inte är bra att stoppa kroppen full av hormoner varje dag, samt att jag undrade hur jag mådde utan dom.

Jag upplever mig själv som en betydligt gladare person, eller kanske inte gladare men mer stabil än vad jag var innan. Mina känslor och mitt humör svänger inte lika kraftigt i alla fall. Då började jag med Natrual Cycles vilket har funkat bra på så sätt att jag uppskattar hur appen håller koll på min kropp, min cykel osv. MEN, jag har för oregelbunden cykel och sover för oregelbundet för att appen ska funka som preventivmedel för mig. Tyvärr är jag lite för slarvig också, glömde att mäta min temperatur en-två gånger i veckan så för en vecka sen bestämde jag mig för att ge upp NC och bokade en tid hos ungdomsmottagningen.

Jag har varit väldigt bestämd med att jag inte vill äta p-piller eller minipiller, inte heller ha spiral (rädd för smärtan vid isättning) och jag har typ bara hört negativa historier om p-stav. Ska jag köra p-ring? p-plåster? Kollade även in pessar lite snabbt också men tycker det verkar lite bökigt. Igår var jag i alla fall hos barnmorskan och berättade om mina tankar men sa att jag egentligen var öppen för allt som inte gjorde mig känslosam eller som ger mig huvudvärk (fick ont i huvudet av mina p-piller). Sen Mathilda (sorry Mathew) berättade om isättningen av sin spiral så har jag verkligen blivit traumatiserad och var bestämd på att jag aldrig vill utsätta mig själv för något sånt, även om hon varit väldigt nöjd efteråt. Barnmorskan övertalade mig dock, hormonspiralen kommer passa mig perfekt enligt henne.

Smärtan vid isättningen skrämmer mig fortfarande men hon sa något som lugnat mig en aning. Dom som är vana vid grov mensvärk (jag) brukar inte uppleva smärtan som lika stark och grov som dom som knappt har mensvärk, man är liksom mer van och inte lika främmande till smärtan. Sen gör det ju ondare en mensvärk men ändå, och jag är vääääldigt van vid krampaktig mensvärk. Jag får ju så ont att jag kan behöva stanna bilen om jag kör och liknande.. Så; 13e Februari sätter jag i en hormonspiral som förhoppningsvis får sitta kvar där i fem år, det skulle ju verkligen vara en dröm att slippa tänka på skydd i FEM ÅR. Helt galet ju!

Någon som har tips på hur man ska förbereda sig inför isättningen för att hantera smärtan så bra som möjligt? Fick lite instruktioner av barnmorskan men tänkte om ni hade några egna tips? Och SNÄLLA; lämna ute era skräckhistorier om spiraler för det vill jag inte höra. Puss och kram skumbanan!!!

