Recept: Vegetarisk falukorvsgratäng

Recept

Sen jag blev vegetarian så har jag hela tiden "letat" efter så goda substitut till kött som möjligt. Även om jag var helt säker på att jag inte längre ville äta kött när jag blev vegetarian så har jag alltid tyckt att kött är gott. Jag vet att många som blir veggos ofta säger att dom blir äcklade av tanken på kött. Det blir jag på ett sätt, för att jag tänker på industrin, mängderna döda djur för att kunna erbjuda den mängden som finns på hyllorna i matbutiken osv. Men smaken eller konsistensen har liksom inte varit någonting jag sprungit iväg ifrån. Det blir lite dubbelt för jag blir äcklad av tanken att tugga på en senig entrecote men inte falukorv även om jag blir äcklad av att tänka på vad falukorven består av. Aja, oavsett: Jag har hittat ett fantastiskt substitut till falukorv som ni alla måste testa oavsett om ni är veggos eller inte.

Pärsons middagskorv! Jag hittade den på Hemköp efter att ha letat på både Ica och Coop. Efter lite googling verkar det som att Mat.se, Mathem.se, Willys och Hemköp i alla fall har den i sitt sortiment. Om ni googlar s�� ser ni att förpackningen och korven ser precis ut som vanlig falukorv. Jag måste erkänna att det nästan var lite läskigt hur otroligt likt den var falukorv i konsistens och smak men det var också det som var så underbart. Det kan vara SÅ gott utan att djur ska dödas.

Vi försöker ofta planera middagarna utifrån vad som ska funka bra och smidigt i en matlåda sen dagen efter. Det mesta går ju såklart att ha som matlåda men en gratäng med ris är ju enklare än tacos där olika saker ska värmas upp, såser ska tas med osv.

Ingredienser (5 portioner): 2 paket Pärsons middagskorv 1 stor gul lök 1 påse riven mozzarella 1 påse Västerbottenost 3 dl vispgrädde 3 dl creme fraiche 3 msk ketchup 4 msk chilisås 2 msk grönsaksfond 2 tsk sambal oelek salt, peppar och oregano Gör såhär: 1. Sätt ugnen på 220 grader. Sätt på riset. 2. Hacka löken smått och stek sedan tillsammans med smör och sambal oeleken. Häll sedan de i valfri form. 3. Blanda chilisås, ketchup, grädde, creme fraiche, fond, oregano, salt och peppar och häll sedan ner i formen. 4. Skär och stek sedan falukorven/vegokorven i smör. Häll ned skivorna i ugnsformen. 5. Strö sedan västerbottenost och mozarella över såsen med korven. 6. Låt stå i ugnen i cirka 15 minuter eller tills osten smält ordentligt och fått fin färg. Servera med riset!!
Så enkelt men så JÄVLA gott. Alltså Gustav var fan i CHOCK över hur gott det var. Husman när det är som bäst ;)
  • Postad i: Recept

Gillar

Kommentarer

mats karlsson
,
håller med om att det ärt ett bra substitute är inte vegan/vegiterian utan närmar mig det hela ur ett miljö/CO footprint perspektiv och jag tycker den var god lite slät och helt utan struktur men det är dom flesta falukorvarna. Sa inget till familjen utan diskutera den vego osten jag också köpt (som jag inte vist fanns tack vattenfalls appen onetonnefuture).och ingen reagera utan tyckte bara att det inte var samma som vi brukade ha. Men vad innehåller det? ägg och soja ja men det är bara 24%. och hur mycket lägre CO2 bidrar den med? Men god kan jag intyga den ska användas till mera saker. Jag hitta den på ica maxi västerås