Gillar

Kommentarer

Julia,
När jag satte in min spiral så hade jag en jättegullig barnmorska som fyllde en plasthandske med varmt vatten och la på min mage samt sköljde verktygen med varmt vatten så att de inte skulle vara iskalla när hon stoppade in dem. Det kändes väldigt bra!! Så jag tycker att du antingen ska be din barnmorska göra så eller ta med dig en värmekudde. Sedan ta en massa ipren och alvedon såklart. Smärtan när man väl sätter in den går över på en sekund och sedan har man oftast en smärta liknande mensvärk efteråt men den går över! Det kommer gå hur bra som helst, lycka till!
nouw.com/juliakonneus
Hanna
,
Hej! Jag satte in kopparspiral för cirka 4 månader sen. Innan var jag nervös för jag hade bara läst skräckhistorier om att vissa har svimmat och ´´dött´´av smärta. Min barnmorska var den bästa! Hon sa att det är verkligen så olika person till person hur det känns. Och oftast är det skräckhistorierna som uppmärksammas mest sa hon och de som varit med om de pratar mycket om det. Innan jag åkte till sjukhuset för att sätta in den tog jag alvedon och Panodil för det hade barnmorskan sagt att jag skulle göra. Jag ska vara ärlig och säga att det gjorde piss ont, men det är en smärta som varade i inte mer än en minut så man står ut! Och att sätta in en spiral är det bästa valet jag gjort. Gick upp i vikt av mina p-piller och p-stav, mådde också allmänt dåligt av dem. Men nu mår jag toppen! Lycka till, det kommer gå super bra kram!
Michelle Nilsson
,
Ta värktabletter två timmar innan!! 2 stycken eller va de har rekommenderat ? lycka till!
Elin
,
Jag blev också erbjuden hormonspiral efter att ha ätit olika sorters p-piller sedan jag var 14 år. Det gjorde riktigt ont att sätta in spiralen tyckte jag, men den värsta smärtan är över på någon minut, sedan känns det som du fått höra, som molande mensvärk. Jag hade min hormonspiral i ca 7 månader tror jag och jag blödde varje dag, ibland mer och ibland mindre, så jag valde att ta bort den. Dock vet jag vänner och bekanta som inte haft några problem alls. Hoppas det kommer att fungera bra för dig! 😊
Malin
,
Jag satte in en hormonspiral för lite mer än 1.5 år sedan. Det är som du säger, smärtan vid insättning är rätt intensiv. Jag var dock inte beredd på vad som kom att ske, jag hörde mig aldrig för från någon vän eller barnmorska om det skulle göra ont, så jag fick en chock, hehe. Det enda jag kan säga är att andas, andas lugnt och be barnmorskan prata med dig om något som får dig att tänka på annat. Efteråt har man som mensvärk och är lite öm resten av dagen, sedan är det över. Och det är värt det alla dagar i veckan. Jag har inte haft någon mensvärk eller riktig mens (superlite blödningar som knappt märkts) och man känner inte av hormonerna på samma sätt som piller. Alla reagerar ju olika men utifrån min erfarenhet är det det bästa man kan ha! Kram på dig! Tips: Tacka ja till att vara med i studien för utvecklandet av spiraler, man får brev hem/samtal om frågor man ska svara på, tar max 10 min, och det är superbra för utveckling och förbättring av preventivmedel!
Caroline
,
Det är som en vanlig gyn undersökning, alltså gör det inte ont. Det kan nypa till lite bara precis när dom för in den, men det går snabbt över. Och sååå så värt det.
Emma
,
Jag satte in en hormonspiral for ungefar 2 manander sedan och alltsa ar saaa nojd! Det gjorde verkligen inte ens sa ont alls det tog typ 1 sekund man kunde kanna att det var nagot men det galler bara att slappna av och kanna sig bekvam. Hoppas isattningen gar bra! 😃 Jag ar iaf saaaa nojd!!
Matilda
,
Barnmorskan som satte in min hormonspiral överdoserade glidmedel för att allt skulle gå så smidigt som möjligt. And it did! Jag tog två alvedon och 1Ipren innan i förebyggande syfte för barnmorskan sa att det kunde vara bra. Märkte ingen större skillnad. Kände mest efteråt att varför satte jag bara in den ”lilla” för 3 år? Kunde tagit den större för det var absolut inte så jobbigt eller smärtsamt som alla sagt till mig... kände mest ”jaha oh well” haha
Jaqueline
,
Jag satte in spiral för några månader sen och oj vad skönt det är att slippa att tänka på p-piller. Efter insättningen har jag heller inte haft någon mens, tack gode gud för det:) Mitt tips är att förbereda sig på den värsta smärtan men ändå slappna av så gör det inte särskilt ont. Jag hade mer ont efteråt, smärtan var inte värre men eftersom den höll i sig blev den jobbig. Jag tog ibuprofen regelbundet de närmsta veckorna och då var smärtan nästintill obefintlig. Ska du ta smärtstillande så vill du ha något som är kramplösande, men det berättar nog barnmorskan också, min var dock lite otydlig med det. Hoppas det går bra och att du får den effekt du vill. Styrkekramar från J!
Agnes,
Jag satte in spiral för 4 år sedan och det är verkligen bland det bästa jag gjort. Innan jag satte in den så hade jag alltid mens i typ 5 dagar, sjuka värkar och fick en massa finnar varje gång jag hade mens. Nu har jag inte haft det på nästan 4 år, dock så hade jag lite mens varje dag dom första 1-2 månaderna vilket var sjukt irriterande, men det är värt det nu. Jag vet dock inte om det gör ont att sätta in den för jag satte in min i samband med abort och var sövd (blev gravid när jag åt ppiller), men hur ont det än skulle göra så skulle jag nog säga att det är värt det 😊 Kramar
nouw.com/agnesfasth